Camper bouwen in Nieuw-Zeeland

Camper bouwen in Nieuw-Zeeland

Alles wat je moet weten over het bouwen van een camper in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is het land bij uitstek om met een camper doorheen te reizen. Indien je de tijd hebt is het niet alleen ontzettend tof om zelf een camper te bouwen, het is ook nog eens flink voordeliger dan er eentje te huren. Wij hebben dit proces al doorlopen en helpen jou graag op weg bij het bouwen van een camper in Nieuw-Zeeland. Onze kennis hebben we gebundeld in dit blog. Zo lees je waar je op moet letten bij het kopen van een bus en aan welke eisen een zelfbouw camper moet voldoen om gratis te kunnen kamperen in Nieuw-Zeeland.

9 Belangrijke stappen

Waar moet ik beginnen? Uiteraard met het kopen van een geschikt busje die je kunt ombouwen naar jouw droomcamper. Maar voordat je de juiste keuze kunt maken gaan er een aantal processen aan vooraf. Toen wij hier in Nieuw-Zeeland aankwamen hadden we totaal geen idee hoe de camper eruit moest zien, welke faciliteiten wij belangrijk vonden en wat een goede prijs was voor een busje.

Dit heeft ervoor gezorgd dat we een week lang als een kip zonder kop langs tientallen dealers en particulieren in Auckland gingen zonder duidelijke focus. Dat is uiteindelijk gewoon zonde van je tijd, want je kunt je dagen wel beter besteden. Zeker als je al het moois in de zomer wil zien en je tijd dan beperkt is. Daarom hieronder 9 punten die je voor jezelf duidelijk op papier wil hebben voordat je ook een dealer of particulier bezoekt. Vergeet niet om ook onze gratis e-book ‘camper bouwen‘ te downloaden.

1. Wat is je budget?

Je wil exact weten hoeveel budget je wil steken in het kopen van een busje en hoeveel budget je wil steken in het ombouwen van de camper. Pas als dit duidelijk is kun je verder naar stap 2.

2. Wil je gratis kunnen kamperen in Nieuw-Zeeland?

In Nieuw-Zeeland ben je wettelijk verplicht om jouw camper te laten certificeren middels een zogenaamde ‘self-contained’ sticker als je wil overnachten op kampeerplekken waar geen faciliteiten (toiletten, wasbakken, containers etc.) beschikbaar zijn. Dit zijn veelal de ‘gratis’ kampeerplekken waarmee je veel kosten kunt besparen. Wij hebben ervoor gekozen om te gaan voor een self-contained certificering. Dat betekent dus dat je camper aan bepaalde ‘faciliteiten’ moet voldoen die je zelf moet bouwen en financieren. Daarover vertellen we je later meer in dit blog.

3. Welke faciliteiten vind je belangrijk?

Bij het uitzoeken van een buscamper, wil je eerst weten welke faciliteiten je graag in de camper wil hebben. Pas als je dit helder hebt weet je ongeveer de gewenste grootte van jouw camper en kun je gericht gaan zoeken. De volgende vragen kunnen je helpen bij het bepalen van je gewenste faciliteiten:

1. Wil ik schoondrinkwater uit een kraan hebben?
2. Wil ik zelf kunnen koken? Zo ja, wil ik dat ook binnen kunnen doen?
3. Vind ik (extra) opslagruimte belangrijk?
4. Wil ik een eettafel en banken hebben?
5. Wil ik kunnen afwassen in een wasbak?
6. Wil ik telefoons, laptops etc. op kunnen laden?
7. Wil ik ook in koudere temperaturen overnachten?
8. Wil ik extra lampen in de camper hebben?
9. Wil ik getinte ramen hebben? Of voldoen gordijnen?
10. Wil ik ook achterramen kunnen openen?

camper faciliteiten

4. Wat vind je belangrijk aan de huidige staat van een camper?

Als je absoluut geen gezeik wil tijdens je reis door Nieuw-Zeeland dan heb je wellicht behoefte aan een buscamper met minder gereden kilometers op de teller of een bus die niet zo oud is. Wil je moeiteloos door elke bergpas kunnen scheuren dan is een krachtige motor weer belangrijk.

5. Wil je garantie op een bus?

Als je iets meer garantie wil hebben over de kwaliteit van de bus doe je er misschien verstandig aan om deze bij een dealer te kopen in plaats van een particulier. Afhankelijk van de auto kunnen dealers je één of meerdere jaren garantie geven op technische auto onderdelen. Bij een particulier heb je dat sowieso niet. Nadeel is dat je bij en dealer vaak wel meer geld kwijt bent. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor zekerheid. Na praktisch alle dealers in Auckland te hebben bezocht kwamen we uit bij Motoka. Deze dealer wordt gerund door een relaxte en oprechte kerel die zelf ook kennis heeft van het ombouwen van campers en je graag advies geeft.

Uiteindelijk is het zo, hoe meer wensen je hebt, hoe duurder je aankoop gaat zijn. Bij een beperkt budget zal je uiteindelijk concessies moeten maken op je wensenlijstje. Wil je een grote bus vanwege de grote hoeveelheid wensen, dan zul je misschien naar een wat ouder model met meer kilometers moeten gaan kijken. Heb je wat minder wensen dan kun je er wellicht voor kiezen om een wat nieuwere camper te kopen. Door met je wensenlijstje naar de dealers/particulieren te gaan zul je er al snel erachter komen wat de prijzen van de busjes zijn en waar je uiteindelijk concessies moet gaan maken.

6. Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een busje?

Het is belangrijk dat je bij het kopen van een auto ALTIJD een voor-aankoop inspectie laat doen door een onafhankelijke partij. Zoals bijvoorbeeld de ANWB. In Nieuw Zeeland heet dat de AA. Zo’n inspectie kost je zo’n € 150 maar dan wordt wel echt de hele auto goed geïnspecteerd en weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt. Zeker als je een busje bij een particulier koopt raden we je dit aan. Je krijgt dan een volledig rapport met daarin de punten die nog niet goed zijn. Bij ons haalde de inspecteur er ook een paar punten uit die de dealer uiteindelijk voor ons heeft opgelost.

camper kopen in nieuw-zeeland

7. Hoe verzeker je de camper?

Daarnaast is het goed om je camper te verzekeren tegen diefstal en schade. Zeker als je een wat nieuwere duurdere buscamper hebt gekocht is dit de moeite waard. Omdat wij een nieuwere camper hebben gekocht en 100% geen gezeik wilde hebben op de weg hebben wij er ook voor gekozen om auto onderdelen te verzekeren. Mochten we pech krijgen of mocht er bijvoorbeeld een motor kapot gaan, wordt alles volledig vergoed. Zo hebben we al een keer met een lege accu langs de weg gestaan en stond er binnen een uur iemand naast ons om het probleem op te lossen. Daarnaast hebben we een All Risk verzekering afgesloten bij de AA.

8. Wat zijn de vereisten voor een self-contained certificering?

De self-sontained certificering is in Nieuw-Zeeland in het leven geroepen om zo de natuur te beschermen en alles netjes te houden. Dat betekent dat de camper is voorzien van bepaalde faciliteiten waarmee je een aantal dagen ‘off grid’ kunt kamperen. Deze kampeerplekken zijn veelal gratis. Indien je een self-containted camper wil bouwen, zal deze moeten worden gekeurd. Bekijk hieronder de vereisten voor jouw zelfbouw camper om door de keuring te komen:

  1. Prullenbak: mag een klein prullenbakje zijn. Zolang er maar een deksel op zit.
  2. 1x schoonwatertank en 1x vuilwatertank van beide 25 liter waarin de waterlevels zichtbaar zijn. Wij hebben lichtblauwe gekocht.
  3. Deze tanks moeten beide met een goede gesp vast worden gemaakt. Dunne draadjes worden afgekeurd.
  4. Een wasbak: gekoppeld en geseald aan de vuilwatertank. Inclusief een ventilatieslang via een gat in de bodem naar buiten. Deze moet minimaal 10 mm dik zijn en deze slang moet eerst zo’n 10 centimeter naar boven gaan voordat hij direct naar buiten gaat.
  5. De schoonwatertank moet ook een ventilatieslang hebben maar hoeft niet perse naar buiten.
  6. Een kraan die met een zwarte slang gekoppeld is aan de schoonwatertank. Deze slang mag niet doorzichtig zijn.
  7. De camper moet een wc hebben. Dit mag een draagbare zijn en er moet minimaal 1 liter per persoon per dag moet in kunnen. Het is belangrijk dat je ’s nachts de wc moet kunnen gebruiken met het camper bed volledig opgemaakt en dat met voldoende elleboogruimte.

Bezoek de website van New Zealand Motor Caravan Association Inc voor een gedetailleerd overzicht van de vereisten.

9. Hoe werkt zo’n self-contained keuring en waar kan je dat laten doen?

Je kunt een self-contained keuring door de meeste loodgieters in Nieuw-Zeeland laten doen. De prijzen verschillen nogal dus het loont om deze met elkaar te vergelijken. Wij hebben er uiteindelijk 100 NZD (€ 60) voor betaald. Daar zat een 2de keuring gratis bij ingegrepen en die hadden we ook wel nodig. De keuring wordt meestal direct op locatie gedaan en je kunt als alles goed gaat na 20 minuten weer wegrijden met een mooie blauwe sticker op je bus.

Let op: laat de self-containment keuring door een erkende partij uitvoeren zodat je zeker weet dat de camper grondig wordt geïnspecteerd en het certificaat niet nep is.

Camper self contained nieuw-zeeland

Gratis e-book camper bouwen

Misschien ben je je momenteel aan het oriënteren of wellicht ben je al in Nieuw-Zeeland en zoek je aanvullende informatie om je bouw van je camper in Nieuw-Zeeland af te ronden. Daarvoor hebben wij een volledig gratis e-book geschreven. Dit e-book begeleidt jou middels een simpel 4-stappenplan van begin tot eind bij het bouwen van je eigen camper. Inclusief de camper inrichting en de camper onderdelen.

Download ons gratis e-book: ‘Hoe je in 2 weken een eigen camper bouwt’.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Nieuw-Zeeland

Bergwandelen

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven