REISKOPPEL DAT DE WERELD VERKENT PER OMGEBOUWDE 4X4
Als je hebt besloten om een camper om te bouwen hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je dit in Nederland moet doen. Laat staan dat je jouw reisroute beperkt tot Europa! Een camper geeft jou namelijk dé ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wil… Om jou te laten zien dat alles mogelijk is qua reisroute en dat je zelfs een 4×4 auto kunt ombouwen tot mini camper hebben we Chris en Inge van Gettin’ Lost geïnterviewd. Dit reisduo verkent de wereld met een 4×4 Landcruiser (‘Marty’) die ze zelf hebben omgebouwd. Momenteel reizen ze door het veelzijdige Afrika. Laat je inspireren!
1. HOE KWAMEN JULLIE OP HET IDEE OM DE WERELD ROND TE GAAN REIZEN IN EEN 4X4 LANDCRUISER EN DEZE ZELF OM TE BOUWEN?
“In onze eerste wereldreis in 2015 hebben wij 11 landen bezocht, op de wel bekende ‘backpack style’. Omdat wij iets meer geld te besteden hadden dan ‘echte basic backpackers’ stonden wij er ook voor open om het in sommige landen anders aan te pakken. Zo reisden wij door 4 Afrikaanse landen met een gehuurde 4×4 auto. Ook Nieuw Zeeland verkenden wij per huurauto en in Vietnam kochten wij 2 Yamaha Nouvo’s waarmee we het hele land door reisden en deze met winst verkochten in Ho Chi Min. Een onvergetelijke reis die eigenlijk alleen maar naar meer smaakte.
Door deze ervaring leerden wij dat het reizen uit een backpack toch niet zo ons ding was en al snel werd het idee gevormd dat wij ons eigen plekje wilden hebben: een plek die continu aan onze basis voorwaarden voldeed.
Na een jaar voorwerk doen (wat is ons doel, waar willen heen, wat zijn onze basis wensen) leidde onze droom naar ‘een Toyota Landcruiser’. Uiteindelijk vonden we na de hele wereld te hebben afgezocht onze ‘Marty’ in Zuid Afrika: een Nederlandse auto met nog geen 200.000 kilometer op de teller.
Omdat wij best wel handig zijn, was de keus snel gemaakt om de hele auto helemaal te strippen en om te bouwen naar ons ultieme huisje op wielen.”
2. HOE HEBBEN JULLIE JEZELF VOORBEREID?
“Wij hebben allereerst een duidelijk beeld geschetst van wat wij wilden: ‘wat is ons doel, welke landen willen bezoeken, welke voorzieningen moet onze auto hebben, wat is ons budget voor de auto, en gaan wij ook naar plekken die lastig te bereiken zijn met een normale auto?’
Op basis hiervan hebben wij op internet voorwerk gedaan door veel blogs te lezen en filmpjes te bekijken van andere reizigers. Ook hebben we de stoute schoenen aangetrokken door met deze mensen contact te zoeken om zo aan nog meer recente informatie te komen.
Daarnaast zochten wij contact met diverse bedrijven in Zuid-Afrika die ons konden helpen met onze wensen, omdat wij weinig verstand hadden van dit soort auto’s. Er moesten namelijk enige aanpassingen aan de auto worden gemaakt zoals een roof conversion, nieuwe banden, een nieuwe bumper met een houder voor 2 reserve wielen, andere remmen, extra spring leaves, elektriciteit in de auto (wij hebben gekozen voor 220 Volt aansluiting) en het aansluiten van de zonnepanelen.
Uiteindelijk hebben we nog veel zaken ter plekke geregeld in Zuid-Afrika. We merkten dat dit beter werkte en hierdoor hadden we ook een duidelijker beeld van wat er (nog meer) mogelijk was.”
3. WAS HET LASTIG OM JULLIE LANDCRUISER ‘MARTY’ OM TE BOUWEN?
“Wij vonden het ombouwen van de auto niet heel moeilijk, ook al zijn wij geen professionele klussers. De meeste tijd hebben wij besteed aan het uitzoeken van passende equipment voor de auto, onze ideeën uitwerken, mensen achter de broek aanzitten en het kopen van de materialen.
NOTE: In Afrika is het zo dat je voor de schroefjes naar de ene winkel moet gaan en voor het hout moet je weer naar een andere winkel aan de andere kant van de stad. En gelukkig is Kaapstad niet zo groot… Daarnaast is het nog maar de vraag, of je de gewenste materialen kan vinden. Ons advies is dan ook om speciale dingen zoals deurknoppen, scharnieren, veren etc. uit NL mee te nemen. Dan heb je in ieder geval zekerheid van kwaliteit.
Wij hebben gekozen om de auto in Afrika om te bouwen, gezien de kosten hier lager zijn dan in Nederland. Dit scheelt soms wel 40 %. Dat is snel geld verdiend toch?! Bovendien worden er ontzettend veel 4×4 auto’s omgebouwd in Zuid Afrika waardoor er vele gadgets te verkrijgen zijn.
Aan al deze mooie verhalen zitten ook nadelen. Zo is de mentaliteit en werkwijze in Zuid Afrika van een heel ander niveau dan in Nederland. Je moet hier mensen elke dag achter de broek aan zitten om zo het werk gedaan te krijgen. Maar pas op dat je niet teveel pusht want dan werkt het juist weer averechts. Daarnaast is planning niet hun sterkste kant. Geven zij aan 1 dag nodig te hebben, maak daar dan gerust 3 dagen van. Zo weet je zeker dat je goed zit.
Note: Mocht jij nou een bedrijf inschakelen om werk te laten verrichten aan je auto? Blijf tijdens de reparatie bij je auto en let goed op dat ze het werk correct en zoals afgesproken opleveren.
Wij zijn er uiteindelijk 2 maanden mee bezig geweest om de auto om te bouwen. Dat is nog best wel snel toch?”
4. WAT IS HET BELANGRIJKSTE OM AAN TE DENKEN ALS JE EEN CAMPER OF IN JULLIE GEVAL EEN LANDCRUISER WIL OMBOUWEN?
“Één van de belangrijkste zaken om aan te denken is het gewicht. Maak vooraf een plan waar je wat wilt plaatsen per kast, en bepaal wat het gewicht is dat het moet dragen. Op basis hiervan kan je de dikte van je hout bepalen. Wij hebben bijvoorbeeld met 3 verschillende diktes gewerkt. Zowel voor het frame als voor de wanden. Een kast voor kleren hoeft bijvoorbeeld minder gewicht te dragen dan een kast waar je koelkast in komt te staan.
Je kan ook gebruik maken van aluminium platen of fiberglass, maar dan mag je wel met een dikke portemonnee komen. Daarnaast is deze manier erg bewerkelijk en soms niet even praktisch.”
Note: In Afrika betaal je voor veel parken een entrance fee voor de auto. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de fee wat tot wel $ 200,00 per dag meer kan gaan kosten.
5. HOE HEBBEN JULLIE ‘MARTY’ AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD GEKREGEN? WAS HET LASTIG OM DIT VOOR ELKAAR TE KRIJGEN?
“De auto is door een Nederlands stel naar Zuid-Afrika gereden. Wij hebben onze auto nog niet zelf verscheept, maar hebben wel veel informatie hierover ingewonnen. Voor de mensen die graag de auto verscheept willen hebben naar Afrika, stuur ons dan een berichtje en wij kunnen jullie hierbij van alle nodige informatie voorzien.”
6. IS AFRIKA EEN AANRADER OM DOORHEEN TE REIZEN MET EEN AUTO OF CAMPER?
“Leuke vraag! Laten we het eerst hebben over de veiligheid. Als wij mensen spreken en vertellen dat wij inmiddels al een jaar in Afrika aan het reizen zijn, krijgen we vaak de verbazende vraag ‘maar het is toch gevaarlijk?’
Als je je gezonde verstand gebruikt, kom je echt niet zomaar in de problemen. Mensen zijn juist ontzettend behulpzaam en vriendelijk. Zelfs na een jaar reizen hebben wij nog niet één moment gehad dat wij ons onveilig voelden.
Uiteraard zijn er, en dat geldt niet alleen voor de landen in Afrika, wat basiszaken om je veiligheid te waarborgen. Zo loop je ‘s nachts niet over straat, maar neem je de taxi. Uber is in veel grote steden te vinden. Zorg dat je informatie hebt ingewonnen voordat je met iemand meegaat. Het kan voorkomen dat iemand zich voor doet als gids, maar in werkelijkheid niet is. Zomaar je huisje op wielen ‘ergens’ neerzetten, nee dat doe je niet, je parkeert op een echte campingplaats of als je gaat wildkamperen controleer je eerst de omgeving of het wel veilig is. ’s Nachts rijden moet je voorkomen: het ligt niet aan jouw rijstijl, maar wel aan die van de Afrikanen. Ze slingeren, voeren geen licht in het donker en halen juist in als er een tegenligger aankomt. Lekker uiteten bij locals, tuurlijk dat kan, zorg alleen ervoor dat je drinken krijgt uit een afgesloten fles en dat je iets neemt wat gekookt, gebakken of uit de frituur komt.
Africa is echt leuk hoor! Zo vinden Afrikanen het net zo interessant als jij om nieuwe culturen te leren kennen en staan open voor een gesprek, ook al betekent dit communiceren met handen en voeten.
Ieder land in Afrika heeft zijn eigen charme: het ene land staat bekend om zijn prachtige natuur, het andere om de hoeveelheid wildlife, terwijl een ander land juist weer een prachtige geschiedenis heeft. Ook heeft Afrika een aantal wereldwonderen op zijn naam staan zoals de ‘Victoria Falls’ watervallen, de hoogste berg van Afrika de ‘Kilimanjaro’, de grootste intacte ingestorte vulkaan met wildlife ‘de Ngorongoro Crater’, de piramides van ‘Giza’, de migratie van honderdduizenden wildebeesten in ‘Serengeti National Park’ of de rotskerk van ‘Lalibela’ in Ethiopië.
Je kan uitstekend wildkamperen in Namibia, Botswana en Sudan. Daarnaast is het toegestaan (uiteraard tegen betaling) om te kamperen in de Nationale Parken. Je zal hier het echte “Out of Africa” gevoel creëren. Je kunt de zonsondergang vanuit je tent bekijken, je eet onder de sterrenhemel en je hoort de geluiden van de loslopende en “schreeuwende” dieren in de nacht.
Note: Mocht jij dit ook graag willen? Check ons dan op I Overlander. Een app waar je al onze camping spots kan nagaan. Of stuur ons een berichtje.
De hoofdwegen zijn doorgaans goed, maar als je het land echt wilt ontdekken zul je hier vanaf moeten wijken. De wegen die je dan tegen komt zijn voornamelijk gravelwegen afgewisseld met zandwegen, wegen die alleen maar bestaan uit grote keien of wegen die vol zitten met duizenden hobbels, ook wel corrugation genoemd, waarbij je niet harder kan rijden anders gaat je auto en alles in je auto kapot.
TIP: Zorg dat je op een corrugated roads een constante snelheid houdt. Hierdoor creëer je een flow waarbij je auto minder hard door elkaar schut en minder snel kapot gaat.
Ben jij nou die avontuurlijke reiziger die graag nog de onontdekte plekjes van Afrika wil zien of gewoon of the beaten tracks wil rijden, dan raden wij je wel aan om voor een 4×4 auto te gaan. Reizen met een grote camper kan, maar dan blijf je voornamelijk op de main roads die toch wat minder interessant zijn. Daarbij is het ook niet toegestaan een van de prachtige National Parks in te gaan. Kortom: een 4×4 it is!”
7. WAT IS HET ALLERMOOISTE MOMENT DAT JULLIE HEBBEN BELEEFD MET ‘MARTY’?
“Heel eerlijk..? We hebben geen 1 allermooiste moment, mag dat ook? Op de manier hoe we leven, beleven wij continue mooie momenten.
We ontmoeten ontzettend veel mensen, met ieder zijn eigen verhaal of zijn eigen cultuur. We rijden door de meest prachtige landschappen, pakken zoveel mogelijk off the beaten tracks, we kamperen op de mooiste plekken, we worden in de ochtend gewerkt door het gebrul van een leeuw, we zien ontelbare dieren en als we zelfs mazzel hebben, dan zijn wij getuige van een geboorte. Je zal nu vast wel begrijpen dat wij niet uit een moment kunnen kiezen.”
8. WAT ZIJN JULLIE TOEKOMSTPLANNEN? HOE LANG ZIJN JULLIE VAN PLAN OM ROND TE REIZEN MET ‘MARTY’?
“Vooralsnog zouden wij heel graag onze droom willen verwezenlijken om met ‘Marty’ van Zuid Afrika naar Nederland te rijden (momenteel in Kenia). Vanuit daar zullen wij de auto naar Zuid Amerika verschepen om te starten met The Pan American Road die loopt van het zuidelijkste punt van Amerika ‘Ushuaia in Argentinië’ naar het noordelijkste punt van Amerika ‘Barrow in Alaska’. Wij zullen met deze tour zo’n 45.000 kilometer afleggen met ‘Marty’.
Inge zou het te gek vinden als ze dit kan blijven combineren met haar werk. Chris is een manager in hart & nieren. Hij zou het te gek vinden om ergens aan de slag te gaan als manager of managing director, waar dan ook te wereld.
Samen zouden wij het ook te gek vinden, om ergens in de wereld, waar het goed voelt, ons eigen camp/lodge te gaan opzetten.
Hoe het verhaal daadwerkelijk eindigt, dat zal de toekomst leren. Maar voor nu, eerst nog even ontzettend genieten van al het moois dat Afrika te bieden heeft.”
9. HOE COMBINEREN JULLIE WERKEN EN REIZEN TEGELIJK?
“Inge heeft haar eigen bedrijf ‘Your Virtual Assistant’, en heeft 1 werkgever aangehouden voor ca. 20 uur in de maand. Gezien er niet overal bereik is, en bij het reizen met eigen auto ook veel ander werk bij komt kijken (zoals auto installeren, (af)wassen, routes bepalen etc.), zijn deze uurtjes perfect om reizen en werken te combineren. Het klinkt als ‘weinig doen’ maar geloof mij, het is harder werken dan dat je denkt.
Omdat alles digitaal gaat, regelen wij bij een border crossing altijd gelijk een lokale SIM kaart met internet tegoed. Dit doen we om meer zelfstandigheid te creëren. Je weet hier namelijk maar nooit of er bereik/ internet is op de plekken waar je overnacht. In het ergste geval werkt Inge onderweg, in de auto.
Wij staan ook open om te werken in de landen die wij bereizen.
Daarnaast is het leuk om met de dag te leven. Zo kwamen wij in contact met een koppel die ons hebben gevraagd om hun net opgezette camp/lodge te managen. Hoe leuk! Hierbij hebben wij de gehele basis structuur ontworpen en opgezet. Denk aan het bedenken van menukaarten, werkzaamheden personeel tot financiële systemen. Dit hebben wij uiteindelijk 5 maanden gedaan. Op deze manier ontdek je een land pas echt en verdien je tevens lekker bij.”
10. WAT IS JULLIE ULTIEME TIP VOOR MENSEN DIE OOK EEN AUTO OF CAMPER WILLEN OMBOUWEN?
“Goedkoop is duurkoop. Spaar liever iets langer door en ga voor een goede betrouwbare auto of bus.
Daarnaast geloof in jezelf, als je dit echt graag wilt……. geen smoesjes meer, hup aan de bak met sparen en voordat je het weet reis jij de wereld rond met je eigen omgebouwde auto / bus.”
Wil je meer foto’s zien van de prachtige reis die Inge en Chris maken of van de omgebouwde ‘Marty’? Of wil je ook een 4×4 auto ombouwen en heb je nog vragen hierover? Bezoek dan de website van Gettin’ Lost of bekijk hun Instagram account voor de meeste recente avonturen.
LEES MEER VANLIFE INTERVIEWS
– Our Orange Happiness: met gezin, hond boef & bus Jaap door Zuid-Amerika
– Row Travels: met een Land Rover door Centraal Azië
– Littlebigbusadventure: met opvallend gele bus door Zuid-Amerika
Geweldig dit soort van verhalen. Ik voel, ruik en zie bijna wat jullie ervaren. Ik heb vroeger met de fiets ook in Azië, Afrika en de Caraïben gereisd, ook in Afrika soms met openbaar vervoer, echte avonturen zijn dat. Vorig jaar zijn we met onze kleinzoon van acht door Namibië gereisd met een 4 x 4, te gekke vakantie was dat. Hij is gek van insecten, amfibieën en reptielen. Zijn opvallende interesse viel soms op door de plaatselijke bevolking en gingen dan mee zoeken naar schorpioenen en andere gekko’s.
Bedankt om mee te mogen reizen,
Philippe
Dag Philippe,
Wat ontzettend leuk om te lezen en graag gedaan! En wat een avontuur moet dat zijn geweest met de fiets door die verschillende continenten!
Namibieë staat ook hoog op onze lijst, lijkt ons geweldig!
Groeten,
Esther en Kay