Lapland winter vakantie tips

Vakantie lapland winter: dit moet je vooraf weten + tips

Antwoord op al jouw Lapland vragen!

Droom je van een Lapland vakantie tijdens de winter? Grote kans dat je net als wij een aantal vragen hebt over deze reisbestemming, zoals bijvoorbeeld ‘Wat is de beste reistijd voor Noorderlicht? Is het verstandig om een vakantie Lapland inclusief excursies te boeken of doe ik dit ter plaatse? En hoe koud is het in Lapland?’ Het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen over een Lapland winter vakantie vind je in dit blog waarin wij jou voorzien van handige Lapland informatie en tips. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je alles uit jouw gedroomde Lapland vakantie halen!

Waar ligt Lapland?

Denk je aan Lapland dan denk je ongetwijfeld ook aan rendieren, de Kerstman, het Noorderlicht en winter wonderland. Maar waar ligt Lapland nou precies? Is Lapland een land?

Lapland is geen officieel land, maar een geografisch gebied dat zich uitstrekt boven de poolcirkel in het Noorden van Scandinavië. Het bedekt een groot deel van Noorwegen, het volledige Noorden van Zweden, een klein deel van Finland en het Russische schiereiland Kola. Bekijk de Lapland kaart voor een overzicht.

De naam ‘Lapland’ is afkomstig uit de Fins taal en betekent ‘Land van de Lappen’. Het refereert naar de oorspronkelijke bewoners van Lapland, alhoewel de Finnen  prefereren deze ‘Sami of Samen’ te noemen. Lap of lappen wordt als zeer beledigend ervaren en daarom niet door de Sami of Samen gebruikt. Van oorsprong leefde de Sami een nomadenbestaan, maar tegenwoordig verblijven ze doorgaans op één plek. Ze leven van de visvangst en het houden van rendieren. De Sami kennen geen eigen staat, maar hebben wel een rijke cultuur en hun eigen talen dat ze bindt. Samisch is de officiële taal in Lapland, hoewel het niet de meest gesproken taal is.

Wat is het verschil tussen Fins Lapland en Zweeds Lapland?

Fins Lapland is de verreweg de meest populaire bestemming voor een wintervakantie. Het landschap wordt gekenmerkt door brede heuvels, bevroren meren, open vlaktes, en dichte naaldbossen. Wil je terechtkomen in een sprookjesachtige setting waarbij de bomen zijn bedolven onder dikke pakken sneeuw dan zit je hier goed. Bovendien zijn de Finnen beter ingesteld op toeristen dan in Zweeds Lapland en dat zie je bijvoorbeeld terug aan de ruime keus aan accommodaties. Van stijlvolle en luxe hotels tot knusse cottages die gebouwd zijn van dikke kelo boomstammen en bijna allemaal voorzien van een privé sauna en haard.

Wijk je liever van de gebaande paden af, dan is Zweeds Lapland the place to be. In Zweeds Lapland vind je de hoogste bergen van Scandinavië. In tegenstelling tot Fins Lapland kom je hier minder bomen tegen en zie je vooral struiken of eindeloze vergezichten zoals bijvoorbeeld in het Nationale Park Abisko. De ruige wildernis van Zweeds Lapland leent zich bovendien erg goed om kennis te maken met de Sami. Op Noorwegen na wonen hier namelijk de meeste Samen. Doorgaans zijn vakanties naar Zweeds Lapland wel iets duurder dan naar Fins Lapland. Het is ook mogelijk om jouw Lapland vakantie door te brengen op de Lofoten in Noorwegen, maar dit is nog prijziger.

Wij hebben gekozen voor een vakantie naar Fins Lapland en dat is ons goed bevallen! De foto’s en tips die je treft in onze Lapland artikelen zijn dan ook gericht op Fins Lapland.

Lapland winterwonderland
Winterwonderland Fins Lapland: heuvelachtig en met besneeuwde boomtoppen.

Wat is de beste reistijd voor Lapland en het Noorderlicht?

De beste reisperiode voor Lapland hangt af van persoonlijke voorkeur. Van december tot half januari zijn de dagen het kortst aangezien de zon niet boven de horizon komt. Tussen 10 en 15 uur geniet je van schemerlicht in de kleuren paars, blauw en rood. De Finnen noemen dit licht Kaamos wat in combinatie met dikke pakken sneeuw een sprookjesachtig decor vormt. Tijdens december en januari zijn de temperaturen wel het laagst. Vanaf half februari lopen deze langzaam op en worden de dagen langer. Tegelijkertijd verdwijnt sneeuw van de boomtoppen. Vanaf maart zijn de dagen zelfs langer dan bij ons: ideaal voor langere safari’s. Ook heb je in maart goede kansen op het noorderlicht vanwege de verhoogde zonneactiviteit. Tocht laat het Noorderlicht zich helaas nooit plannen. Hoewel het zo’n 200 dagen per jaar aan de hemel verschijnt in Fins Lapland, betekent dit niet automatisch dat het ook zichtbaar is. Hiervoor moet het namelijk donker en onbewolkt zijn.

Half februari tot half maart zijn een geliefde periode onder toeristen. Dit betekent doorgaans ook dat de prijzen iets hoger liggen dan in bijvoorbeeld januari. Scandinaviërs kiezen de periode half maart tot half april voor hun wintervakantie. Dit vanwege de lange dagen en zachtere temperatuur. Hierdoor is het dan ook drukker op de skipistes dan bijvoorbeeld in januari.

LEESTIP: Noorderlicht Lapland: zo spot je het + fotografie tips

Beste reistijd Lapland Noorderlicht

Welk budget heb ik nodig voor een Lapland vakantie?

De kosten van een Lapland vakantie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo beïnvloeden de reisperiode, duur van de vakantie en welke en hoeveel excursies je wilt doen het benodigde budget voor jouw Lapland vakantie. Wanner je alles zelf zou boeken moet je voor een rechtstreekse vlucht naar Fins Lapland minimaal €400,- budgetteren. De prijzen voor een accommodatie in Fins Lapland beginnen bij €800 (1 week, 2 personen). Daarnaast moet je budget reserveren voor transfer of een huurauto, maaltijden en excursies. De prijzen van de supermarkt en restaurants vonden wij alles meevallen, ze liggen misschien iets hoger dan je in Nederland gewend bent. Daar staat wel tegenover dat de porties groter zijn. Alcohol is overigens wel erg duur in Finland en kun je daarom beter zelf meenemen.

Wat wel voor een flinke hap in het budget zorgt zijn excursies. Toch wil je absoluut niet op bezuinigen op excursies want maken je Lapland vakantie compleet! Het is mogelijk om je Lapland excursies zelf te regelen en ter plaatste te boeken, maar wij raden dit niet aan. Ten eerste omdat de kosten doorgaans hoger zullen uitvallen dan wanneer je een Lapland vakantie inclusief excursies boekt. Reisorganisaties genieten namelijk van schaalvoordelen. Ten tweede omdat je afhankelijk bent van beschikbaarheid als je excursie pas ter plaatse boekt.

Tip 1: boek een Lapland vakantie inclusief excursies

Dit scheelt je niet alleen veel regelwerk, het bespaart je doorgaans ook kosten. Bovendien levert het heel veel gemak! Normaliter regelen wij altijd zelf onze vakanties, maar voor Lapland maakten we een uitzondering. En dit is ons heel goed bevallen! Kijk goed naar welke activiteiten jij graag wilt doen en zoek op basis daarvan een passende Lapland vakantie. Voigt Travel is dé Lapland specialist en biedt verschillende reizen aan naar zowel Fins- Lapland als Zweeds Lapland. Ook Noorwegen behoort tot de mogelijkheden.

Tip 2: boek tijdig jouw Lapland vakantie 2025

Lapland is een zeer populaire bestemming. Steeds meer mensen dromen van een once-in-a lifetime husky tocht of het magische Noorderlicht aanschouwen. Wil je naar Lapland op vakantie in 2023? Wacht dan niet te lang met boeken! Door tijdig jouw Lapland vakantie 2025 te boeken weet zeker dat je kunt reizen in jouw gewenste periode.

Welke Lapland activiteiten doen?

Het winterse landschap van Lapland leent zich uitstekend voor toffe activiteiten. Van ijskarten tot husky tochten en van een sneeuwscooter tocht tot fatbiken. Ga je naar Lapland met een beperkt budget dan zul je jouw excursies zorgvuldig moeten kiezen. Met stipt op één staat voor ons de husky tocht; deze mag je niet missen! Sneeuwschoen wandelen vonden we ook erg tof en deze Lapland activiteit is wel zeer betaalbaar. Zo zijn er nog een aantal activiteiten die we zeker kunnen aanraden voor jouw Lapland vakantie in de winter. Lees ons artikel met de 11 must do activiteiten in Lapland en ontdek welke activiteiten het beste bij jou passen!

Hoeveel dagen voor een Lapland winter vakantie?

Hoeveel dagen jij nodig hebt voor je Lapland winter vakantie hangt af van welke excursies je wilt doen en het beschikbare budget. Trek er minimaal vijf dagen voor uit, maar optimaal is een weekreis. Zo heb je naast alle activiteiten ook tijd om te ontspannen, bijvoorbeeld in de sauna. Bovendien heb je zo extra kans (want meer dagen in Lapland) om het Noorderlicht te kunnen zien.

Hoe koud is het in Lapland?

De temperatuur in Lapland tijdens de winter schommelt doorgaans tussen de -5° en -20° C, maar het kan er ook -35° C worden. Tijdens onze vakantie in Lapland was het een dag -3° C, maar we hebben ook -32° C meegemaakt terwijl we ’s avonds het Noorderlicht gingen spotten. De lucht in Finland is gelukkig wel droger dan in Nederland. Hierdoor voelt het doorgaans minder koud aan dan bij dezelfde temperaturen hier. Om je te beschermen tegen de kou is het belangrijk dat je functionele kleding maakt. Zoals de Finnen zelf zeggen: ‘Slecht weer bestaat niet; slechte kleding wel.’

Welke kleding heb ik nodig voor Lapland?

Om te voorkomen dat je gaat rillen van de kou of juist gaat baden in het zweet zul je functionele kleding moeten dragen in Lapland. Dit doe je middels het drielagensysteem. De onderste laag is een thermische laag, de middelste laag houdt de warmte vast en de derde laag beschermt je tegen wind en water. In de winter kun je hier een vierde isolerende laag aan toevoegen. Lees er meer over in ons artikel over kledingadvies Lapland. Hierin gaan we dieper in op de verschillende lagen en geven we je een complete paklijst checklist voor jouw Lapland vakantie. Ook lees je hier wat je aan wil trekken in restaurants en het vliegtuig.

TIP: Neem heatpacks mee naar Lapland. Zo blijven je handen en voeten lekker warm. Ideaal voor als je in de husky slee zit of tijdens het ijsvissen.

Lapland vakantie winter tips - kledingadvies
Het dragen van functionele kleding in Lapland is noodzakelijk om je te beschermen tegen de kou.

Is er 4G beschikbaar in Lapland?

Wij hebben overal goed internet gehad in Lapland. In restaurants en hotels is er doorgaans WiFi beschikbaar en daarbuiten is er vrijwel overal bereik.

Hoe kan ik in Lapland betalen?

In Lapland kun je gelukkig met de euro betalen. Dit kan zowel contant als met de pin. Ook de creditcard is een veelgebruikt betaalmiddel in Finland.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Lapland

Lapland activiteiten: 11x must do

Naar alle blogs

2 Vragen en reacties

  1. hoihoi, top om jullie ervaring te lezen. ik ben samen met mijn vriend en een bevriend stel van plan om met kerst en oud en nieuw 23-24 naar Lapland te gaan. Nu lees ik in jullie blog een duidelijk advies over alles in een keer boeken omdat dit scheelt in prijs, regeltijd en omdat de kans bestaat dat iets niet meer beschikbaar is als we daar aankomen. Dus als ik het goed begrijp hebben jullie een hotel geboekt met direct alles excursies? waar precies? dat werd me niet helemaal duidelijk.

    1. Hoi Myrthe,

      Wat tof dat jullie naar Lapland willen gaan. Het is zo’n unieke ervaring!
      Wij hebben alles geboekt bij Scandinavian Wintersports. Dit is een echte Lapland specialist met jarenlange ervaring. Daarnaast bieden zij persoonlijke aandacht en is maatwerk mogelijk. Daarom hebben wij voor hen gekozen en dat is ons zeer goed bevallen! Wij wensen jullie in ieder geval veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven