Beste reistijd Nieuw-Zeeland - by NOMADS

Beste reistijd Nieuw-Zeeland: de 4 seizoenen op een rij

Wanneer kun je Nieuw-Zeeland het beste bezoeken?

Benieuwd naar de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland? Als je het ons vraagt bestaat er eigenlijk geen beste reistijd voor Nieuw-Zeeland. Het hele jaar door kun je namelijk een fantastische rondreis maken door dit adembenemende en veelzijdige land. Elk seizoen heeft wel wat te bieden: lucky you! Het hangt dus eigenlijk grotendeels af van jouw persoonlijke voorkeur: ga je naar Nieuw-Zeeland om er te hiken, skiën, of voor een portie zonneschijn? Wij hebben de seizoenen en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet zodat je jouw keuze kunt vereenvoudigen.

Wat is de beste tijd voor Nieuw-Zeeland?

Het Nieuw-Zeelandse klimaat is te vergelijken met dat van Nederland, alleen zijn de seizoenen omgedraaid omdat Nieuw-Zeeland op het Zuiderlijk halfrond is gelegen. En dit kan nog wel eens verwarrend zijn: zo is het zomer wanneer het winter is Nederland en andersom. Zie hieronder in welke maanden de seizoenen vallen:

Lente: september – november
Zomer: december – februari
Herfst: maart – mei
Winter: juni – augustus

Nieuw-Zeeland tijdens de lente

Pluspunten lente

 • Bloemen volop in bloei
 • Laagseizoen, dus accommodaties en transport voordeliger

Minpunten lente

 • Kan af en toe nog best fris zijn

September, oktober en november zijn een prachtige periode om door Nieuw-Zeeland te reizen. Tijdens de lente zijn de bergtoppen  nog bedekt met sneeuw terwijl de bloemen alweer beginnen te bloeien en de bladeren beginnen te groeien. Watervallen denderen in volle kracht naar beneden en ook het waterpeil van de rivieren staat hoog vanwege het smeltende ijs en sneeuw. Verder lopen de temperaturen weer langzaam op, alhoewel in het september nog fris kan zijn.

Het fijne aan de lente is ook dat het nog laagseizoen is, waardoor de prijzen van accommodaties doorgaans lager liggen dan in het hoogseizoen en ook zijn er nog niet zo veel toeristen. Alhoewel het vanaf halverwege wel steeds drukker wordt, met name op het Noordereiland. Hierdoor is het verstandig om accommodaties op tijd te boeken.

Nieuw-Zeeland tijdens de zomer

New Chums Beach: must see Noordereiland Nieuw Zeeland

Bay of Plenty - Hukuwai Beach Noordereiland Nieuw-Zeeland

Pluspunten zomer

 • Aangename temperatuur
 • Veel zon en lange dagen

Minpunten zomer

 • Zeer populaire periode
 • Accommodaties prijzig, evenals het huren van een auto of camper

Tijdens de koude wintermaanden (december, januari, februari) waarbij het wellicht zelfs vriest in Nederland, is het in Nieuw-Zeeland goed vertoeven met zomerse temperaturen van gemiddeld 20 tot 25°C. Bloemen staan volop in bloei (waaronder de schitterende lupins rondom Lake Tekapo), het zeewater is aangenaam de dagen zijn extra lang en de nachten zijn zwoel. Dit maakt het een aantrekkelijke periode om Nieuw Zeeland te bezoeken en even te ontsnappen aan de Nederlandse kou.

Het grote nadeel is dat de Nieuw-Zeelandse zomer ook het meest populair is onder toeristen. Daarnaast hebben de Kiwi’s ook vakantie waarmee het extra druk is. Bovendien liggen de prijzen van accommodaties hoger en moet je ruim van tevoren boeken.

Wij vonden het af en toe zelfs te warm in januari en februari: de zon is namelijk ontzettend fel vanwege het gat in de ozonlaag en de geringe luchtvervuiling.

Nieuw-Zeeland tijdens de herfst

Ben Lomond Track Queenstown

Lindis Pass Zuidereiland Nieuw Zeeland

Pluspunten herfst

 • Veel minder druk
 • Prijzen van accommodaties, huurauto en camper aanzienlijk lager
 • Temperaturen in maart en april doorgaans nog aangenaam

Minpunten herfst

 • Vanaf mei wordt het koud
 • Great Walk Season vanaf mei afgelopen, waardoor vele prachtige hikes en huttentochten niet meer mogelijk zijn

De Nieuw-Zeelandse herfst is wat ons betreft de beste tijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken: de toeristenmassa is verdwenen, prijzen van accommodaties zijn lager en de temperaturen zijn tot halverwege april nog erg aangenaam. In maart worden in sommige regio’s zoals de Bay of Island en Rotorua (beide gelegen op het Noordereiland) zelfs nog temperaturen van rond de 27 °C bereikt! Ook staan de wijngaarden in maart volop in bloei: dus mocht je een wijnliefhebber zijn, dan is dit de beste tijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken. Nog een andere reden om Nieuw-Zeeland in maart of april te bezoeken zijn de perfecte weersomstandigheden om te hiken: de zon is minder fel en het Great Walk Season is nog gaande wat inhoudt dat de tracks veelal in de beste conditie zijn om te bewandelen.

Tegen het einde van april verkleuren de bladeren en merk je dat het herfst seizoen in volle gang is: een prachtig gezicht. Temperaturen dalen langzaam, maar vanaf mei wordt het pas het echt kouder. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 11 °C waarbij het op Zuidereiland doorgaans iets kouder is. Met name de nachten zijn fris! Wel laten steeds meer besneeuwde bergtoppen zich zien wat schitterende plaatjes oplevert.

Nieuw-Zeeland tijdens de winter

Beste reistijd Nieuw-Zeeland - winterseizoen

Pluspunten winter

 • Perfect voor wintersportliefhebber
 • Weinig toeristen

Minpunten herfst

 • Koud en nat
 • Korte dagen

Wanneer je een wintersportliefhebber bent, dan zijn de maanden juni en juli de maanden om Nieuw-Zeeland te bezoeken! Queenstown opent het wintersportseizoen met een jaarlijks terugkerend festival vol met muziek, wintersport en entertainment. Naast Queenstown zijn Wanaka, en Mount Hutt populaire skigebieden op het Zuidereiland. Maar ook op het Noordereiland kun je skiën met skigebieden als Whakapapa en Turoa in het Tongariro National Park.

Goed om te weten: het weer op het Noordereiland verschilt met het weer op het Zuidereiland. Rondom Auckland is het meestal ‘natst’ terwijl het rondom Queenstown meestal het ‘droogst’ is.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Nieuw-Zeeland

Bergwandelen

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven