VANLIFE INSPIRATIE: ROW TRAVELS
Ter inspiratie voor toffe reisroutes en zelf omgebouwde campers interviewen we andere camperaars. Deze keer is het de beurt aan Nienke en Peter van ROW Travels. Dit stel vertrok begin juni vanuit Friesland en reist met hun Land Rover Defender ‘Bruce’ buiten de gebaande paden door Centraal Azië. Lees verder en laat je inspireren door hun zeer bijzondere reisroute waarbij ze o.a. landen als Rusland, Kazachstan, Kirgizië, en Georgië aandoen. Ook geven ze tips over hoe je zo’n vanlife avontuur buiten de gebaande paden voorbereid en lees je over hun kampeer- en reiservaringen door deze prachtige landen.
1. HOE KWAMEN JULLIE TOT HET BESLUIT OM DIT BIJZONDERE AVONTUUR AAN TE GAAN?
We hebben allebei altijd al veel gereisd, zowel samen als alleen. Meestal waren dit backpack-reizen, maar de laatste jaren hebben we ontdekt dat we hiermee ook tegen beperkingen aanlopen. Het is lastiger om ‘off the beaten track’ te gaan doordat dit veel extra tijd kost wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Mede daardoor hebben we al lang de droom om in onze eigen auto de wereld over te reizen. Toen we eind vorig jaar beseften dat we wat werk betreft toe waren aan een andere uitdaging, hebben we dat moment aangegrepen om die droom in vervulling te laten gaan.
We zijn maximaal 12 maanden onderweg, maar de exacte invulling is nog onduidelijk. Nu eerst de reis in Centraal Azië en daarna in ieder geval nog Zuid-Europa en Marokko
2. ZIJN ER SPECIFIEKE DOELEN DIE JULLIE TIJDENS JULLIE REIS NASTREVEN?
Allereerst willen wij zoveel mogelijk van de wereld zien. Het heeft ons in alle voorgaande jaren zoveel laten zien over de verschillende verhoudingen in de wereld, en daarmee toch ook de voordelen van leven in Nederland. Daarnaast zijn wij nog altijd zoekende naar hoe onze toekomst er uit zou moeten zien. Met het starten van ROW travels willen we een start maken met ons eigen reisbureau dat gespecialiseerd is in reizen naar Centraal Azië. Het is absoluut niet het doel om er massatoerisme op gang te brengen maar het is er te mooi om niet meer mensen kennis te laten maken met dit stuk van de wereld.
3. HOE HEBBEN JULLIE JE VOORBEREID OP DEZE REIS?
We hebben allebei ons werk als software-consultants opgezegd en ons huis is verhuurd.
Vanaf het moment dat duidelijk was wat we gingen doen, zijn we begonnen met verzamelen van informatie over visa, reizen in je eigen auto en over de landen die we wilden bezoeken. We hebben toen ook besloten om ROW travels te starten en hiervoor een website gebouwd. Daarnaast hebben we de eerste zakelijke contacten gelegd en hieruit is een mooie samenwerking met Groenewold.media gestart. Zij hebben onze auto heel gaaf beplakt.
4. WAAROM HEBBEN JULLIE EEN DEFENDER GEKOZEN ALS VERVOERSMIDDEL?
Onze zoektocht naar een geschikt vervoersmiddel begon met een vrij breed kader. Omdat we in beginsel niet exact wisten welke route we wilden rijden hebben we eerst ook een camper meegenomen in de afweging. Toen duidelijk werd dat we toch zeker buiten de gebaande paden wilden, wisten we dat het een terreinauto moest worden. Land Rover en Toyota zijn simpel gezegd de twee merken die dan in aanmerking komen.
Aangezien een Land Rover toch meer tot de verbeelding spreekt in relatie tot het ontdekken van de verste plekken van deze wereld, kreeg deze de voorkeur boven de algemeen betrouwbaarder geachte Toyota. De keuze voor het type Defender werd uiteindelijk vlot gemaakt, deels ingegeven door Peter’s voorliefde voor auto’s met karakter en belangrijker, vanwege de afwezigheid van allerlei ‘nutteloze’ electronica die onderweg zou kunnen sneuvelen. Back to basic dus! Onze auto is daarnaast ook nog eens speciaal gebouwd voor de ‘niet-Westerse’ markt. Dat betekent nog minder computergestuurde onderdelen en minder milieubesparende maatregelen. Doorgaans ook zaken die, weliswaar iets beter voor het milieu, gevoelig zijn voor storingen. Dit speciale type is door Land Rover op de markt gebracht onder de typeaanduiding ROW-spec. Daarmee dient onze auto dus ook als naamgever van onze reis: ROW travels.
5. HEBBEN JULLIE VEEL AANPASSINGEN AAN ‘BRUCE’ MOETEN MAKEN?
Doordat we de auto hebben overgenomen van een stel dat de auto 12 jaar lang in Namibië gebruikt heeft als reisauto, waren er al veel aanpassingen gedaan die de auto tot een ideale reisauto maakt. Zo zijn er grotere banden, een lier en zwaardere voor- en achterbumpers gemonteerd. De auto is rondom op tactische plekken voorzien van traanplaat zodat er minder snel beschadigingen op komen. Een extra dieseltank geeft de auto nu een reikwijdte van zo’n 1400 kilometer en binnenin zit een watertank met kraan en ingebouwde lades en kisten. Om de auto helemaal klaar te krijgen voor deze reis is er grondig onderhoud uitgevoerd.
Samen met Peter’s vader (ex-wegenwacht) en een gespecialiseerde garage hebben we alle onderdelen gecontroleerd en waar nodig vervangen. Toch weerhield dit de auto (Bruce genaamd, want ‘The Boss’) er niet van om onze eerste testvakantie met de auto onbedoeld met twee dagen te verlengen. Een geplofte waterpomp zorgde er voor dat we twee dagen in Engeland moesten wachten totdat de auto gerepareerd was. Als puntjes op de i hebben we extra en nieuwe verlichting op en in de auto aangebracht en hebben we een extra bergkist op het dakrek gemonteerd. Daarmee was Bruce reisklaar!
6. HOE HEBBEN JULLIE DE ROUTE BEPAALD?
Nadat duidelijk was dat we zeker offroad wilden rijden tijdens deze reis, heeft een rondreis door Afrika een tijd onze voorkeur gehad. Echter vanwege een andere belangrijke keuze (om ons huis niet te willen verkopen) was dit financieel op dit moment niet haalbaar.
Toen we twee jaar geleden een drieweekse vakantie in Kazachstan en Kirgizië hadden doorgebracht waren we razend enthousiast over de schoonheid van deze landen. Het nagenoeg volledig ontbreken van een ‘gringo trail’ in deze landen maakt enerzijds voor een super culturele ervaring maar ook voor zeer uitdagend reizen, in de feitelijk zin van het woord. Het is erg lastig om ergens te komen en er is geen kantoortje waar je een trip kunt boeken. Dat deed ons beseffen dat dit de uitgelezen kans was om nogmaals die kant op te gaan en ditmaal met eigen vervoer.
De tot de verbeelding sprekende Pamir Highway werd daarmee ons hoofddoel. 1500 km onherbergzaam terrein in het hooggebergte van Kirgizië en Tjadzikistan. Subdoelen zijn het bezichtigen van het Rode Plein in Moskou en een uitgebreide rondreis door Georgië. De terugweg ligt vanaf Turkije nog open maar we hopen dat we via de Europese Zuid Kust naar Marokko kunnen rijden om vanaf daar weer Noordwaarts richting Friesland te keren.
7. ZIJN ER LANDEN IN CENTRAAL AZIË WAAR JE NIET ZOMAAR DOORHEEN MAG RIJDEN?
Ieder land in Centraal Azië heeft andere eisen wat betreft visa en auto regelingen. In de meeste landen kunnen we een visum aan de grens krijgen, behalve in Tadzjikistan. Hiervoor moet je vooraf een visum aanvragen en ook een speciaal permit om een bepaald deel van de Pamir Highway te rijden. In Kazachstan hebben we een autoverzekering aan de grens kunnen kopen, maar in Kirgizië bleek dit alweer een heel stuk lastiger.
We mogen helaas niet zomaar door Iran rijden, omdat daar een Carnet de Passage (autopaspoort) voor nodig is. Vanuit financieel oogpunt hebben we voor deze reis besloten om dit niet te doen. Dat land zullen we dus een andere keer ‘moeten’ bezoeken. Daarom rijden wij vanaf Oezbekistan weer een stukje door Kazachstan en Rusland om zo de grens met Georgië over te steken. Dit betekende een double-entry visum voor Rusland, omdat we op de heenweg van Letland naar Kazachstan een kilometer of 3000 door Rusland hebben gereden.
8. HOE IS HET MET KAMPEERFACILITEITEN GESTELD IN DE LANDEN WAAR JULLIE DOORHEEN REIZEN?
We kamperen zoveel mogelijk in het wild, omdat we dat nu eenmaal het leukste vinden. Daarbij scheelt het enorm in de kosten natuurlijk. Meestal staan we alleen op de plekjes die we vinden en soms hebben we leuke ontmoetingen met locals of andere reizigers. Op deze plekken zijn er geen faciliteiten, maar wij hebben zelf een watertank van 40 liter en een bushdouche (douchezak), waardoor we lang zonder voorzieningen kunnen.
De wildkampeerplekjes die we vinden zijn meestal iets van de weg af, waardoor we niet zichtbaar zijn vanaf de weg. Dat vinden wij qua veiligheid wel zo prettig, hoewel we ons helemaal niet onveilig voelen in deze landen, want de bevolking is ontzettend behulpzaam en vriendelijk.
9. IS CENTRAAL AZIË EEN AANRADER?
Jazeker! We zijn twee jaar geleden in Centraal Azië geweest en dat beviel ons zo goed, dat we er nu naar terug zijn gekomen met ons eigen vervoer. De natuur is prachtig en de bevolking is vriendelijk. In Kazachstan hebben we aan de rand van Charyn Canyon gekampeerd. Een prachtige canyon, weliswaar wat kleiner dan de Grand Canyon, maar we waren de enigen in de wijde omtrek. Dat kun je je in Westerse landen niet voorstellen, maar hier is dat gelukkig mogelijk.
De landen hebben ook gigantische bergen, waar je prachtige wandelingen in kunt maken. Eén van de redenen dat we hierheen zijn gegaan is om met Bruce over de hoge passen van de Pamir Highway te rijden. De hoogste pas die we zullen oversteken ligt op 4655 meter. Lijkt ons een mooie uitdaging!
10. WELKE APPS ZIJN ERG HANDIG OM TE HEBBEN ALS JE OFF-GRID WILT KUNEN REIZEN MET EEN CAMPER?
We maken veel gebruik van de iOverlander app. Dit is een app voor en door overlanders, waar iedereen de mooiste kampeerplekken met elkaar deelt. Daarnaast staat er onder andere ook op waar je water kunt krijgen (handig in de woestijn van Kazachstan) en waar je kunt tanken (handig als je enkele honderden kilometers niks tegen gaat komen). We gebruiken de app met name voor de kampeerplekken. Soms vinden we zelf een kampeerplek en dan zetten we deze er ook op. Dan kan een volgende overlander er weer gebruik van maken.
We hebben daarnaast ook de Park4night-app, maar deze is iets minder waardevol in Centraal Azië. In Europa is deze wel weer heel handig; ook met kampeerplekken. Maps.me is ook niet meer weg te denken onder reizigers. Ook wij gebruiken deze app veel om te navigeren naar bijna elke uithoek van deze landen.
11. TOT SLOT: HEBBEN JULLIE NOG TIPS VOOR MENSEN DIE OOK OVERWEGEN OM BUITEN DE GEBAANDE PADEN TE REIZEN?
Veel mensen dromen ervan om dit soort reizen te maken, maar ze kunnen vaak ook veel redenen bedenken waarom het niet mogelijk is. Je moet zelf de mogelijkheid creëren door keuzes te maken. Je moet vertrouwen hebben in de uitkomst van die keuzes en je niet laten leiden door angst. Dit klinkt misschien heel simpel maar dat is het niet altijd. Toch is dit voor ons het geheim. We hebben beide ons werk opgezegd en ons koophuis in de verhuur gedaan, zonder dat zeker was dat dit laatste zou lukken. Als dit niet was gelukt was onze reis simpelweg maximaal 5-6 maanden geweest, nu wordt deze maximaal een jaar. Dus risico’s inschatten, plannen en gaan!
Ben je benieuwd naar alle reisavonturen of wil je de prachtige reis van Peter en Nienke op de voet volgen? Check dan hun Instagram account of reisblog ROW Travels waar ze regelmatig foto’s, video’s en blogs plaatsen.
LEES MEER VANLIFE INTERVIEWS
– Little Bigbusadventure: met opvallend gele bus door Zuid-Amerika
– Our Orange Happiness: dwars door Zuid-Amerika met gezin, hond en bus Jaap
– Gettin’ Lost: Dwars door Afrika met een omgebouwde 4×4 landcruiser