WAT JE MOET INPAKKEN ALS JE GAAT KAMPEREN MET BABY
Voor avontuurlijke ouders is reizen met een baby in een camper een geweldige manier om quality time door te brengen als gezin terwijl je de prachtige wereld om je heen verkent. Maar voordat je de open weg op gaat met je kleintje, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom delen we in dit artikel een handige checklist voor kamperen met de baby. Van essentiële babybenodigdheden tot tips voor ontspannen reizen; hier lees je hoe je jouw camperavontuur met een baby tot een succes maakt.
DE ULTIEME KAMPEER PAKLIJST VOOR CAMPERAARS MET BABY
Laten we eerlijk zijn, kamperen met een baby kan best een uitdaging zijn. Zeker als je voor het eerst gaat kamperen met je kleintje, want wat je moet allemaal meenemen? Doordat wij inmiddels meerdere keren met onze baby hebben gekampeerd weten we welke dingen essentieel zijn en wat je beter thuis kunt laten. De ruimte in een camper is immers beperkt, dus het zou zonde zijn als je teveel meeneemt. Daarom leek het ons een slim idee om een paklijst samen te stellen voor als je gaat kamperen met je kleintje. En het mooie is, je kunt de paklijst zelfs onderaan dit blog downloaden als een handige pdf om uit te printen.
1. VEILIG AUTOSTOELTJE
De veiligheid van je baby moet altijd de hoogste prioriteit hebben. Zorg er daarom voor dat je een veilig autostoeltje hebt dat geschikt is voor de leeftijd en grootte van je kind. Het autostoeltje moet stevig worden geïnstalleerd in de camper met een autogordel of Isofix.
2. FIJNE SLAAPPLEK
Afhankelijk van de beschikbare ruimte in de camper en de grootte van je baby heb je de keuze uit een aantal opties qua slaapplek. Zo kun je je jouw kleintje tot hij/zij maximaal 9 maanden oud is, laten slapen in de bak van de kinderwagen. Dit gebruikten wij als slaapplek voor Moos toen hij nog in de kinderwagen paste qua lengte. De bak stond bij ons op het bed in de hoek.
Een andere mogelijkheid als slaapplek voor de baby in de camper is een vast bedje. Belangrijk hierbij is dat je zorgt dat jouw baby niet uit bed kan rollen, bijvoorbeeld middels een bedhekje.
Een derde optie als slaapplek voor de baby in de camper is een draagbaar campingbedje, zoals die van Deryan. Het fijne aan de Deryan campingbedjes is dat ze super licht en compact zijn. Bovendien is het voorzien van een anti-muggen gaas en biedt het met UPF50+ bescherming tegen UV stralen. Zodoende kun je het campingbedje ook buiten gebruiken.
TIP: Vergeet de speen, speenkoord, favoriete knuffels, dekentjes en slaapzakje van je baby niet. Deze kunnen namelijk een gevoel van vertrouwdheid en comfort kunnen bieden in een nieuwe omgeving. Het kan ook handig zijn om een witte ruis machine mee te nemen om achtergrondgeluiden te maskeren en je baby te helpen ontspannen en in slaap te vallen.
3. KINDERWAGEN / DRAAGZAK
Om tijdens je kampeervakantie op pad te gaan met je baby heb je een kinderwagen, buggy en/of draagzak nodig. En als je net als wij van hiken in de bergen houdt en je kleintje kan rechtop zitten, dan is een rugdrager (ook wel kinderdrager genoemd) onmisbaar! Zo kun je je kindje meenemen tijdens wandeltochten en is hij/zij tevens beschermt tegen de zon.
4. BABYFOON
Een babyfoon is wat ons betreft een must-have op de kampeerpaklijst met een baby. Of het nu voor dutjes overdag is of voor als je ’s avonds voor de camper wil zitten, met een babyfoon kun je je kleintje in de gaten houden. Kies er eentje met voldoende bereik voor de gemoedsrust, vooral als je midden in de natuur kampeert.
5. VOEDING
Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om een comfortabele plek te hebben waar je discreet kunt voeden. Een draagbare voedingskussen of borstvoedingsdoek kunnen hierbij van pas komen. Vergeet ook niet je kolf in te pakken mocht je die gebruiken. Bij flesvoeding is het belangrijk dat je voldoende poeder, flessen en schoonmaakbenodigdheden meeneemt.
TIP: Voor het makkelijk opwarmen van melk is een draagbare flessenwarmer aan te raden. Wij zijn groot fan van de MyBambini draagbare flessenwarmer. Hiermee warm je onderweg super eenvoudig en razendsnel babymelk op.
6. VERZORGINGSPRODUCTEN
Hoewel je onderweg vrijwel alles kunt kopen voor je kleintje, is het toch fijn om luiers, luierdoekjes, luierzakjes, billen crème en dergelijke mee te nemen van huis. Verder is het handig om een EHBO setje, vitamines, paracetamol zetpillen, thermometer, nagelvijltje, kindertandenborstel en tandpasta in te pakken. En vergeet de hydrofiele luiers niet! Onze ervaring is dat je geen verschoonkussen nodig hebt in de camper; een verschoonmatje of hydrofiele luier doen ook prima zijn werk en nemen bovendien minder ruimte in.
Op de meeste campings is er een babybadje beschikbaar voor het wassen van je kleintje. Als je echter graag off-grid kampeert, is het handig om een inklapbaar badje of een emmer mee te nemen. Vergeet ook niet om een badcape, een grote hydrofiele doek, badzeep/douchegel, washandjes en handdoeken in te pakken.
7. ZONBESCHERMING & ZWEMSPULLEN
Het is vaak een uitdaging om onze baby uit de zon te houden tijdens onze kampeeravonturen. Daarom nemen we standaard een zonnehoedje en zonnebrandcrème mee. Bovendien hebben we altijd een UPF50+ strandparasol en een pop-up schaduwtent bij ons tijdens onze kampeeruitjes. Eventueel kun je ook een UV-werend zwempakje meenemen.
8. SPEELGOED
Zorg ervoor dat je wat entertainment meeneemt voor zowel onderweg als op je bestemming. Denk hierbij aan een boekje om te lezen, een knuffel, een bijtring en/of een rammelaar. Het kan ook handig zijn om een wagenspanner voor het autostoeltje mee te nemen.
TIP: Denk aan het meenemen van een waterdicht picknickkleed. Als het gras nat is, kan jouw kleintje hierop namelijk alsnog comfortabel buiten spelen of tummy time doen.
9. KLEDING
Afhankelijk van hoelang je op reis gaat, is het essentieel om voldoende kleding voor je baby mee te nemen, inclusief extra sets. Denk daarbij aan de weersomstandigheden op de plaatsen die je gaat bezoeken en kleed je kleintje daarop.
10. DOCUMENTEN
Als je met een baby gaat kamperen, is het belangrijk om bepaalde documenten en informatie bij je te hebben om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent tijdens eventuele noodsituaties. Daarom delen we hieronder een lijst van de belangrijkste documenten en informatie die je moet meenemen tijdens jouw campervakantie:
- Identificatie voor de baby: Zorg ervoor dat je de geboorteakte van je baby bij je hebt, samen met een paspoort of identiteitskaart. Deze documenten kunnen nodig zijn om de identiteit van je baby te bevestigen in geval van nood.
- Medische gegevens: Neem de medische gegevens van je baby mee, zoals een kopie van zijn/haar vaccinatiekaart, medische geschiedenis, allergieën en eventuele voorgeschreven medicijnen. Dit is cruciaal als je medische hulp nodig hebt.
- Verzekeringsinformatie: Zorg ervoor dat je de ziektekostenverzekering van je baby dekt en dat je de benodigde verzekeringskaarten of documenten bij je hebt.
- Reisdocumenten: Mocht je een visum nodig hebben, zorg dan dat je deze meeneemt.
Het is ook verstandig om digitale kopieën van al deze documenten te maken en ze op een veilige en toegankelijke plek op te slaan, zoals in een versleutelde map op je smartphone of in de cloud. Op die manier kun je er altijd bij, zelfs als je de fysieke documenten verliest.
DOWNLOAD & PRINT DEZE HANDIGE CAMPER BABY PAKLIJST
Klik hier om de kampeer paklijst te downloaden en printen.
Hopelijk helpt deze gids je bij het plannen van je reis met je baby in de camper. Veel plezier en een veilige reis!
Dit artikel bevat Affiliate Links.
LEES OOK DEZE VANLIFE BLOGS
– 7 Geweldige reisspellen voor in de camper
– De beste opties voor onbeperkt internet in de camper
– 15 must have kampeerartikelen voor camperaars