ZO BEREID JE EEN HIKE DOOR DE BERGEN VOOR
Bergwandelen is een van onze favoriete bezigheden. Bijna niets is fijner dan het opsnuiven van frisse berglucht, het aanschouwen van ruige bergpieken en het geluid van koeienbellen om je heen 😉 Ben je overtuigd en ga je binnenkort jouw eerste wandeling door de bergen maken? Maar weet je niet zo goed wat je moet inpakken en hoe je je moet voorbereiden? Zoek niet verder! In dit blog delen wij onze tips voor een beginnend bergwandelaar en een handige paklijst. Zo kun straks je optimaal genieten van die prachtige hike!
TIPS VOOR BEGINNENDE BERGWANDELAARS
#1 TRAIN THUIS JE CONDITIE
Een beetje conditie is wel fijn als je gaat bergwandelen. Daarom raden we je aan om je conditie thuis al te trainen door te sporten of te wandelen. Begin rustig en bouw je wandeling thuis steeds meer uit. Hier heb je echt profijt van als je voor het eerst gaat bergwandelen.
#2 WEET AAN WELKE HIKE JE BEGINT
Zoek een hike die geschikt is voor beginners of aansluit op jouw niveau. Laat je niet misleiden door prachtige plaatjes die je voorbij ziet komen op Instagram. Wat je namelijk vaak niet te zien krijgt is hoe je bij zo’n uitzichtpunt komt. Maar the best views come after the hardest climbs. Grote kans dat een dergelijke hike niet geschikt is voor een beginnende bergwandelaar. Dus kies een korte hike en weet wat je kunt verwachten van de track door online informatie op te zoeken. Of download een wandelapp.
TIP: Wij gebruiken de app All Trails. Hierin kun je niet alleen zoeken naar hikes per gebied, het laat je ook de moeilijkheidsgraad en het aantal hoogtemeters zien. Daarnaast toont deze handige wandelapp reviews en foto’s van de trail. En zo weet je dus precies wat je kunt verwachten van de track. Alltrails is te downloaden voor iPhone en Android.
Door je te vooraf te verdiepen in de hike voorkom je als beginnend wandelaar aan een dergelijke track als deze te beginnen.
#3 CHECK DE WEERSVOORSPELLING
Bij voorkeur maak je jouw eerste wandeling door de bergen bij goed weer. Check daarom van tevoren de weersvoorspelling zodat je weet wat de optimale weersomstandigheden zijn om jouw hike te maken. En wat voor kleding je het beste kunt aantrekken. Daarover meer verderop in dit blog.
Voor het checken van de weersvoorspelling kun je verschillende apps raadplegen. Wij gebruiken hiervoor doorgaans de WeatherPro app. Deze app laat tot wel zeven dagen vooruit de weersverwachting zien in tijdsblokken van drie uur. Hij toont de temperatuur, kans op regen, millimeters regen en windkracht en zelfs het aantal minuten zonneschijn. Ook toont hij weerwaarschuwingen in tijdbalk waardoor je precies weet wanneet het heftig gaat onweren of andere extreme weersomstandigheden kunt verwachten. WeatherPro is voor € 2,99 te downloaden voor Android en iPhone.
Dubbelcheck voorafgaand aan jouw hike de weerspellingen en wees voorbereid op verschillende weersomstandigheden.
#3 VERTEL EEN ACHTERBLIJVER OVER JOUW HIKE PLANNEN
Wanneer je gaat hiken door de bergen is het altijd verstandig om een achterblijver over jouw wandelplannen te vertellen. Mocht je niet meer terug kunnen keren, bijvoorbeeld door een verzwikte enkel en geen telefoonbereik hebben, dan ben je sneller te traceren als je iemand over jouw wandelplannen hebt ingelicht.
#4 ZORG VOOR EEN VOEDZAAM ONTBIJT
Als wij gaan hiken door de bergen zorgen we voor een stevig ontbijt. Vaak bestaat dit uit havermout met noten en wat fruit. Wil je zeker weten dat je je dag energiek start? Probeer dan eens de voedzame havermoutmixen van Nomly. Ze bevatten naast havermout ook noten, pitten & zaden waardoor ze boordevol gezonde vetzuren, vezels en eiwitten bevatten. Ze zijn verkrijgbaar in 4 verschillende smaken en in een handomdraai te maken. Wij nemen ze daarom graag mee als we met de camper op reis gaan. Bestel hier je Nomly proefpakket.
De havermoutmixen van Nomly zijn super voedzaam en daarom een perfect ontbijt voor als je gaat bergwandelen!
#5 START DE HIKE IN DE OCHTEND
Als je iets niet wil dan is het ’tegen de tijd lopen’. Zeker als je een langere wandeling voor de boeg hebt wil je niet pas in de middag starten. Het kan namelijk gebeuren dat je even verkeerd loopt of dat je veel pauzes neemt waardoor de duur van de hike kan uitlopen. Dus begin op tijd! Dan weet je zeker dat je niet in het donker hoeft te lopen. Bovendien is het ’s ochtends vroeg vaak nog rustig op de track en in de zomer ook nog wat koeler dan midden op de dag. Win win dus! Overigens raden we een beginnend bergwandelaar wegens veiligheid niet aan om in het donker te starten. Een geoefend bergwandelaar kan dit wel doen, maar vergeet dan niet om een hoofdlamp op te zetten.
Door vroeg te beginnen aan de bergwandeling vermijd je vele andere wandelaars en heb je de kans dat je het uitzicht zelfs met niemand hoeft te delen.
PAKLIJST BERGWANDELEN
Hieronder vertellen we je welke kledingstukken en andere items we standaard aantrekken en inpakken als we gaan bergwandelen.
STEVIGE WANDELSCHOENEN
Comfortabele en stevige wandelschoenen zijn een must als je een dag in de bergen gaat hiken! De meeste paden in de bergen zijn namelijk onverhard. Soms moet je riviertjes doorkruizen of wandel je over paden met rosten. Daarom is het belangrijk dat je wandelschoenen draagt die goede ondersteuning bieden met een stevig profiel zodat je op ongelijk terrein kunt lopen zonder uit te glijden. Gympies vallen hier dus niet onder (!). Maar wat zijn dan wel goede wandelschoenen voor mij vraag je je wellicht af? Dit is voor iedereen weer anders. Het is belangrijk dat de wandelschoen jou als gegoten zit en aansluit op jouw pasvorm. Bij de hiel wil je niet teveel ruimte hebben, maar bij je tenen heb je wel wat ruimte nodig om knelling te voorkomen.
Wij dragen beide bergschoenen van het merk Hanwag. We hebben vrijwel onze hele wereldreis op gelopen (‘april 18 – jun ’19) en nog steeds wandelen we erop door de bergen. Ons advies is om verschillende merken te testen en je te laten adviseren door een expert. Dan kom je erachter wat lekker zit voor jou. En last but not least: loop je wandelschoenen thuis al in! Doe je dit niet dan is de kans groot dat je blaren krijgt tijdens jouw eerste hike door de bergen.
Wandelschoenen zijn een must als je gaat bergwandelen.
Wij dragen beide wandelschoenen van Hanwag.
KLEDING IN LAGEN
Begin je ’s ochtends aan de hike dan kan het nog behoorlijk fris zijn. Maar zodra de zon begint te schijnen kan het al snel warm worden in de bergen. Ook kan het weer in de bergen binnen enkele minuten compleet omslaan. Wij dragen daarom altijd kleding in lagen als we gaan bergwandelen. Zodoende kunnen we gemakkelijk iets uit- of aantrekken mocht dat nodig zijn. Denk aan een (afrits)broek of legging + short, t-shirt (merino wol of thermo als het koud is), vestje, goretex windjack/ regenjas. Het liefst is de kleding zo licht mogelijk zodat we maar weinig gewicht mee hoeven te dragen in onze rugzak. Belangrijk is wel dat het comfortabel zit. Goede wandelkleding kan duur zijn, maar bedenk je wel dat het een duurzame investering is waar je jaren plezier van hebt!
TIP: HÉT OUTDOORMERK FJÄLLRÄVEN
Wij zijn fan van de broeken (en eigenlijk alle kleding) van het Zweedse merk Fjällräven. Dit duurzame merk is gespecialiseerd in het maken van outdoorkleding en outdooruitrusting. Ze hebben de grootste liefde voor natuur en maken kwalitatieve kleding met een fijne pasvorm. Kay heeft meerdere broeken van Fjällräven waarvan de High Coast Zipp off en de Nils Trousers favoriet zijn. De High Coast Zips-Off is echt een aanrader voor hikes in de zomer want hij is licht en goed geventileerd. Bovendien is deze broek winddicht, sneldrogend en gemakkelijk af te ritsen. En daarmee echt ideaal als je gaat bergwandelen. De Nils Trousers is perfect geschikt voor alledaags gebruik. Deze broek is iets steviger en dikker waardoor hij ook aangenaam is bij koudere temperaturen.
Zelf ben ik groot fan van de Fjällräven Oulu Trouser. Dit is de ideale metgezel voor hikes tijdens de koudere wintermaanden. Maar ik trek deze fijne broek ook graag aan tijdens de zomer als het ’s avonds wat kouder is. Eigenlijk woon ik er praktisch in. De broek is gemaakt van slijtvast en stretch materiaal. Hierdoor is hij niet alleen stevig, maar biedt hij ook alle bewegingsvrijheid die je nodig hebt tijdens een hike. Zit echt als gegoten! Ook heeft Oulu Trouser een hoge taille waardoor je met een gerust hart in het gras kunt gaan zitten. Tijdens de zomer draag ik leggings of de Fjällräven Nikka Trousers W. Deze wandelbroek is wederom gemaakt van stretch en heeft extra versteviging bij de billen, op de knieën en aan de uiteinden van de pijpen. Mocht het heel warm zijn dan trek ik een comfortabele korte broek aan.
Kay en ik zijn groot fan van de outdoor- en wandelbroeken van Fjällräven: ze zitten heerlijk, zijn duurzaam en gaan jaren mee!
PASSENDE RUGZAK EN MINSTENS 1,5 LITER WATER
Soms zien wij mensen op de track die geen rugzak of ook maar iets anders mee hebben. Onbegrijpelijk! Je moet namelijk niet alleen extra lagen kleding mee kunnen nemen, maar ook voldoende water. Kortom: je hebt een rugzak nodig. Het is belangrijk dat deze goed bij jouw rug past en fijn ‘draagt’. Dit is net als bij wandelschoenen heel persoonlijk. Pas daarom verschillende modellen. Wij gebruiken meestal onze Deuter daypack met een inhoud van 24 liter voor daghikes, maar soms ook eentje met een grotere inhoud.
Qua water moet je rekenen op 1,5 – 2 liter water per persoon. Wij nemen dit mee in een 2 liter waterzak van Camelbak. Dit is een drinkzak die makkelijk in je rugzak past en dankzij een slangetje kun je water drinken zonder dat je daarvoor de zak uit je rugzak hoeft te halen.
VOLDOENDE ETEN
Tijdens hiken verbrand je flink wat energie. Ook weet je nooit wat er onderweg kan gebeuren, dus wees goed voorbereid en neem voldoende eten mee. Wij stoppen standaard een aantal energierepen van RAWBITE in onze rugzak. Deze repen zijn 100% natuurlijk, geschikt voor vegans en bevatten geen toevoegde suikers of gluten. RAWBITE heeft verschillende smaken, maar de basis van elke reep is hetzelfde en bestaat uit amandelen, cashewnoten en dadels. Deze energierepen zijn onder andere te koop bij Albert Heijn en Ekoplaza. Naast energierepen nemen we ook belegde broodjes en fruit mee. Mocht het een stevige wandeling betreffen dan pakken we ook gezouten noten en chocolade in.
ANDERE ESSENTIALS DIE JE NIET MAG VERGETEN
Naast kleding en voldoende water en drinken zijn er nog meer dingen die niet mag vergeten in te pakken als je gaat bergwandelen. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Zonnebrand en zonnebril. De zon in de bergen is fel en je kunt dan ook snel verbranden. Smeer je daarom in met een goede beschermingsfactor en neem zonnebrand mee. Net als een zonnebril. Eventueel kun je ook nog een pet of zonneklep dragen.
- EHBO kit. Het is altijd handig om iets van blarenbleisters, gewone pleisters, (rek)verband en tape mee te nemen in geval van nood.
- Droge sokken. Het kan voorkomen dat je voeten nat worden, bijvoorbeeld doordat je een beekje of waterval hebt doorkruist. Natte sokken kunnen blaren opleveren, dus een droog exemplaar is wel zo prettig.
- Cash of een pinpas. Voor als je een lift moet nemen of wilt uitrusten bij een bergrestaurant.
- Regenjas. We benoemden hem al even kort, maar een regenjas mag niet ontbreken op jouw paklijst als je gaat bergwandelen. Wij dragen beide een lichtgewicht wind- en waterdichte jas. Deze jassen wegen praktisch niets en kun je heel compact opvouwen.
- Handschoenen, nekwarmer en muts bij koud weer.
Als je gaat wandelen door de bergen is het belangrijk dat je altijd een regen- en windjack bij je hebt.
TIPS OM OPTIMAAL TE GENIETEN VAN JOUW EERSTE HIKE
Hieronder nog wat tips om maximaal te genieten van jouw wandeling:
- Take it easy. Ga niet als een dolle van start, maar doe het rustig aan. Verdeel je energie, kijk om je heen en geniet van de bergen!
- Neem een camera mee om foto’s te schieten van de hike. Dit kan een smartphone zijn. Wij gebruiken de Nikon Z50 systeemcamera. Een hele fijne camera voor op reis want hij is zo compact dat je niet eens merkt dat ‘ie in je tas zit. Maar hij levert doorgaans wel meer kwaliteit en functionaliteit dan een smartphone camera kan doen.
- Laat geen rommel achter in de natuur. Trap ook geen kwetsbare natuur kapot omdat je zo graag die ene foto wil schieten. Bescherm de natuur en denk aan de komende generaties!
De Nikon Z50 systeemcamera is de camera die wij meenemen op reis en tijdens onze hikes door de bergen.
LEES OOK DEZE HIKE BLOGS
- Milford Sound Track: 4 dagen hiken door de mooiste natuur van Nieuw-Zeeland
- Top 5 daghikes van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland
- Tongariro Crossing: de nummer 1 daghike van Nieuw-Zeeland
Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via onze uitgaande links iets koopt ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kunnen wij onze website onderhouden zonder afleidende reclames te laten zien.