BESTE REISTIJD NIEUW-ZEELAND: DE 4 SEIZOENEN OP EEN RIJ

WAT IS DE BESTE REISTIJD VOOR NIEUW-ZEELAND?

Wil je een rondreis door Nieuw-Zeeland maken, maar weet je niet wat de beste reistijd is om dit land te bezoeken? Als je het ons vraagt bestaat er eigenlijk geen beste reistijd voor Nieuw-Zeeland. Het hele jaar door kun je namelijk een fantastische rondreis maken door het adembenemende en veelzijdige Nieuw-Zeeland. Elk seizoen heeft wel wat te bieden: lucky you! Het hangt dus eigenlijk grotendeels af van jouw persoonlijke voorkeur: ga je naar Nieuw-Zeeland om er te hiken, skiën, of voor een portie zonneschijn? Wij hebben de seizoenen en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet zodat je jouw keuze kunt vereenvoudigen.

 

WANNEER KUN JE NIEUW-ZEELAND HET BESTE BEZOEKEN?

Het Nieuw-Zeelandse klimaat is te vergelijken met dat van Nederland, alleen zijn de seizoenen omgedraaid omdat Nieuw-Zeeland op het Zuiderlijk halfrond is gelegen. En dit kan nog wel eens verwarrend zijn: zo is het zomer wanneer het winter is Nederland en andersom. Zie hieronder in welke maanden de seizoenen vallen:

Lente: september – november
Zomer: december – februari
Herfst: maart – mei
Winter: juni – augustus

NIEUW-ZEELAND TIJDENS DE LENTE

+ Bloemen volop in bloei, laagseizoen
– Kan af en toe nog best fris zijn

De lente is een prachtige tijd om te reizen door Nieuw-Zeeland: de bergtoppen zijn nog bedekt met sneeuw terwijl de bloemen alweer beginnen te bloeien en de bladeren beginnen te groeien. Watervallen denderen in volle kracht naar beneden en ook het waterpeil van de rivieren staat hoog vanwege het smeltende ijs en sneeuw. Verder lopen de temperaturen weer langzaam op, alhoewel in het september nog wel fris kan zijn.

Het fijne aan de lente is ook dat het nog laagseizoen is, waardoor de prijzen van accommodaties doorgaans lager liggen dan in het hoogseizoen en ook zijn er nog niet zo veel toeristen. Alhoewel het vanaf halverwege wel steeds drukker wordt, met name op het Noordereiland. Hierdoor is het verstandig om accommodaties op tijd te boeken.

NIEUW-ZEELAND TIJDENS DE ZOMER

New Chums Beach: must see Noordereiland Nieuw Zeeland

Bay of Plenty - Hukuwai Beach Noordereiland Nieuw-Zeeland

+ Veel zon, lange dagen
– Druk & duur

Tijdens de koude wintermaanden (december, januari, februari) waarbij het wellicht zelfs vriest in Nederland, is het in Nieuw-Zeeland goed vertoeven met zomerse temperaturen van gemiddeld 20 tot 25°C. Bloemen staan volop in bloei (waaronder de schitterende lupins rondom Lake Tekapo), het zeewater is aangenaam de dagen zijn extra lang en de nachten zijn zwoel. Dit maakt het een aantrekkelijke periode om Nieuw Zeeland te bezoeken en even te ontsnappen aan de Nederlandse kou.

Het grote nadeel is dat de Nieuw-Zeelandse zomer ook het meest populair is onder toeristen. Daarnaast hebben de Kiwi’s zelf ook vakantie waarmee het extra druk is. Bovendien liggen de prijzen van accommodaties hoger en moet je ruim van tevoren boeken.

Wij vonden het af en toe zelfs te warm in januari en februari: de zon is namelijk ontzettend fel vanwege het gat in de ozonlaag en de geringe luchtvervuiling…

NIEUW-ZEELAND TIJDENS DE HERFST

Ben Lomond Track Queenstown

Lindis Pass Zuidereiland Nieuw Zeeland

+ Veel minder druk, prijzen zijn lager en goede temperaturen in maart & april
– Vanaf mei wordt het koud en is het Great Walk Season afgelopen

De Nieuw-Zeelandse herfst is wat ons betreft de beste tijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken: de toeristenmassa is verdwenen, prijzen van accommodaties zijn lager en de temperaturen zijn tot halverwege april nog erg aangenaam. In maart worden in sommige regio’s zoals de Bay of Island en Rotorua (beide gelegen op het Noordereiland) zelfs nog temperaturen van rond de 27 °C bereikt! Ook staan de wijngaarden in maart volop in bloei: dus mocht je een wijnliefhebber zijn, dan is dit de beste tijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken. Nog een andere reden om Nieuw-Zeeland in maart of april te bezoeken zijn de perfecte weersomstandigheden om te hiken: de zon is minder fel en het Great Walk Season is nog gaande wat inhoudt dat de tracks veelal in de beste conditie zijn om te bewandelen.

Tegen het einde van april verkleuren de bladeren en merk je dat het herfst seizoen in volle gang is: een prachtig gezicht. Temperaturen dalen langzaam, maar vanaf mei wordt het pas het echt kouder. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 11 °C waarbij het op Zuidereiland doorgaans iets kouder is. Met name de nachten zijn fris! Wel laten steeds meer besneeuwde bergtoppen zich zien wat schitterende plaatjes oplevert.

NIEUW-ZEELAND TIJDENS DE WINTER

Beste reistijd Nieuw-Zeeland - winterseizoen

+ Perfect voor wintersportliefhebbers, weinig toeristen
– Koud en nat (sommige delen), korte dagen

Wanneer je een wintersportliefhebber bent, dan zijn de maanden juni en juli de maanden om Nieuw-Zeeland te bezoeken! Queenstown opent het wintersportseizoen met een jaarlijks terugkerend festival vol met muziek, wintersport en entertainment. Naast Queenstown zijn Wanaka, en Mount Hutt populaire skigebieden op het Zuidereiland. Maar ook op het Noordereiland kun je skiën met skigebieden als Whakapapa en Turoa in het Tongariro National Park.

Goed om te weten: het weer op het Noordereiland verschilt met het weer op het Zuidereiland. Rondom Auckland is het meestal ‘natst’ terwijl het rondom Queenstown meestal het ‘droogst’ is.

 

LEES MEER OVER NIEUW-ZEELAND:

– Rondreis Nieuw-Zeeland: 3, 4, 5 of 6 weken route langs alle hoogtepunten
– Zelf een camper bouwen in Nieuw-Zeeland
Abel Tasman National Park: waanzinnig mooi & divers

Alle blogs over Nieuw-Zeeland

 

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter