Internet in de camper

De Beste Opties voor Onbeperkt Internet in de Camper

Hoe je snelle wifi in de camper krijgt

Internet in de camper: voor ons echt onmisbaar om ons beroep uit te kunnen oefenen en zo nu en dan te kunnen streamen! Met enige regelmaat krijgen wij vragen over hoe wij wifi in de camper krijgen. Gebruiken we ons Nederlandse mobiele abonnement of surfen we via Wifi hotspots? Of kopen we lokaal een simkaart om te kunnen internetten in de camper? Wat is het voordeligst? En hoe zit het met internet op de camping; gebruiken wij hiervoor een wifi versterker? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in dit artikel. Stay connected ;)!

Alle opties voor internet in de camper

Of je nu net als wij een digital nomade bent die werkt terwijl je reist of gewoon graag in contact blijft met het thuisfront tijdens je camperreis: internet is onmisbaar. Maar hoe krijg je snel en veilig wifi in de camper? En is onbeperkt internet in de camper mogelijk? We leggen het hieronder uit door de verschillende mogelijkheden en technologieën met elkaar te vergelijken. Verder in het blog gaan we dieper in op alle mogelijkheden.

#1 Internet via mobiele hotspot

Een zeer populaire en makkelijke manier om internet in de camper te krijgen is door gebruik te maken van je eigen mobiele data bundel. Hierbij kun je in het buitenland gewoon surfen op je eigen mobiel. Daarnaast kun je van je smartphone een mobiele wifi hotspot maken waardoor je ook op je laptop of tablet kunt internetten.

Het grote voordeel van internet via een mobiele hotspot is dat het overal werkt, zolang er netwerkdekking is. Ook heb je geen extra apparaten nodig om toegang tot internet te krijgen. Helaas ben je wel afhankelijk van de kwaliteit van je netwerkdekking en gaat de batterij capaciteit van je smartphone snel achteruit. 

Bovendien is het maar de vraag of je databundel toereikend is. Zelfs als je in Nederland een ‘unlimited data’ abonnement hebt, wordt het aantal GB’s in het buitenland geknepen. Dit varieert per provider tussen de 17 en 50 GB. Als je dagelijks TV wilt streamen is dit helaas niet genoeg. Wil je in het buitenland onbeperkt internet in de camper, dan is internet via een MiFi router wellicht een betere keuze.

Internet op de camping

#2 Internet via mifi router (onze keuze)

Een andere populaire optie om internet in de camper te krijgen en waar wij gebruik van maken is een MiFi router. Dit werkt eigenlijk net zoals een router thuis alleen werkt een MiFi router via een mobiele simkaart. Je plaatst een (lokale) simkaart in de MiFi router die vervolgens het mobiele internet signaal omzet naar een Wi-Fi hotspot waarop je verschillende apparaten kunt koppelen. 

Het grote voordeel van een MiFi router voor in de camper is dat ze doorgaans beter presteren dan een mobiele hotspot via je smartphone. Dit komt omdat MiFi routers speciaal zijn ontworpen voor het verstrekken van WiFi. Het internet is daarom ook sneller, zeker als je meerdere apparaten wil koppelen. 

Houd er rekening mee dat je internet via de MiFi router afhankelijk is van het beschikbare mobiele internet signaal. Op een plek waar je alleen 3G hebt zal je dus minder snel internet hebben dan op een plek met 4G. Gelukkig beschikken de meeste plekken in Europa over goed internet. Wij hebben in ieder geval altijd ons werk kunnen doen.

Interent in camper met mifi router

Mifi router via eigen of extra simkaart?

Bij het gebruik van een MiFi router kun je je Nederlandse simkaart gebruiken of een extra prepaid simkaart kopen in land van bestemming. Het voordeel van een extra simkaart is dat je niet je eigen simkaart in de MiFi router hoeft te stoppen en nog steeds telefonisch bereikbaar bent. Bovendien kun je in het buitenland meestal wél een simkaart met unlimited data kopen, omdat je dan niet te maken hebt met een fair-use-policy. En prepaid betekent dat je nergens aan vastzit. Na het verstrijken van de termijn kun je zelf je tegoed eenvoudig opwaarderen, dit kan meestal online.

Wij kopen daarom in het land van bestemming een data only simkaart. De kosten en mogelijkheden variëren per land, maar verwacht tussen de €30 en €50 te betalen voor een maand onbeperkt data. Overigens is het niet in elk land binnen Europa mogelijk om een unlimited data simkaart te kopen. Desalniettemin zal bijvoorbeeld een 50GB data simkaart in het buitenland flink voordeliger zijn dan het tijdelijk upgraden van je eigen Nederlandse abonnement met een vakantiebundel.

Beste data simkaarten in het buitenland

Op basis van eigen ervaring en onderzoek hebben we voor een aantal landen een lijst samengesteld van de beste prepaid simkaarten. Daarbij hebben we gekeken naar het aantal GB’s, de prijs en netwerkdekking.

Duitsland: 999 GB voor 4 weken bij O2 Germany voor €69,95.
Frankrijk: 150 GB voor 30 dagen bij SFR France voor €40.
Italië: 50 GB voor 30 dagen bij Tim Italy voor €15.
Kroatië: onbeperkt data voor 7 dagen bij Tele 2 voor €11,28.
Oostenrijk: 30 GB voor 4 weken bij T-mobile voor €30.
Portugal: onbeperkt data voor 30 dagen bij Vodafone voor €35.
Spanje: 190 GB voor 28 dagen bij Vodafone voor €40.
Zwitserland: Onbeperkt data voor 1.99 CHF per dag bij Salt.

Note: Bovenstaande info is onderhevig aan veranderingen. Verricht daarom zelf ook onderzoek naar de beste prepaid deals.

Tips voor het kopen van buitenlandse prepaid simkaart

– Vergeet niet om je ID kaart of paspoort mee te nemen als je een simkaart gaat kopen.
– Dubbelcheck of je echt nergens aan vastzit (!)
– Let goed op of de provider toestaat dat er meerdere apparaten kunnen worden gekoppeld en of de landelijke dekking goed is.
– Check altijd goed of onbeperkt ook echt onbeperkt is. Soms staat er in de kleine lettertjes ‘na 50 GB wordt je snelheid verlaagd’. 

Mifi Router Camper - Netgear Nighthawk

Tip: netgear nighthawk m1 mifi router

Bij het kopen van een MiFi router moet je op een aantal punten letten. Zoals de snelheid, welke netwerken de router ondersteunt (4G/ 5G) en in welke markten je de router kunt gebruiken.

Wij hebben na verschillende MiFi routers op deze punten met elkaar te hebben vergeleken gekozen voor de Netgear Nighthawk M1. Deze router heeft namelijk een maximale downloadsnelheid van 1Gbps waardoor we met gemak films of series kunnen streamen, foto’s bewerken en/of YouTube video’s uploaden. Op het scherm zie je wat de huidige upload- en downloadsnelheid is, de resterende batterijduur en hoeveel data je hebt verbruikt. De Netgear Nighthawk M1 is niet de goedkoopste mifi router, maar kwalitatief één van de betere.

Een andere uitstekende keuze als MiFi router voor in de camper is de TP-Link M7650. Deze is iets voordeliger, maar heeft een lagere download snelheid. 

#3 internet via satelliet

Ben je op zoek naar een snelle en betrouwbare internetverbinding die ook werkt op afgelegen locaties waar geen andere netwerken beschikbaar zijn, dan is satelliet internet de oplossing. Met deze optie krijg je internettoegang via een speciale schotel die een signaal opvangt van een satelliet in de ruimte. Dit signaal wordt vervolgens omgezet in internettoegang.

Het grote voordeel van satelliet internet voor in de camper is dat je overal ter wereld toegang kunt krijgen tot internet. Helaas hangt er wel een stevig prijskaartje aan satelliet internet. Je moet namelijk speciale apparatuur kopen die op de camper moet worden geïnstalleerd en maandelijks hoge abonnementskosten betalen.

