Mooiste wandelingen Zuidereiland Nieuw-Zeeland - Roy's Peak Track

Top 5 daghikes Zuidereiland Nieuw-Zeeland

De mooiste wandelroutes op het Zuidereiland

Wanneer je van hiken houdt, dan kan jouw geluk op het Zuidereiland niet op! Niet alleen omdat de natuur overweldigend mooi en divers is, maar ook omdat er ontelbaar veel variërende tracks zijn. Of je nou een zeer ervaren hiker bent of niet; eigenlijk biedt het Zuidereiland qua wandelingen voor ieder wat wils. Wij begrijpen dat het grote aanbod aan tracks lastig kiezen is. Zeker als je maar 2/3 weken per eiland hebt. Wij hebben 5 maanden door Nieuw-Zeeland gereisd en ontelbaar veel dagwandelingen op het Zuidereiland gemaakt. Om jou te helpen kiezen hebben we een top 5 samengesteld van onze favoriete daghikes op het Zuidereiland. De meeste van deze wandelingen zijn behoorlijk pittig en bedoeld voor de meer ervaren hikers. Houd rekening met behoorlijke klimmen en afdalingen.

Top 5 hikes Zuidereiland Nieuw-Zeeland

1. Gertrude Saddle Track

Lengte en duur: 7 km totaal, 5 – 6 uur hiken
Moeilijkheidsgraad en hoogtemeters: pittig, 650 meter
Belangrijke info: alléén geschikt voor ervaren hikers en kan alleen worden gelopen onder de juiste weersomstandigheden

De Gertrude Saddle gelegen in het Fiordland National Park is met zijn spectaculaire uitzichten over de fjorden een van onze favoriete daghikes van het Zuidereiland en hét alternatief voor de populaire meerdaagse Milford Track. Maar laten we maar meteen eerlijk zijn; deze wandeling is niet voor iedereen geschikt. Met een totale lengte van 7 kilometer ben je al snel geneigd te denken dat deze hike een peulenschil is, maar niets is minder waar. De Gertrude Saddle bevat namelijk zeer steile stukken waarbij je soms letterlijk moet klimmen over rotsen met aan weerszijden steile afgronden. Met hoogtevrees is dit een zware beproeving kan ik je vertellen; ik heb Kay zijn hand regelmatig fijngeknepen en meerdere keren rechtsommekeer willen maken. (maar gelukkig niet gedaan).

Op de meest steile stukken zijn wel kabels aangelegd waaraan je je kunt vasthouden, maar het is belangrijk dat je jezelf afvraagt of deze hike wel echt voor jou geschikt is. Ook kan de Gertrude Saddle alleen worden gelopen onder de juiste weersomstandigheden; regen en ijs kunnen ervoor zorgen dat sommige stukken spekglad worden waardoor je kunt uitglijden. Niet om je af te schikken, maar er zijn fatale ongelukken gebeurd. Maar wanneer je een ervaren hiker bent en het is een stralende dag, dan is de Gertrude Saddle hike een absolute must-do! Begin wel op tijd en onderschat de lengte en zwaarte niet. Tijdens onze terugweg zagen we mensen om 15.30 nog beginnen met de hike. Dit houdt in dat je in het donker terug moet wat zeer gevaarlijk kan zijn.

Wat kun je verwachten?

De eerste 1,5 kilometer van de track loop je door een prachtige bergvallei en volg je een gemarkeerde route. Afgezien van dat je een paar riviertjes moet doorkruizen is dit stuk gemakkelijk te doen. De uitdaging begint pas aan de voet van de Saddle waar de permanente markering ophoudt. Vanaf daar ga je alleen maar hoogtemeters maken waarbij de zware klim pas eindigt bij de top. Onderweg klim je over grote rotspartijen, moet je kleine beekjes en watervallen oversteken en loop je over stukken met losliggende stenen. Stevige wandelschoenen zijn daarom een absolute must! Bekijk onderstaande video over de Gertrude Saddle gemaakt door NZ Mountain Safety Council zodat je precies weet waar je aan begint:

 2. Mueller Hut track

Lengte en duur: 10.4 km totaal, 6 – 7 uur hiken
Moeilijkheidsgraad en hoogtemeters: pittig, 1050 meter

De hike naar de Mueller Hut gelegen in het Mount Cook National Park is een zware, maar waanzinnige wandeling naar de hoogste bergtoppen van Nieuw-Zeeland. Een klim van 1050 meter leidt je naar eeuwig besneeuwde bergtoppen en spectaculaire uitzichten. Je kijkt uit over een gletsjer met Mount Cook (de hoogste berg van Nieuw-Zeeland) op de achtergrond en aan de andere kant zie je een goudgele vallei liggen waarin gletsjerwater via verschillende vertakkingen uitmondt in het ijsblauwe Lake Pukaki. Eens in de zoveel tijd hoor je het geluid van kleine lawines die langs de steile bergwanden naar beneden denderen. Wees gerust: dit is op veilige afstand. Wij hebben meer dan een uur op de top doorgebracht omdat we maar geen genoeg konden krijgen van het uitzicht.

Wil je écht een onvergetelijkere ervaring beleven (voor zover mogelijk), boek dan ook een overnachting in de Mueller hut of neem je eigen tent mee zodat je zonsondergang, een heldere sterrenhemel en de zonsopgang kunt bekijken! Overigens is het wel belangrijk dat je de Mueller Hut op tijd reserveert – wij waren hier helaas te laat mee en ook te laat in het seizoen om nog comfortabel te kunnen kamperen.

Wat kun je verwachten?

De hike start vanaf de parkeerplaats bij de White Horse Hill camping waarbij je na 15 minuten wandelen door een vallei met bosjes aankomt bij de stairway to heaven: 1806 treden die je zigzaggend naar Sealy Tarns leiden. Vanaf hier heb je ook al een waanzinnig uitzicht en daarmee is dit een goede optie voor minder ervaren hikers, of gewoon als je geen zin meer hebt om verder te lopen.

Na Sealy Tarns begint het namelijk uitdagender te worden omdat treden nu plaats hebben gemaakt over losliggende gravel en grote rotsen. Er is geen duidelijk pad maar gekleurde paaltjes leiden je weg uiteindelijk naar boven. Met hoogtevrees is dit wederom een uitdaging, maar het is wel goed te doen (beter dan de Gertrude Saddle). Wel is het belangrijk om stevige wandelschoenen te dragen en eventueel wandelstokken mee te nemen. Wij wandelden stevig door en bereikten in 2,5 uur de top, maar verwacht er gemiddeld 3 – 3,5 uur over de heenweg en nog eens 2,5 – 3 uur over de afdaling te doen. Het kan druk worden op de track, dus begin op tijd zodat je in alle rust kunt genieten van het uitzicht op de top.

TIP: voor een minder uitdagende hike in het Mount Cook National Park kun je de 2 – 3 uur durende Hooker Valley Track doen. Je loopt daarbij naar de voet van de gletsjer met uitzicht op het gletsjermeer waar ijsschotsen in drijven. Je loopt daarbij over een goed onderhouden pad en maakt slechts 100 hoogtemeters. 

3. Ben Lomond track

Lengte en duur: 14.3 km , 6 – 8 uur hiken
Moeilijkheidsgraad en hoogtemeters: makkelijk – medium, 1438 meter vanuit Queenstown / 950 meter vanaf het eindstation van de Skyline gondellift

Wanneer je in Queenstown bent, dan is de Ben Lomond Track dé daghike die je wil maken! Vanaf de Ben Lomond bergpiek (1748 meter) heb je namelijk een adembenemend 360 graden uitzicht over Queenstown, Lake Wakatipu en de omliggende bergpieken. Het is een behoorlijk uitdagende wandeling omdat je veel hoogtemeters maakt en omdat de track vaak modderig is waardoor het glibberen en glijden geblazen is. Toch is de Ben Lomond track voor vrijwel iedereen met een goede conditie te doen. Het pad is doorgaans vrij breed en er zitten geen technisch moeilijke stukken tussen of steile afgronden.

Wat kun je verwachten?

De Ben Lomond track kent twee verschillende startpunten. De eerste optie is om te starten vanuit Queenstown naast de Skyline Gondola. Daarbij volg je de Tiki Trail dat via een steil bospad omhoog slingert naar het eindstation van de Skyline Gondola welke je na ruim een uur hiken bereikt. De tweede optie is om de Skyline gondellift te nemen zodat je het eerste gedeelte van de wandeling overslaat. Tickets voor de lift zijn overigens niet goedkoop.

Beter kun je het geld bewaren om een hapje te eten in het restaurant bij het eindstation van de lift. Maak hier nog een laatste toiletstop, want je komt verder geen toilet meer tegen. Vanaf het eindstation van de gondellift loop je in zo’n 2 uur naar de Ben Lomond Saddle gelegen op 1,326 meter. Vanaf daar wordt de track een stuk steiler en is het nog ruim een uur hiken naar de top. Overigens heb je vanaf de Saddle ook al een schitterend uitzicht, dus als je het niet ziet zitten om naar de top te hiken dan is dit een goed alternatief.

4. Roy’s Peak track

Lengte en duur: 16 km totaal, 5 – 6 uur
Moeilijkheidsgraad en hoogtemeters: makkelijk – medium, 1228 meter

Roy’s Peak is de populairste wandeling die je kunt maken vanuit Wanaka – onze favoriete stad in Nieuw-Zeeland. De hike staat bekend als mentaal zwaar omdat je niets anders doet dan over een saai pad omhoog lopen en pas na zo’n 3 uur hiken wordt beloond met een mooi uitzicht. Wij hebben dit anders ervaren; ja het is steil, maar je kunt onderweg al genieten van prachtige vergezichten over Lake Wanaka en de omliggende bergen.

Vanaf de top van Roy’s Peak (1578 m) kun je prachtige foto’s schieten die je vast wel eens voorbij hebt zien komen op Social Media. Omdat Roy’s Peak een ontzettend populaire daghike op het Zuidereiland is, kan het zijn dat je in de rij moet staan om deze welbekende foto’s te schieten. Ga daarom voor een zonsopgang of zonsondergang hike. Wij kozen voor dat laatste en vermeden daarmee de grootste drukte. Enig nadeel is dat je wel in het donker terug moet hiken, dus neem een lichtje mee. Heb je liever een iets minder populaire hike, kies dan voor de Isthmus Peak track.

Wat kun je verwachten?

In principe is Roy’s Peak voor iedereen met een beetje conditie goed te doen; je loopt over een breed pad en er zijn geen steile afgronden. Je start vanaf de parkeerplaats op Mt Aspiring Road gelegen op zo’n 6 minuten rijden vanuit Wanaka. Het pad is goed aangegeven en afhankelijk van jouw tempo bereik je in zo’n 2,5 – 3,5 uur de top.

5. Lake Marian Track

Lengte en duur: 2.4 km totaal, 3 uur
Moeilijkheidsgraad en hoogtemeters: medium, 300 meter

Lake Marian is een verborgen parel in het Fiordland National Park. Het fijne aan deze track is dat hij vrij kort is en niet super toeristisch. Onderweg passeer je watervallen, doorkruis je beekjes en werk je je flink in het zweet. Maar na zo’n 1,5 uur wandelen bereik je Lake Marian: een prachtig bergmeer gelegen in een grote vallei dat wordt gevoed door sneeuw en ijs van omringende bergen. Meestal is het meer mooi groen van kleur en kun je erom heen wandelen, maar bij ons zorgde hevige regenval in de voorafgaande dagen ervoor dat het meer een bruine kleur had en was overstroomd waardoor je er niet meer omheen kon wandelen. Dus wanneer het stevig heeft geregend kan het zijn dat het meer minder magisch is om te zien en dat de hike uiteindelijk flink kan tegenvallen. Je doet er goed aan om vooraf te informeren naar de recente regenval.

Wat kun je verwachten?

Vanaf de parkeerplaats van Lake Marian steek je een rivier over middels en hangbrug en na zo’n 10 minuten wandelen bereik je een reeks (kleine) watervallen. Tot hier is het pad voor iedereen toegankelijk, maar daarna begint het echte werk. De track wordt steil en na hevige regenval ook modderig. Enige hiking skills en stevige wandelschoenen zijn vereist. Ook al is de hike kort van duur het is wel echt een pittige wandeling met veel klim werk.

Kaart hikes Zuidereiland

De meeste van deze hikes liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar. Overal is voldoende parkeergelegenheid om je camper of auto direct aan de start van de wandelroute te parkeren. Zoals voor alle hikes geldt; kom vroeg! Klik hieronder op het uitvouw symbool om de route naar een specifieke hike te vinden en te starten.

Algemene wandeltips Nieuw-Zeeland

Welke wandeling je ook gaat maken in Nieuw-Zeeland, het is belangrijk dat je goed bent voorbereid. Wij zijn regelmatig onervaren hikers tegengekomen die totaal geen idee hebben waar ze aan waren begonnen (denk aan geen water/ eten meenemen, wandelen op all stars.. etc.). Laat je niet misleiden door waanzinnige foto’s op social media; zorg dat je weet wat je kunt verwachten van de track en schat van jezelf in of jij dat aankunt. Om jou te helpen aan een goede voorbereiding hebben we de volgende tips over wandelen in Nieuw-Zeeland op een rijtje gezet:

  • Check van tevoren de weersvoorspelling en zorg ervoor dat je de juiste kleding draagt. Het weer in de bergen kan altijd snel omslaan, zelfs op zonnige dagen. Dus pak altijd iets van een windjas en regenjack in plus warme trui of vest. Wij dragen altijd kleding in laagjes zodat je gemakkelijk iets uit- of aan kunt trekken.
  • Licht altijd één achterblijver in over jouw hike plannen. Er kan altijd wat gebeuren onderweg en zo weet ten minste één iemand waar je uit zou moeten hangen mocht je niet kunnen terugkeren. Better safe than sorry.
  • Draag stevige wandelschoenen. Je hebt hiermee meer grip en je enkels worden beter beschermd tegen dubbelklappen dan bijvoorbeeld bij sportschoenen.
  • Neem voldoende water en eten mee. Denk bijvoorbeeld aan energierepen, zoute nootjes etc.
  • Neem zonnebrand mee, zelfs op bewolkte dagen. De zon in Nieuw-Zeeland is verschrikkelijk fel.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Nieuw-Zeeland

Bergwandelen

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven