WAT MOET JE INPAKKEN VOOR LAPLAND?
Wat neem ik mee naar Lapland en welke kleding heb ik nodig? Tijdens de winter variëren temperaturen in Lapland tussen de -5° en -20° C. Aangezien je veel tijd buiten zult spenderen is het belangrijk dat je jezelf warm kunt houden. Dit kun je doen door het dragen van kleding in meerdere lagen. In dit blog geven wij uitgebreid kledingadvies voor jouw Lapland vakantie. Daarnaast delen we een complete Lapland paklijst zodat je precies weet wat je allemaal mee moet nemen! Bovendien kun je deze printen zodat je makkelijk kunt afvinken tijdens het inpakken.
KLEDINGADVIES LAPLAND
Tijdens de wintermaanden ligt de temperatuur in Lapland tussen de -5° en -20° C, maar het kan er ook -35° C worden. Soms ligt de gevoelstemperatuur nog iets lager. Volgens de Finnen bestaat er geen slecht weer; wel slechte kleding. Om te voorkomen dat je gaat rillen van de kou of juist gaat baden in het zweet zul je functionele kleding moeten dragen. Dit doe je middels het drielagensysteem. De onderste laag is een thermische laag, de middelste laag houdt de warmte vast en de derde laag beschermt je tegen wind en water. In de winter kun je hier een vierde isolerende laag aan toevoegen. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende kledinglagen.
ONDERSTE LAAG
De onderste kledinglaag bestaat uit thermokleding die je direct op de huid draagt. De thermokleding moet strak om je lijf zitten, maar wel voldoende bewegingsvrijheid bieden. De functie van de onderste laag is om zweet af te voeren naar de volgende laag zodat je het niet koud krijgt. Het is daarom belangrijk te kiezen voor een stof die dit goed kan. Katoen is niet geschikt omdat dit vocht vasthoudt waardoor je juist kunt afkoelen. Thermokleding gemaakt van merinowol of polyester is wel geschikt. Beide stoffen hebben zo hun voor- en nadelen. Zo is merinowol antibacterieel waardoor je niet gaat stinken, maar het is wel duurder in aanschaf. Polyester is voordeliger en droogt snel, maar zal na één keer dragen in de wasmachine moeten.
TUSSENLAAG
De tussenlaag vormt de isolatielaag. Het dient om lichaamswarmte vast te houden, vocht of te nemen van de eerste laag en weer af te voeren naar de derde laag. Qua kleding kun je denken aan een fleece-vest of wollen trui. Mocht het echt koud zijn dan kun je meerdere fleece-vesten over elkaar aantrekken voor extra warmte. Ook zou je kunnen overwegen om een yogalegging of sportbroek over je thermobroek te dragen.
DERDE LAAG
De derde laag, ook wel shell layer genoemd, beschermt je tegen wind, regen en sneeuw. Tegelijkertijd dient de shell layer te kunnen ademen om vocht af te voeren. Je hebt de keuze uit een softshell of hardshell laag. Voor jouw actieve vakantie in Lapland kun je het beste kiezen voor een hardshell laag omdat deze ademend en 100% wind- en waterdicht is. Wij vinden de hardshell jassen van het merk Arc’teryx erg fijn: Esther draagt de Arc’teryx Beta en Kay draagt deze hardshell. Ze zijn niet goedkoop, maar ze gaan bij juist onderhoud jaren mee! Bovendien kun je ze ook in de zomer dragen zonder onderjas, bijvoorbeeld als je gaat hiken in de bergen.
Voor het onderlichaam wil je een wind- en waterdichte ski-/ snowboard broek inpakken voor Lapland. Deze broek draag je over je thermobroek (of sportbroek). Mocht het heel koud zijn in Lapland of als je koud bent aangelegd dan kun je met een donsjas een vierde laag toevoegen. Deze kun je bijvoorbeeld over je hardshell aantrekken als je stilzit en afkoelt. Het grote voordeel van dons is dat het super licht is en heel compact kan worden opgevouwen. Daarnaast houdt dons extra warmte vast. Wij dragen onze donsjas eigenlijk altijd ónder onze shell jas. Als dit ook jouw voorkeur heeft let er dan wel op dat jouw hardshell jas genoeg ruimte bied.
THERMO OVERALL BIJ EXTREME KOU
Een thermo overall is een dikke, gewatteerde jas die je beschermt tegen extreme temperaturen en kunt aantrekken over je eigen kleding. Zo kregen wij een thermo overall aan tijdens de sneeuwscooter tocht. Dit komt omdat je dan te maken hebt met rijwind. Andere activiteiten waarbij een thermo overall aangenaam is, zijn ijsvissen of een huskytocht; je zit immers stil. Een thermo overall is niet geschikt voor bewegelijke activiteiten omdat de pakken vrij log en zwaar zijn. Doorgaans krijg je een thermo overall te leen bij de activiteiten waar dit noodzakelijk is of kun je deze huren.
Bij de meeste Lapland reizen van Voigt travel is een thermo overall zelfs standaard inbegrepen.
HOOFD
Zo’n 50% van de lichaamswarmte gaat via het hoofd verloren. Pak dus een lekkere warme muts of bivakmuts in voor Lapland. Naast onze gewone muts hadden wij ook nog een dunne muts van merinowol mee. Deze droegen wij onder onze skihelm en als extra laag toen we ’s avonds op Noorderlicht expeditie gingen. Echt een aanrader! Eventueel kun je ook nog een hoofdband meenemen voor de inspannendere activiteiten zoals bijvoorbeeld cross country skiën (langlaufen).Verder is het raadzaam om een nekwarmer en een zonnebril en/of skibril in te pakken. Het is namelijk belangrijk om je ogen te beschermen tegen het (zon)licht dat op sneeuw wordt weerkaatst.
NOTE: Om te voorkomen dat je hoofdhuid en lippen bevriezen zul je deze moeten insmeren met een vette crème zonder water, bijvoorbeeld vaseline.
HANDEN & VOETEN
In Lapland wil je wind- en waterdichte wanten of handschoenen dragen die niet al te strak om je vingers zitten. Als ze te strak zitten wordt de doorbloeding namelijk bekneld. Daarnaast moet de stof ademend zijn en vocht kunnen afvoeren. Wij hadden naast onze gewonen handschoenen ook een paar onderhandschoenen mee. Deze waren een welkome aanvulling bij koudere temperaturen en bij het instellen van de fotocamera voor bijvoorbeeld het Noorderlicht.
Voor de voeten is het advies om skisokken en warme winterlaarzen te dragen in Lapland. Winterlaarzen hebben niet alleen een goede grip, maar houden ook lichaamswarmte vast door de isolerende binnenvoering van bijvoorbeeld wol. Daarnaast zijn winterlaarzen ook hoger dan bijvoorbeeld wandel-/ bergschoenen. LET OP: winterlaarzen zijn wat anders dan moonboots.
KLEDINGADVIES RESTAURANTS & VLIEGTUIG
Voor Lapland hoef je geen fancy kleding mee te nemen; casual kleding volstaat prima in restaurants. Wij trokken zelfs vaak onze skibroek aan omdat we een stukje moesten wandelen naar het restaurant. Met 1 a 2 setjes casual kleding heb je meer dan genoeg. Dat scheelt weer in de bagage!
In het vliegtuig moet je vooral aantrekken waar jij je prettig bij voelt. Wel is handig om warme kleding, een muts en handschoenen bij de hand te hebben voor als je aankomt in Finland. Het kan er immers goed koud zijn!
WAT JE NOG MEER MOET INPAKKEN VOOR LAPLAND
Naast functionele kleding zijn er nog een aantal items die je wilt inpakken voor Lapland. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
- Bodylotion en/of handcrème. Voor de huid die snel uitdroogt vanwege de koude en droge lucht in Lapland.
- Slippers. Voor als je naar een ijswak wil lopen en weer terug naar de sauna.
- Pantoffels. Om te dragen in de accommodatie.
- Thermosfles. Om thee/koffie mee te nemen zodat je weer kunt opwarmen tijdens buitenactiviteiten of gewoon voor drinkwater. In een gewone drinkfles zal water namelijk bevriezen. Kraanwater in Lapland is overigens van zeer goede kwaliteit, dus waterflessen kopen is niet nodig.
- Noten en energybars. Als snack tussendoor of voor ’s avonds. Bij excursies is koffie/thee/ bessensap en iets van een snack doorgaans inbegrepen.
- Zakdoeken. Vanwege de kou krijg je snel een loopneus.
- Powerbank. Voor het laden van je telefoon. De accu loopt namelijk razendsnel leeg bij vrieskou.
- Hoofdlamp. Handig als je de fotocamera goed moet instellen voor het Noorderlicht.
- Hand- en voetenwarmers. Deze bieden je net wat extra warmte tijdens activiteiten. Wij vonden ze vooral erg fijn toen we stilzaten in de husky slee.
- Camera en statief. Als de omstandigheden juist zijn heb je kans om het Noorderlicht te zien. Om dit magische licht goed vast te kunnen vastleggen heb je een statief nodig en camera waarbij je de ISO en sluitertijd handmatig kunt instellen. Een extra accu en geheugenkaartje zijn ook raadzaam.
NOTE: Alle elektronica (inclusief opladers en accu’s) dien je mee te nemen in je handbagage.
OPTIONEEL
- Alcohol. Mocht je graag een wijntje willen nuttigen dan kun je deze het beste meenemen. Alcohol is duur in Lapland en lastig te verkrijgen. Een biertje zul je nog wel vinden in de supermarkt, maar wijn niet of alleen met een laag alcoholpercentage.
- Skiuitrusting. Voor als je eigen ski’s/ of snowboard hebt en in Lapland naar een skigebied gaat. Vergeet je helm niet.
COMPLETE LAPLAND PAKLIJST
Om het jou makkelijk te maken hebben we op basis van onze eigen Lapland vakantie een complete paklijst samengesteld. Deze Lapland paklijst kun je uitprinten zodat je hem tijdens het inpakken erbij kan pakken en kan afvinken.
Klik hier om de Paklijst Lapland te printen.
MEER LAPLAND BLOGS
– Noorderlicht Lapland: zo spot je het + fotografie tips
– Vakantie Lapland winter: dit moet je vooraf weten + tips
– Lapland activiteiten: 11x must do tijdens jouw vakantie
Dit blog bevat Affiliate Links. Lees er meer over in onze disclaimer.