Luifel Camper

Camper schaduwdoek: ontdek het voordelige alternatief

Alles wat je moet weten over een camper luifeldoek

Wanneer je met de camper op reis gaat naar zonnige oorden is er niets fijner dan genieten van de buitenlucht. Stoeltje uitklappen voor de camper en relaxen maar. Of toch niet? Want in de brandende zon kun je al snel het gevoel hebben weg te smelten. Daarom kiezen veel camperaars om zich te beschermen tegen schadelijke UV-stralen of een oververhitte leefruimte voor een camper luifel. Helaas zijn deze doorgaans prijzig en daarom zijn wij op zoek gegaan naar een voordelig en functioneel alternatief. Lees hier alles over een camper schaduwdoek.

Benodigdheden en montage schaduwdoek

Een schaduwdoek voor de camper is het betaalbare alternatief voor een camper luifel. Schaduwdoeken zijn gemaakt van ademend materiaal dat niet alleen een schaduwrijke plek creëert, maar ook 98% van de schadelijke UV-stralen blokkeert. Het doek is met sterke zuignappen eenvoudig aan de camper te bevestigen waarna je het het met behulp van telescopische tentstokken op de gewenste hoogte plaatst en met scheerlijnen en haringen in de grond vastzet. Voor dagen waarop de wind aantrekt biedt een optionele stormbandenset met haringen extra stabiliteit.

Voordelen schaduwdoek

De voordelen van het kiezen voor een zonnescherm in plaats van een traditionele camper luifel zijn aanzienlijk:

 • Kostenbesparing: een schaduwdoek is aanzienlijk goedkoper dan een camper luifel, waardoor het een uitstekende optie is voor kampeerders met een beperkt budget.
 • Licht en compact: dankzij het lichte gewicht en de compacte afmetingen neemt een zonnescherm nauwelijks opbergruimte in beslag in je camper.
 • Gebruiksgemak: het systeem is ontworpen om snel en eenvoudig op te zetten en af te breken, waardoor je meer tijd overhoudt om van je vakantie te genieten.
 • Flexibiliteit: het zonnescherm kan aan vrijwel elke bus of camper worden bevestigd, waardoor het een universele oplossing is.

Nadelen schaduwdoek

Hoewel de voordelen talrijk zijn, zijn er ook enkele nadelen om in gedachten te houden. Een camper luifeldoek is bijvoorbeeld niet volledig waterdicht en kan bij zware regenval enige beperkingen hebben. Bovendien biedt het, in vergelijking met een cassetteluifel, minder stabiliteit bij sterke wind. Ook is het niet mogelijk om losse zijwanden aan het schaduwdoek te bevestigen, wat een beperking kan zijn voor degenen die extra beschutting zoeken.

TIP: omwille van stabiliteit adviseren we je om een niet al te groot schaduwdoek te kiezen.

Voordelig camper luifel
Camper schaduwdoek: het voordelige alternatief voor camper luifels.
Bevestiging luifel voor de camper
Middels sterke zuignappen is het doek op elk type buscamper te plaatsen.
Tentstokken voor luifel camper
Met telescopische stokken en scheerlijnen positioneer je het zonnescherm op gewenste hoogte.

Onze ervaring met een camper schaduwdoek

We zijn ooit begonnen met een bustent voor de camper. Helaas nam deze zoveel ruimte in beslag in onze bus dat we snel zijn overgestapt op een schaduwdoek. Hier hebben we veel plezier van gehad, maar toch ontbrak het aan stabiliteit. Bij een beetje wind klapperde het doek. Daarnaast vonden we het jammer dat we niet onder het doek konden zitten bij regen. Sinds de komst van onze zoon zijn we daarom op zoek gegaan naar een andere oplossing en hebben we uiteindelijk gekozen voor een permanente cassette luifel.

Conclusie

Ben je op zoek naar een kosteneffectieve manier om schaduw en bescherming tegen de zon te bieden naast hun camper, dan biedt een schaduwdoek een aantrekkelijke oplossing. Een schaduwdoek is namelijk betaalbaar, eenvoudig op te zetten en geschikt voor alle type campers. Ben je op zoek naar een stabiel luifel dat tegen een stootje kan, dan raden we je aan om voor een camper of cassette luifel te kiezen.

Stap voor stap leren hoe je een camper bouwt?

Download ons gratis e-book camper bouwen.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

10 Vragen en reacties

 1. Dag mede camperaars, ik ben weer opnieuw begonnen met het zelf verbouwen van mijn (laatste) bus een Citroën Jumper L1 H2 model 2018.Ik ben inmiddels 75 jaar en ben net met een voorlopige indeling door de RDW keuring heen. Totale kosten inrichting nog geen 150 euro. Voorheen heb ik bussen gehad die al als camper ingericht waren en op camperkenteken stonden, zelf ombouwen kon toen nog zonder extra keuringen. Helaas zijn de camperbussen die aan de nieuwste strenge eisen moeten voldoen onbetaalbaar. Het enthousiasme waarmee ik de bus wil ombouwen moet het afleggen tegen het kostenplaatje!! Ga nu sparen voor 2 ramen en een dakluik en daarna de isolatie…Heb er veel zin in en leef toe naar mijn eerste reis….Jeanette

 2. Super Jeanette! Super stoer dat je dit zelf gaat doen! Ik ga het zelfde traject als jij beginnen. Op zoek naar een bus… Hoop deze binnen een paar weken gekocht te hebben.
  Ik heb een vraag: hoe heb jij de simpele ‘keuring’ inrichting gemaakt? Met name wat is jouw oplossing voor twee zitplaatsen met tafel?
  Groet, Linda

 3. Onze oplossing was een tweedehands Ikea slaapbankje met vier schroeven aan de houten laadvloer.
  Dan zo’n kant-en-klaar camper keukenblokje van marktplaats aan de vloer schroeven. Klein plankje ertegenaan bij wijze van tafel.
  Dan heb je de hele checklist vd rdw zo’n beetje gehad. Het hoeft niet mooi te zijn, als het maar afgevinkt kan worden.
  Groeten, Jan

 4. hallo, handig om verschillende luifels bij elkaar te zien , maar ik mis de zgn Zak- of etuiluifel! Voordeliger in prijs dan de modellen die u voorstelt en Misschien ook wel handig te vermelden, terwijl een beetje (camper)kampeerder dat direct ziet, is wat doen we bij regen en wind, aanspannen etc.
  groet
  Jos Schulten

 5. Ik zocht inspiratie voor een luifel voor onze tweede ombouwbus. Maar ik mis hier de meest goedkope/simpele oplossing 🙂 Aan onze eerste bus hebben we een rails gekit, een tarp bij decathlon gekocht van 3×3 meter, een pees van 3 meter aan de tarp genaaid en met 3 uitschuifbare tentstokken zetten we de luifel op. Het voordeel van 3 stokken die uitschuifbaar zijn is dat we de middelste hoger zetten en de buitenste wat lager. Dan hebben we een prachtig aflopende luifel bij regen. Ook kan er geen regen tussen bus en luifel komen zoals bij de oplossing met zuignappen. Kosten? 20 euro voor de rails, 30 euro voor een tarp, 5 euro voor de pees en de tentstokken hadden we gekregen.
  Ik hoopte voor onze nieuwe bus een vaste oplossing te vinden, maar die blijken echt heel duur… Dus mogelijk toch maar een afneembare, betaalbare en lichtgewicht oplossing zoals bij ons eerste busje 😉

  1. Dank voor het mooie overzicht. Wij overwegen een partytent met zijwanden van coleman aan te schaffen. Kan blijven staan met tafels en stoelen als we even weg willen, inclusief zijwanden ook dicht en de maken en ziet er fraai uit. Kosten €180.- leek ons mooi alternatief, los van de bus. Iemand ervaring?

 6. Caroline Van der niet

  Beste by nomads,
  Kan op elke buscamper een casetteluifel? Ook op een Opel Movana busje uit 2004? Welk soort/merk kan ik dan kopen? En kan elke garage dat bevestigen?
  Groetjes
  Caroline

  1. Hoi Caroline,

   Naar ons weten zijn er speciale luifel bevestigingskitten te koop per merk/ type buscamper, ook voor een Opel Movano uit 2004. Je kunt het beste informatie inwinnen over een voor jouw buscamper geschikte cassetteluifel bij verschillende kampeerwinkels, waaronder Obelink. Of neem contact op met camper garage in de buurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven