VANLIFE INSPIRATIE: OUR ORANGE HAPPINESS
Om jou te inspireren voor het ombouwen van jouw camper en mogelijke reisroutes, interviewen we mensen die de stoute schoenen hebben aangetrokken en hun zelf omgebouwde camper hebben versleept naar een ander continent. Zo ook Kim en Sebas (Our Orange Happiness) die al jaren droomden over een avontuurlijke reis. Toen hun zoontje Ziggy werd geboren vielen alle puzzelstukjes op zijn plek: een huis op wielen bleek het ideale vervoersmiddel. Na 1,5 jaar aan hun bus te hebben geklust werd bus ‘Jaap’ naar Zuid Amerika versleept waar ze nu de mooiste avonturen beleven. Laat je inspireren!
1. HOE KWAMEN JULLIE TOT HET BESLUIT OM DE WERELD ROND TE GAAN REIZEN IN EEN OMGEBOUWDE BUS?
“We hebben altijd al de wereld in willen trekken. Waarom zou je je hele leven maar op één gedeelte van de planeet verblijven, terwijl er zoveel meer te ervaren is?! Daarbij vinden we het ook fijn om ons leven op te schudden door een reis als deze. Frisse wind door het boeltje jagen..
De camper werd een logische keuze na de geboorte van Ziggy. Een veilig huis op wielen met een keuken, waarmee je ervoor kan zorgen dat er altijd goed en gezond eten voor de kleine gemaakt kan worden. En daarbij houden we enorm van roadtrips. Niets leuker dan spontaan te besluiten dat er vandaag naar links gestuurd wordt.”
2. HOE HEBBEN JULLIE JE VOORBEREID?
“Alhoewel we al 16 jaar droomden van een avontuur als deze, zijn we pas 2 jaar voor vertrek bewust en hardop gaan praten over de invulling van onze droom. Omdat Zig nu nog niet naar school hoeft, leek dit het juiste moment om alles los te laten en te ontdekken hoe dit 2e deel van ons leven eruit kan gaan zien. Hopelijk weten we tegen de tijd dat Ziggy leerplichtig is welke kant we op willen en kunnen de nodige zekerheden omtrent scholing worden geregeld.
Zodra we wisten wat we wilden ging alles in een stroomversnelling. Met ‘Jaap’ de bus was het liefde op eerste gezicht en we zijn dan ook zo’n beetje blind akkoord gegaan met de koop. We hebben onszelf in de armen van Martijn van Camperpoint gegooid en daar zijn we pas weer uitgekomen nadat de bus op de boot ging. In die zin: hij heeft ons ontzettend op weg geholpen en doet dat nog steeds wanneer we een vraag hebben als de bus bijvoorbeeld een beetje meer ronkt dan anders.
Daarnaast zijn we de YouTube wereld van ‘hoe bouw ik een huis op wielen’ ingedoken en heeft Kim heel Google afgestruind om zoveel mogelijk te leren. Samen met haar vriendin Debby hebben ze het interieur van de bus bedacht. Gelukkig was Sebas het hiermee grotendeels eens.”
3. WAS HET LASTIG OM JULLIE BUS ‘JAAP’ OM TE BOUWEN TOT CAMPER EN HOE LANG HEBBEN JULLIE ER UITEINDELIJK OVER GEDAAN?
“Lastig is wellicht niet het woord dat we ervoor zouden gebruiken.. We zien en zagen het als een belangrijk deel van de reis, maar wellicht ook als de meest intense periode. Na 7 maanden onderweg te zijn kunnen we dit wel bevestigen. Het is ongelofelijk veel werk geweest, maar wel super bevredigend! Al zagen we dit tijdens het proces soms heel anders. Veel geduld en doorzettingsvermogen heeft het gevraagd, maar uiteindelijk was het een prachtig iets om te doen!!
Het was niet eens het originele plan om alles zelf te doen. In eerste instantie hoopten we een bedrijf te vinden die het voor ons kon doen, maar daar was ons budget niet toereikend toe. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een geweldige timmerman. Gezocht en gevonden en hoppa daar was het bouwplan en zouden we oktober 2017 aan de slag gaan en alle weekenden tot aan de Kerst knallen. Plan was dat de bus dan voor 90% af zou zijn. Maar helaas kwam er door persoonlijke problemen van de timmerman een kink in de kabel en waren we rond Kerst nog maar voor 20% gevorderd. Voordeel (en achter af geen kleintje) was dat we uiteindelijk bijna het hele bouwproces samen hebben kunnen doen. En dat is enorm bevredigend!

Belangrijk is wel dat we ons niet aan de elektriciteit hebben gewaagd. Dit hebben we samen gedaan met Paul van Kampeersystemen. Wij konden wat voor hem betekenen en hij heeft mega veel voor ons gedaan. Deze man en zijn vrouw zijn we echt meer dan dankbaar. We hadden beiden geen idee waar we aan begonnen. Hij had nog nooit een bus als deze van scratch onder zijn handen gehad en wij …ach wij waren zo onervaren dat je ons alles wijs kon maken. Gelukkig heeft Paul heel veel verstand van alles wat met gas, camper zonnepanelen en camper elektra te maken heeft en hadden wij een duidelijk plan wat betreft de wensen.
Van kopen tot het verschepen van de camper heeft iets meer dan anderhalf jaar geduurd. Het grootste gedeelte van die tijd zat ‘em in de voorbereiding: ‘Hoe bouw ik een ambulance om tot woonhuis’ (langleven YouTube) en het hele ontwerp proces (waar zouden we zijn zonder onze vrienden?). Kim is daar Koning in. Het is lastig om te zeggen hoeveel tijd in welk deel is gaan zitten, maar met de verbouwing zelf zijn we zo’n jaar mee bezig geweest. In het begin deden we dit naast ons werk en alle andere honderden dingen die we ter voorbereiding van het avontuur aan het regelen waren. Maar vanaf januari tot vertrek op 8 augustus van de bus naar Colombia voelde het als een fulltime werkprogramma.”
4. WAT IS HET BELANGRIJKSTE OM AAN TE DENKEN ALS JE EEN CAMPER WIL BOUWEN?
“Wij denken dat het heel erg afhankelijk is van waar je naar toe gaat. In een continent als Zuid Amerika kun je bijvoorbeeld niet zo makkelijk iets repareren. Dit is voor één van de belangrijkste redenen geweest om een oude Mercedes bus te kopen. Deze motor kan je zelfs nog met een panty bij elkaar houden en is door bijna elke monteur wel te begrijpen. Zodra je wat moderner gaat en er veel computerwerk in de motor zit, ben je snel de sjaak en kan het soms erg tegenvallen wanneer je een onderdeel moet bestellen uit Europa of elders. Het wordt dan al snel een duur geintje.
Ook op het vlak van elektriciteit en accu’s etc. hebben we belangrijke keuzes gemaak. Zo hebben we de elektriciteit uitbesteed aan een vakman (Kampeersystemen red.) en een dure ijskast van ARB aangeschaft. Deze bleek na grondig onderzoek één van de sterksten die we konden vinden en zelfs bij constant geschud en gehobbel van de Bus niet uit elkaar zou vallen. Wanneer je van plan bent alleen door Europa te gaan reizen kunnen we ons goed voorstellen dat je dit wel allemaal zelf wilt doen, omdat het ook prachtig zal zijn om dat onderdeel van de bouw ook helemaal zelf te ontdekken.
Ook zou een tip van ons zijn: bouw goed. Zoek geen makkelijke oplossing. Want zeker het rijden door een continent als Zuid Amerika voor een lange tijd vraagt veel van je auto. En zoals ervaringsdeskundigen Olaf en Mirla van ‘Thismustbethepace’ ons meegaven: ”Alles trilt los.. ook al denk je dat het nog zo goed vastzit. Dus beter er maar voor zorgen dat het oer stevig vastzit voor vertrek.. dan kan je lekker lang doorrijden voordat je weer aan de bak moet.”
5. HOE HEBBEN JULLIE JAAP NAAR ZUID AMERIKA GEKREGEN? WAS HET LASTIG OM DIT VOOR ELKAAR TE KRIJGEN?
“We hebben veel onderzoek gedaan naar het verschepen van de bus. Uiteindelijk bleek de Facebook pagina ‘Overlanding de Americans’ de oplossing te bieden. Hier kregen we veel tips na het stellen van onze vraag. Naar aanleiding hiervan hebben we een paar bedrijven aangeschreven waarvan IVSS UK of Seabridge ons de besten leken. We zijn uiteindelijk voor de IVSS UK gegaan, omdat daar ene Martin McGowan (ook initiatief nemer van ‘Overlanding the Americans’-pagina) ons met zoveel geduld en rust wegwijs maakte in het proces. Wel direct met de neus op de feiten.
Verschepen is niet goedkoop: je betaalt al snel meer dan €3000,- voor het Roll on Roll off proces (ook omdat onze camper te groot is voor een container). We hebben ook een grote wens om naar Midden Amerika te gaan, maar ook die tocht kost al snel €3000,-. Zelfs voor zo’n klein stukje. Al met al is het financieel een stuk interessanter om een bus op het continent te kopen en het daar te customisen.
Wij hebben gekozen voor de voorpret en het kunnen verschepen van een hoop eigen spullen in de bus. Maar goedkoop en geheel zonder risico is het zeker niet. Het gebeurt een stuk minder dan 10 jaar geleden, maar de kans dat er spullen uit je bus gestolen worden is zeer zeker aanwezig. Helaas zijn we al heel wat mensen tegengekomen die dat ervaren hebben. Onze overtocht is gelukkig vlekkeloos verlopen.”
6. IS ZUID AMERIKA EEN AANRADER OM DOORHEEN TE REIZEN MET EEN CAMPER?
“JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA MEER DAN JAAAA! Misschien is het wel één van de meest aantrekkelijke continenten met een mooie balans op alle vlakken. Het is wel een prijziger dan wij dachten, maar holyshit wat een prachtig continent om doorheen te reizen! We zijn nog maar in 2 landen geweest: Colombia en Ecuador. De eerste is minder geschikt om wild te kamperen en in Ecuador hangt het er aan alle kanten van af. Argentinië en Chili zijn daar perfect voor en we kijken er zeer naar uit om echt off grid te kunnen.
Ecuador heeft ons zeer verrast en geeft ons aan alle kanten een veilig gevoel! Omdat we met een kleine man reizen kiezen we er vaak voor om ergens te staan waar toch wat sociale controle is. Ergens aankloppen en vragen of je ergens mag slapen levert ook mooie situaties op.”
7. WAT IS HET ALLERMOOISTE MOMENT DAT JULLIE HEBBEN BELEEFD MET ‘JAAP’?
“Één van onze mooiste momenten tot nu toe was een paar nachten wild kamperen in de omgeving van de Cotopaxi, een berg van 6300 meter hoog. Dit is een beschermd park, dus dat voelde zeer veilig. En hoe ongelofelijk cool om tussen deze machtig grote bergen wakker te worden en helemaal alleen te zijn?! Naast een groepje wilde paarden.. Onbeschrijfelijk.”
8. WAT ZIJN DE NADELEN VAN VANLIFE DIE MENSEN ZICH VAAK NIET GOED BESEFFEN?
“Haha tja het hangt er van af hoe je ernaar kijkt. Alles heeft zo zijn mooie en minder mooie kanten. Wij vinden eigenlijk dat er geen nadelen zijn, maar we denken wel dat dit leven niet voor iedereen even fijn is.
Wij vinden het heerlijk dat de dagen draaien om de basale dingen in het leven: veilig parkeren / hebben we genoeg eten en drinken / en is iedereen happy. De meeste tijd gaat zitten in de kleine dingen: boodschappen doen / eten maken/ wassen naar bed brengen van de kleine man. Alles kost meer tijd en met een full time 24-7 ouderschap er bovenop is de dag zo om.Wellicht vinden wij het enige nadeel dat er vaak nul tijd overblijft voor ons samen. Het lukt af en toe wel om wat ruimte voor jezelf te vinden, maar echt tijd samen is heel anders dan wanneer je in een iets groter huisje woont (1 extra kamertje hebt). En waar je onderdeel bent van een community waar af en toe iemand op je kleine man kan passen of er vaste vriendjes zijn waar hij mee kan spelen, zodat je zelf een pagina uit een boek kunt lezen. Maar geen klacht.. want dit gemis weegt niet op wat je er voor terug krijgt. En kleine mannen worden groot en onze tijd komt weer. Nu eerst lekker 24-7 op elkaars lip zitten en de wereld ontdekken.”

9. HOE COMBINEREN JULLIE WERKEN EN REIZEN TEGELIJK?
“Dit was in eerste instantie niet de bedoeling. We wilden juist wegblijven van een gevoel van moeten/ deadlines en de tijd gebruiken om ons hoofd leeg te maken. Hier hebben we ook retehard voor gespaard, maar er zijn wel een paar dingen die ons van de straat houden. Zo we werken samen met Plan International Nederland en hebben we ontdekt dat we samen videot’tjes maken heel erg leuk vinden. We hebben inmiddels voor 3 hostels een promo video gemaakt. Dit doen we alleen wanneer we de plek zelf erg fijn of bijzonder vinden, zodat langer blijven een feest is.
Het kost wel tijd, maar het voelt niet als werk en daar gaat het ons om. Het geeft ook een richting. Voelt gek om te zeggen, want we dachten juist dat het zalig zou zijn om met de wind mee te waaien. Maar het geeft absoluut een goed gevoel om te zoeken naar manieren van inkomsten, terwijl je het combineert met dit leven van vrijheid. We zijn dus nu ook andere manieren aan t onderzoeken, dus reizen en werken kan voor ons prima gecombineerd worden zolang niemand van ons het gevoel heeft dat het werken in de weg staat van het ontdekken en ervaringen. Tot nu toe draagt het alleen maar bij aan extra mooie ervaringen!”
10. WAT ZIJN JULLIE TOEKOMSTPLANNEN/ HOE LANG ZIJN JULLIE VAN PLAN OM ROND TE REIZEN MET ‘JAAP’?
“We zijn weggegaan met het idee juist even geen toekomstplannen te hebben of te maken. Natuurlijk komen die regelmatig naar bovendrijven, maar dat is juist leuk.
Wat een luxe om midden in je leven alles op zijn kop te zetten, al je bezittingen weg doen of onder brengen en dan 2 jaar de tijd te hebben om je tas uit te pakken. Alle tijd te hebben om weer s met een frisse blik naar jezelf en het leven tot nu toe te kijken. Hoe zie je de volgende jaren voor je? Voelt het ingeslagen pad goed of is het hoog tijd voor verandering?
Laten we het maar puin ruimen noemen. En dan kijken waar het leven naar toe stuurt. We zeggen steeds dat het cadeau van tijd het grootste cadeau is wat je jezelf kunt geven.. Voor ons in ieder geval. Daarvoor hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen, dat is voor iedereen anders maar jezelf tijd geven is echt een groot geschenk.”
11. WAT IS JULLIE ULTIEME TIP VOOR EEN BEGINNENDE VANLIFE?
“Zorg dat je een prettig huisje op wielen bouwt en go! Plan vooral niet de hele reis van A tot Z, want alles verandert altijd weer. En check met enige regelmaat je van. Loop alles ff na, zodat je weet hoe t autootje er enigszins voor staat. Neem de tijd.”
Wil je meer foto’s zien van de avonturen die Our Orange Happiness beleeft? Check dan hun Facebook of Instagram account en volg de avonturen op de voet.
LEES MEER VANLIFE INTERVIEWS:
– Gettin’ Lost: Dwars door Afrika met een omgebouwde 4×4 landcruiser
– Row Travels: met een Land Rover door Centraal Azië
– Littlebigbusadventure: met opvallend gele bus door Zuid-Amerika