LITTLE BIG BUS ADVENTURE: MET OPVALLEND GELE BUS DOOR ZUID-AMERIKA

VANLIFE INSPIRATIE: LITTLE BIG BUS ADVENTURE

Om jou te inspireren met toffe (omgebouwde) campers en reisroutes buiten de gebaande paden interviewen we andere vanlifers. Deze keer hebben we levensmaatjes Inge & Freek het hemd van het lijf gevraagd over hun avonturen met gele bus ‘Epic Eddie’ in Zuid-Amerika. Dat ze bekijks hebben getrokken en een onvergetelijk avontuur hebben beleefd is zeker! Benieuwd hoe het verschepen van hun container naar Colombia verliep, welke reisroute ze hebben afgelegd en hoe ze hun vanlife avontuur hebben ervaren? Lees dan verder!

1. VERTEL; WIE ZIJN JULLIE?

Wij zijn Freek & Inge uit het prachtige Gouda! Beide grote genieters van natuur en lekker eten, een stel maffe zielen die in elkaar fijne levensmaatjes hebben gevonden. In onze vrije tijd zijn we graag buiten, wandelend, wroetend in de aarde van de moestuin, naar fijne plekjes in de natuur met ons busje Epic Eddie. Freek werkt als kok het liefst met biologische en lokale producten en ondertussen loopt hij graag heel hard. Inge behartigt de belangen van Vogelbescherming in het Haagse en redt graag zielige plantjes van de ondergang.

Littlebigbusadventure - Vanlife inspiratie

2. WAT HEEFT JULLIE DOEN BESLUITEN OM DE WERELD ROND TE REIZEN IN EEN CAMPER?

Na jaren veel te hebben gebackpackt in Azië, waren we toe aan een andere manier van reizen: meer buiten de gebaande paden, meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, meer in de natuur. Dit viel ook samen met een sterk gevoel nu dromen achterna te willen jagen in plaats van te wachten tot ‘ooit het goede moment aanbreekt’ en een steeds grotere hang naar een simpeler leven in het hier en nu.

Uiteindelijk stuitten we op andere reizigers met dezelfde filosofie die de mooiste plekken ontdekten in een bus: klein huisje op wielen. Dat greep ons meteen en het leek alsof de dingen op z’n plek vielen: dit is een totaal andere manier van reizen waar we vrijer zijn om te gaan en staan waar we willen, in de natuur wild te kamperen en meer te genieten van de simpele dagelijkse dingen in het leven en elkaar!

Kamperen onder een heldere sterrenhemel - Freek & Inge

3. HOE HEBBEN JULLIE JE VOORBEREID OP HET GROTE AVONTUUR?

De plannen voor dit avontuur zijn nogal veel verschillende kanten op gegaan: van een reis langs de hele Pan-American en een bus kopen in Amerika om hem daar om te bouwen tot uiteindelijk hier een VW camper kopen en die verschepen naar Zuid Amerika. Dit uiteindelijke plan heeft zich langzaam ontvouwen naarmate we meer en meer lazen op met name blogs van andere reizigers. Op Instagram vonden we reizigers die ons op deze manier al voor waren gegaan en hun ervaringen deelden. Dat heeft ons heel erg geholpen bij praktische zaken als voors en tegens van een auto verschepen of daar kopen, naar welke landen verscheping goed te doen is, hoe het zit met het verzekeren van je auto etc.

Vanlife inspiratie - Littlebigbusadventure

4. WAAROM HEBBEN JULLIE GEKOZEN VOOR EEN OUDERE BUS?

Op de één of andere manier hebben we beiden een grote voorliefde voor oude spullen. Het idee om met een oud retro busje op stap te gaan liet ons dan ook niet meer los. Er was nog wel één probleempje: we hebben beiden nul, noppes, nada kennis van autotechniek…. Maar ondanks dat oude auto’s synoniem staan voor pech onderweg hebben ze, zo lazen we, ook een voordeel: de techniek is simpel, zelfs voor leken best te begrijpen. Dat klonk hoopvol!

Met Youtube filmpjes en een werkplaatshandboek zou je volgens velen een heel eind moeten komen. En zeker voor een continent als Zuid Amerika was dat voor ons een extra doorslaggevende factor. De kans is dan groter is dat je ook in kleine dorpjes en plaatsjes je bus kan laten repareren door de plaatselijke monteur alias beunhaas. Dus ondanks dat iedereen om ons heen ons zo ongeveer voor gek verklaarde was het voor ons zo klaar als een klontje: we gaan dit avontuur tegemoet in een oldtimer busje!

