Beste daghikes Noordereiland Nieuw-Zeeland - Redwoods Rotorua

Top 10 daghikes Noordereiland Nieuw-Zeeland

De mooiste wandelingen op het Noordereiland

Nieuw-Zeeland is met al zijn natuurschoon en enorme diversiteit in landschappen een waar hikers paradijs. Met name het Zuidereiland is met zijn ruige bergen, ongerepte natuur en eindeloze hiking trails erg populair. Maar het Noordereiland biedt ook waanzinnige trails, waaronder de  de Tongariro Crossing. Dit is de absolute nummer één daghike van Nieuw-Zeeland en misschien zelfs wel van de hele wereld. Om jou te inspireren hebben we de 10 mooiste daghikes van het Noordereiland op een rij hebben gezet, variërend van een uur tot een volle dag wandelen. Ook hebben we alle daghikes in een overzichtelijke kaart gezet zodat je in één opslag kan zien waar ze op het Noordereiland gelegen zijn.

Top 10 hikes Noordereiland Nieuw-Zeeland

1. Tongariro Crossing

Lengte: 19.4 kilometer
Duur: 6 – 8 uur
Moeilijkheidsgraad: medium

De Tongariro Crossing is de absolute nummer één daghike van Nieuw-Zeeland en wordt zelfs beschouwd als één van de beste daghikes ter wereld. Deze waanzinnige hike brengt je dwars door het gelijknamige Tongariro National Park dat bestaat uit imposante vulkanen, rokende krateres, dichtbegroeide bossen en azuurblauwe kratermeren. Wij hadden regelmatig het gevoel op een andere planeet te zijn beland. Het landschap is echt buitenaards mooi en diende zelfs als decor voor de ‘Lord of the Rings’ trilogie. Het is dan ook niet zo gek dat de Tonagariro Crossing de meest populaire daghike van het Noordereiland is. Toch mag deze pittige daghike niet worden onderschat en vraagt ‘ie de nodige voorbereiding. Om jou op weg te helpen hebben we een uitgebreid artikel over de Tongariro Crossing geschreven met alles wat je erover moet weten en wat je ervan kunt verwachten.

Tongariro Crossing - Red Crater beklimmen

Andere hikes in Tongariro National Park

Naast de Tongariro Crossing zijn er nog talloze andere tracks mogelijk in het Tongariro National Park. Deze variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, maar beginnen al met makkelijke hikes van 20 minuten. Aanrader is de 6 kilometer lange hike naar de Taranaki Falls waar je in totaal zo’n 2 uur over doet.

Daghikes Noodereiland - Taranaki Falls Tongariro National Park

2. Cathedral Cove

Lengte: 5 km totaal
Duur: 1,5 – 2 uur (excl. tijd op het strand)
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Een vrij eenvoudige hike van een klein uur die naar een schitterend en fotogeniek zandstrand leidt met unieke rotsformaties. Je start vanuit de parkeerplaats bij Hahei Beach en loopt grotendeels over een verhard pad waarbij je inheemse bossen passeert en geniet van uitzichten over een spectaculaire kuststrook. Het pad is soms wat steil, maar bij stevig doorstappen bereik je Cathedral Cove in 45 minuten. Daarmee is het geen echte daghike, maar je kunt er wel een dagtrip van maken door een paar uur op het strand te relaxen. Overigens kun je Cathedral Cove ook per watertaxi of kajak bereiken, maar de benenwagen is geheel gratis! Onze tip is om zonsopgang op het strand te bekijken want dit is echt waanzinnig mooi!

Cathedral Cove Nieuw Zeeland

Beste daghikes Noordereiland Nieuw-Zeeland - Cathedral Cove

Hahei Beach - start van de hike naar Cathedral Cove

3. Tapotupotu Bay naar Cape Reinga

Lengte: 5 km (one-way)
Duur: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk, maar wel stijl

Cape Reinga is de plek waar de Tasman en de Pacifische Oceaan bij elkaar komen en is gelegen in het uiterste noorden van het Noordereiland. De kust hier is waanzinnig mooi en omdat het zo afgelegen is voelt het een beetje alsof je aan het eind van de wereld bent beland. Je kunt verschillende wandelingen maken, waaronder de 48 kilometer lange Te Paki Coastal Track. Zoals de naam al doet vermoeden loopt deze track langs de kust en heb je er 3 – 4 dagen voor nodig om volledig te wandelen. Het is ook mogelijk om een gedeelte van deze track te hiken, waarbij wij je aanraden om te wandelen van Tapotupotu naar Cape Reinga. Dit is een hike van 5 kilometer waarbij je start in Tapotupotu Bay: een idyllisch baaitje met een prachtig strand waar je niet alleen heerlijk kunt zwemmen maar ook kamperen. Ideaal als je vroeg wilt starten met de hike! Vanauit Tapotupotu Bay wandel je in iets meer dan 1,5 uur naar Sandy Bay waar je ook weer een verfrissende duik kunt nemen. Vervolgens loop je in nog eens een kleine 1,5 uur naar de vuurtoren bij Cape Reinga en kun je onderweg genieten van waanzinnige uitzichten over de kust. Alhoewel het geen moeilijke hike is, moet je wel behoorlijk wat hoogtemeters maken. Als je ervoor kiest via dezelfde route weer terug te lopen heb je een volledige daghike gemaakt. Check van tevoren wel de getij tijden, omdat je bij Sandy Bay een rivier moet doorkruizen wat bij vloed lastig wordt.

Tapotupotu Bay Cape Reinga - by NOMADS

Cape Reinga - Noordereiland Nieuw-Zeeland

Daghikes Noordereiland Nieuw-Zeeland - Tapotupotu Bay naar Cape Reinga

4. St Pauls Rock

Lengte: 2 km (return)
Duur: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Alhoewel St Pauls Rock geen echte daghike betreft, is dit wel één van onze favoriete hikes op het Noordereiland. In slechts 20 – 30 hiken bereik je St Pauls Rock waarbij je een 360 graden uitzicht hebt over de Whangaroa Haven en de Waitapu Bay. Dit is een baai met fraaie rotsformaties die overblijfselen zijn van vulkaanuitbarstingen van 20 miljoen jaar geleden. Het deed ons een beetje denken aan het populaire Bay of Island, alleen hoef je het uitzicht hier niet te delen met honderden toeristen. De hike is vrij steil, maar goed te doen. De track begint bovenaan de Old Hospital Road in Whangaroa en om de laatste 30 meter van de top te kunnen bereiken zijn er kettingen geplaatst.

St Pauls rock - daghikes Noordereiland Nieuw-Zeeland

St Pauls Rock - Noordereiland Nieuw-Zeeland

St Pauls Rock: een korte hike op het Noordereiland

5. Urupukapuka Island – Bay of Islands

Lengte: 1 km – 7.3 km
Duur: 30 minuten – 5 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Alhoewel de Bay of Islands één van de meest populaire bezienswaardigheden van het Noordereiland en het daarmee soms erg druk kan zijn, biedt Urupukapuka Island een oase rust. Urupukapuka Island is het grootste eiland van de Bay of Islands en je kunt er verschillende hikes maken, variërend van 30 minuten tot 5 uur. Wij hebben verschillende tracks gelopen en waren als ware natuurliefhebbers zeer onder de indruk van al het natuurschoon op en rondom het eiland. Het eiland is heuvelachtig en heeft naast 13,5 kilometer kustlijn prachtig witte zandstranden. Het water rondom het eiland is kristalhelder en geliefd onder duikers en snorkelaars vanwege de rijke onderwaterwereld. Dus naast hiken kun je op Urupukapuka Island ook heerlijk zwemmen, duiken en relaxen. Zorg dat je een tentje meeneemt zodat je kunt kamperen om één van de idyllische stranden en je een paar dagen kunt verblijven. De zonsondergang is hier ook magisch trouwens! Om op het eiland te komen moet je een 40 minuut durende ferry nemen naar Otehei Beach die dagelijks op verschillende tijden vertrekt vanuit Paihia.

Hiken op Urupukapuka Island - daghikes Zuidereiland

Bay of Island Noordereiland Nieuw-Zeeland - by NOMADS

Zonsondergang Urupukapuka Island

6. Mount Maunganui

Lengte: 3.4 km (return naar de top)
Duur: 2 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk (als je rondom loopt) en medium (als je de top beklimt)

Mount Maunganui is een 232 meter hoge en inactieve vulkaan die hoog boven de gelijknamige stad uitsteekt gelegen op 10 minuten rijden vanaf de grotere stad Tauranga. Het is mogelijk om in een uurtje rondom de berg te wandelen, maar voor iets meer uitdaging en een spectaculairder 360 graden uitzicht over de nabijgelegen haven en het uitgestrekte zandstrand hike je naar de top van Mount Maunganui. Deze hike duurt slechts 45 minuten, maar is behoorlijk intensief vanwege de vele hoogtemeters die je moet klimmen. Wij wilden Mount Maunganui beklimmen in de vroege ochtend om zonsopgang vanaf de top te kunnen bekijken, maar helaas gooide slecht weer roet in het eten. Toch schijnt dit wel echt spectaculair te zijn.

Mount Maunganui - by NOMADS

Mount Maunganui

7. Redwoods

Lengte: 2 km – 34 km
Duur: 30 min tot 8 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

De Redwoods is een bos gelegen op 5 minuten rijden van Rotorua en is wat ons betreft een absolute must see- en do wanneer je in Rotorua bent. Dit bos bestaat uit zeer indrukwekkende Redwood bomen die oorspronkelijk uit California komen en zeer oud en hoog kunnen worden. Sommige bomen in dit bos waren maar liefst 20 meter hoog en 117 jaar oud (!). Er zijn verschillende hikes te maken in het bos, variërend in duur en lengte. Bekijk hier een handige voor alle trails. Als je wilt kun je je er een hele dag vermaken! De tracks beginnen allemaal bij het visitor centre waar je tevens ook kunt parkeren. Kom wel op tijd, want het kan druk worden. Wij hebben de Redwoods in de vroege ochtend bezocht omdat de zonnestralen dan door de bomen heen stralen wat een schitterend gezicht is. Ook een aanrader is om ’s avonds de treewalk te lopen waarbij je op 20 meter hoogte over 28 hangbruggen door het bos heen wandelt dat prachtig is verlicht.

Beste daghikes Noordereiland Nieuw-Zeeland - Redwoods Rotorua

Redwoods Treewalk in de avond - by NOMADS

8. Wilkies Pool Loop Track

Lengte: 1.9 km
Duur: 1 uur en 20 min
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

De Wilkies pool loop track gelegen in het Egmont National Park is een hike van net iets minder dan 1,5 uur wandelen, maar die in deze korte tijd een zeer gevarieerd landschap laat zien. En daarom verdient deze hike een plek in onze favoriete daghikes op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De track start bij het Dawson Falls Visitor Center waarbij je eerst over 900 meter verhard pad door het Goblin Forest loopt. Een prachtig en dichtbegroeid sprookjesbos bestaande uit ontzettend veel mos, varens en waarbij takken volledig rondom boomstammen groeien. Super tof om te zien! Na het Goblin Forest vervolgt de track zich via een brug naar de Wilkies Pools waar je bij goed weer een heerlijk verfrissende duik kunt nemen. Na de Wilkies Pools passeer je nog kleine watervallen en bubbelende poeltjes om uiteindelijk weer te eindigen bij het visitor centre.

Tijdens de Wilkies Pool Loop door je door het sprookjesachtige Goblin Forest - by NOMADS

Hikes noordereiland Nieuw-Zeeland - Wilkies Pool track

Daghikes op het Noordereiland getipt door onze volgers

De volgende daghikes op het Noordereiland hebben wij helaas niet zelf gemaakt, maar hebben we als tips gekregen van andere reizigers en/of onze volgers op Instagram.

9. Pouakai Crossing

Lengte: 19 km
Duur: 6 – 8 uur
Moeilijkheidsgraad: medium

De Pouakai Crossing is een 19 kilometer lange hike door het Egmont National Park waarbij je in totaal zo’n 6 – 8 uur onderweg bent. Je doorkruist bossen, moerasgebieden en berglandschap, maar het absolute hoogtepunt van deze hike is het uitzicht op Mount Taranaki. Bij helder weer reflecteert deze inactieve vulkaan in het nabijgelegen bergmeertje wat ontzettend mooie plaatjes oplevert. De Pouakai Crossing is een echte ‘back-country’ hike, wat inhoudt dat de condities soms niet optimaal kunnen zijn (lees: wandelen door modder of zeer moerassige gebieden). De beste tijd om deze daghike te maken is net buiten het hoogseizoen in de maanden oktober – november of april – mei. Tijdens de zomermaanden kan deze populaire hike namelijk zeer druk zijn en in de wintermaanden kunnen sneeuw en ijs het onmogelijk maken om deze track te hiken. Informeer voordat je aan de hike begint altijd naar de condities van de track. Dit kun je doen bij het Egmont National Park Visitor Centre waar je de hike start. Bezoek de site van de DoC voor meer informatie over deze mooie daghike.

Beste daghikes Noordereiland Nieuw-Zeeland - Pouakai Crossing

10. Putangirua Pinnacles

Lengte: 4.6 km
Duur: 2 – 4 uur (return, afhankelijk van de route)
Moeilijkheidsgraad: makkelijk – medium

In het zuiden van het Noordereiland liggen de Putangirua Pinnacles: grote stalagmieten die soms tot wel 10 meter hoog boven de grond uit steken. Dit bijzondere landschap was ook te zien in de Lord of the Rings trilogie, waarbij het als decor diende in de Return of the King film. Voor een spectaculair uitzicht wandel je naar de Pinnacles Lookout welke je op drie manieren kunt bereiken. De makkelijkste track start op 10 minuten wandelen vanaf de parkeerplaats en loopt geleidelijk over een bospad omhoog naar de Pinnacles Lookout. Vanaf de Lookout kun je nog verder omhoog lopen waarbij je uitzicht hebt over Palliser Bay en Lake Onoke. Let overigens wel goed op waar je loopt: er kunnen namelijk rotspartijen afbrokkelen.

Beste daghikes Noordereiland Nieuw-Zeeland: Putangirua Pinnacles

Kaart mooiste wandelroutes Noordereiland

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Nieuw-Zeeland

Bergwandelen

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven