VANLIFE: DE VOOR- EN NADELEN VAN REIZEN MET EEN CAMPER

HOE IS HET OM TE REIZEN MET EEN CAMPER?

Misschien droom je er al jaren van: een eigen camper die je de ultieme vrijheid geeft om te kunnen gaan en staan waar je wilt. Zonsondergang kijken met een open achterklep. Slapen onder de sterren. Kamperen op de mooiste plekken in de natuur. Maar is vanlife eigenlijk wel zo romantisch als het lijkt of kleven er ook nadelen aan het reizen in een camper? Nadat wij zelf een camper hebben gebouwd en daarmee een half jaar hebben rondgereisd kunnen we zeggen dat vanlife niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Gelukkig hebben wij inmiddels onze manier gevonden om comfortabel in de camper te reizen, maar vanlife is zeker niet voor iedereen weggelegd. Daarom delen we graag de voor- en nadelen van het reizen in een camper zodat je voor jezelf kunt bepalen of dit echt iets voor jou is.

VANLIFE: DE VOORDELEN VAN REIZEN MET EEN CAMPER

1. HOME IS WHERE YOU PARK IT

Het reizen in een camper heeft als grote voordeel dat je altijd en overal je eigen huis op wielen mee hebt. Zo kun je overal koken, koffie zetten en slapen. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld backpacken dan is het reizen per camper enorm luxe! Je hoeft dus geen faciliteiten te delen of te wachten tot er een gaspit vrij is, je hebt geen last van luidruchtige kamergenoten en ook hoef je niet meer te zeulen met zware backpacks of koffers. Je bagage heb je immers altijd bij je in de camper.

Ook ten opzichte van kamperen met een tent is een camper zeer comfortabel: je slaapt droog, hebt geen last van koude wind, kunt binnen koken bij slecht weer..

Met een camper kun je overal gaan en staan waar je wilt en parkeren op de mooiste plekken.

2. ULTIEME VRIJHEID

Reizen in een camper geeft je daadwerkelijk de ultieme vrijheid om bijna overal te kunnen gaan en staan waar je wilt. In de afgelopen maanden hebben wij op de mooiste plekken gestaan: aan het strand, in de bossen, maar ook aan meren met prachtige bergen op de achtergrond. En geloof ons: er is niets beters dan wakker te worden midden in de natuur en de deuren open te klappen om de frisse lucht op te snuiven terwijl je geniet van een schitterend uitzicht. Bovendien ben je niet gebonden aan bus-, trein- en vliegtijden wanneer je met een camper reist.

Van life - ultieme vrijheid

3. LAGE/GEEN OVERNACHTINGSKOSTEN

Wanneer een camper zelfvoorzienend is mag je op veel plekken gratis kamperen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Nieuw Zeeland, maar ook op vele plekken in Europa. De vereisten voor een zelfvoorzienende camper verschillen per land, maar denk aan het hebben van voorzieningen als een toilet, watertanks met een bepaalde minimale capaciteit en een gastank zodat je meerdere dagen ‘off grid’ kunt kamperen zonder enige andere faciliteiten nodig te hebben.

Van life: voor- en nadelen

Het grote voordeel van reizen per zelfvoorzienende camper is dat je ontzettend veel kosten bespaart op overnachten in vergelijking met hostels/ hotels. Wij kunnen het samen met een watertank van 25 liter zo’n drie dagen uithouden voordat we deze weer moeten vullen, maar we moeten daarbij wel spaarzaam omgaan met onze telefoons en laptops omdat wij geen zonnepanelen hebben. Ook hebben wij om deze reden geen koelkast op elektriciteit waardoor we met onze koelbox en ijsblokjes bij warm weer maximaal twee tot drie dagen onze producten kunnen koelen.

TIP: investeer in zonnepanelen die je kunnen voorzien van stroom wanneer je meerdere dagen ‘off grid’ wilt kamperen. Kost even wat, maar daar heb je uiteindelijk ontzettend veel plezier van. 

VANLIFE: DE NADELEN VAN REIZEN MET EEN CAMPER

1. WEINIG LUXE

De meeste campers zijn vrij basic, alhoewel er tegenwoordig steeds meer luxe campers beschikbaar zijn met alles erop en eraan. Maar hier betaal je de hoofdprijs voor en omdat dit niet voor iedereen is weggelegd zul je hoogstwaarschijnlijk moeten inleveren op ruimte en comfort.

Zo beschikt onze camper bijvoorbeeld niet over een douche, vaatwasmachine of elektrische koelkast. Douchen doen daarom om de paar dagen bij een camping of zwembad en kleding wassen doen we om de week bij een wasserette of op de hand. Ook koken is soms een uitdaging met ‘maar’ twee gaspitten.

2. WEINIG (OPSLAG)RUIMTE

Een nadeel van vele campers is dat je weinig opslagruimte hebt waardoor het al snel rommelig kan worden. Om alles een beetje netjes te houden in de camper zul je elke avond en elke morgen alles moeten opbergen.

Tijdens het bouwen van onze camper hadden wij niet goed nagedacht over een praktische indeling voor onze keukenkastjes. Zo hadden wij te weinig planken in de kastjes gemaakt waardoor alles op elkaar stond opgestapeld. Als we iets wilden pakken wat onderaan stond moesten we eerst alles eruit halen voordat we erbij konden; totaal niet handig. Gaandeweg kwamen we erachter welke producten we veel gebruikten. Deze hebben nu een plek vooraan gekregen in de keukenkastjes en ook hebben we meer planken gemaakt in de keukenkastjes. Hetzelfde geldt voor onze kleding: wat we veel dragen ligt nu binnen handbereik.

Daarnaast zijn we door de kleine ruimte genoodzaakt om hetzelfde ritme te delen omdat we elkaar anders wakker houden of wakker maken. In de zomermaanden is dit minder omdat degene die langer wil opblijven nog even buiten kan blijven zitten en degene die in de ochtend meer actief is kan alvast naar buiten gaan als de ander nog even wil blijven slapen. Maar als je met een camper tijdens de wintermaanden reist is dit lastiger. Ook tijdens regenachtige dagen merk je dat je in een camper weinig leefruimte hebt.

Toch zien wij de kleine ruimte in onze camper niet alleen als een nadeel. Doordat er weinig opslagruimte is leven we nu namelijk veel minimalistischer en zijn we erachter gekomen dat we maar weinig spullen nodig hebben. Zo redden we ons prima met 1 theemok, 1 bestekset en 2 borden per persoon: we moeten het alleen wat vaker afwassen. Ook missen we het hebben van een tv totaal niet: we lezen nu veel meer en als we een documentaire of film willen zien pakken we ons laptop erbij en Netflix of Uitzendinggemist.nl. Ook hebben we onze fitnessabonnementen opgezegd en sporten we in de frisse buitenlucht om fit te blijven. Deze minimalistische levensstijl zorgt ervoor dat we meer geld overhouden voor dingen waar we echt blij van worden: activiteiten ondernemen.

CONCLUSIE

Het reizen in een camper is zeker niet voor iedereen weggelegd. Besef je goed dat je hoogstwaarschijnlijk zult inleveren op luxe, privacy en ruimte, alhoewel dit ook relatief is. Als je het vergelijkt met kamperen in een tent of backpacken en overnachten in hostels is het reizen per camper eigenlijk ontzettend luxe. In het begin moesten wij erg wennen aan het leven in een kleine ruimte, maar inmiddels weten we onze weg te vinden en hebben we een meer minimalistische leefstijl omarmd. We genieten enorm van de vrijheid en het feit dat we ons eigen huis op wielen overal mee naar toe kunnen nemen. Bovendien besparen we veel geld door minimalistischer te leven en omdat we met onze zelfvoorzienende camper op veel plekken gratis kunnen kamperen.

We zijn benieuwd: denk je dat vanlife iets voor jou zou kunnen zijn? Laat het ons weten in een reactie hieronder. Mocht je nog vragen hebben over reizen in een camper; laat een berichtje achter.

BEWAAR OP PINTEREST VOOR LATER:

Van life: voor- en nadelen reizen met camper

LEES MEER OVER VANLIFE

10 Meestgestelde vragen over reizen met een camper
Zelf een camper bouwen in Nederland: regels & wetgeving

Alle blogs over Van Life - by NOMADS

Showing 8 comments
 • Jeffrey Verburg
  Beantwoorden

  Hoi Kay en Esther,

  Sinds het uitbrengen van jullie E-book ‘Zelf een camper bouwen’ volg ik jullie met veel belangstelling en ik word dan ook steeds enthousiaster over van life. Heb de reader al helemaal gelezen en kan niet wachten om er zelf eentje te bouwen 🙂
  Wel vroeg ik mij bijvoorbeeld af wat voor soort toilet jullie hebben en waar jullie deze hebben geplaatst in jullie busje?

  Ik hoor het graag!

  Groetjes Jeffrey Verburg

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hi Jeffrey,

   Wat ontzettend leuk om te lezen dat je mede dankzij ons enthousiaster bent geworden over van life en over het ombouwen van je eigen camper! Heb je al concrete plannen?
   Wij hebben een ‘portable’ toilet met een capaciteit van 10 liter. Dit is voldoende voor 2 personen. Onze keuken is zo gebouwd dat de toilet in het kastje onder het gasfornuis kan worden opgeborgen en er makkelijk kan worden uitgepakt. In Nieuw-Zeeland ben je namelijk verplicht het toilet te kunnen gebruiken wanneer het bed is opgemaak. Daarbij moet er voldoende ruimte overblijven om je armen te kunnen gebruiken. Maar eerlijk is eerlijk; het is een krappe ruimte, dus wij gebruiken ‘em alleen voor nood en dat is met name ’s nachts. Overdag maken we gebruik van openbare toiletten.

   Laat ons weten als je andere vragen hebt!

   Groetjes,
   Kay & Esther

 • Cees van der Hout
  Beantwoorden

  Hi Kay en Esther,
  Om jaloers op te worden die handigheid van jullie. Vooral de snelheid waarin jullie een bestelauto weten om te toveren tot een gebruiksklare campervan. Zelf hou ik het maar bij mijn vertrouwde buscamper maar dan in de stijl van een echte camper, niet groot, 6 meter, maar wel met alle faciliteiten aan boord. Klein, fijn en vooral heerlijk bij slecht weer. Knus vertoevenen in een klein hok met buiten het geluid van de natuur. Mooi dat jullie deze verhalen delen en daardoor zeker ook anderen zal inspireren tot het vrije leven.
  Groet, Cees

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hey Cees,

   Wat een waanzinnig leuk berichtje. Dat vinden we onwijs leuk om te lezen. Positiviteit! En dat is ook wat we proberen over te geven aan anderen. Er is niets mooiers inderdaad om heerlijk te kamperen in de natuur. We hopen dat we anderen hiermee inspireren om hetzelfde te gaan doen.

   Nogmaals bedankt voor je berichtje en geniet nog van alle mooie reizen die je gaat beleven met je prachtige camper!

   Liefs,
   Kay & Esther

 • Dominique Jagersma
  Beantwoorden

  Hoi Esther en Kay,

  Wat leuk om op NU te lezen hoe jullie leven, genieten, reizen en tips delen met iedereen die wil! Een gratis Ebook voor het bouwen van een buscamper, WOW! We zitten al heel lang te denken aan eem camper om niet meer op grote campings te hoeven staan en meer te genieten van elkaar, rust en de natuur. Helaas opent de link voor het Ebook niet want deze gaat ons vast helpen een camper met voor ons passende prijs te realiseren. Hartelijke groet Dominique

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Dag Dominique,

   Bedankt voor je leuke berichtje. We kunnen ons heel goed voorstellen dat jullie al lang nadenken over het bouwen van een camper. Er is niks mooiers dan met een camper naar een rustig plekje te rijden, je stoelen en tafel uit te klappen en heerlijk te genieten van de natuur en rust om je heen. Meer heb je niet nodig toch?

   Probeer het nogmaals eens via deze link: https://www.bynomads.nl/camper-bouwen/

   Liefs,
   Kay & Esther

  • corrie
   Beantwoorden

   mag ik weten waar jullie wonen? ik woon in Doetinchem en denk er ook aan om een camper busje te maken. heb ook het ebook gelezen en het lijkt mij niet zo moeilijk. ik zou graag met iemand willen samenwerken en uitwisselen van gedachten hierover.
   groet,corrie

   • by NOMADS
    Beantwoorden

    Beste Corrie,

    Bedankt voor je berichtje en super leuk dat je ook een camper wil gaan bouwen!Je kunt het beste even je concrete vragen naar ons op de mail zetten (info@bynomads.nl). Dan zullen wij proberen om deze zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.

    Liefs,
    Esther en Kay

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter