DIT WIL JE WETEN OVER REIZEN MET EEN CAMPER
Misschien denk je er al langer over na om te gaan reizen met een camper of om zelf een camper te bouwen, maar heb je hier nog vragen of twijfels over. Na een aantal maanden met de camper door Nieuw-Zeeland te hebben gereisd willen we eigenlijk nooit meer op een andere manier reizen. Daarom hebben wij bij terugkomst in Nederland wederom een camper gebouwd waarmee we door Europa reizen. Regelmatig krijgen wij vragen over reizen met een camper zoals: ‘mag je overal wildkamperen? Heb ik een speciaal rijbewijs nodig om in een camper te mogen rijden? en ‘H0e doen jullie dat met douchen en toiletteren?’ We hebben de top 10 vragen hieronder overzichtelijk voor je uitgelicht. Zit jouw vraag er niet tussen? Laat dan vooral een reactie onderaan deze pagina achter en wij beantwoorden hem zo snel mogelijk voor je!
1. MAG JE OVERAL WILDKAMPEREN MET EEN CAMPER?
Of je met een camper mag wildkamperen hangt volledig af van de reisbestemming. In Europa geldt in de Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden, Finland) het ‘Allemansrecht’. Dit houdt in dat je legaal mag kamperen mits je je netjes aan de regels houdt. Ook in Schotland heb je het ‘Right to Roam’ waarmee je buiten de gebaande paden onder bepaalde restricties mag wildkamperen. Echter, in Duitsland, Engeland en Italië is wildkamperen officieel verboden.
Om kosten te besparen kun je naast wildkamperen ook gratis overnachten op zogeheten ‘camper stops’. Deze plekken zijn in veel Europese landen te vinden en variëren van prachtig afgelegen plekken aan het strand tot parkeerplekken midden in een drukke stad. Ook de faciliteiten en restricties variëren per plek: sommige beschikken over gratis drinkwater of zelfs gratis elektriciteit zodat je jouw accu weer kunt opladen.
Zelf hebben wij met een zelfbouw camper door Nieuw-Zeeland gereisd en alhoewel volledig wildkamperen verboden is, zijn er door het hele land wel speciaal aangestelde plekken waar je met een ‘self-contained’ camper een x aantal nachten gratis mag kamperen. ‘Self-contained’ wil zeggen dat jouw camper over bepaalde faciliteiten beschikt zoals een toilet, prullenbak en een vers-en vuilwatertank waarmee je dagen ‘off grid’ kunt kamperen zonder dat je daarbij schade aanricht aan de natuur. Wij hebben op deze manier veel geld bespaard en op de mooiste plekken gekampeerd waar zelfs een luxe camping niet tegenop kan.
Het loont dus om van tevoren uit te zoeken of wildkamperen is toegestaan in het land waar je doorheen wil reizen en onder welke regels. Of stippel je reisroute van tevoren zorgvuldig uit zodat je van camper stop naar camper stop kunt reizen. Op deze manier kun je veel geld besparen.
TIP: Check of jouw verzekering kosten dekt bij pech wanneer je buiten de gebaande paden gaat kamperen.
2. WAAR KAN IK EEN OVERZICHT VAN CAMPERPLAATSEN VINDEN?
Als je door Europa gaat reizen met de camper dan is de app CamperContact jouw beste vriend! Deze app is door en voor camperaars gemaakt en geeft meer dan 30000 camperplaatsen in Europa weer. Wanneer je van plan bent om met een camper door Nieuw-Zeeland of Australie te gaan reizen, download dan de Wikicamps- en CamperMate apps. Daarmee kun je alle campings en camperplaatsen die er in het land te vinden zijn in een opslag zien op een overzichtelijke kaart. Daarnaast geven ze ook aan welke faciliteiten er zijn, waar je openbare toiletten en douches kunt vinden, maar ook bezine stations etc. Super handig!
3. AAN WELKE KOSTEN MOET IK DENKEN BIJ HET REIZEN MET EEN CAMPER?
Brandstofkosten en kampeerkosten (overnachten) vormen eigenlijk de grootste kostenpost wanneer je met een camper reist. Ongeacht of je reist met een gehuurde camper of met een eigen camper. De brandstofkosten hangen af van hoe zuinig de camper rijdt, of die op diesel- of benzine rijdt, de hoogte van de brandstofkosten in het land waar je reist en hoeveel kilometers je gaat afleggen. Om je een idee te geven: onze camper die nog vrij ‘jong’ is rijdt op snelwegen gemiddeld 1:10 en in steden 1:7. De kosten voor overnachten zijn afhankelijk van het land waar je doorheen reist, het seizoen (hoogseizoen is duurder) en of wildkamperen is toegestaan. Wij hebben in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld bijna geen geld besteed aan overnachten. Zo nu en dan pakten we een camping waar we gemiddeld €25 betaalden voor een plek zonder elektriciteit.
Huur je een camper dan dien je uiteraard rekening te houden met de huurkosten. Hoeveel je betaalt hangt uiteraard af van de duur en de periode waarin je de camper huurt. Verder moet je in sommige landen ook tol betalen.
TIP: huur voordelig een camper bij Goboony. Bij Goboony huur je namelijk een camper direct van de eigenaar en daarmee kun je tot wel 40 procent besparen t.o.v. andere verhuurders. Bovendien heeft Goboony het grootste camperaanbod in Nederland!
Heb je een eigen camper, dan dien je naast kampeer-, brandstof- en tolkosten, ook rekening te houden met verzekeringskosten. In Nieuw-Zeeland hebben wij onze camper All Risk verzekerd en hebben we een verzekering afgesloten die kosten voor mechanishe gebreken dekt. In Nederland kun je jouw camper o.a. verzekeren bij de ANWB, Aveco, Camperverzekerd en de NKC. Hiervan biedt de NKC de meest uitgebreide dekking en zekerheid. Hoe hoog de uiteindelijke verzekeringskosten zullen zijn is lastig te zeggen omdat dit van meerdere factoren afhangt (o.a. type verzekering & hoogte verzekerde bedrag). De website van de NKC biedt overigens wel een handige tool waarmee je direct jouw premie kunt berekenen.
Een andere kostenpost voor een camper is wegenbelasting. Hoeveel je betaalt hangt onder andere af van het gewicht van jouw camper en of jouw camper in aanmerking komt voor het zogeheten ‘kwarttarief’. De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan de inrichting van campers. Voldoe je hieraan dan wordt het bijzondere tarief verleent waardoor je minder motorrijtuigenbelasting betaalt. Lees hier meer over in ons artikel over de regel- & wetgeving in Nederland omtrent camper bouwen.
Overige kosten waar je wellicht ook rekening mee dient te houden met een eigen camper zijn onderhouds- en stallingskosten.
4. KAN IK MIJN CAMPER VERSCHEPEN NAAR EEN ANDER CONTINENT?
Alhoewel het zeker mogelijk is, heeft het nogal wat voeten in aarde en moet je er soms flink voor betalen (onder meer afhankelijk van het continent en de grootte van je camper). Maar het is zeker niet onmogelijk! Om je te inspireren hebben we camperaars geïnterviewd die de oversteek naar een ander continent al hebben gemaakt. Bekijk de interviews hier.
5. HEB IK EEN SPECIAAL RIJBEWIJS NODIG OM MET EEN CAMPER TE KUNNEN RIJDEN?
Alhoewel je wellicht zou denken dat je een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt, is dit gelukkig voor campers tot 3.500 kilo (ongeveer 7 meter) niet nodig. Voor vrijwel alle campers heb je daarom genoeg aan het normale rijbewijs B. Je hebt pas een C1 rijbewijs nodig voor campers die tussen 3.500 en 7.500 kg zwaar zijn. Voor een compleet huis op wielen dat zwaarder is dan 7.500 kg heb je een C rijbewijs nodig.
LET OP: Wil je in Nieuw-Zeeland met een camper reizen, dan moet je wel beschikken over een Internationaal rijbewijs. Deze kun je bij de ANWB aanvragen.
6. IS HET LASTIG OM MET EEN CAMPER TE RIJDEN?
Het rijden in een camper verschilt niet veel met rijden in een personenauto, dus laat dit je niet afschrikken. Wel zijn campers groter, zwaarder en minder wendbaar. In het begin zul je de lengte nog niet goed kunt inschatten waardoor achteruit inparkeren even wennen is, maar na een paar keer oefenen heb je dit onder de knie. Het fijne aan camper is dat je hoger zit en een goed overzicht hebt over de weg. Let wel goed op de hoogte van jouw camper. Je kunt bijvoorbeeld niet overal in of onderdoor rijden, zoals in tunnels of onder bruggen.
7. HOE ZIT HET MET TOILETTEREN EN DOUCHEN?
Alhoewel er tegenwoordig steeds meer ‘luxe’ campers beschikbaar zijn inclusief douch en toilet, beschikken de meeste (kleinere) campers helaas niet over dit comfort. Zo heeft ook onze camper geen douche. Dit doen we daarom bij zwembaden, campings, openbare douches (deze zijn meestal ijskoud). Ook nemen we soms een duik in een meer om ons op te frissen. Gelukkig hebben we wel een kleine ‘portable’ camper toilet voor noodgevallen. Vrijwel overal zijn er dumpstations te vinden waar je jouw toilet en vuilwater voorziening kunt legen.
8. HOE ZIT HET MET ELEKTRICITEIT?
Sommige campers beschikken naast de primaire accu over een recreatie accu die langdurig stroom kan leveren zonder volledig leeg te lopen. Deze recreatie accu wordt opgeladen door zonne-energie of door elektriciteit. Zo kun je dus tijdens het kamperen jouw mobiele apparatuur opladen of gebruik maken van huishoudelijke apparatuur. Wanneer je van plan bent om meerdere dagen off grid te gaan kamperen en je hebt stroom nodig, dan zijn zonnepanelen onmisbaar. Daarnaast kun je natuurlijk altijd laptops, camera’s etc. opladen in bijvoorbeeld café’s of door gewoon af en toe te overnachten op een camping en aan de laadstroom te staan.
TIP: In Nieuw-Zeeland maken wij veel gebruik van openbare bibliotheken om onze elektrische apparatuur op te laden. Het grote voordeel is dat je hier ook vaak gebruik kunt maken van gratis internet. Je leest in dit blog hoe wij momenteel wifi in de camper hebben.
9. WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN REIZEN MET EEN CAMPER?
De allergrootste voordelen van reizen met een camper vinden wij de complete vrijheid die het ons biedt (overal gaan en staan waar we willen) en dat we ons eigen huisje op wielen overal mee hebben (overal koffie/thee kunnen zetten waar we willen, geen faciliteiten hoeven te delen met anderen). In tegenstelling tot backpacken en reizen in hostels vinden we deze manier van reizen erg luxe. Maar reizen met een camper is zeker niet voor iedereen weggelegd. Zo heb je weinig ruimte en zul je vaak moeten inleveren op comfort (geen douche). Lees ons andere artikel waar we alle voor- en nadelen van reizen met een camper op een rij hebben gezet.
10. WAAR DIEN IK NOG MEER REKENING MEE TE HOUDEN BIJ HET REIZEN MET EEN CAMPER?
Zorg ervoor dat alles in de woon- en slaapruimte goed vastzit. Bij een kleine bocht of hobbel kan alles door de camper schuiven of vliegen. En wij kunnen het weten: met enige regelmaat vallen er bij het openen van de schuifdeur na een stuk te hebben gereden spullen uit de camper (eten, schoenen etc.). Maar ook is er een keer hele watertank omgevallen omdat deze niet goed klem stond.. Overigens is het in Nederland ook een vereiste van de Belastingdienst (wil je in aanmerking komen voor het kwarttarief) dat alle faciliteiten in de camper vast staan.
BEWAAR OP PINTEREST VOOR LATER:
LEES MEER OVER VANLIFE:
– De voor-en nadelen van reizen met een camper
– Zelf een camper bouwen in Nederland: regels & wetgeving
– Roadtrip Nederland? Huur een toffe retro camper!
he jullie hebben geen hefdak op de bus hoe komt dat? het moet toch 170 hoogte hebben?
Hi Corrie, bedankt voor je berichtje! Onze eerste buscamper die wij hebben gebouwd was in Nieuw-Zeeland. Daar worden geen eisen gestel aan de binnenhoogte van de buscamper 🙂
Vraag.
Is het en kan het en is het normaal. Als je een langere tijd op een camping staat, dat je met de camper ook een stukje gaat rijden om de omgeving te bekijken?
En dat je daarna weer terug komt op de camping.
Hoi Remco,
Dat is zeker mogelijk en totaal geen probleem! Eventueel kun je ook nog overwegen om (vouw)fietsen mee te nemen. Dit geeft je net wat meer flexibiliteit; zo hoef je niet voor elke boodschap op pad te gaan met de camper.
goedemorgen
wij hebben interesse in de victron lifepo4 superpack 100ah en ook de Victron MultiPlus 12/1200/50-16 omvormer. nu zie ik in de datasheet van de multiplus de aanbevolen accucapiciteit staan van 150-700. Wordt hiermee de loodzuur of agm of lifepo4 mee bedoelt(staat niet vermeld)? kunnen de eerdere vermelde accu lifepo4 100ah superpack en Victron MultiPlus 12/1200/50-16 omvormer overweg met elkaar(ivm interne bms en vermogen etc)? mvg ton Peperkamp