Mocht je satelliet internet voor in de camper overwegen dan is Starlink een goede optie. Dit is het bekende satelliet internet van Elon Musk. In Europa hebben ze goede dekking en ze bieden zelfs een abonnement aan waarbij je internet kunt gebruiken als de camper in beweging is. De hardware kosten bedragen eenmalig €450 en de maandelijkse abonnementskosten zijn €105. Tussentijds pauzeren is mogelijk. 

Satellietinternet camper
Beeldmateriaal van Starlink

#4 internet via wifi hotspots

Een andere optie om online te blijven tijdens je camper reizen is via wifi hotspots. Veel cafés, bibliotheken, restaurants, jachthavens en campings bieden gratis of betaalde wifi hotspots. 

De kwaliteit van WiFi verbindingen is echter zeer gevarieerd en niet altijd betrouwbaar. Bovendien kan het surfen op openbare WiFi netwerken veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Indien je toch veel gebruik maakt van openbare WiFi hotspots, zorg er dan voor dat je een VPN (Virtual Private Network) gebruikt om je internetverbinding te beveiligen.

Veilig internet via vpn verbinding

Een VPN verbinding geeft jou beveiligde (versleutelde) en anonieme (omgeleide) toegang tot een netwerk. Je kunt het vergelijken met een firewall die gegevens op je computer beschermt. Het is de veiligste manier van surfen als je gebruik maakt van internet op de camping of andere openbare netwerken.

Om van een VPN verbinding gebruik te kunnen maken dien je over een VPN account te beschikken. Deze kun je afsluiten bij één van de vele VPN aanbieders. Wij raden je altijd aan om voor een betaalde aanbieder te kiezen omdat gratis VPN verbindingen vaak een data- of snelheidslimiet hebben. Of zijn onbetrouwbaar.

Tip: nord vpn

Wij hebben een account bij NordVPN. Dit is één van de marktleiders in de VPN markt en heeft een snelle en betrouwbare VPN verbinding hoog in het vaandel staan. Ze bieden verschillende abonnementen aan vanaf €4,19 per maand. Een account registreer je direct en eenvoudig online via deze link.

Internet op de camping versterken

Onze ervaring met internet op de camping is dat het bereik doorgaans slecht is. Overweeg daarom een wifi versterker te kopen als jij veel op campings kampeert. Een WiFi versterker zoals de veel gekozen Alfa WiFi-Camp Pro2v2 maakt verbinding met het netwerk op de camping en zet een eigen netwerk op. Hierop kun je meerdere apparaten aansluiten. Zelfs met maar één internet voucher.

Let wel: een wifi versterker versterkt alleen het Wifi signaal. Is het internet op de camping traag, bijvoorbeeld omdat er veel mensen tegelijk aan het surfen zijn, dan zal een wifi versterker het internet niet sneller maken. Een WiFi versterker is vooral interessant als je op campings net niet lekker het WiFi signaal oppakt. Hierdoor heb je dus geen of slecht internet. Een WiFi versterker brengt dan wél uitkomst, mits het internet verder gewoon goed is.

Wifi Versterker camping
Populaire wifi versterker voor op de camping: Alfa WiFi-Camp Pro2v2

Wifi versterker & mifi-router in één

De Maxxview Roam 4G/ WiFi-antenne incl. router is een WiFi-versterker én MiFi router in één. Daarmee worden zowel WiFi- als 4G – signalen ontvangen en versterkt. De compacte antenne dient voor het ontvangen van de netwerk signalen en kan permanent op het dak van de camper worden gemonteerd. Dit is niet noodzakelijk, want je kun de antenne ook los neerleggen bij gebruik. Middels een kabel wordt de antenne aangesloten op de MiFi router die een bereik heeft van 15 meter en 10 apparaten ondersteunt.

De functie van de MiFi router is voornamelijk het verspreiden van het WiFi signaal en alleen wanneer dit niet aanwezig is te switchen naar het 4G netwerk. In de MiFi router kun je elke gewenste simkaart plaatsen. Daarnaast is de MiFi router voorzien van een ingebouwde firewall en VPN-ondersteuning waardoor je verzekerd bent van een veilig netwerk. Bovendien is het eenvoudig te bedienen middels een mobiele app.

Kortom: de Maxview Roam Mobile 4G / WiFi-antenne incl. router is dé oplossing voor camperaars die zowel een WiFi versterker als MiFi router wensen.


Conclusie

Ga je met je camper door Europa reizen en wil je onbeperkt kunnen internetten in de camper? Niet alleen op de camping maar ook off grid? De voordeligste optie is om dan een simkaart met (unlimited) data in het land van bestemming te kopen en deze in een MiFi router te plaatsen. Zo heb je in de meeste gevallen razendsnel internet, kun je eindeloos surfen op meerdere apparaten en heb je ook nog eens een veilige verbinding. Wij kunnen echt niet meer zonder onze MiFi router. Mocht je vooral op afgelegen locaties kamperen, dan is satelliet internet wellicht het overwegen waard. 

Veelgestelde vragen

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over internet in de camper? Laat hieronder een reactie achter en wij zullen spoedig reageren.

1. Hoe krijg ik onbeperkt internet in de camper?

Om te kunnen genieten van onbeperkt internet in de camper heb je een Mifi router nodig waar je een lokaal simkaartje met unlimited data in plaatst.

Sommige campings bieden tegen betaling ook onbeperkt internet. Voor een optimaal signaal op jouw kampeerplek raden we een wifi-versterker aan. Daarnaast is het belangrijk dat je een veilige verbinding hebt. Dit kan middels een VPN account.

2. Wat kost wifi in de camper?

Voor wifi in de camper heb je een Mifi router nodig waar je een extra data simkaart in plaatst. Zodoende ben jij nooit afhankelijk van Wifi hotspots en heb je altijd een snelle en veilige verbinding.

Een goede mifi router is te koop vanaf €149. De prijzen voor een sim kaart met data variëren per land, maar liggen doorgaans tussen de €30 en €50 voor unlimited data.

3. Kan je wifi ontvangen in camper?

Je kunt wifi in de camper ontvangen op verschillende manieren:
1. Via mobiele hotspot.
2. Via een mifi router.
3. Via wifi hotspots van bijvoorbeeld een camping.

4. Welke MiFi router voor de camper is het beste?

De beste Mifi routers voor de camper zijn de Netgear Nighthawk M1 en de Netgear Nighthawk M2. Een voordeligere optie is de TP-Link M7650 hoewel deze trager is.

5. Welk abonnement voor Mifi in de camper?

Jouw Nederlandse abonnement met unlimited data wordt beperkt in het buitenland vanwege een fair-use-policy. De beste en meest voordelige optie voor Mifi in de camper is daarom een prepaid simkaart te kopen in het land bestemming. De opties en kosten variëren per land.

Meer leren over camper elektra?

Download ons e-book met alle ins en outs over camper elektra.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

33 Vragen en reacties

 1. Hans Smorenburg

  Hallo!

  Ik kan in Nederland geen provider vinden die een prepaid simkaart aanbiedt met ongelimiteerde data. En indien wel, dan met een zeer lage snelheid niet geschikt is voor streamen. Hebben jullie daar een oplossing voor?

  Met dank, Hans

 2. Hey Nomads,

  Hieronder een tekst van de website van KPN:
  “Gemiddeld ontvang je met 4G in Nederland 20 Mbit/s down- en 10 Mbit/s uploadsnelheid. Momenteel wordt in Nederland gewerkt aan de uitrol van 4G+. De theoretische snelheid die met 4G+ behaald kan worden bedraagt maximaal 225 Mbit/s. Gemiddeld ontvang je met 4G+ in Nederland 75 Mbit/s down- en 35 Mbit/s uploadsnelheid.”

  Een MIFI Router met een downloadsnelheid van 1Gbps lijkt me dan overbodig, en zoals jullie schrijven wordt op de meeste campings deze snelheid ook zeker niet gehaald.

  Zou je voor het gebruik van 4G in de camper niet kunnen volstaan met een “eenvoudigere” MIFI router?
  Wat is dan echt het voordeel aan de Netgear Nighthawk M1?

  Groeten,
  Robin

  1. Hoi Robin,
   Wij zijn erg tevreden met de Netgear Nighthawk M1. Hij is namelijk echt razendsnel, hapert nooit, heeft een lange batterijduur en we kunnen geheel probleemloos alles streamen wat we willen. Daarnaast kunnen we tot wel 10 apparaten tegelijk verbinden. Op basis van onze ervaring zouden we ‘em dan ook iedereen aanraden. Maar dat betekent zeker niet dat er andere goede mifi routers zijn die ook prima volstaan! Bijvoorbeeld de TP link m7350. Kies waar jij je goed bij voelt 🙂 Overigens staat de snelheid van het internet op een camping los van de mifi router want je plaatst er je eigen simkaart in. Succes met je keuze! Groeten, Esther

 3. Brent Willems

  Hey Esther,

  Bedankt voor het informatieve artikel! Hebben jullie toevallig een lijstje van landen waar jullie reeds geweest zijn en de provider waar jullie toen een data kaartje gekocht hadden?
  Het zou een grote hulp zijn!

  Bedankt!

  Groetjes,
  Brent

  1. Hoi Brent,

   Deze hebben we nog niet, maar is wellicht wel een idee om dit in de toekomst toe te voegen aan dit artikel. Bedankt voor je feedback!

   Groeten,
   Esther

 4. hoi, dank voor deze info. vroeg me af of jullie IN de camper voldoende bereik hebben met deze mifi of dat je een externe antenne nodig hebt ? op niet iedere mifi kun je een externe mobiele antenne aansluiten.

  1. Hoi Hanne,

   In de camper hebben we overal gewoon bereik. Overigens is dit afhankelijk van de netwerk provider, maar dat is niet wat je bedoelt als we het goed begrijpen. Ook rondom de camper hebben we bereik wanneer we de router in de camper hebben staan. Doorgaans is dat wel minder dan als we binnen zitten. Mocht je nog vragen hebben, let us know!

 5. Hey Esther!
  Dank voor dit artikel. Ik zou graag gaan reizen maar ook werken in een camper. Ik heb dan de hele dag internet nodig, overleggen gaan ook allemaal digitaal. Ik kan nog moeilijk geloven dan er providers zijn die dan ongelimiteerd internet aanbieden met een simkaart. Je geeft aan dat tele2 dat bijvoorbeeld wel doet. Maar kopen jullie er dan meerdere per maand? Kan je meer praktijk voorbeelden geven van het gebruik van de mifi/simkaarten?

  Dank alvast!

  Groet,
  Liesbeth

  1. Hoi Liesbeth,

   Wij maken meestal gebruik van zowel onze zakelijke Nederlandse simkaart (tot 50GB per maand in EU) aangevuld met een lokale simkaart. Het aanbod is per land verschillend. In Zwitserland kochten wij bijvoorbeeld bij de provider Salt een simkaart waarmee we voor 2$ p.d. onbeperkt internet hadden. Maar soms is het lastig om een onbeperkte data prepaid kaart te vinden. In dat geval combineren wij onze simkaarten met bezoekjes aan cafés, bibliotheken etc.

  2. Hallo, dank voor het delen van al deze info! Ik heb ook zakelijk KPN, hebben jullie dan een extra sim aangevraagd voor de MIFI box? Groetjes

  3. Graag gedaan! Als we in het buitenland zijn kopen we vrijwel altijd een lokale simkaart die we in de router plaatsen.

 6. Monique Kortekaas-Boot

  Goedenmiddag, hoe zit het met de WiFi aanschaf als een je chalet hebt gekocht op een camping in Nederland? De camping eigenaar bied een kaart met code aan. Tegen uiteraard vergoeding. Echter, dit is op 1 apparaat. Kpn vraagt namelijk €52 per maand voor een WiFi versterker met kastje. Naar ons idee kan dit anders.
  Toch?
  Vriendelijke groet Monique

  1. Je kunt ook overwegen om een mifi router te kopen die als hotspot in uw chalet fungeert. Hier plaats je een simkaart in van een mobiele provider naar keuze. Het voordeel van de mifi router is dat je niet bent gebonden aan 1 apparaat, maar dat je het internet op verschillende apparaten tegelijk kunt gebruiken.

 7. Bedankt voor de informatie! Wij twijfelen of we voor een MiFi-router moeten kiezen die ook 5G ondersteunt. Helaas is daar nog weinig voor op de markt voor zover ik kan zien en wat er beschikbaar is, is mega duur (meer dan 700 euro). Zouden jullie bij nader inzien ook kiezen voor een 5G versie, of is 4G prima voor reizen en roamen in Europa? Wij zullen ‘m ook voornamelijk off grid gaan gebruiken.

  1. Hoi Daan, dank voor je bericht! Wij hebben heel veel plezier van onze 4G router en is echt meer dan prima voor reizen in Europa 🙂

  1. Als het goed is kun je deze in heel Europa gebruiken, wij hebben nooit problemen ondervonden. Wel dien je in elk land een simkaart te kopen.

 8. Als je de simkaart in een mifi router plaatst, hoe ga je dan om met je telefoon die dan geen simkaart meer heeft? Neem je de router dan altijd met je mee als je een wandeling gaat maken?

  1. Dat is een optie, maar wij kopen doorgaans in het land van bestemming een ‘extra’ simkaart die we in de router plaatsen. De simkaarten kunnen dan gewoon in onze telefoon blijven zitten.

 9. Patrick Hoefsmit

  Ik zag dit artikel en vraag mij 1 ding af heb je niet een speciale sim nodig met alleen data? Of kan je ook de sim uit je telefoon gebruiken met onbeperkte data via T-Mobile?…..
  Internet via hotspot via de telefoon heeft soms slecht bereik in de camper dan leg ik het toestel vaak bij het raam om zo toch nog redelijk ontvangst te hebben.
  Maar zat naar een mifi router te kijken maar met een extra data abonnement voor data sim is dat ook weer redelijk prijzig.

  1. Hoi Patrick,
   je kunt je eigen simkaart erin plaatsen of een andere simkaart. Wij kopen altijd een simkaart in het land van bestemming. Zodoende blijven de simkaarten in onze mobiele telefoons zodat we kunnen bellen indien nodig.

 10. Wat een fijne overzichtelijke informatie, dank daarvoor!

  Ik ga binnenkort ook op pad met de camper en werk als online psycholoog. Voor mijn digitale sessie is het essentieel dat ik een stabiele verbinding heb. Is de mifi router die jullie adviseren dan toereikend? Of moet ik dan eerder opzoek naar iets wat mijn snelheid en stabiliteit meer versterkt?

  1. Hoi Sanne,

   De mifi-router die wij hebben werkt uitstekend en is toereikend, maar je bent afhankelijk van het signaal van je mobiele provider. Zo lang je 4G bereik hebt, is een mifi router voldoende. We adviseren je daarom om een simkaart te nemen van een provider met goed bereik.
   Veel plezier on the road!

 11. Hoi, wij zitten in Spanje. We hebben al een paar keer geprobeerd een simkaart met onbeperkt internet te kopen. Nog niet gelukt. Graag een tip waar je die kan aanschaffen.

  1. Dag Wim, helaas zijn we zelf nog niet in Spanje geweest, dus kunnen niet uit eigen ervaring spreken. Maar online lees ik dat je voor €10 een simkaart van Vodafone kunt kopen met 50GB aan data en dat dit het beste 4G/5G netwerk van het land betreft. Helemaal onbeperkt is het dus helaas niet, maar wellicht is het wel een goede optie voor jullie?

 12. Bestaat er ook een gecombineerde oplossing, waarbij je kan schakelen tussen MiFi en het lokale (camping) WIFI signaal? Dus eigenlijk een Mifi en Wifi-versterker in één apparaat?

 13. Dank voor je antwoord. Kan de Alfa Network 4G Camp Pro2+ EUv1 Set Tube U4G+Antenne+R36AH dit ook? Of is dit eigenlijk enkel een Mifi-oplossin?

 14. Hoi,hebben jullie nog overwogen om een Netgear Mimo antenne aan de Nighthawk te koppelen wat dan de ontvangst van het signaal zou verbeteren?

  1. Hoi Hans, dat hebben wij nog niet overwogen omdat we eigenlijk overal wel redelijk goede ontvangst hebben gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven