Milfor Track Mackinnon Pass - by NOMADS

Milford track: 4 dagen hiken door de mooiste natuur van Nieuw-Zeeland

Alles wat je moet weten over de Milford track Nieuw-Zeeland

Milford Track; een vierdaagse hike van 54 kilometer die je dwars door het mooiste gebied van Nieuw Zeeland leidt ver weg van de bewoonde wereld en zonder telefoonontvangst. Het enige wat je hoort zijn fluitende vogels of het geluid van een stromend beekje of waterval. Deze klassieke hike wordt als één van de beste meerdaagse hikes ter wereld beschouwd en is daarmee enorm populair! Om de Milford Track te kunnen lopen moet je op tijd een ticket zien te bemachtigen omdat er maar 80 mensen per dag op de track worden toegelaten. In dit artikel lees je hoe je zo’n ticket kunt bemachtigen, wat je kunt verwachten van de hike en alles wat je nog meer moet weten over de Milford Track.

Wat kun je verwachten van de Milford Track?

Bergvalleien met weelderige bossen en goudgele bloemen, kraakheldere rivieren, panoramische uitzichten over fjorden en reusachtige bergen, wiebelende hangbruggen en waanzinnig mooie watervallen; je komt het allemaal tegen gedurende de vier dagen hiken waarbij je gemiddeld zo’n 15 km per dag loopt. De Milford Track start bij de Glade Warf en eindigt bij Sandfly Point in Milford Sound. De route mag slechts in één richting worden gelopen. Gedurende de 4 nachten slaap je in hutten die je (ver) van tevoren dient te boeken. Kamperen is niet toegestaan!

Dag 1 – Glade Warf naar Clinton

Afstand en duur: 5 km, 1 – 1.5 uur
Moeilijkheidsgraad en hoogtemeters: makkelijk, vrijwel geen hoogtemeters

Je start vanaf Te Anau met een bootrit dwars door de mooie fjorden waarbij de schipper vertelt over het ontstaan van de Milford Track en het mysterie van Lake Te Anau. Na ongeveer 1.15 uur varen kom je aan bij de Glade Warf. Vanaf hier begint het echte wildernis avontuur want je hebt nu echt geen telefoonontvangst meer. Heerlijk! Vanaf de Glade Warf zet je koers naar de Clinton Hut waar je de eerste nacht zult doorbrengen. Je loopt daarbij door een schitterend beukenbos met aan de rechterkant de kraakheldere Clinton rivier. Al na 5 kilometer hiken kom je aan bij de Clinton Hut en daarmee is de eerste dag een fijne opwarmer voor de daaropvolgende dagen. Vlakbij de hut liggen een paar fantastische ‘baden’ waar je een (zeer) verfrissende duik kunt nemen en ook kun je een uitstap maken naar het nabij gelegen moerasgebied.

Start van de Milford Track - by NOMADS

Clinton Rivier Milford Track - by NOMADS

Dag 1 Milford Track - by NOMADS

Dag 2 – Clinton hut naar Montaro hut

Afstand en duur: 16.5 km
Moeilijkheidsgraad: vrij makkelijk, 250 hoogtemeters

De tweede dag vervolgt de track zich door het dichtbegroeide bospad voordat je deze na zo’n twee uur wandelen verlaat. Je komt dan namelijk aan bij de waanzinnige Clinton Vallei waarbij je voor het eerst echt goed zicht hebt op het waanzinnige berglandschap. Steile bergwanden torenen boven je uit aan weerszijden van de track en wanneer je de Hirere Falls bent gepasseerd krijg je zicht op de indrukwekkende Mackinnon Pass. Dit is met 1134 meter het hoogste punt van de track en zul je op dag drie trotseren.

Na nog eens 2 uur wandelen door de Clinton Vallei kom je aan bij de ‘bus stop’. Hier ga je de Clinton River oversteken middels een brug wat bij goed weer geen probleem is. Maar vaak zorgt hevige regenval in dit gebied ervoor dat het waterpeil boven de brug uitkomt waardoor het onveilig wordt om de oversteek te maken. Je zult dan moeten wachten in de ‘bus stop’ – een overdekt hokje voordat het waterpeil voldoende is gezakt. Na de Clinton River te hebben overgestoken begin je met de klim aan de Mackinnon Pass en ga je voor het eerst hoogtemeters maken. In 2 uur hiken bereik je de Montaro Hut waar je zult overnachten. Rondom de Montaro Hut heb vliegen vaak Kea’s – de enige papegaaiensoort die in de bergen leeft. Het zijn ontzettend intelligente beesten, maar ook extreem brutaal. Zo kun je je schoenen niet buiten laten staan tijdens de nacht omdat Kea’s daar graag mee spelen. Doe je dit niet dan wil het zelfs gebeuren dat je de volgende ochtend nog maar 1 schoen hebt.. Toch knap lastig om de hike dan voort te zetten..

Milford Track bossen - by NOMADS

Dag 3 – Montaro hut naar Dumpling hut

Afstand en duur: 14 km, 6 – 7 uur
Moeilijkheidsgraad en hoogtemeters: pittig; je moet 500 meter klimmen en vervolgens weer 800 meter zakken.

De derde dag vonden wij vanwege de vele hoogtemeters de zwaarste dag, maar ook zeker de mooiste dag. Je begint de dag gelijk goed met een klim van 500 meter waarbij je zigzaggend naar de Mackinnon Pass loopt. Deze pas heeft zijn naam te danken aan Quintin Mackinnon die de Milford Track in 1888 heeft ontdekt. Hij had de opdracht meegekregen om voor toeristen een route van Lake Te Anau naar Milford Sound te vinden en hij heeft dan ook een belangrijke rol gespeeld in het aanleggen van de track. Bovenop de pas staat een gedenkteken aan hem en dit is ook de perfecte plek om het waanzinnige uitzicht om je heen in je op te nemen. Wij hebben hier ruim een uur doorgebracht en honderden foto’s geschoten. Het weer is hier overigens wel erg veranderlijk en het kan er ook stevig waaien. Wolken schoven in hoog tempo over ons heen en zo zagen we bijvoorbeeld 5 minuten bijna geen hand voor ogen en vervolgens liet de zon zich weer zien.

Je kunt hier schuilen of even uitrusten in de Mackinnon shelter voordat je de lange afdaling naar beneden gaat inzetten en in totaal 800 meter daalt. Het landschap is weer compleet anders dan wat je daarvoor hebt gezien. Je passeert prachtige watervallen en kunt een uitstap maken naar de Sutherland Falls. Dit is met 580 meter de hoogste waterval van Nieuw-Zeeland en kost je anderhalf uur extra wandelen. Daarna is het nog een uur wandelen naar de Dumpling Hut waar je de 3e nacht slaapt. Aanrader is om hier naar het nabijgelegen riviertje te lopen en een duik te nemen. Ontzettend koud, maar na 3 dagen intensief hiken toch ook erg lekker! Vergeet je muggenspray niet!

Derde dag Milford Track Great Walk - by NOMADS

Mackinnon Pass Milford Track - by NOMADS

Watervallen tijdens de Milford track op de derde dag - by NOMADS

Dag 4 – Dumpling hut naar Milford Sound

Afstand en duur: 18 km, 5 – 6 uur
Moeilijkheidsgraad en hoogtemeters: makkelijk, vrijwel geen hoogtemeters

Alhoewel je op de laatste dag de meeste kilometers zult afleggen, vonden wij dit de makkelijkste dag. Je hoeft namelijk maar weinig hoogtemeters te maken en het pad is op de meeste plekken makkelijk begaanbaar waardoor je goed kunt doorstappen. Eigenlijk hadden wij na de spectaculaire derde dag niet veel verwachtingen meer, maar toch werden wij tijdens de vierde dag aangenaam verrast met schitterende diep blauwe watervallen. Ongekende schoonheid!

Vanuit de Dumpling Hut loop je langs de Arthur River welke je na een kleine 2 uur wandelen middels een hangbrug oversteekt. Niet lang daarna kom je aan bij de adembenemende Mackay Falls waar je zeker een paar foto’s wilt schieten. Na nog eens 1,5 uur hiken kom je aan bij het volgende hoogtepunt: de . Ook weer prachtig om te zien! Vlak daarbij is ook een schuilplaats wat een perfecte plek is om je lunch te nuttigen. Hierna is het nog een uur naar de eindstreep: Sandfly Point. Vanaf daar is het wachten op de boot die je in 10 minuten varen afzet bij het magische Milford Sound.

Giant Gate Waterfall vierde dag Milford Track - by NOMADS

MacKay Falls Milford Track - by NOMADS

Vierde dag Milford Track - by NOMADS

Milford Sound Track

Ticket bemachtigen voor de Milford track

Op de Milford Track worden maar 40 individuele hikers per dag toegestaan. Zelf kamperen is verboden en tijdens het Great Walk Season (29 oktober – 30 april)* dien je tickets te reserveren om te kunnen overnachten in de hutten. Doorgaans is het mogelijk om vanaf half juni tickets te bemachtigen voor het opkomende Great Walk Season. Tickets vliegen echt als warme broodjes over de toonbank en kunnen zelfs binnen een paar uur uitverkocht zijn. Houd de website van DoC in de gaten voor meer info. Wij wisten niet eens dat je tickets nodig had voor de Milford Track en tegen de tijd dat we daarachter kwamen waren alle tickets al lang uitverkocht. Toch is het ons gelukt om tickets te bemachtigen door het reserveringssysteem in de gaten te houden. Het kan namelijk zijn dat mensen onverwacht hun tickets moeten cancellen (wegens ziekte, andere plannen etc.) waardoor er weer plekken vrij komen. Zo was bij ons dus het geval. Misschien was dit puur geluk, maar het loont zeker om het systeem in de gaten te houden!

Je kunt ook nog een guided tour met Ultimate Hikes overwegen. Daarbij loop je de gehele track met een gids en overnacht je in luxe hutten. Ook zijn alle maaltijden, snacks, transport, backpacks en zelfs regenjassen inbegrepen. Maar je moet hiervoor wel heel diep in de buidel tasten: prijzen gaan vanaf $2130 NZD / €1253.

*Buiten het Great Walk Season is reserveren niet nodig, maar gaat het op basis van first-come, first-serve. Wegens extreme weersomstandigheden is de track buiten het Great Walk Season alleen aan te raden voor zeer ervaren alpinisten.

Kosten Milford Track

De Milford Track is met $140 NZD / €82 p.p.p.n. de duurste hike van Nieuw-Zeeland. Voor 3 nachten ben je in totaal $420 NZD / €247 kwijt. Maar dan ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook transport nodig omdat de hike een ander begin en eindpunt kent. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van je waar je begint en waar je je weer laat afzetten met de bus, maar beginnen bij $148 NZD/  €87 per persoon. In totaal ben je dus minimaal $568 NZD / €334 kwijt aan de Milford Track. Het is belachelijk veel geld, maar wij vonden het dubbel en dwars waard! Unieke ervaring om nooit te vergeten.

Transport boeken

Zodra je de tickets online boekt, kun je direct het transport bijboeken. Aangezien er bij opstapplaats in Te Anau Dawn vrijwel geen overnachtingsmogelijkheden zijn, stappen de meeste op de bus in de nabijgelegen plaats Te Anau. Nadat je bent afgezet bij Te Anau Dawns stap je op de boot richting de Glade Warf. Op dag 4 moet je met de boot vanaf Sandfly Point naar Milford Sound. Vanaf daar stap je weer op de bus naar jouw eindbestemming waarbij je de keuze hebt uit the Divide, Te Anau Dawns of Te Anau. De opstap en vertrektijden verschillen. Zie hieronder een voorbeeld van een transportschema en de bijbehorende kosten:

Transport Milford Sound Track - by NOMADS

Faciliteiten in de hutten

De hutten zijn basic; er zijn geen douches of stroom en je slaapt in bunkbeds. Een matras is wel aanwezig, maar je dient zelf een kussen en slaapzak mee te nemen. Gas om te koken is aanwezig, maar je moet wel je eigen borden, bestek, pannen en drinkfles/ beker meenemen.

De Dumpling Hut waar je de derde nacht slaapt tijdens de Milford Track - by NOMADS

Praktische zaken Milford Track

  • Er is geen telefoonontvangst in het gehele gebied. Vertel iemand van tevoren dat je de track gaat lopen.
  • De weersomstandigheden kunnen extreem zijn; het gebied staat bekend vanwege de vele regenval. Rivieren kunnen overstromen waardoor het soms zelfs kan voorkomen dat delen van de track onbegaanbaar zijn. Hierdoor kan het zijn dat je terug moet keren of dat je middels een helikopter naar een ander gedeelte van de track wordt vervoerd. Alhoewel dit niet heel vaak voorkomt, moet je wel voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden. Check van tevoren de weersvoorspellingen en vergeet niet om regenkleding en een windjack in te pakken.
  • Je kunt nergens langs de track eten kopen; je dient al je eigen eten en snacks mee te nemen. Denk aan proteïne- en koolhydraatrijk eten want je hebt veel energie nodig! Drinkwater kun je in de hutten bijvullen.
  • Afval dien je zelf mee te nemen; er zijn geen prullenbakken. Neem dus een afvalzak mee waarin je dit kunt bewaren.

Algemene tips voor de Milford Track

  • Pak zo licht mogelijk, maar neem wel kleding mee voor alle weersomstandigheden.
  • Neem oordoppen mee (je slaapt met 20 man in de zaal) en ook slippers zijn handig. Je mag de hutten namelijk niet betreden op wandelschoenen.
  • Vergeet GEEN anti-muggenspray. Op sommige plekken langs de track zitten namelijk ontzettend veel sandflies.
  • Wil je zwemmen vergeet dan ook niet om badkleding in te pakken.
  • Check hier de complete paklijst.

Ga jij de Milford Track lopen en heb je na het lezen van ons artikel nog vragen? Stel ze gerust hieronder! Mocht je net achter het net hebben gevist, maar zou je graag wel een meerdaagse hike willen lopen? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere mogelijkheden zoals de Kepler Track, de Routeburn Track, Great Coast Walk in het Abel Tasman National Park. Ook zijn er waanzinnige daghikes te maken in Nieuw-Zeeland, zoals de Tongariro Crossing.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Nieuw-Zeeland

Bergwandelen

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven