Kosten & Budget rondreis Nieuw-Zeeland - by NOMADS

Kosten & budget rondreis Nieuw-Zeeland

Wat kost een rondreis Nieuw-Zeeland?

Veel mensen denken dat Nieuw-Zeeland een dure reisbestemming is. En eerlijk is eerlijk; aanvankelijk dachten wij dit ook. Maar na vijf maanden door dit waanzinnige land te hebben gereisd kunnen wij concluderen dat de kosten ons alles zijn meegevallen. Dus laat dit je er niet van weerhouden om Nieuw-Zeeland te bezoeken! Wij gaven per maand zelfs minder geld uit dan tijdens een maand backpacken door Centraal Amerika of Azië. Maar daarbij hebben wij vrij ‘basic’ rondgereisd (lees: kamperen, geen tours/ activiteiten). Hoeveel geld jij nodig hebt voor een rondreis door Nieuw-Zeeland en aan welk dagbudget je zou moeten denken hangt volledig van jezelf af. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. In dit artikel zetten we de kosten uiteen zodat je een idee krijgt van het benodigde budget voor een rondreis door Nieuw-Zeeland.

Kosten vliegticket Nieuw-Zeeland

Helaas ligt Nieuw-Zeeland letterlijk aan de andere kant van de wereld waardoor een vliegticket behoorlijk wat kan kosten. Uiteraard varieert de prijs per periode en hangt het ook af van hoe ver je van tevoren boekt, maar verwacht minimaal €1000 te betalen voor een retourticket. Doorgaans liggen de kosten voor een vliegticket naar Auckland net iets lager dan wanneer je op Christchurch of Wellington vliegt.

Wij zoeken altijd uit wat de goedkoopste maand is om naar een bestemming te vliegen. Als je flexibel bent qua reisperiode kun je hierdoor al snel €300 besparen op een vliegticket. Soms loont het ook om naar andere vliegvelden te kijken, zoals Düsseldorf.

Kosten & Budget rondreis Nieuw-Zeeland - reizen met een camper

Kosten vervoer Nieuw-Zeeland

Het type vervoersmiddel bepaalt jouw grotendeels hoeveel kosten je maakt voor je rondreis door Nieuw-Zeeland. En heeft dan ook een behoorlijk impact op het budget. Hieronder lichten we de verschillende opties toe en vertellen we waarom jouw keuze voor een bepaald vervoersmiddel allesbepalend is voor jouw benodigde budget.

Reizen met de bus

Veel jongeren kiezen ervoor om rond te reizen per bus. De grootste touroperators zijn Kiwi Experience en Stray. Eigenlijk is deze manier van transport te vergelijken met een hop on hop off bus die langs de meeste hoogtepunten van het land reist. Ideaal als je geen rijbewijs hebt of als je veel mensen wilt leren kennen, maar ook als je geen zin hebt om je bezig te houden met een reisroute. Bovendien is de buschauffeur ook een gids die veel weet te vertellen over de omgeving.

Het nadeel is echter dat je niet de volledige vrijheid hebt om op alle plekken te kunnen komen en dat je min of meer genoodzaakt bent om in hostels en hotels te overnachten. Campings zijn vaak geen optie omdat de bus daar meestal niet bij in de buurt stopt. Later in dit artikel meer over de kosten per type accommodatie. De uiteindelijke kosten voor een busticket hangt af van hoe lang je ervan gebruik wilt maken, wat je allemaal wilt zien, in welk seizoen je reist en wanneer je het ticket boekt, maar varieert tussen de $600 en 1700 NZD / €350 – 935. Meestal kun je jouw busticket met flinke korting scoren als je hem op de kop tikt in het voor- of naseizoen.

Reizen met de camper

Wil je meer vrijheid ervaren dan kun je reizen met een auto of camper, waarbij campers verreweg het populairst zijn. Met name de zogeheten ‘self-contained’ campers. Deze campers zijn voorzien van bepaalde faciliteiten zoals een toilet, wasbak en prullenbak waarmee je een aantal dagen off grid kunt kamperen zonder dat je daarbij schade aan het milieu aanricht. Reizen met zo’n self-contained camper brengt de volgende voordelen met zich mee t.o.v. reizen met een auto, non self-contained camper of per bus:

 • Je mag op speciaal aangestelde plekken die door het hele land te vinden zijn gratis kamperen (freedom camping)
 • Altijd en overal je eigen huis op wielen mee (eigen keuken, bed, etc.)

Een camper huren in Nieuw-Zeeland is helaas niet goedkoop. Verwacht minimaal zo’n €650 p.w. kwijt te zijn aan een self-contained camper inclusief verzekeringen. Er zijn ontzettend veel verhuurbedrijven waar je terecht kunt om een camper te huren voor Nieuw-Zeeland. Wil je er zeker weten van zijn dat je jouw camper bij een betrouwbare partij huurt, dan raden we je aan om te boeken bij Travelhome. Deze Nederlandse reisorganisatie is dé specialist in camperreizen met een zeer uitgebreid camperaanbod. De prijzen zijn duidelijk, ze bieden eerlijk advies en maatwerk camperreizen zijn ook mogelijk. Ook handig: bij Travelhome kun je geheel vrijblijvend en gratis een brochure aanvragen met daarin alle informatie die je nodig hebt over het huren van een camper plus het complete camperaanbod en vroegboekkortingen.

Ben je van plan om een roadtrip van minimaal 6 weken door Nieuw-Zeeland te maken, dan loont het wellicht meer om een camper te kopen en deze aan het eind van jouw roadtrip weer te verkopen. Dit is wat de meeste backpackers doen en er is dan ook enorme handel in tweedehands campers. De kosten van zo’n camper ligt doorgaans tussen de $6000 – 10.000 NZD / €3500 – 5900. Wij hebben onze camper volledig zelf gebouwd en bij de verkoop ervan zelfs een kleine winst gemaakt. Zo hebben we dus praktisch gratis door Nieuw-Zeeland gereisd, afgezien van de benzinekosten. Lees hier alles over een camper bouwen in Nieuw- Zeeland.

Altijd overal kunnen koken met een camper - by NOMADS

Reizen met de auto

Het kan natuurlijk ook zijn dat het huren van een camper te duur is of dat je gewoon liever per auto reist. Het voordeel aan reizen met een auto t.o.v. de bus is dat je wel de vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt. Wanneer je er ook voor kiest om te overnachten in een tent, kun je bovendien de kosten behoorlijk drukken.

Al voor €165 p.w. kun je een kleine auto huren. Zelf huren wij altijd bij Sunnycars. Je huurt hier namelijk een auto op all-in basis. Zo ben je goed verzekerd en sta je nooit voor verrassingen. Daarnaast heeft Sunnycars een Nederlandse support afdeling waar je 24/7 terecht kunt. En mochten je reisplannen onverwachts wijzigen dan kun je tot een uur voor huuraanvang kosteloos annuleren. Wel zo fijn!

Auto huren Nieuw-Zeeland: wat zijn de kosten?

Bezineprijs Nieuw-Zeeland

Wanneer je met een camper of auto door Nieuw-Zeeland gaat reizen, zul je ook de brandstofkosten moeten meenemen in jouw totaal benodigde budget. De bezineprijs in Nieuw-Zeeland ligt een stuk lager dan in Nederland, maar de prijzen variëren wel per eiland. Op het Noordereiland is het doorgaans iets goedkoper dan op het Zuidereiland. Wij betaalden hier gemiddeld zo’n $1,80 – 2 NZD / €1,05 – 1,17 per liter. Op het Zuidereiland lag het gemiddelde met zo’n $2 – 2,20 NZD / €1,17 – 1,28 pet liter benzine net iets hoger.

Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent aan bezine in Nieuw-Zeeland hangt af van jouw reisroute en vervoersmiddel. Zo rijden auto’s zuiniger dan campers. Wil je per camper reizen en jouw kosten qua benzine berekenen, ga er dan vanuit dat een camper gemiddeld 1:9 rijdt. Wij hebben in vijf maanden tijd zo’n 10.000 kilometer afgelegd met onze camper en hebben daarbij zo’n €2100 uitgegeven aan benzine.

Dieselprijs Nieuw-Zeeland

De dieselprijzen in Nieuw-Zeeland liggen gemiddeld op $2,35 NZD / €1,29 per liter. Maar wanneer jouw auto of camper op diesel rijdt moet je Road User Charges betalen (‘RUC’). Dit is een bedrag wat je per 1000 kilometer moet betalen en bedraagt 76 NZD /€42 per 1000 kilometer. Check de website van de New Zealand Transport Agency voor de meest up-to-date tarieven en voor meer informatie omtrent RUC.

TIP: raadpleeg de app Gaspy voor een overzicht van de meest voordelige bezineprijs in de directe omgeving of per gewenste locatie. Wij hebben deze app veelvuldig gebruikt waardoor we flink geld hebben bespaard. Soms was het verschil in prijs namelijk 15 NZD per liter.

Kosten accommodaties in Nieuw-Zeeland

Naas het type vervoersmiddel heeft jouw accommodatie voorkeur in Nieuw-Zeeland een grote invloed op de uiteindelijke kosten die je zult maken. Bekijk hieronder hoeveel geld je gemiddeld kwijt bent per type accommodatie:

Freedom campings

Vrijwel door het hele land zijn er speciaal aangestelde plekken te vinden waar je gratis mag kamperen voor een maximum van een x aantal aaneengesloten nachten per kalendermaand (vaak 2 of 3 nachten). Op 90% van alle freedom campsites worden alleen self-contained campers toegestaan omdat er geen of alleen basic voorzieningen aanwezig zijn. Een enkele keer worden ook non self-contained campers en tenten toegestaan.

Met freedom campsites kun je ontzettend veel geld besparen op overnachtingen. Bovendien zijn de freedom campsites vaak gelegen op prachtige plekken in de natuur met uitzichten waar geen enkel luxe hotel tegenop kan.. Wij kampeerden dan ook bijna altijd op freedom campsites met onze self-contained camper. Een enkele keer overnachtten we op campings voor de faciliteiten (wasmachines, douche etc.) of omdat er simpelweg geen freedom camping in de buurt was.

Prachtige freedom campground in Nieuw-Zeeland - by NOMADS

Kosten betaalde campings

Campings zijn in heel Nieuw-Zeeland te vinden en variëren van basic tot luxe. Prijzen voor een camper of tentplek zijn meestal gelijk en variëren tussen de $15 en $35 NZD/ €8 – 19 p.p.p.n. Heb je stroom nodig voor jouw camper dan moet je meestal wat extra betalen voor een powered site. Als je gaat kamperen met een tent of camper dan zijn de apps Wikicamps en Campermate onmisbaar. In deze apps vind je niet alleen betaalde en gratis campings in Nieuw-Zeeland, maar ook handige voorzieningen zoals openbare toiletten en douches.

Kosten & Budget Nieuw-Zeeland - campings

Kosten hostels, hostels en Airbnb

Een dormbed in Nieuw-Zeeland kost gemiddeld tussen de $20 – 40 NZD / €12 – 23 p.n. en voor een privékamer in een hostel betaal je gemiddeld zo’n $80 NZD / €47. Wifi is vrijwel altijd inbegrepen bij de prijs, maar ontbijt meestal niet. Wel kun je je eigen maaltijden bereiden in de keuken die in 95% van alle hostels te vinden is.

Hotels zijn niet goedkoop in Nieuw-Zeeland, al helemaal niet in het hoogseizoen. De prijzen voor budgethotels beginnen bij $70 NZD / €40, maar liggen gemiddeld zo rond de €70 voor een tweepersoonskamer. Wil je liever niet kamperen of overnachten in hostels, maar ook geen fortuin kwijt zijn aan hotels? Dan is Airbnb in Nieuw-Zeeland een goede optie met prijzen vanaf $25 NZD – €16 p.p.p.n.

Kosten eten / drinken Nieuw-Zeeland

De prijzen in de supermarkt liggen in Nieuw-Zeeland net iets hoger dan die in Nederlandse supermarkten, maar het is niet schrikbarend. Zuivelproducten en alcohol zijn wel fors duurder in Nieuw-Zeeland. Ook groente en fruit is vaak prijziger, maar als je gewoon seizoensproducten koopt die vaak in de aanbieding zijn, valt het allemaal reuze mee. Wij waren per week zo’n €200 – €250 kwijt aan boodschappen. De goedkoopste supermarktketen is de Pak n Save, die met name veel te vinden is op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De Countdown en New World supermarkten zijn net iets duurder, maar hebben soms wel goede aanbiedingen. Wij vonden het brood bij de laatst genoemde twee supermarkten vaak beter dan bij de Pak n Save.

In de meer afgelegen gebieden vind je doorgaans alleen kleinere en duurdere supermarkten. Om geld te besparen kun je het beste boodschappen inslaan bij een grotere supermarkt voordat je naar het afgelegen gebied reist.

Restaurants in Nieuw-Zeeland zijn over het algemeen net iets goedkoper dan in Nederland. Voor een hoofdgerecht betaal je tussen de €15 en €25.  Prijzen van Fastfood restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Sushi is trouwens ook erg goedkoop vergeleken met Nederland.

Kosten rondreis Nieuw-Zeeland - prijzen supermarkt

Kosten tours / activiteiten Nieuw-Zeeland

Tours en outdoor activiteiten zijn niet goedkoop in Nieuw-Zeeland. Prijzen lopen uiteen tussen $100-600 NZD / €59 – €355. Dus als je van plan bent om veel tours en activiteiten te maken, dan moet je hiervoor veel geld reserveren. Get Your Guide biedt hele scherpe laste minute deals en andere aanbiedingen voor tours en activiteiten. Het fijne aan Nieuw-Zeeland is dat je vrijwel nooit entreegeld hoeft te betalen voor Nationale Parken en dat je die zelfstandig kunt bezoeken. Zodoende kun je dus op eigen houtje vrijwel alle highlights van het Noorder- en Zuidereiland bekijken zonder daarvoor een tour te hoeven boeken.

Ben je net als wij een enorme fan van hiken en ben je plan om meerdaagse hikes te lopen in Nieuw-Zeeland, dan zul je doorgaans moeten overnachten in berghutten waarvoor je moet betalen. Vaak is kamperen met een tent helaas niet toegestaan. Prijzen voor een bunkbed in een berghut beginnen bij $10 NZD / €5,90 p.p.p.n., maar kunnen oplopen tot wel $140 NZD /  €81 p.p.p.n. voor de meest populaire tracks (Milford en Routeburn track). Overigens zijn er ook prachtige daghikes te maken in Nieuw-Zeeland waarvoor je helemaal niets hoeft te betalen. Zoals de bekende Tongariro Crossing en Abel Tasman National Park daghikes.

Benodigd dagbudget Nieuw-Zeeland

Hopelijk ben je nu een stukje wijzer geworden over de gemiddelde kosten in Nieuw-Zeeland. Hoeveel dagbudget jij uiteindelijk nodig hebt hangt vooral af van wat voor type reiziger jij bent. Het is dus erg lastig om een exact kostenplaatje te schetsen, toch hebben we geprobeerd om per type reiziger / vervoersmiddel een idee te geven van het gemiddelde benodigde dagbudget:

Reizen met hop-on-hop-off-bus

Als backpacker die reist met een bus heb je een budget van $65 – 95 NZD / €38 – 55 per dag nodig. Daarbij zijn we ervan uitgegaan dat je overnacht in hostels en jouw maaltijden voornamelijk zelf bereidt en maximaal 3 activiteiten per maand maakt.

 • Hostel: $20 – 40 NZD / €12 – 23 p.n.
 • Bus: $20 – 30 NZD / €12 – 19 p.n.
 • Eten / Drinken: $15 NZD / €8,70
 • Tours / Activiteiten $10 NZD / €5,90

Reizen met een self-contained camper

Huur je in je eentje een self-contained camper dan heb je zo’n $202 NZD / €117 per dag nodig. Daarbij zijn we ervan uitgegaan dat je voornamelijk overnacht op freedom campsites, jouw maaltijden voor 80% zelf bereidt en maximaal 2 activiteiten per maand maakt. Wanneer je de camper huurt met iemand anders en de benzinekosten split, heb je een budget van $116 NZD – €67 per dag nodig.

 • Overnachting: $5 NZD / €2,90
 • Camperhuur: $150 NZD / €87 p.d.
 • Benzine: $22 NZD / €12,75 (100 km per dag, 1:9, $1,95 per liter benzine)
 • Eten / Drinken: $15 / €8,70
 • Tours / Activiteiten $10 / €5,90

Reizen met auto + tent

Huur je in je eentje een kleine huurauto dan heb je een gemiddeld dagbudget van $102 NZD / €60 per dag nodig hebben. Daarbij zijn we ervan uitgegaan dat je elke nacht overnacht op een camping, jouw maaltijden voor 80% zelf bereidt en maximaal 2 activiteiten per maand maakt. Wanneer je de auto huurt met iemand anders en de benzinekosten split, zou het uitkomen op $80 NZD – €47 per dag.

 • Overnachting: $22 NZD/ €12,75 p.p.p.n.
 • Autohuur: $42 NZD / €24 p.d.
 • Benzine: $13 NZD / €7,50 (100 km per dag, 1:15, $1,95 per liter benzine)
 • Eten / Drinken: $15 / €8,70
 • Tours / Activiteiten $10 / €5,90

Reizen met auto + overnachten in hotels

Reis je met een kleine huurauto en overnacht je in middelklasse hotels, dan moet je denken aan een gemiddeld dagbudget van $220 NZD / €127. Daarbij zijn we ervan uitgegaan dat je de auto in je eentje huurt, dineert in restaurants en maximaal 2 activiteiten per maand maakt. Wanneer je de auto huurt met iemand anders en de benzinekosten split, zou het uitkomen op $193 NZD – €112 per dag.

 • Overnachting: $80 NZD/ €46 p.p.p.n.
 • Autohuur: $42 NZD / €24 p.d.
 • Benzine: $13 NZD / €7,50 (100 km per dag, 1:15, $1,95 per liter benzine)
 • Eten / Drinken: $75 / €43
 • Tours / Activiteiten $10 / €5,90

Conclusie

Als je niet al te veel om luxe geeft en avontuurlijk bent ingesteld, dan hoeft een rondreis door Nieuw-Zeeland niet zo gek veel te kosten, maar verblijf je graag in hotels en ben je van plan veel tours/ activiteiten te doen, dan kunnen de kosten behoorlijk hoog oplopen. De allergoedkoopste optie is om een self-contained camper te kopen of te bouwen en deze en aan het eind van jouw rondreis weer te verkopen. Maar je moet hiervoor wel de tijd hebben.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Nieuw-Zeeland

Bergwandelen

Naar alle blogs

2 Vragen en reacties

 1. Ha Esther en Kay,
  Superhandige informatie hebben jullie hier op een rij gezet over Nieuw Zeeland! Mijn zus en ik overwegen begin volgend jaar te gaan. Van wanneer is de info die jullie hierboven hebt geplaatst? Even handig om te weten ivm inflatie etc.
  Harteljjke groet,
  Astrid dB

  1. Hoi Astrid,
   Leuk om te horen 🙂 En wat gaaf dat jullie overwegen om volgend jaar Nieuw-Zeeland te gaan. Het is zo’n te gek land!
   De artikelen zijn ruim 3 jaar geleden geschreven, dus inmiddels zal het prijsniveau zijn gestegen. We zullen ons er weer eens in verdiepen om de artikelen te vernieuwen.
   Groet,
   Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven