camper verhuur

Camper terugverdienen? Verhuur je camper!

Camper verhuren: makkelijk, veilig en eenvoudig

Kun jij extra geld gebruiken? Of wil je de bouw van je camper snel terug te verdienen? Dan wil je ongetwijfeld je camper verhuren! Mensen staan momenteel te springen om campers. De vraag is nog nooit zo groot geweest. En dat terwijl jouw (zelfbouw) camper waarschijnlijk meer dan de helft van het jaar in de stalling of op de oprit staat. Zonde! Maar hoe gaat camper verhuur nou precies in zijn werk? En wat kun je verdienen met jouw camper? Wij hebben Goboony, het grootste camper verhuur platform van Nederland, 9 vragen gesteld over het verhuren van je camper. De antwoorden lees je hieronder!

1. Hoe vind je een huurder?

De eerste keer je camper verhuren is best spannend. Daarom is het verstandig om dat via een gespecialiseerd platform zoals Goboony te doen. Dan weet je tenminste zeker dat alles goed is geregeld! Goboony is dé Airbnb onder de campers. Jij plaatst hierop gratis een advertentie van jouw camper. Zodra deze advertentie is gepubliceerd is jouw camper beschikbaar voor verhuur en kunnen de aanvragen binnenkomen. Easy does it!

> Bereken je inkomsten

2. Is mijn camper geschikt voor verhuur?

Of jouw camper nou 20 jaar oud, nieuw, groot, klein, zelfgebouwd of een ‘fabriekscamper’ is: zolang jouw camper technisch in orde is kun je deze verhuren. Dat wil zeggen dat je er veilig mee kunt rijden en dat alle apparatuur naar behoren werkt. Daarnaast moet de camper er netjes verzorgd uitzien.

3. Is een camper verhuren rendabel?

Ja, het verhuren van je camper levert zeker geld op! Hoeveel jij exact kunt verdienen met de verhuur van je camper is uiteraard afhankelijk van hoe vaak jij de camper per jaar verhuurt, maar reken op gemiddeld €5500 per jaar. De verhuur opbrengsten dien je af te zetten tegen de kosten voor afschrijving en onderhoud aan jouw camper. Meestal houd je onderaan de streep een leuk zakcentje over voor een camper die anders de helft van het jaar stilstaat! Daarmee is het verhuren van een camper doorgaans zeker rendabel.

4. Moet ik belasting betalen over mijn camper verhuur opbrengsten?

Nee, zolang je je camper occasioneel verhuurt en zelf blijft gebruiken hoef je geen belasting te betalen. Daarnaast blijft de wegenbelasting kwarttarief bij particuliere verhuur. Mocht je je camper veel verhuren dan kan de belastingdienst de verhuur als zakelijk aanmerken. Gemiddeld kun je tot €6000,- per jaar belastingvrij verhuren.

5. Hoeveel weken kun je een camper verhuren?

Gemiddeld worden campers zo’n 4 tot 10 weken per jaar verhuurd. Hoe vaak jij de camper kan verhuren is afhankelijk van jouw beschikbaarheid; je bent hierin volledig vrij.

6. Dekt mijn verzekering camper verhuur?

Moet ik mijn camper extra verzekeren voor verhuur aan particulieren? Dit verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars dekken geen camper verhuur. Gelukkig kun je dan ter aanvulling heel eenvoudig de Goboony Dagverzekering afsluiten. Dit is een flexibele verzekering die financiële bescherming biedt tijdens de verhuur van je camper. En het mooie is dat je deze verzekering alleen betaalt wanneer de camper wordt verhuurd. De verzekering wordt direct uitgeschakeld wanneer je camper weer retour is. Scheelt weer kosten!

Het enige wat jij eenmalig moet doen is bij jouw verhuur advertentie aangeven dat je gebruik wil maken van de dagverzekering. Daarna gaat alles volledig automatisch. Super makkelijk dus!

7. Wat gebeurt er in geval van schade?

De Goboony Dagverzekering biedt een all-risk dekking tijdens de verhuurperiode en een standaard eigen risico/borg van € 1000. Op deze manier zullen huurders voorzichtiger omgaan met andermans spullen, omdat het hun eigen portemonnee raakt. Dit is het bedrag dat de huurder vooraf betaalt om later eventuele naheffingen mee te verrekenen. Wanneer de naheffing hoger is dan de borg die betaald is, moet de huurder bijbetalen.

Het voordeel van de Goboony Dagverzekering voor de huurders is dat ze 24/7 toegang hebben tot pechhulp in binnen- en buitenland. Bovendien worden huurders bij noodgevallen door Goboony geholpen met vervangend vervoer en accommodatie.

8. Mag ik zelf de verhuur voorwaarden bepalen?

Bij de meeste camper verhuur platformen mag jij zelf de voorwaarden bepalen. Denk aan: huisdieren, minimum leeftijd, welke landen, de maximum duur, maar ook het maximum aantal kilometers. Dit kun je zelf aangeven in de boekingsvoorwaarden. Daarnaast kun je huisregels opstellen waarin je vastlegt wat jij wel en niet toestaat in de camper. Bovendien kun je in de verhuurkalender aangeven wanneer jij zelf met de camper op vakantie wil gaan. Jij hebt dus volledig de regie in handen!

9. Aan wie verhuur ik mijn camper?

Ook dat bepaal jij zelf. Voordat je overgaat tot het verhuren van jouw camper heb je contact met de verhuurder. Controleer goed of alle gegevens van je huurder kloppen. Dus zijn de adresgegevens en het opgegeven telefoonnummer juist. Is het e-mail adres bekend? Meestal worden huurders door het verhuurplatform op een aantal punten geverifieerd.

Tip: Ontvang gratis professionele fotoshoot

We mogen iedereen die zijn camper verhuurt en registreert bij Goboony (zowel zelfbouw campers als fabriekscampers) een gratis professionele fotoshoot aanbieden. De foto’s van deze fotoshoot kun je direct gebruiken voor het maken van een advertentie op het verhuurplatform van Goboony. Op die manier maak je een vliegende start bij het verhuren van je camper. Ga naar goboony.nl klik rechtsboven op ‘registreren’, doorloop de stappen en vul bij de laatste stap de actiecode ‘bynomadsfoto‘ in. Je wordt vervolgens gebeld voor een gratis afspraak.

Let op: Ook geldig voor campers die nu nog niet af zijn (maak een afspraak voor een paar maanden later)

Gratis e-book: hoeveel kan ik met mijn camper verdienen?

Dit hangt van verschillende factoren af. Zoals het type camper, de verhuurperiode, het seizoen, de leeftijd van de camper en het aantal slaapplaatsen. Als verhuurder bepaal jij zelf de verhuurprijs. Er is dus geen ‘standaard’. Maar om je enigszins een idee te geven: tijdens de zomer verdien je al gauw zo’n € 1900 per keer dat je je camper verhuurt. En ja, dit is in de meeste gevallen belastingvrij!

Tip: Benieuwd wat jij met jouw camper kunt verdienen? En wil je antwoord op al jouw vragen? Download direct het gratis e-book ‘zorgeloos verhuren’ van Goboony.

camper verhuur

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

29 Vragen en reacties

 1. Hallo,

  Ik vroeg me af of dit ook geldt voor een Belgisch busje, of is Goboony enkel voor nerderlanders en Nederlandse busjes?

  Alvast bedankt 🙂
  Groetjes inès

  1. Hoi Inès,

   Dit geldt ook voor Belgische busjes. Laat ons weten als je andere vragen hebt 🙂

   Groeten,
   Esther en Kay

 2. Als de camper in het buitenland kapot gaat hoe is de reparatie dan geregeld?

  Als hij niet binnen een aantal dagen te maken is dan krijgt de verhuurder neem ik aan alternatief vervoer via de verzekering? Hoe komt mijn camper dan terug in Nederland en wie heeft er contact met de garage? Is dat aan de huurder, ik of de verzekering?

  1. Hoi Inge,

   Bij Goboony kun je een dagverzekering afsluiten die financiële bescherming biedt tijdens de verhuur van je camper. Deze verzekering is alleen geldig tijdens de verhuur, dus je hebt geen kosten wanneer de camper niet wordt verhuurd. Naast financiële zekerheid biedt deze verzekering ook 24/7 pechhulp. Hierbij krijgt de huurder 24/7 hulp in geval van pech, als hij/zij niet meer verder kan rijden door schade, of als hij of zij niet in staat is om het voertuig te besturen. Reparatie ter plaatse, het naar een garage slepen, of de repatriëring van het voertuig wordt verzorgd. Daarnaast worden de kosten voor een vervangend voertuig en/of accommodatie vergoed. Lees hier alle voorwaarden van de Goboony Dagverzekering.

 3. Hoi! Ik las op de website dat de verzekering alleen geldt voor particulier verhuur. Ik wil mijn bus/camper zakelijk gaan kopen en verbouwen. Hoe doe ik dit dan met de verzekering?

  1. Hoi Lysanne,
   Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met jouw gewenste verzekeraar. Zij kunnen je hierin het beste adviseren.
   Succes en alvast veel plezier met het bouwen van je bus!

 4. Hi!
  Ik denk er ook over om mijn camper te gaan verhuren, maar las dat dit niet met alle verzekeringen kan. Bijvoorbeeld de verzekering van de ANWB zou dit niet toelaten? Of laten ze dit wel toe als je het via een platform zoals GoBoony verhuurd, omdat de verzekering dan via GoBoony is geregeld? Weten jullie hier iets van?
  Thanks alvast!

  1. Hoi Laura, tof dat je je camper misschien wil gaan verhuren! In principe kan je met elke verzekering gebruik maken van de Goboony dagverzekering. Deze verzekering is een aanvulling op je bestaande (primaire) camperverzekering en dekt potentiële financiële schade als gevolg van claims tijdens de verhuurperiode. Helaas zijn er enkele verzekeraars die tegenwerken, zonder juridische grond. Je kunt daarom het beste even contact opnemen met jouw verzekeraar en aanhoren hoe de vork precies in de steel zit. Succes!

 5. Dank voor je informatieve mail. Een vraag; hoe worden buitenlandse bekeuringen afgehandeld? Deze staan op naam van de kentekenhouder en komen vaak weken, maanden later binnen. Mvg Herman

  1. Hoi Herman, graag gedaan! Wij hebben jouw vraag nagevraagd bij Goboony. Mocht er een buitenlandse bekeuring binnenkomen dan dien je contact op te nemen met de huurder met de vraag de boete of tolheffing te betalen. Doen ze dit niet of reageren ze niet binnen 1 week dan betaalt Goboony het uit.

 6. Rien van Duren

  Wat leuk om al jullie informatie te lezen. Ik ben helemaal niet van plan zelf een camper te gaan bouwen maar zou er bijna aan beginnen wanneer ik zo alles telkens lees.
  Super goed en duidelijk beschreven en in beeld gebracht. Wie weet komt het er toch nog een keer van. Hebben jullie ook aanbevelingen voor welk type bus je het beste zou gaan? Complimenten dus en veel geluk!

  1. Hoi Rien,
   bedankt voor je berichtje en complimenten. Onwijs leuk om te lezen!
   We hebben een artikel geschreven over de meeste geschikte bussen voor campers. Misschien haalt dat je over de streep om toch te beginnen 😉

  1. Hoi Greg,
   Bij Goboony kun je voor de verhuur van je camper een aparte dagverzekering afsluiten. Deze verzekering is alleen geldig tijdens de verhuur. Zo heb je dus geen kosten wanneer de camper niet wordt verhuurd. De Goboony dagverzekering is een aanvulling op je bestaande camperverzekering en dekt potentiële financiële schade als gevolg van claims tijdens de verhuurperiode. Let wel: niet alle verzekeraars staan verhuur toe. Zelfs niet als je de dagverzekering afsluit. Het beste kun je even contact opnemen met Goboony.

 7. Hallo, ik zou het liefst mijn camper ook zakelijk gaan verhuren. Heeft iemand daar meer informatie over, hoe dat bv zit met de belastingdienst. En hoe vaak je hem dan ‘moet’ verhuren wil de belastingdienst de camper als een zakelijke investering zien?
  Groet Ceciel

  1. Hoi Ceciel,
   Als particulier kun je door jouw camper te verhuren tot circa €6000 per jaar belastingvrij verdienen. Zodra je jouw camper meer verhuurt zul je BTW moeten betalen, maar ook meer wegenbelasting. Je zult jouw genereerde verhuur inkomsten dan moeten opgeven bij de Belastingdienst. Voor de exacte regelgeving adviseren we om telefonisch contact op te nemen met de Belastingdienst. Vergeet ook niet om een camperverzekering af te sluiten die zakelijke verhuur dekt!

 8. Goed om te weten waar ik op moet letten bij het huren van een caravan of camper. Ik had vooral vragen over de verzekeringen die ik eventueel af moet sluiten. Handig om te weten dat verzekeringen vaak tegen bijbetaling afgesloten kunnen worden met de reis.

 9. Het zou kunnen gebeuren dat de camper na een ongeval of wegens een grote reparatie tijdens de huur een periode niet bruikbaar is, en dat dit overloopt in een volgende huurperiode. Kan dan de volgende huurder claimen of iets dergelijks?

  1. Dag Jan, indien er bij een definitieve boeking sprake is van overmacht vanuit de zijde van de verhuurder, dan zal Goboony beoordelen of dit daadwerkelijk het geval is. Je kunt er meer over lezen in de Algemene Voorwaarden onder punt 5. Annulering.

 10. Hoi! Ik heb iemand van 20 jaar die mijn camper wilt huren. Van mij kan dat prima alleen dit kan bv niet met de Goobony dagverzekering. Is er een andere verzekering waarbij dat wel kan? Alvast bedankt! Gr Renske

  1. Hoi Renske,
   Veel verzekeraars zien een jong persoon helaas als risicovoller. Je zou het beste eens kunnen informeren bij NKC of zij dit wel toestaan.

 11. Hoi Kay en Esther,
  Wat een prachtige site hebben jullie gemaakt. Top hoor.
  Ik weet nu dat ook een Belgische camper op Goboony ter verhuur kan worden aangeboden.
  Mag iemand met het NL rijbewijs deze BE camper dan huren en besturen?
  En omgedraaid iemand met een BE rijbewijs een NL camper besturen?

 12. Ook in mijn geval geeft mijn verzekering geen toestemming de camper te verhuren. Ik mag hem wel meegeven aan familie en kennissen. Nu is “kennissen” een breed begrip. Kan ik een overeenkomst maken voor een “kennis” zodat ik wel een bedrag voor het gebruik van de camper ontvang maar dat het geheel wel onder mijn gewone verzekering valt?? En als er zo’n overeenkomst bestaat waar kan ik deze vinden?

  1. Dag Frank, als je je camper wil verhuren dan raden we je dat aan om via Goboony te doen en gebruik te maken van de Goboony Dagverzekering. Dan weet je zeker dat je goed gedekt bent en hoef je zelf geen overeenkomst op te stellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven