Reisfotografie tips voor mooiere foto's - by NOMADS

Reisfotografie tips voor mooiere foto’s

Tips om jouw reisfotografie naar een hoger niveau te tillen

‘Hoe maken jullie zulke prachtige reisfoto’s? Welke camera gebruiken jullie? Hebben jullie een cursus reisfotografie gevolgd?’ Steeds vaker ontvangen we dergelijke vragen via ons Instagram account. Een compliment, want we hebben nooit een cursus reisfotografie gevolgd. Onze liefde voor reisfotografie is ontstaan tijdens onze wereldreis (jan ’18 – jun’ 19). De eerste foto’s van ons grote avontuur schoten we met onze mobiele telefoons. Van compositie en poseren hadden we totaal geen kaas gegeten. Maar we merkten wel dat we het ontzettend leuk vonden om de mooiste en meest bijzondere momenten van onze reis te fotograferen. We oefenden zo vaak als we konden en lieten ons inspireren door andere fotografen en Instagram accounts. Gaandeweg verruilden we onze smartphones voor een systeemcamera. Sinds dat moment veranderden onze vakantiekiekjes langzaam in reisfoto’s.

Daarom zijn wij ervan overtuigd dat iedereen in staat is om schitterende reisfoto’s te maken! Om jou op weg te helpen delen we in dit artikel tien praktische tips en onze ‘geheimen’ waarmee jij jouw reisfotografie in no-time naar een hoger niveau tilt.

Tips voor je aan de reis begint

1. Bereid jouw trip thuis al voor

Reisfotografie begint eigenlijk thuis al. Voordat wij naar een bestemming gaan laten wij ons inspireren. Uren dwalen we op Instagram en Pinterest op zoek naar mooie en bijzondere plekken. Het fijne van deze platformen is dat je afbeeldingen eenvoudig kunt opslaan. Ook Google struinen we af voor afbeeldingen van onze bestemming(en). Zo doen we ideeën op van wat we willen fotograferen en hoe we de plek willen vastleggen. Vervolgens maken wij een map in Google aan waarin we alle interessante plekken plaatsen die we graag willen bezoeken. Dit vormt eigenlijk de basis van onze roadtrip.

Gaan we dan tijdens onze reizen helemaal niet meer spontaan op pad met de camera? Tuurlijk wel, maar een beetje voorbereiding is wel zo prettig. Je weet namelijk beter wat je kunt verwachten en doet inspiratie op over de verschillende invalshoeken om een plek te fotograferen. Zo kijken wij vooraf ook altijd even waar en op welk tijdstip de zon opkomt en weer onder gaat. Op die manier kun je werken in lichtomstandigheden die voor jouw foto misschien net het verschil kunnen maken. Wij gebruiken hiervoor de app ‘Sun seeker’.

Roadtrip voorbereiding
Thuis stippelen wij onze roadtrip uit zodat we zeker weten dat we geen mooie plekjes overslaan.

2. Investeer in een systeemcamera

De eerste reisfoto’s die wij maakten schoten we met onze smartphones. Al snel merkten we dat we een stukje kwaliteit en functionaliteit misten. Daarom verruilden we de smartphones voor een systeemcamera. Lang hebben we getwijfeld of we niet een spiegelreflex camera moesten kopen, maar we zijn ontzettend blij met onze keuze voor een systeemcamera. Dit type camera en de lenzen daarvoor zijn namelijk een stuk lichter, compacter en doen zeker niet onder in kwaliteit. En geloof ons; hoe lichter en compacter de camera en lenzen des te fijner! Want het laatste wat je wil terwijl je een (meerdaagse) hike maakt of door een romantisch stadje slentert in de volle zon is een tas met een zware camera en lenzen meezeulen.

De camera waar wij momenteel mee werken en aanraden is de Nikon Z50. Deze systeemcamera ligt goed in de hand, is gebruiksvriendelijk en zo licht dat je niet eens merkt dat je ‘em mee hebt. Dit is voor ons de doorslaggevende factor geweest om te kiezen voor de Z50. Bovendien maakt de Z50 niet alleen schitterende foto’s, maar ook haarscherpe 4k video’s. Wij gebruiken hem dus ook voor het opnemen van onze camper bouw video’s en reisvideo’s. Hij kan ook 4K-time-lapse-opnames maken en in slow-motion filmen. Super tof!

NIKON Z 50 systeemcamera
Wij werken met de Nikon Z 50 systeemcamera: de ideale metgezel voor op reis!
4k Video Functie Nikon Z 50
De Nikon Z 50 maakt ook haarscherpe video’s.

Heb je per se een systeemcamera (of spiegelreflexcamera) nodig om mooie foto’s te kunnen maken tijdens jouw reizen? Nee, smartphones kunnen ook prachtige foto’s maken. Maar de instellingen en mogelijkheden zijn doorgaans veel beperkter. Zo is o.a. het zoombereik van een smartphone zeer beperkt (waarbij ook de kwaliteit achteruit gaat) en maak je met een systeemcamera gewoon veel scherpere foto’s. Je kunt ook zeer eenvoudig andere lenzen aan je camera koppelen waardoor je veel flexibel bent in het maken van jouw gewenste foto, waar je ook bent.

3. Ken je camera

Misschien is dit een beetje een open deur, maar oefen voordat je op reis gaat met jouw camera. Laat je inspireren door andere fotografen en probeer foto’s na te bootsen. Zo leer je wat wel werkt voor jou en wat niet. Ook leer je hierdoor alle instellingen en mogelijkheden van jouw camera kennen. Een reisfotografie cursus volgen is niet per se nodig; dat hebben wij immers ook nooit gevolgd. Wel hebben wij YouTube tutorials gekeken van de Z50. Ontzettend leerzaam! Daarnaast hebben we en een aantal reisfotografie blogs gelezen. Het internet staat er vol van. Alleen als je jouw camera goed kent kun je er het maximale uithalen tijdens je reis. Dus oefen veel en je zult zien hoe snel je jouw fotografie skills naar een hoger niveau tilt.

Reisfotografie tips - oefen veel met je camera
Oefen nog voordat je op reis gaat zoveel mogelijk met de camera.

4. Neem de juiste lenzen mee

Wanneer je op reis gaat wil je het liefst zo min mogelijk gewicht mee. Onze ervaring is dat je eigenlijk niet veel verschillende lenzen nodig hebt om prachtige foto’s te kunnen schieten. Wij fotograferen tijdens onze reizen het liefst landschappen. Hiervoor is een groothoeklens onmisbaar! Daarvoor gebruiken we de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR. Deze lens is super plat wanneer hij is ingetrokken waardoor ‘ie eigenlijk altijd wel in je tas past. Dankzij de snelle scherpstelling en ingebouwde vibratiereductie maakt hij niet alleen scherpe landschapsfoto’s, maar ook portretten met veel details.

Naast onze groothoeklens gebruiken we ook een zoomlens: De NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR. Hiermee kunnen we flink inzoomen. Ideaal voor als we meer detail willen vastleggen in onze foto’s of bijvoorbeeld dieren willen fotograferen. Maar ook voor het maken van portretten met een wazige achtergrond is dit een hele fijne lens. Dankzij de automatische beeldstabilisatie schieten we zelfs bij volledige zoom haarscherpe foto’s en 4k video’s. Net als de groothoeklens kan deze worden ingetrokken en is dus gemakkelijk mee te nemen.

Nikon Z 50 Groothoeklens
De ultra platte NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR groothoeklens – onmisbaar voor reisfotografie.
Zoomlens Nikkor
De NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR zoomlens.
Zoomfunctie Nikon Z 50 camera
Zie de foto hieronder om te zien waarop Kay inzoomde.
Zoombereik Nikon Z 50 systeemcamera - Biesbosch
De Nikon Z50 maakt prachtige zoom foto’s zoals hier in de Biesbosch.

Ga dus voor jezelf na wat je het liefst fotografeert tijdens jouw reizen. Als het met name landschappen en portretten zijn, dan heb je voldoende aan een groothoeklens. Leg jij het liefst wildlife vast? Dan is een zoomlens onmisbaar.

5. Pak een statief in

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe wij onszelf fotograferen? Het antwoord is wellicht simpeler dan je denkt. Namelijk met een camera statief en de Nikon Snapbridge app. Met deze app verbinden we de Z50 camera met onze smartphone waarmee we de camera op afstand kunnen bedienen. Met een camera statief heb je de regie volledig in eigen hand. Op die manier hoef je je foto niet aan voorbijgangers over te laten. Daarnaast zorgt een statief ervoor dat de camera niet beweegt en je dus haarscherpe foto’s kunt maken. En dit is onmisbaar voor het vastleggen van dieren, fotograferen bij weinig licht omstandigheden en voor het schieten van foto’s met een lange sluitertijd. Bijvoorbeeld als je een waterval wil ‘bevriezen’, het Noorderlicht wilt fotograferen of de sterren.

Inmiddels bezitten wij twee camera statieven: een mini statief en een groot statief. Het kleine statief gebruiken we voor het opnemen van reisvideo’s en als we laag bij de grond willen fotograferen. Dit statief weegt heel weinig en is echt ideaal als je weinig ruimte in je bagage hebt. Het grote statief gebruiken we voor selfies, wildlife, reisfotografie en landschapsfotografie.

Reisfotografie tips - Neem een statief mee
Een statief is onmisbaar voor selfies en haarscherpe foto’s.
Nikon Snapbridge app
Dankzij de Snapbridge app besturen kunnen we de camera op afstand bedienen.
Selfie maken met mini-statief
Ook met een mini statief kun je schitterende foto’s maken tijdens je reis.

Reisfotografie tips voor tijdens je reis

1. Pas de regel van derden compositieregel toe

De regel van derden is een hulpmiddel om jouw foto’s mooier en spannender te maken. Bij deze compositieregel verdeel je het te fotograferen beeld in negen denkbeeldige, gelijke vlakken. Door het onderwerp van je foto op één van de snijpunten van het raster te plaatsen zorg je dat daar de aandacht van de kijker naar toe gaat. Belangrijke lijnen in beeld, zoals de horizon, kun je ook langs de lijnen van derden plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor focus, maar ook voor dat je foto’s maakt met een rechte horizon. Stel je plaatst de horizon van een landschap op 1/3 (onderste lijn van het raster), dan leg je de aandacht van de foto op de lucht. Plaats je de horizon op 2/3 (bovenste lijn), dan zal er meer aandacht uitgaan naar het landschap. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden. Op de meeste spiegelreflex- en systeemcamera’s kun je dit raster instellen.

Reisfotografie tips - regel van derden
De regel van derden is een handig hulpmiddel voor het schieten van mooie reisfoto’s.

2. Breng diepte aan in je reisfoto’s

Iets waar wij de laatste tijd veel mee experimenteren is met het aanbrengen van diepte in onze reisfoto’s. Dit betekent dat we iets op de voorgrond plaatsen. Zoals bloemen of een persoon. Vaak plaatsen we deze onscherp in beeld waarbij de achtergrond van de foto scherp is. Door diepte aan te brengen in jouw reisfoto’s bepaal je waar je de aandacht op wilt vestigen en breng je de foto meer tot leven.

Camper voor het kampvuur - by NOMADS
Door de planten onscherp op de voorgrond te plaatsen creëer je meer diepte in de foto.
Mergelgroeve in Limburg
Door de prachtige bloemen op de voorgrond te plaatsen wordt de foto veel spannender. Zie het verschil met de foto hieronder.

Mergelgroeve - reisfotografie by NOMADS

4. Wees creatief en fotografeer vanuit verschillende hoeken

Juist door af en toe een stap naar voren, opzij of naar achteren te zetten kun je verrassende foto’s maken. Ook foto’s van bovenaf geschoten of laag bij de grond kunnen het verschil maken tussen goede en opmerkelijke reisfoto’s met een wow-factor. Dus wees creatief! Fotografeer bijvoorbeeld reflectie van een bergrug in een plas water of prachtig geplaveide straatjes laag bij de grond.

Het fijne aan onze Z50 camera is dat hij een kantelbaar touchscreen heeft die zowel omhoog als omlaag kan worden gekanteld. Hierdoor kunnen we dus zeer laag bij de grond fotograferen zonder dat we daarbij zelf op de grond hoeven te gaan liggen. En dankzij het touchscreen kunnen we gemakkelijk camera instellingen aanpassen en scherpstellen.

Reisfotografie vanuit verrassend perspectief
Fotografeer vanuit verschillende invalshoeken voor verrassende reisfoto’s.

5. Probeer emotie toe te voegen aan landschapsfoto’s

Wil je jouw reisfoto’s net wat extra’s meegeven? Dat echte ‘wow’ gevoel? Probeer dan emotie aan je foto’s toe te voegen. En daarmee bedoelen we niet zozeer een lachend of huilend persoon portretteren. Dit kan uiteraard ook heel mooi zijn, maar we richten ons nu tot reisfotografie. Ruige bergpieken, een krachtige waterval of bijvoorbeeld een eenzame kerk afgeschilderd tegen een heuvelachtig landschap kunnen meer tot leven komen door een persoon in de foto te plaatsen. Of een dier. Laat de persoon naar de camera toe lopen of fotografeer hem/haar van achter. Bijvoorbeeld net over de schouder. Hiermee kun je de kijker het gevoel geven zelf op de plek aanwezig te zijn. Of juist het gevoel van ‘hier wil ook heen’. Een plain landschapsfoto kan ook prachtig zijn, maar speel met het maken van je landschapsfoto’s. Soms maakt een persoon de foto net wat spannender!

Zonsondergang reisfotografie

Bonus tip: leg af en toe de camera weg en geniet!

Dit is misschien nog wel de meest belangrijke tip: leg af en toe je camera weg zodat je volledig op kunt gaan in het moment. Bekijk niet de hele reis door de lens van je camera. Soms merken wij dat we teveel bezig zijn met willen maken van een ‘goede foto’. Hartstikke zonde, want hierdoor vergeten we te genieten van al het moois om ons heen. Maar juist door om je heen te kijken en te ontspannen kunnen er hele creatieve ideeën ontstaan voor het schieten van foto’s.

Scoor voordelig de nikon z50 kit (16-50 + 50-250 lenzen)

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nikon Nederland. Wil je de Nikon Z50 systeemcamera direct voordelig scoren? > Klik en koop de Nikon Z50 kit direct online.

Zelfbouw camper inspiratieboek

Haal inspiratie uit meer dan 50 zelfbouw campers

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven