Tongariro Crossing - Mooiste daghike Nieuw Zeeland

Tongariro Crossing: de nummer één daghike van Nieuw-Zeeland

Alles wat je moet weten over de Tongariro Crossing

De Tongariro Crossing, gelegen in het gelijknamige nationale park op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, wordt beschouwd als een van de beste daghikes ter wereld. En dat is niet zonder reden! De 19,4 kilometer lange hike brengt je namelijk dwars door een waanzinnig mooi vulkanisch landschap waarbij je het gevoel hebt op een andere planeet te zijn beland. Rokende kraters, imposante vulkanen, kale vlaktes, prachtig gekleurde kratermeren en dichtbegroeide bossen: je komt het allemaal tegen tijdens de Tongariro Crossing. Kortom: deze hike is een absolute must do wanneer je in Nieuw Zeeland bent. Wel is het belangrijk dat je goed bent voorbereid voor deze pittige hike. Daarom vertellen wij je in deze blog alles wat je moet weten over de Tongariro Crossing.

Mount Doom Lord of the Rings

Wellicht komt het waanzinnige vulkanische landschap van het Tongariro National Park je bekend voor van de ‘Lord of the Rings’ trilogie. Volgens regisseur Peter Jackson had vulkaan Mount Ngauruhoe de perfecte vorm van Mount Doom. Zo zijn hier onder andere de scenes waarin Frodo en Sam de ring naar Mount Doom brengen opgenomen. Wanneer je de trilogie hebt bekeken zul je tijdens de hike zo nu en dan een moment van herkenning hebben. Erg tof!

Tongariro Crossing: wat kan je verwachten?

De 6 tot 8 uur durende hike brengt je dwars door het Tongariro National Park waarbij je start aan de westelijke kant van het park in Mangatepopo op 1120 meter hoogte en eindigt aan de noordelijke kant bij Ketetahi op 720 meter hoogte. Je kunt de hike ook starten in Ketetahi. Wij raden je dit echter niet aan, omdat je vanaf deze kant meer hoogtemeters zult moeten maken. Met name bij de start waarbij je de eerste 5 kilometer alleen maar moet klimmen.

Wij startten al om 6.15 uur met de Tongariro Crossing. Alhoewel dit een vroege start is, kunnen we het jou zeker aanraden. Je bent hiermee namelijk de mensenmassa voor aangezien de meeste shuttlebussen later arriveren. Verderop in het blog vertellen we je over de transportmogelijkheden van en naar de hike.

Tongariro Crossing - Zonsopkomst

Een rustige start

De eerste 5 kilometer van de Tongariro Crossing hike je door de Mangatepop0 vallei. Dit gedeelte van de track is vrij vlak en daardoor goed te doen. Bij helder weer zie je achter je de gigantische Mount Taranaki/ Egmont in de verte liggen en voor je de imposante Mount Ngauruhoe (ook wel bekend als Mount Doom). Na deze 5 kilometer kom je aan bij Soda Springs waar het serieuzere werk begint. Je moet hier namelijk de Devil’s Staircase trotseren: een pittige klim van treden waar maar geen eind aan lijkt te komen. Vroeger moest je hier zelf nog een pad naar boven maken, maar gelukkig bereik je de Central Crater dankzij de tredes nu in een klein half uur. Hierbij sta je aan de voet van Mount Ngauruhoe waarbij je echt het gevoel hebt op een andere planeet te zijn beland.

Na een korte wandeling over de Central Crater kom je aan bij het zwaarste gedeelte van de Tongariro Crossing: de Red Crater. Het beklimmen van deze berg is door het ontbreken van tredes en los gruis een zware beproeving. Bovendien kan het hier zo stevig waaien dat je letterlijk omver wordt geblazen. Ook als je hoogtevrees hebt is dit stuk met afgronden aan weerszijden van het ‘pad geen pretje. Neem daarom vlak voordat je aan de Red Crater begint nog even een korte break en geniet van het spectaculaire uitzicht over het ruige vulkaanlandschap.

Tongariro Crossing - Central Crater passeren

De Red Crater trotseren

Wanneer je eenmaal de 1886 meter hoge Red Crater hebt bereikt word je beloond met een waanzinnig wijds uitzicht en kun je onder je de Emerald Lakes zien liggen. Dit zijn 3 kratermeren die allemaal net even een andere kleur groen of blauw hebben. Om er te komen moet je de steile Red Crater afdalen. Dit is al net zo’n uitdaging als de beklimming vanwege het losse gruis. We hebben hier een een aantal mensen zien uitglijden. Na een tijdje hadden wij door dat je het beste langzaam slidend/ surfend naar beneden kunt gaan. Vergeet halverwege de afdaling niet te stoppen om te genieten en foto’s te maken van de Emerald Lakes. De meeste mensen maken hun foto’s beneden, maar onze ervaring is dat je halverwege een mooier uitzicht hebt en alle drie de meren op één foto kunt krijgen.

Tongariro Crossing - Red Crater beklimmen

Tongariro Crossing - Red Crater afdaling

Tongariro Crossing - Mooiste daghike Nieuw Zeeland

Een eindeloze weg naar de finish

Na de Emerald Lakes vervolgt de crossing zich naar het grote Blue Lake. Hierna zet je de lange afdaling naar naar de Ketetahi parkeerplaats in waar je ongeveer 2 – 3 uur later arriveert. Onderweg zie je nog dampende kraters en de laatste 4 kilometer van de track loop je door een oerbos.

Tongariro Crossing - de afdaling

Praktische zaken Tongariro Crossing

Wat is de beste tijd om de Tongariro Crossing te lopen?

Alhoewel je de hike het hele jaar door kunt lopen, zijn de warmere zomermaanden (december tot en met februari) de beste tijd om de Tongariro Crossing te lopen. Tijdens deze maanden heb je de meeste kans op goed weer. Maar houd er rekening mee dat het weer in het Tongariro National Park zeer snel kan omslaan. Dus wees goed voorbereid! Zo hebben wij de hike moeten verplaatsen naar een andere dag.

NOTE: check voordat je de Tongariro Crossing wilt lopen altijd bij het Department of Conservation wat de weersvoorspellingen zijn en wat de conditie van de track is. Het kan zo zijn dat dat het park wordt afgesloten bij slecht weer. Daarnaast is het raadzaam om een achterblijver te informeren over jouw plannen.

Tijdens de wintermaanden en zelfs in de lente kan er sneeuw op de bergtoppen liggen. Mocht je de track toch willen lopen, dan zijn een goede voorbereiding en skills vereist. Zo heb je onder andere een ijsbijl en klimijzers nodig. Je kunt hierom het beste een gids inhuren.

Kan iedereen de Tongariro Crossing doen?

Het is belangrijk dat je fit genoeg bent om de Tongariro Crossing te lopen. Alhoewel het geen technisch moeilijke hike is, kan het wel als vermoeiend worden ervaren wegens de lange afstand en hoogtemeters die je maakt. Wij hebben er inclusief stops 7 uur over gedaan, maar aan het einde van de hike waren onze benen behoorlijk verzuurd. Wil je het rustiger aan doen dan kun je ervoor kiezen om de hike in 2 dagen op te splitsen en te overnachten in een hut of op de camping.

Hoe boek ik een overnachting voor de Tongariro Crossing?

Indien je wilt overnachten in het Tongariro National Park dien je tijdens het Great Walk seizoen jouw hut of camping van tevoren te reserveren. Dit kun je online regelen via de website van het Department of Conservation. Wacht niet te lang met reserveren, want de beschikbare plekken kunnen in het hoogseizoen snel vol zijn geboekt.

Welke voorzieningen zijn er tijdens de track?

Er zijn een aantal toiletten op verschillende plekken langs de trek en er is één schuilhut zo’n anderhalf uur voor de finish. Maar daarmee houdt het eigenlijk wel op. Er zijn geen restaurants of winkels waar je iets kunt kopen en ook zijn er geen tappunten voor drinkwater. Verder is er tot en met de schuilhut geen telefoonontvangst.

Wat moet ik meenemen?

Omdat er geen restaurants zijn dien je voldoende voedzaam eten en minimaal 1,5 liter water mee te nemen. Houd ook rekening met het weer dat ontzettend snel kan omslaan. Wij hadden een strakblauwe lucht en weinig wind, maar dit kan ook anders zijn. Trek daarom kleding in lagen over elkaar aan zodat je dit gemakkelijk weer aan- en uit kunt trekken. Ook een windjack is aan te raden vanwege de vaak stevige wind die er kan staan. Verder kun je aan het volgende denken:

 • Regenkleding, sjaal, muts, handschoenen, zonnebrand, zonnebril (afhankelijk van het weer)
 • Regenhoes voor tas
 • Blarenpleisters / EHBO kit

Vervoer van- en naar Tongariro Crossing

Omdat de Tongariro Crossing een ander begin en eindpunt kent, is het lastig om dit volledig met eigen vervoer te doen. Je zult daarom van tevoren transport moeten regelen waarvoor verschillende mogelijkheden zijn. Zo kun je bij het hostel/ hotel of de camping waar je overnacht informeren. Indien deze in de buurt van het park liggen bieden ze vrijwel allemaal transport aan of kunnen ze dit voor je boeken.

Kom je met de auto, dan kun je deze het beste parkeren aan het einde van de Tongariro Crossing bij Ketetahi Road. Vanaf hier rijden elke morgen shuttlebussen naar de ingang van het park bij Mangatepopo. Op deze manier kun je de hike op eigen tempo lopen aangezien je niet bent gebonden aan vaste tijden. Check de websites van Tongariro Crossing Shuttles en Tongariro Expeditions voor de actuele vertrektijden en prijzen.

Zelf hebben wij overnacht op de eenvoudige ‘Cross Roads’ camping, omdat deze één van de vroegste drop-off mogelijkheden aanbiedt. Al om 5.30 uur rijd je in je eigen campervan achter de chauffeur aan naar de parkeerplaats bij de Ketetahi Road. Hier parkeer je jouw campervan waarna je per shuttle bus om 6.15 uur bij de Mangatepopo ingang wordt afgezet. Zo ben je vrijwel alle andere transportbussen voor wat wij erg prettig vonden. Houd er rekening mee dat je deze camping in het hoogseizoen ongeveer 4 dagen van tevoren moet boeken.

Tongariro Crossing - Transport regelen

Tongariro National Park - overnachten bij camping Cross Roads

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Nieuw-Zeeland

Bergwandelen

Naar alle blogs

2 Vragen en reacties

 1. Hallo!

  Mijn man en ik gaan 31 oktober naar Nieuw Zeeland en willen onder andere de Tongariro Crossing gaan lopen. Wij hebben ook een campervan dus willen dit eigenlijk op dezelfde manier aanpakken als jullie hebben gedaan.
  Nu vroeg ik mij af: hebben jullie de shuttle bus vanaf Ketetahi Road naar Mangetepopo van tevoren geboekt? En zo ja, waar kan ik deze boeken? Er wordt online vanalles aangeboden en ik kom er geen wijs uit.

  Ik hoor het graag!
  Bedankt alvast.
  Hartelijke groet,
  Luca

  1. Hoi Luca,

   Wat gaaf dat jullie naar NZ gaan, het is zo’n onwijs mooi en divers land!
   Wij hebben voorafgaand aan de hike met onze camper overnacht op de eenvoudige camping ‘Cross Roads‘. Zie boden destijds één van de vroegste drop-off mogelijkheden aanbiedt. Al om 5.30 uur reden we in onze eigen campervan achter de chauffeur aan naar de parkeerplaats bij de Ketetahi Road. Hier parkeer je jouw campervan waarna we per shuttle bus om 6.15 uur bij de Mangatepopo ingang werden afgezet.

   Hopelijk heb je hier wat aan.
   Heel veel plezier!

   Liefs,
   Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven