ONZE CAMPER

FEATURES EN GEBRUIKTE MATERIALEN

ONZE CAMPER

Nog geen week na terugkomst van onze wereldreis (april ’18 – juli ’19) begon de zoektocht naar een geschikte bus voor camper. Daarbij waren drie dingen van groot belang: hoogte, lengte en staat van de bus. Aangezien wij beiden rechtop in de bus willen kunnen staan waren we vanwege Kay zijn lengte (1,94m) genoodzaakt om te kiezen voor een hoge bus. Daarnaast moest er ruimte zijn voor een lengte bed, keuken en comfortabele zitplek aangezien we soms ook vanuit de bus werken.

Na een paar dagen zoeken kwamen we uit bij een Renault Master L3/H3 uit 2014. Het was liefde op het eerste gezicht! Want hij is lang, hoog, jong en er stond slechts 45000 kilometer op de teller. Met een picobello onafhankelijk aankoopinspectie rapport wisten we het zeker: dit wordt onze bus!

beste bus voor camper

FACTS & FEATURES

AFMETINGEN

Laadruimte: 373 x 176 x 214 cm (LxBxH).
Bus: 619 x 274 cm (LxH).

SAFETY

Bearlock versnellingsbakslot.
All risk verzekerd.

STANDKACHEL

Verwarming door middel van een diesel standkachel.

AIRCO

Webasto Cool Top Trail dakairco. Kan zowel koelen als verwarmen.

ELEKTRA

Volledig zelfvoorzienend elektra systeem met 2x 250Ah accu’s.

ZONNEPANELEN

Drie zonnepanelen van 115Ah per stuk om ook off grid te kunnen kamperen.

BUITENDOUCHE

Warme buitendouche door middel van 12V boiler met 10L inhoud.

EXTRA ZITPLAATSEN

Twee extra zitplaatsen op kenteken. Voorstoelen zijn draaibaar.

KEUKEN

Afmetingen: 99 x 38 x 110 cm (HxDxL)
2-pit gasplaat, wasbak en kraan met warm water.

BED

Afmetingen: 160 x 200 cm (BxL). Voorzien van comfortabel Emma matras.

TOILET

Luxe draagbaar camper toilet met elektrisch spoelsysteem: de Thetford Porta Potti 565E.

INTERNET & TV

Wifi in camper door middel van Mifi router met simkaart.
12V tv met Chrome cast voor streamen.

SHOP ONZE CAMPER

Omdat wij dagelijks vragen krijgen over de onderdelen die wij hebben gebruikt bij de bouw van onze camper hebben we een complete lijst samengesteld. Van gereedschap tot inventaris. En van camper isolatiemateriaal tot elektra onderdelen. Gebruik deze handige camper onderdelen shopping lijst ter inspiratie voor jouw bus.

GEREEDSCHAP

Met slechts een accuboormachine, rolmaat en decoupeerzaag hebben we onze eerste buscamper in Nieuw-Zeeland gebouwd. Voor de bouw van onze huidige bus hebben we echter meer gereedschap gebruikt. Het is niet noodzakelijk, maar handige tools maken het bouwen van een bus wel veel makkelijker en versnellen het proces.

  • Accuboormachine. Must-have! Wij gebruiken er eentje van het merk Bosch die een extra extra accu heeft (en vele accessoires).
  • Decoupeerzaag. Een decoupeerzaag is echt onmisbaar bij het zelf bouwen van een camper!
  • Verstekzaag/ Afkortzaag. Met een verstekzaag zaag je met gemak hout op maat en kaarsrecht. Wij hebben deze veel gebruikt voor het het afzagen van poten en latten.
  • Stanleymes. Wij hebben ons stanleymes veel gebruikt voor het op maat snijden van camper isolatiemateriaal Armaflex.
  • Gatenzaag. Met een gatenzaag set zaag je in een handomdraai ronde gaten van verschillende formaten. Ideaal voor het zagen van handvaten in kastjes en voor het zagen van gaten in watertanks voor tankdoorvoeren.
  • Schaafmachine. Ontzettend handig om randen die niet mooi recht gezaagd zijn bij te schaven. Maar ook voor bijschaven van randen die juist niet recht moeten zijn. De schaafmachine was echt onze beste vriend aangezien niets in een buscamper recht is! Wij gebruikten er eentje van het merk Bosch, maar er zijn ook goedkopere schaafmachines.
  • Bouwhaak. Een bouwhaak is noodzakelijk om rechte hoeken te kunnen bouwen.
  • Zweikhaak. Met een zweikhaak meet je eenvoudig alle (on)mogelijke hoeken.
  • Zaagtafel. Handig als je balken in verstek wil zagen of als je grote stukken hout over de lengte kaarsrecht wil afzagen. Je zou in plaats van zaagtafel ook een (hand)cirkelzaag kunnen gebruiken.
  • Kitspuit. Je gebruikt een kitspuit o.a. voor butylkit bij het monteren van je dakraam of reguliere ramen, maar ook voor houtvuller en polymax.
  • Striptang. Een striptang gebruik je om aan het eind van een elektriciteitskabel een stukje isolatiemateriaal te verwijderen.

Verder hebben we een rolmaat, schroevendraaierset, krimptang, moersleutel, inbussleutel, lijmklemmen, metaalvijl, nijptang, en een waterpomptang gebruikt. Het meeste van deze kleine tangetjes/ sleutels heb je vaak al in je eigen gereedschapskist liggen. Oog- en gehoorbescherming zijn ook een must-have bij het bouwen van een camper!

Zelf een camper bouwen
Camper bouwen gereedschap - schaafmachine
Zonnepanelen camper vastschroeven - by NOMADS

ISOLATIEMATERIAAL

Camper isoleren: alles wat je moet weten
Camper isoleren - ontdreuningsplaten aanbrengen

Voordat wij onze camper hebben geïsoleerd hebben we ontdreuningsplaten aangebracht. Deze reduceren trillingen en geluid tijdens het rijden en dichtdoen van deuren. Hierna hebben we onze camper volledig geïsoleerd met zelfklevend Armaflex isolatiemateriaal. Dit is het beste camper isolatiemateriaal en bovendien super eenvoudig aan te brengen en op maat te snijden met een stanleymes.

  • Armaflex XG 19 mm. In totaal hebben wij 5 rollen (30m²) Armaflex gebruikt. Hoeveel jij nodig hebt hangt af van de grootte van jouw camper. Reken ruim want je zult niet alle vierkante meters op een rol optimaal kunnen gebruiken.
  • Armaflex Ace 6mm. Deze dikte is buigzamer en daardoor meer geschikt voor het isoleren van spanten en balken. Wij hadden genoeg aan 15m².
  • Houten latten. Deze hebben we over de lengte van de bodem van de bus gelijmd met polymax. Deze latten zorgen ervoor dat je bodem niet rechtstreeks op het isolatiemateriaal komt te liggen. Dit zorgt voor een optimale isolatiewaarde. Tussen de latten hebben we stroken Armaflex XG 19 mm geplakt.
  • Isolatietape. Ideaal om naden (bijv. tussen verschillende stroken Armaflex) weg te werken. Zo zorg je ervoor dat er echt geen vocht achter het isolatiemateriaal kan komen.
  • Ontdreuningsplaten. Wij hadden genoeg aan  3,5 m² voor onze bus.

Lees hier alles wat je moet weten over het isoleren van je camper en hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen met ons stappenplan en bijbehorende video.

VENTILATIE

Ventilatie in de camper is noodzakelijk! Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook om een lange levensduur van je camper te garanderen. Condens dat ontstaat na een nacht slapen of tijdens het koken moet weg kunnen om roest en eventuele schimmelvorming te voorkomen. Wij hebben daarom twee klapramen in de zijwand geplaatst, een dakventilator en een dakairco.

Bekijk hier onze handleiding plus video over het zelfstandig plaatsen van een camper dakluik. Ook voor het inbouwen van camper ramen hebben we een handig stappenplan geschreven. En wil je meer weten over camper airco’s? Lees dan ons blog over de verschillende soorten camper airco’s.

camper dakairco plaatsen
Camper klapraam Dometic

WATERSYSTEEM

Watersysteem camper - de verschillende onderdelen - by NOMADS
Vuilwatertank Camper - by NOMADS

Wij hebben ons camper watersysteem onder andere voorzien van een drukpomp, 12 volt boiler die we ook off grid kunnen gebruiken en een buitendouche. In ons uitgebreide ‘camper watersysteem‘ blog lees je alles over de benodigde onderdelen voor jouw watervoorziening.

TIP: Krijg toegang tot onze watersysteem handleiding voor een duidelijk stappenplan voor het aanleggen van jouw camper watersysteem.

ELEKTRA

Omdat wij met onze camper het liefst off grid kamperen hebben we ons elektra voorzien van 3 grote zonnepanelen en twee flinke huishoudaccu’s. Bekijk hieronder de volledige onderdelenlijst van ons elektra systeem:

Verlichting:

Zonnepanelen:

Ben je benieuwd hoe je camper zonnepanelen eenvoudig zelf aansluit? Lees direct ons blog met daarin alles wat je moet weten over camper zonnepanelen. Inclusief video en stappenplan voor montage!

Camper elektra installatiekast met aardlek
Camper Elektra onderdelen
Camper verlichting inbouwspots
Zonnepanelen op de camper

VLOER- & WANDAFWERKING

Camper vloer met laminaat
Camper schuifdeur bekleed met latten - by NOMADS
Camper bekleden met naaldvilt - by NOMADS

Op de vloer hebben we multiplex platen gelegd met daarop vinyl en laminaat. Voor de wanden van onze camper hebben we een raamwerk gebouwd waarna we deze met zeer dunne en buigzame multiplex platen hebben betimmerd. Daarna hebben we deze netjes afgewerkt met wandschroten. Hetzelfde hebben we de gedaan voor het plafond en de schuifdeur. De achterdeuren van onze camper hebben we bekleed met stretch naaldvilt.

Vloer:

Wanden, plafond en schuifdeur:

  • Verschillende formaten houten balken om het raamwerk te bouwen. Deze balken hebben we over het armaflex isolatiemateriaal met hardhouten rvs schroeven in de spanten van de bus vastgezet.
  • Multiplex platen (244×122 mm, 5 mm dik).
  • Vuren wandschroten (7×88 mm, 270 cm)
  • Polymax om de de wandschroten op de wanden te lijmen. In de schuifdeur hebben de we de schroten vastgeschroefd.
  • 3D tegelstickers die we op de keukenwand hebben geplaatst. Deze stickers zijn niet van het echt te onderscheiden super makkelijk te plakken, licht in gewicht en hittebestendig. Ideaal voor in de camper!

Achterdeuren:

  • Naaldvilt. Dit is een stretchstof die je gemakkelijk op maat knipt en aanbrengt. Ideaal voor het afwerken van deuren of onmogelijke hoeken.
  • Polymax om het naaldvilt rechtstreeks op het Armaflex isolatiemateriaal te plakken.

Bekijk hier de video van hoe wij onze camper hebben betimmerd en bekleed met schroten en naaldvilt.

KEUKEN

Het ontwerp van onze camper keuken hebben we afgestemd op de gewenste faciliteiten. Zo passen onze gastank en vuilwatertank op de centimeter nauwkeurig in onze twee keukenkasten. Ook wilden we graag lades en een groot keukenblad. Dit hebben gerealiseerd met een ‘opklapbaar’ keukenblad. Verder hebben gekozen voor een mooie strakke zwarte keukenkraan en 2-pits kookplaat. We koken op LPG. Bekijk hieronder alle onderdelen die wij hebben gebruikt voor onze camper keuken:

Keukenapparatuur:

In ons zelfbouw camper keuken blog beschrijven we een stappenplan voor het maken van je camper keuken.

Camper gas - propaan, butaan of LPG
Camper keuken
Webasto Isotherm cruise elegance camper koelkast

MEUBELEN

Camper lengtebed met veel opbergruimte
Bovenkasten camper
Camper zithoek met officiële zitplaatsenen

We hebben aan één zijde van de bus bovenkasten geplaatst. De andere kant hebben we vrij gehouden om een ruimtelijk gevoel te behouden in de camper. Daarnaast hebben we achter de zithoek een hoge kast gebouwd en boven de passagiersstoelen hebben we ook een kastruimte gecreëerd. Verder hebben we ontzettend veel bergruimte onder ons lengtebed. Hieronder volgt een lijst met onderdelen die wij hebben gebruikt voor de verschillende meubelen in onze camper.

Camper lengte bed:

Lees ons camper bed blog over de verschillende camper bed opties en voor een stappenplan om jouw bed te maken.

Bovenkasten:

Voor onze hoge kast hebben we voor het raamwerk, de plankjes en deuren multiplex gebruikt (12 mm).

Zithoek:


Dit artikel bevat Affiliate Links. Je leest er meer over in onze disclaimer.

Begin met typen en druk op enter