In onze zoektocht raakten we bijzonder gecharmeerd van de oude volkswagen campertjes met een hefdak. Klein, compact, maar met het dak open kan je toch binnen staan en heb je verrassend veel ruimte. Bovendien zou hij goed in een container passen voor de verscheping, een hele prettige bijkomstigheid! Zo hoefde hij niet mee met een veel onveiliger roll on roll off schip.

Vanlife inspiratie - Littlebigbusadventure kamperen in Zuid-Amerika

En zo stond er na een jaar ineens een geel volkswagen campertje voor ons deur, onze reisvriend voor de komende tijd! Om toch niet helemaal onvoorbereid met dit bijna 40 jaar oude bakkie op stap te gaan zijn we eerst een aantal weken naar Noorwegen geweest. De bergen, de smalle weggetjes, allerlei weersomstandigheden, wildkamperen en grote afstanden, het was een goede test.

TIP: schaf een werkplaatshandboek aan voor jouw type bus en neem een scala aan auto-onderdelen mee! Van het werkplaatshandboek dat wij hadden aangeschaft bevatte aanvankelijk veel voor ons onbegrijpelijke tekst en plaatjes, maar later bleek dit één van de beste beslissingen! Het werd onze bijbel en de vele reserve auto-onderdelen kwamen goed van pas.

5. HEBBEN JULLIE EDDIE NOG MOETEN OPKNAPPEN VOOR VERTREK?

Eddie ombouwen was niet nodig want Eddie is in 1980 zo als camper uit de fabriek gerold! We zijn gecharmeerd van retro dingen en het is heel grappig dat alles nog origineel is aan Eddie. Er zat al bijna alles in wat je nodig hebt: een klein keukentje, een uitklapbank, opbergkastjes, wc’tje, watertank en ga zo maar door. Wel hebben we zelf een zonnepaneel op het dak gemonteerd zodat we wat langer ‘off-grid’ zouden kunnen. En Inge heeft de bus voorzien van nieuwe verduisterende gordijnen, achterin aan de originele gordijnrails, bij de voorramen voorzien van magneten die je zo op de bus plakt! Heel veel voordeel van gehad met de hitte, maar ook de privacy was geen overbodige luxe tijdens overnachtingen op tankstations 😉

TIP: een bus met een leuk fel kleurtje doet het super op foto’s! Ja je valt erdoor op, maar dat is ons alleen maar positief bevallen.

6. HOE HEBBEN JULLIE EDDIE NAAR COLOMBIA GEKREGEN EN WAS DIT LASTIG?

We hebben Eddie op de heenweg in een 20 ft container verscheept van Rotterdam naar de haven van Cartagena in Colombia. Dit heeft wel wat uitzoekwerk gekost! Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere manieren waarop je een auto kunt verschepen (Roll on Roll off – ook wel RoRo – schepen, containervracht). Tussen de verschillende verschepingsmanieren en verschillende havens waar je naartoe kunt verschepen zitten prijsverschillen, en ook kunnen de importregels anders zijn voor Roro als je zelf met het schip mee reist.

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een container omdat dit de veiligste manier is; je hoeft de sleutel niet in te leveren, je rijdt zelf de auto in de container die vervolgens op slot gaat en pas weer open wordt gemaakt in jou bijzijn op de plaats van bestemming. Dit gaf ons wel een geruststellend idee, het is toch je huis voor de komende maanden die je alvast vooruit stuurt! Het is best lastig om als particulier te weten te komen hoe alles werkt in de wereld van de containervracht. Je bent ook zelf vaak niet gemachtigd om afhandelingen te doen.

Daarom hebben wij een agent ingeschakeld die gespecialiseerd is in het verschepen van campers naar andere continenten: Martin van International Vehicle Shipping Service (IVSS UK). Hij heeft alle procedures geregeld in de haven van Rotterdam. In de haven van Cartagena hebben wij dan weer alles zelf geregeld, maar dit is wel een uitzondering. Toevallig is het in Cartagena toegestaan om zonder een agent zelfstandig de container in te klaren. Dat scheelde best veel kosten maar was tegelijkertijd wel een heel avontuur. Wij hadden een stappenplan van andere reizigers op internet gevonden specifiek voor de havenprocedures in Cartagena, zonder dit was het erg lastig geworden! Maar binnen 1,5 dag, en vele van-kastjes-naar-de-muur verder, was de klus geklaard

Camper per container verschepen naar Zuid-Amerika

7. HOE HEBBEN JULLIE EDDIE WEER TERUG IN NEDERLAND GEKREGEN?

We hebben Eddie terug verscheept vanuit Montevideo in Uruguay naar Rotterdam, hiervoor hebben we dezelfde agent ingeschakeld als de heenweg om alle procedures en papierwerk af te handelen. Op de terugweg hoefde Eddie gelukkig niet de hele weg alleen af te leggen! Tijdens onze reis hebben we een Japans stel ontmoet die hun auto wilde verschepen naar Europa, uiteindelijk hebben onze auto’s een container gedeeld. Zo maak je onverwachts nieuwe vrienden; we hopen ze volgend jaar op te gaan zoeken in Japan!

8. IS ZUID AMERIKA EEN AANRADER OM DOORHEEN TE REIZEN MET EEN CAMPER?

Zuid Amerika is een prachtig continent, met de meest waanzinnige uitgestrekte landschappen en leegheid. Er zijn eindeloos veel mooie plekken. De vele verschillende landschappen zijn adembenemend mooi en juist met een campervan kun je deze landschappen op een geheel andere manier beleven dan als je al backpacked van de ene highlight naar de andere reist in een volgepakte bus. Je leert een land ook echt op een andere manier kennen. Je komt op plekken waar geen hordes toeristen komen, leert en land ook op een andere – misschien authentiekere – manier kennen. Dus juist met eigen vervoer is het super tof om dit continent te doorkruisen.

Vanlife inspiratie Zuid-Amerika

Maarrrr……De wegen zijn in veel landen wel echt een uitdaging en soms in behoorlijk belabberde staat. Verwacht geen goed geasfalteerde snelwegen, pas in Chili kwamen we voor het eerst weer op een snelweg zoals we die hier in het westen ook kennen! De bergwegen en hoge hoogtes in het Andes gebergte zijn een uitdaging. Sommige auto’s ondervinden problemen met de ijlere lucht. Wij zijn met Eddie op 4900 meter geweest. Wij merkten dat onze bus vooral heel langzaam werd op grotere hoogtes (net als wij 😉 ) en de benzinetoevoer ging ook niet meer even soepel…

Sommige wegen zijn steil, onverhard, verlaten. De uitgestrektheid en verlatenheid op sommige stukken kennen we hier in Europa niet en bij pech bel je ook niet even de ANWB… Dat maakt het soms spannend, eng, maar tegelijkertijd is dit ook juist zo gaaf, het avontuur en onbekende tegemoet zonder het bekende vangnet wat je in Europa hebt. Het bracht ons in ieder geval het gevoel dat we echt leefden.

Wegen Zuid-Amerika

De landschappen is één ding, maar daar komt nog bovenop dat de rijstijl en rijvaardigheid van de Zuid-Amerikaan is op z’n zachts gezegd wennen is… Wij vonden vooral het rijden in de grote steden een minder prettige ervaring. Je komt ogen te kort om alles in de gaten te houden en in Lima gebeurde dan ook het onvermijdelijke: een aanrijding met een andere auto. Gelukkig alleen maar wat lakschade, maar je schrikt toch.

Het kamperen is verder wel overal te doen. Maar niet zoals je dat hier in Europa gewend bent. Vooral in het noordelijk deel van Zuid-Amerika (Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia) kennen ze het concept camping niet. Ook wildkamperen in deze landen is op veel plekken niet aan te raden vanwege veiligheidsissues, dus het vergt wat meer creativiteit en aanpassingsvermogen om een goede plek te vinden. De app iOverlander heeft ons erg geholpen. Bij hostels op de kampeerplaats, in de tuin bij mensen, bij tankstations, er zijn oplossingen zat, maar het vergt wat creativiteit en brutaliteit 😉

9. WAT IS HET ALLERMOOISTE ‘VAN-MOMENT’ DAT JULLIE HEBBEN GEHAD?

3 dagen kamperen op de zoutvlakte van Bolivia!! Onder de meest adembenemende sterrenhemel, van god en iedereen verlaten, in complete stilte waar je enkel je eigen voetstappen op het zout hoort, in een bijna buitenaards wit landschap met slechts hier en daar een cactuseiland, wat een fantastische ervaring! Ja daar kwam absoluut het gevoel ‘hier doen we het allemaal voor’, alles behalve luxe en comfortabel (en was ’s nachts echt best koud!) maar zo geweldig gaaf!

Littlebigbusadventure in Bolivia

Maar tijdens de reis hebben we gelukkig vaker mooie momenten beleefd. Ook de minder voor de hand liggende situaties zoals hele lange afstanden rijden ervoeren we vaak bijna als meditatief. Muziekje aan, en langzaam trekken als een soort film de mooie landschappen aan je voorbij totdat je gedachten verstillen en je gewoon ‘bent’.

En de spanning die we voelden tijdens de rit op de ‘death road’ van Colombia is niet te evenaren! Een smal grindpaadje langs enorm diepe afgronden dwars door de dichtbegroeide jungle van zuid Colombia, met gigantische vrachtwagens als sporadische tegenliggers. En dat 70 km lang in de zeikende regen en mist. Sensatie, angst, verwondering, adrenaline, het kwam daar allemaal samen en we wisten: als we heelhuids de andere kant halen dan blijft dit wel echt een herinnering voor het leven!

10. WAT ZIJN DE NADELEN DIE MENSEN ZICH VAAK NIET REALISEREN ALS ZE HET VAAK ZO OGENSCHIJNLIJKE PERFECTE VANLIFE ZIEN OP INSTAGRAM?

Nou die zijn er ook genoeg haha! Als alles op rolletjes loopt is het geweldig maar omdat je ook zo afhankelijk bent van je voertuig is het wel echt een nadeel als daar problemen mee zijn. De vele bezoeken aan garages behoorden niet tot onze meest favoriete bezigheden. Helemaal in een continent als Zuid Amerika, waar we wel leuk een toeristisch babbeltje konden maken in het Spaans maar het uitleggen van autoproblemen toch een hele andere tak van sport bleek te zijn. Tot overmaat van ramp bleken onderdelen voor onze bus hier ook nauwelijks te krijgen, dat heeft ons op sommige momenten wel wat grijze haren bezorgd. Wel zijn we inmiddels een heel stuk wijzer als het om autotechniek gaat, dat is dan wel weer een grappige bijkomstigheid 😉

Pech onderweg met de camper - Inge & Freek

Wat veel mensen zich niet zullen realiseren is dat de gewone dagelijkse dingetjes veel meer tijd kosten dan normaal. Het zoeken van een slaapplek voor de nacht, het vullen van de watertank, de vaat, de was, het is allemaal wat minder vanzelfsprekend dan hier. Geregeld gingen de dagen voorbij waarin we alleen druk waren met huishoudelijke beslommeringen.

En de vele foto’s van perfect opgeruimde en gestylede kampeerbusjes kunnen never nooit niet echt zijn hahaha! Een ontplofte wasmand komt meer in de buurt van de werkelijkheid…

11. HEBBEN JULLIE NOG TOFFE PLANNEN OM MET EDDIE DOOR EUROPA TE RIJDEN OF WILLEN JULLIE WEER NAAR EEN ANDER CONTINENT?

Jazeker!! Het voordeel van een camper is: je stapt in en kunt gaan! Het geeft meteen een gevoel van avontuur en vrijheid. We genieten nu van fijne weekendjes weg in eigen land, maar we willen ook zeker nog eens op roadtrip naar Engeland, Ierland, Schotland en Zweden om daar wild te kamperen in de ruige natuur. En misschien over een aantal jaar toch nog een keer naar een ander continent! Ooit werd de planmakerij aangezwengeld door onze droom van een lange roadtrip door Canada en Noord-Amerika, dat lijkt ons nog steeds een super gaaf avontuur (en ook een stuk makkelijker dan Zuid-Amerika hahahah!) dus wie weet.

12. WAT IS JULLIE ULTIEME TIP VOOR EEN BEGINNENDE VANLIFER?

Ga er gewoon voor! Er zijn altijd meer redenen te bedenken om het misschien niet (nu) te doen, maar hoe je het ook vorm geeft het brengt je zoveel! Als je op reis gaat plan er dan vooral meer tijd voor dan dat je misschien aanvankelijk denkt nodig te hebben. Dingen lopen vaak anders, dagelijkse bezigheden kosten meer tijd, je komt een keer met pech te staan, het geeft echt een meer ontspannen gevoel als tijd je dan niet in de problemen brengt. En wees kritisch op wat je meeneemt, het meeste heb je niet nodig en is alleen maar een last onderweg, dus back to basic en gaan!

Vanlife inspiratie - Inge & Freek

TIP: je kunt ver voordat je daadwerkelijk op reis gaat al beginnen met het samenstellen van een playlist voor tijdens de vele uurtjes op de weg straks. Zo droom je alvast weg én ben je jezelf dat achteraf eeuwig dankbaar als je weer eens in de middle of nowhere zonder internet bent.

Wil je graag meer foto’s zien en meer weten over de avonturen die Inge & Freek tot nu to hebben beleefd met Epic Eddie? Volg dan hun Instagram account Littlebigbusadventure.

 

LEES MEER VANLIFE INTERVIEWS

Gettin’ Lost: Dwars door Afrika met een omgebouwde 4×4 landcruiser
Our Orange Happiness: dwars door Zuid-Amerika met gezin, hond en bus Jaap
ROW Travels: met een Land Rover door Centraal Azië

Alle blogs over Van Life - by NOMADS

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter