Maya tempel Mexico

Maya tempels Mexico: top 5 die je gezien moet hebben

De meest indrukwekkende Maya tempels van Mexico

Welkom in de mystieke wereld van de Maya’s, een beschaving die onschatbare schatten heeft achtergelaten die tot op de dag van vandaag de verbeelding van velen prikkelen. De majestueuze Maya-tempels, verspreid over Midden-Amerika, staan als stille getuigen van een rijke en complexe geschiedenis die nog steeds onderzoekers en reizigers fascineert. In deze blog nemen we je mee op een reis langs de top 5 Maya-tempels, elk met zijn eigen unieke verhaal en architectonische pracht.

Top 5 Maya tempels van Mexico

Maya tempels in Mexico: grote complexen met imposante bouwwerken waar de vroegere Maya’s hun bestaan rondom hadden opgebouwd. Met name tussen 250-900 na Christus floreerden de Maya’s. Bekend is dat ze een geschrift hadden en al veel kennis hadden over astronomie, architectuur, wiskunde en recycling. Maar veel van de Mayacultuur is nog onbekend. Zo weten we bijvoorbeeld niet waarom de meeste Maya’s rond de 10e eeuw waren verdwenen. Vandaag de dag worden er nog steeds nieuwe tempels ontdekt die diep verscholen liggen in de Mexicaanse jungle.

Een bezoek aan één van deze indrukwekkende Maya tempels die Mexico rijk is mag dan ook niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Mexico. Met name in de Yucatan provincie zijn veel Maya tempels die echt een bezoek waard zijn, maar ook daarbuiten staan prachtige Maya tempels die je zeker niet wil overslaan. Wij hebben ruim 4 weken door Mexico gereisd en veel Maya tempels gezocht met ieder hun unieke identiteit. Van de iconische trappen van Chichen Itza tot de mysterieuze ruïnes van Palenque. Ontdek met ons de verborgen geheimen en de adembenemende schoonheid van deze eeuwenoude monumenten. Laat je inspireren door de ongeëvenaarde nalatenschap van een van de meest intrigerende beschavingen uit de geschiedenis met onze top vijf Maya tempels in Mexico.

1. Uxmal

Onze favoriete Maya tempels in Mexico vind je in Uxmal. Uxmal is gebouwd tussen 700 en 1000 na Christus en tijdens het hoogtepunt woonden er zo’n 25.000 Maya’s. Dankzij het gebruik van stevige materialen en stenen is Uxmal één van de best bewaarde Maya tempels van Mexico gebleven. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe de Maya steden er destijds uit hebben gezien.

Het bekendste gebouw is de 40 meter hoge Piramide van de Tovenaar. Deze zie je direct wanneer je het complex betreedt. Opvallend is zijn ovale vorm; normaliter zijn de piramides vierkant of rechthoekig. Maar er zijn nog meer indrukwekkende ruïnes te bekijken in Uxmal. Het grote verschil met Uxmal en bijvoorbeeld het bekende Chichén Itzá is dat je bij Uxmal veel ruïnes en tempels mag beklimmen. Daarnaast heeft Uxmal tempels gebouwd op verschillend levels. Dit geeft een fantastisch uitzicht over het gehele complex. Plus: het is veel minder toeristisch wat de locatie een magischer gevoel geeft.

TIP: bezoek Uxmal in de ochtend wanneer het nog rustig is en de zon niet op zijn felst. Je hebt er ongeveer een halve dag voor nodig om alles te kunnen zien. Uxmal ligt op nog geen uur rijden van het gezellige Mérida; de hoofdstad van Yucatan. Lees hier alles over Mérida.

Maya tempel mexico Uxmal

2. Palenque

Mayastad Palenque is vanwege zijn ligging in de jungle in een bergachtige omgeving misschien wel de meest indrukwekkende Mayastad die we hebben bezocht. Je hoort hier de brulapen in de bomen zitten en je kunt hier de meeste tempels beklimmen. Bij sommige mag je ook echt naar binnen gaan en kun je graftombes zien. Daarnaast vonden we het fascinerend om te horen dat nog maar slechts 10% van de totale Maya ruïnes bij Palenque bloot ligt en dat nog zo’n 1400 andere tempels overwoekerd zijn door bomen en verbogen liggen in de Mexicaanse jungle. Deze zijn recentelijk allemaal ontdekt dankzij infraroodcamera’s.

Wanneer je de Maya tempels van Palenque gaat bezoeken is het verstandig om ook hier weer vroeg te beginnen. Bij elke tempel staat er informatie in het Engels, dus je kun het complex goed zelf verkennen. Wij deden er in totaal 2,5 uur over. Als je eenmaal het park betreedt zul je ongetwijfeld meerdere malen benaderd worden door gidsen die zichzelf daar verkopen. Zij bieden daar twee verschillende tours aan. Met de eerste verken je alleen het ‘zichtbare’ complex met de grootste tempels. Met de tweede tour ga je met de gids echt in de jungle in om ook wildlife te spotten en de ruïnes te bekijken die nog niet echt goed zichtbaar zijn. Je kunt dit ook zelfstandig doen, maar een gids weet je natuurlijk veel meer te vertellen wat een aanrader is om dit in ieder geval één keer bij een Maya tempel in Mexico te doen.

Maya tempel mexico - Palenque

3. Coba

Tijdens de periode 600 tot 800 na Christus woonden er zo’n 50.000 mensen in Coba en de totale oppervlakte van de stad bedroeg 80 km2. Het werd beschouwd als een belangrijk handelscentrum vanwege zijn uitgebreide wegennetwerk. Deze verbond verschillende Maya nederzettingen, waaronder Chichén Itzá en het Caribisch gebied. Slechts een deel van de Maya tempels zijn te bewonderen want het overgrootte deel ligt verborgen in de jungle.

Het speciale aan Coba is dat je de 42 meter hoge Nohoch-Mul piramide mag beklimmen. Vooral tijdens zonsondergang levert dit een adembenemend uitzicht over de jungle. Dit was één van de hoogtepunten van onze rondreis in Mexico en raden we je echt aan om te doen.

De Maya tempels van Coba zijn te voet of fiets (70 Pesos p.p.) te verkennen. Heb je helemaal geen zin om te lopen? Dan kun je je voor 140 Pesos per uur laten vervoeren door een fietstaxi. De Maya tempels van Coba liggen op een uur rijden van Tulum. De bus rijdt al vanaf 40 Pesos vanuit Tulum en doet er iets meer dan uur over.

LET OP: er rijden in de middag of avond geen bussen terug van Coba naar Tulum. Als je geen auto hebt ben je dus aangewezen op een taxi wat dan duurder kan uitpakken. In dit geval is een hotel in Coba makkelijker en leuker.

Maya tempel mexico - Coba

4. Chichén Itzá

In 2007 uitgeroepen tot één van ’s werelds zeven nieuwe wereldwonderen. Chichén Itzá is daarmee ook één van de meest toeristische maya complexen, maar ook één van de grootste die Mexico kent. Tijdens de 10e en 13e eeuw was Chichén Itzá de machtigste stad van het noordelijke en centrale gedeelte van de Yucatan provincie. Het complex bevat veel schitterende gebouwen, waarvan vele ook gerestaureerd zijn. Kenmerkend bij deze Mayastad waren de twee grote cenotes die de stad van water voorzagen en waar (menselijke) offers plaatsvonden.

Je kunt makkelijk 2,5 uur rondlopen wil je alle Maya tempels van Chichén Itzá bekijken. Ons advies is om zo vroeg mogelijk te gaan. Wij waren er om 8 uur (openingstijd) en deelden het rijk slechts met 2 andere toeristen. Een ander voordeel van vroeg gaan is dat alle souvenirkraampjes nog worden opgebouwd, dus je kunt ongestoord rondlopen.

Vanuit Valladolid zijn de Maya Tempels van Chichén Itzá in 45 minuten te bereiken met de auto. Mocht je niet over een auto beschikken, dan kun je er al vanaf 55 Pesos met de ADO bus komen.

Maya tempel mexico - Chichen Itza

5. Tulum

Deze Mayastad ligt op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee en was het handelscentrum van schiereiland Yucatán. De stad die volledig ommuurd was, werd pas gebouwd in de 13e eeuw na de hoogtij dagen van de Maya’s. De tempels zijn daarom minder imposant dan de andere 4 in het rijtje, maar de ligging aan het strand is prachtig. Wanneer je de verkoeling op wilt zoeken kun je een frisse duik in de zee nemen. Wel zo lekker, want er is vrijwel geen schaduw op het complex. Vanwege zijn ligging in Tulum is dit een druk bezochte Maya tempel. Dus ook hier wil je op tijd zijn!

Maya tempel Mexico - Tulum

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Mexico

Isla Holbox - wat te doen, tips + bezienswaardigheden

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven