ONZE CAMPER
ONZE CAMPER
Nog geen week na terugkomst van onze wereldreis (april ’18 – juli ’19) begon de zoektocht naar een geschikte bus voor camper. Daarbij waren drie dingen van groot belang: hoogte, lengte en staat van de bus. Aangezien wij beiden rechtop in de bus willen kunnen staan waren we vanwege Kay zijn lengte (1,94m) genoodzaakt om te kiezen voor een hoge bus. Daarnaast moest er ruimte zijn voor een lengte bed, keuken en comfortabele zitplek aangezien we soms ook vanuit de bus werken.
Na een paar dagen zoeken kwamen we uit bij een Renault Master L3/H3 uit 2014. Het was liefde op het eerste gezicht! Want hij is lang, hoog, jong en er stond slechts 45000 kilometer op de teller. Met een picobello onafhankelijk aankoopinspectie rapport wisten we het zeker: dit wordt onze bus!

FACTS & FEATURES
AFMETINGEN
Laadruimte: 373 x 176 x 214 cm (LxBxH).
Bus: 619 x 274 cm (LxH).
SAFETY
Bearlock versnellingsbakslot.
All risk verzekerd.
AIRCO
Webasto Cool Top Trail dakairco. Kan zowel koelen als verwarmen.
ELEKTRA
Volledig zelfvoorzienend elektra systeem met 2x 250Ah accu’s.
ZONNEPANELEN
Drie zonnepanelen van 115Ah per stuk om ook off grid te kunnen kamperen.
BUITENDOUCHE
Warme buitendouche door middel van 12V boiler met 10L inhoud.
EXTRA ZITPLAATSEN
Twee extra zitplaatsen op kenteken. Voorstoelen zijn draaibaar.
KEUKEN
Afmetingen: 99 x 38 x 110 cm (HxDxL)
2-pit gasplaat, wasbak en kraan met warm water.
TOILET
Luxe draagbaar toilet met elektrisch spoelsysteem: de Thetford Porta Potti 565E.
SHOP ONZE CAMPER
Omdat wij dagelijks vragen krijgen over de onderdelen die wij hebben gebruikt bij de bouw van onze camper hebben we een complete lijst samengesteld. Van gereedschap tot inventaris. En van camper isolatiemateriaal tot elektra onderdelen. Gebruik deze handige camper onderdelen shopping lijst ter inspiratie voor jouw bus.
GEREEDSCHAP
Met slechts een accuboormachine, rolmaat en decoupeerzaag hebben we onze eerste buscamper in Nieuw-Zeeland gebouwd. Voor de bouw van onze huidige bus hebben we echter meer gereedschap gebruikt. Het is niet noodzakelijk, maar handige tools maken het bouwen van een bus wel veel makkelijker en versnellen het proces.
- Accuboormachine. Must-have! Wij gebruiken er eentje van het merk Bosch die een extra extra accu heeft (en vele accessoires).
- Decoupeerzaag. Een decoupeerzaag is echt onmisbaar bij het zelf bouwen van een camper!
- Verstekzaag/ Afkortzaag. Met een verstekzaag zaag je met gemak hout op maat en kaarsrecht. Wij hebben deze veel gebruikt voor het het afzagen van poten en latten.
- Stanleymes. Wij hebben ons stanleymes veel gebruikt voor het op maat snijden van camper isolatiemateriaal Armaflex.
- Gatenzaag. Met een gatenzaag set zaag je in een handomdraai ronde gaten van verschillende formaten. Ideaal voor het zagen van handvaten in kastjes en voor het zagen van gaten in watertanks voor tankdoorvoeren.
- Schaafmachine. Ontzettend handig om randen die niet mooi recht gezaagd zijn bij te schaven. Maar ook voor bijschaven van randen die juist niet recht moeten zijn. De schaafmachine was echt onze beste vriend aangezien niets in een buscamper recht is! Wij gebruikten er eentje van het merk Bosch, maar er zijn ook goedkopere schaafmachines.
- Bouwhaak. Een bouwhaak is noodzakelijk om rechte hoeken te kunnen bouwen.
- Zweikhaak. Met een zweikhaak meet je eenvoudig alle (on)mogelijke hoeken.
- Zaagtafel. Handig als je balken in verstek wil zagen of als je grote stukken hout over de lengte kaarsrecht wil afzagen. Je zou in plaats van zaagtafel ook een (hand)cirkelzaag kunnen gebruiken.
- Kitspuit. Je gebruikt een kitspuit o.a. voor butylkit bij het monteren van je dakraam of reguliere ramen, maar ook voor houtvuller en polymax.
- Striptang. Een striptang gebruik je om aan het eind van een elektriciteitskabel een stukje isolatiemateriaal te verwijderen.
Verder hebben we een rolmaat, schroevendraaierset, krimptang, moersleutel, inbussleutel, lijmklemmen, metaalvijl, nijptang, en een waterpomptang gebruikt. Het meeste van deze kleine tangetjes/ sleutels heb je vaak al in je eigen gereedschapskist liggen. Oog- en gehoorbescherming zijn ook een must-have bij het bouwen van een camper!



ISOLATIEMATERIAAL


Voordat wij onze camper hebben geïsoleerd hebben we ontdreuningsplaten aangebracht. Deze reduceren trillingen en geluid tijdens het rijden en dichtdoen van deuren. Hierna hebben we onze camper volledig geïsoleerd met zelfklevend Armaflex isolatiemateriaal. Dit is het beste camper isolatiemateriaal en bovendien super eenvoudig aan te brengen en op maat te snijden met een stanleymes.
- Armaflex XG 19 mm. In totaal hebben wij 5 rollen (30m²) Armaflex gebruikt. Hoeveel jij nodig hebt hangt af van de grootte van jouw camper. Reken ruim want je zult niet alle vierkante meters op een rol optimaal kunnen gebruiken.
- Armaflex Ace 6mm. Deze dikte is buigzamer en daardoor meer geschikt voor het isoleren van spanten en balken. Wij hadden genoeg aan 15m².
- Houten latten. Deze hebben we over de lengte van de bodem van de bus gelijmd met polymax. Deze latten zorgen ervoor dat je bodem niet rechtstreeks op het isolatiemateriaal komt te liggen. Dit zorgt voor een optimale isolatiewaarde. Tussen de latten hebben we stroken Armaflex XG 19 mm geplakt.
- Isolatietape. Ideaal om naden (bijv. tussen verschillende stroken Armaflex) weg te werken. Zo zorg je ervoor dat er echt geen vocht achter het isolatiemateriaal kan komen.
- Ontdreuningsplaten. Wij hadden genoeg aan 3,5 m² voor onze bus.
Lees hier alles wat je moet weten over het isoleren van je camper en hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen met ons stappenplan en bijbehorende video.
VENTILATIE
Ventilatie in de camper is noodzakelijk! Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook om een lange levensduur van je camper te garanderen. Condens dat ontstaat na een nacht slapen of tijdens het koken moet weg kunnen om roest en eventuele schimmelvorming te voorkomen. Wij hebben daarom twee klapramen in de zijwand geplaatst, een dakventilator en een dakairco.
- 2x Dometic Seitz S4 Klapraam 700×400 cm.
- Kitspuit en afdichtingskit: Sikaflex 521 UV, Dekalin Dekaseal 1512 kit of Sika 710 butylkit.
- Polymax.
- Hout. Om je camper raam en dakluik dien je een houten raamwerk te bouwen omdat het dunne metaal van je bus niet voldoende houvast biedt. De dikte van het hout is afhankelijk van het door jou gekozen raam/ dakluik.
- Hammerrite met kwastje. Voor het behandelen van de gezaagde gaten zodat je roestvorming voorkomt.
- Schilderstape en kranten. Daarmee plak je het te zagen gat en de ruimte er omheen af. Zodoende voorkom je dat de decoupeerzaag krassen in het metaal van je bus kan maken.
- Lijmklemmen. Daarmee zet je het houten raamwerk vast dat je rondom je camper dakluik / raam dient te maken.
- Dometic Fantastic Vent 2250 dakventilator.
- Waterbestendig epdm-band.
- Webasto Cool Top Trail Dakairco.
Bekijk hier onze handleiding plus video over het zelfstandig plaatsen van een camper dakluik. Ook voor het inbouwen van camper ramen hebben we een handig stappenplan geschreven. En wil je meer weten over camper airco’s? Lees dan ons blog over de verschillende soorten camper airco’s.


WATERSYSTEEM


Wij hebben ons camper watersysteem onder andere voorzien van een drukpomp, 12 volt boiler die we ook off grid kunnen gebruiken en een buitendouche. In ons uitgebreide ‘camper watersysteem‘ blog lees je alles over de benodigde onderdelen voor jouw watervoorziening.
- Reich watervuldop.
- 2x inbouw Watertanks (59l en 48l).
- Shurlfo Trailking Waterpomp.
- Shurflo Waterfilter.
- Fiamma Expansievat A20.
- Elegena Nautic Term 12 volt Boiler.
- Reich Verzorgingskast met schakelaar en douchekop (buitendouche).
- Can spoelbak (32×26 cm) met haakse afvoerplug.
- Waterleiding warm water 10 mm.
- Waterleiding koud water 10 mm.
- Watertoevoerslang 40 mm.
- Waterafvoerslang 25 mm.
- T-stuk slangtule (2 setjes)
- Zwarte kraan.
- Koperen buis en Knelkoppeling.
- Slangklemmen (8-12 mm, 16-25 mm, 25-40 mm).
- 2x haakse tankdoorvoer 10mm.
- Tankdoorvoer haaks 25 mm.
- Tankdoorvoer haaks 40 mm.
- Haakse Kogelkraan 30 mm.
TIP: Krijg toegang tot onze watersysteem handleiding voor een duidelijk stappenplan voor het aanleggen van jouw camper watersysteem.
ELEKTRA
Omdat wij met onze camper het liefst off grid kamperen hebben we ons elektra voorzien van 3 grote zonnepanelen en twee flinke huishoudaccu’s. Bekijk hieronder de volledige onderdelenlijst van ons elektra systeem:
- Victron AGM Accu. Wij hebben gekozen voor twee AGM accu’s van 250Ah per stuk. Twijfel je welke camper accu het beste bij jouw wensen en installatie past? Lees dan ons blog over de verschillende soorten camper accu’s.
- Accuschakelaar.
- Victron Blue Smart acculader. Victron acculaders zijn de #1 acculaders voor campers. Welke acculader jij nodig hebt is afhankelijk van het gekozen accu type, de accucapaciteit en de laadspanning (12 of 24 volt) van jouw systeem en accu. Houd als vuistregel aan dat de benodigde laadstroom van de acculader minimaal 10%, maar maximaal 20% van jouw accucapaciteit (Ah) mag bedragen.
- Victron Energy Accumonitor. Via deze monitor kunnen wij de accu status en het aantal verbruikte ampère-uren aflezen. Maar ook de resterende accucapaciteit. Eigenlijk voorkom je hiermee dat je een accu volledig leeg trekt en daarmee garandeer je een langere accu levensduur.
- Victron Orion Smart DC/DC acculader.
- Victron Energy Phoenix Omvormer 12/375. Bij het kiezen van een geschikte omvormer voor jouw systeem zijn de benodigde systeemspanning (12 of 24 volt), het benodigde nominale vermogen en het benodigde piekvermogen van belang. Kies altijd een zuivere sinus omvormer aangezien deze apparatuur niet kunnen beschadigen. Alle Victron omvormers zijn zuivere sinus omvormers.
- CEE stekker + laadkabel.
- Crusader Installatiekast 230Volt met Aardlek en zekeringautomaat.
- Zekeringdoos.
- 3x Hoogvermogen zekeringhouders en mega zekeringen.
- Krimptangset en Krimpkousenset.
- Verdeelstrip. Ook wel busbar of aansluitstrip genoemd.
- Schakelpaneel. Hiermee kun je gemakkelijk apparaten uit- en inschakelen.
- Installatiekabel zwart & rood. Wij hebben verschillende kabeldiktes gebruikt. Welke jij nodig hebt is afhankelijk van de lengte van de kabel (totaal plus en min) en de stroom die door de kabel moet.
- Kabelbeschermer. Je doet er verstandig aan om jouw elektrakabels te beschermen om slijtage en eventuele kortsluiting te voorkomen.
- Kabelgootjes en kabelbinder.
- Stopcontacten.
Verlichting:
- 10x 12v inbouwspots. Deze zijn zeer plat en daarmee ideaal voor in de camper.
- De inbouwspots zijn voorzien van G4 12-24v 2,5w ledlampjes.
Zonnepanelen:
- 3x 115W Victron zonnepanelen plus hoeksteunen en spoiler om de zonnepanelen op het dak te monteren. Je kunt ook een zonnepaneel camper set kopen waarmee je direct alles in huis haalt wat je nodig hebt. Wel zo handig!
- Sika Aktivor 100 en Sika Primer 206 G+P voor het voorbehandelen van het dak.
- Sikaflex 252i om de spoilers vast te lijmen.
- Victron Energy MPPT laadregelaar. Wij hebben de 100/30 gekozen. Kies wat bij jouw systeem past.
- 6mm2 kabels.
- Waterdichte dakdoorvoer en rubberen tules om de kabels door het dak te voeren.
Ben je benieuwd hoe je camper zonnepanelen eenvoudig zelf aansluit? Lees direct ons blog met daarin alles wat je moet weten over camper zonnepanelen. Inclusief video en stappenplan voor montage!




VLOER- & WANDAFWERKING



Op de vloer hebben we multiplex platen gelegd met daarop vinyl en laminaat. Voor de wanden van onze camper hebben we een raamwerk gebouwd waarna we deze met zeer dunne en buigzame multiplex platen hebben betimmerd. Daarna hebben we deze netjes afgewerkt met wandschroten. Hetzelfde hebben we de gedaan voor het plafond en de schuifdeur. De achterdeuren van onze camper hebben we bekleed met stretch naaldvilt.
Vloer:
- Multiplex timmerplaat (244×122 mm, 18 mm dik)
- Laminaat (‘Lundia Robuust’)
- Vinyl (gekocht bij de Kwantum).
- Zwart aluminium hoekprofiel (30×30 mm) voor de afwerking.
Wanden, plafond en schuifdeur:
- Verschillende formaten houten balken om het raamwerk te bouwen. Deze balken hebben we over het armaflex isolatiemateriaal met hardhouten rvs schroeven in de spanten van de bus vastgezet.
- Multiplex platen (244×122 mm, 5 mm dik).
- Vuren wandschroten (7×88 mm, 270 cm)
- Polymax om de de wandschroten op de wanden te lijmen. In de schuifdeur hebben de we de schroten vastgeschroefd.
- 3D tegelstickers die we op de keukenwand hebben geplaatst. Deze stickers zijn niet van het echt te onderscheiden super makkelijk te plakken, licht in gewicht en hittebestendig. Ideaal voor in de camper!
Achterdeuren:
- Naaldvilt. Dit is een stretchstof die je gemakkelijk op maat knipt en aanbrengt. Ideaal voor het afwerken van deuren of onmogelijke hoeken.
- Polymax om het naaldvilt rechtstreeks op het Armaflex isolatiemateriaal te plakken.
Bekijk hier de video van hoe wij onze camper hebben betimmerd en bekleed met schroten en naaldvilt.
KEUKEN
Het ontwerp van onze camper keuken hebben we afgestemd op de gewenste faciliteiten. Zo passen onze gastank en vuilwatertank op de centimeter nauwkeurig in onze twee keukenkasten. Ook wilden we graag lades en een groot keukenblad. Dit hebben gerealiseerd met een ‘opklapbaar’ keukenblad. Verder hebben gekozen voor een mooie strakke zwarte keukenkraan en 2-pits kookplaat. We koken op LPG. Bekijk hieronder alle onderdelen die wij hebben gebruikt voor onze camper keuken:
- Houten balken (verschillende formaten).
- Multiplex (12 mm dik) voor kasten en betimmering.
- Timmerpaneel (vuren, 250x 60 cm, 28 mm dik) voor keukenblad.
- Kogel ladegeleiders (300 mm).
- Jute touw (20 mm) voor de handvaten en tie wraps om deze op zijn plek te houden.
- Klepscharnieren (2 per deur). Klepscharnieren zorgen ervoor dat dat kastdeuren eenmaal geopend open blijven staan en niet dicht kunnen vallen.
- Magneetschnappers (1 per deur en 1 per lade). Deze voorkomen dat lades en kastdeuren tijdens het rijden met de camper open kunnen gaan. Het is belangrijk dat je magneetschnappers kiest die sterk genoeg zijn voor jouw kast- en lade inhoud.
- Bladsteunen (maat 10). Middels de opklapbare bladsteunen kunnen wij het aanrechtblad verlengen met 40 cm.
Keukenapparatuur:
- CAN PV1351 inbouw gaskookplaat – 2-pitter. Let bij het uitkiezen van jouw camper gaskookplaat goed op de vereiste inbouw maten! Deze Can 2-pit gaskookplaat is mooi compact.
- Can spoelbak (32×26 cm). Belangrijk bij het kiezen van een spoelbak is dat je let op de inbouw maten.
- Zwarte kraan. Wij hebben gekozen voor een stijlvolle kraan. In ons watersysteem handleiding lees je hoe je deze installeert.
- LPG damptank (incl. bijbehoren). Vanwege de verkrijgbaarheid in heel Europa en vanwege het feit dat LPG ook te gebruiken is bij temperaturen beneden de nul graden hebben wij voor dit camper gas gekozen. We gebruiken LPG alleen om op te koken. Lees hier alles over onze LPG camper installatie.
- Webasto Cruise Elegance Compressor koelkast (85liter). Deze compressor koelkast is stil, energiezuinig en zeer ruim. Aanrader! Lees hier meer over de verschillende soorten camper koelkasten.
In ons zelfbouw camper keuken blog beschrijven we een stappenplan voor het maken van je camper keuken.



MEUBELEN



We hebben aan één zijde van de bus bovenkasten geplaatst. De andere kant hebben we vrij gehouden om een ruimtelijk gevoel te behouden in de camper. Daarnaast hebben we achter de zithoek een hoge kast gebouwd en boven de passagiersstoelen hebben we ook een kastruimte gecreëerd. Verder hebben we ontzettend veel bergruimte onder ons lengtebed. Hieronder volgt een lijst met onderdelen die wij hebben gebruikt voor de verschillende meubelen in onze camper.
Camper lengte bed:
- Verschillende formaten houten balken en een metalen stang.
- Emma Matras (160x200cm). Zeer fijn matras! Klik hier voor dikke korting op jouw Emma Matras.
Lees ons camper bed blog over de verschillende camper bed opties en voor een stappenplan om jouw bed te maken.
Bovenkasten:
- Multiplex. Voor het raamwerk hebben we 12 mm dikke multiplex platen gebruikt, voor de tussenschotten 5 mm en voor de deuren 18 mm.
- Jute touw (20 mm) . Hiermee hebben de we handgrepen gemaakt.
- Hollewandplug van metaal. Deze hebben we gebruikt om het raamwerk stevig in de spanten van het dak te bevestigen.
- Klepscharnieren (2 per deur)
- Magneetsluitingen.
Voor onze hoge kast hebben we voor het raamwerk, de plankjes en deuren multiplex gebruikt (12 mm).
Zithoek:
- Twee officiële M1 gekeurde stoelen. Deze hebben we laten inbouwen door B&S autoaanpassingen.
- Tafelblad. Deze is gemaakt uit hetzelfde houten timmerpaneel als die we voor het keukenblad hebben gebruikt.
- Aluminium hoekprofiel en aluminium stoelprofiel. Die hebben we aan de onderzijde van het tafelblad en tegen de zijwand van onze camper geschroefd.
- Zwarte steigerbuis (42 mm). Deze dient als tafelpoot en hebben we met een bijbehorende voetplaat in de vloer vastgeschroefd.
Dit artikel bevat Affiliate Links. Je leest er meer over in onze disclaimer.