5 REISTIPS OVER IJSLAND DIE JE VOORAF MOET WETEN

REISTIPS VOOR JOUW ROADTRIP DOOR IJSLAND

Reistips voor IJsland? Voordat wij naar IJsland gingen hadden we een aantal vragen zoals; wat is de beste reistijd, wat voor type huurauto heb ik nodig, wat is de beste reisroute, wat voor kleren moet ik meenemen? Her en der vonden we op het internet antwoord op onze vragen, maar helaas niet overzichtelijk op één plek. Ga je binnenkort een roadtrip maken door IJsland en wil je goed voorbereid zijn? Wij vertellen jou alle reistips over IJsland die je moet weten om een onvergetelijke roadtrip te kunnen maken.

WAT IS DE BESTE REISTIJD?

IJsland is het hele jaar door goed te bezoeken en het hangt daarmee geheel af van jouw wensen. Wil je een grote kans hebben om het noorderlicht te spotten? Ga dan tijdens de wintermaanden. Maar als je graag wilt hiken in de binnenlanden, bezoek IJsland dan in de zomermaanden. Of misschien wil je wel graag puffins spotten? Dan is het voorjaar de beste reistijd. Helaas is er dus geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Lees vooral dit blog waar we dieper ingaan op de beste reistijd voor IJsland.

Puffins spotten IJsland - by NOMADS

HEB IK EEN 4WD HUURAUTO VOOR IJSLAND NODIG?

Dat ligt eraan wat je wilt zien in IJsland en in welk seizoen je een roadtrip gaat maken.

De wegen in IJsland zijn niet zo goed als je gewend bent van de Nederlandse wegen. Het type huurauto hangt dan ook samen met jouw doel van de reis en het seizoen. Als je rondom het eiland wilt rijden waarbij je veel van de highlights van IJsland zult zien, dan rijd je over de ringroad. Deze tweebaans snelweg lijdt je rondom het hele eiland en is vrijwel het hele jaar toegankelijk, mits er geen sneeuw op de weg ligt. Hiervoor hoef je geen dure 4×4 auto te huren. Wij hebben onze auto gehuurd bij Cardelmar en waren voor 18 dagen slechts €370 kwijt. Een koopje dus!

TIP: wij huren vrijwel altijd onze huurauto bij CarDelMar omdat dit doorgaans de meest voordelige partij is om een auto te huren. Je kunt zelf kiezen welke verzekering je erbij afsluit en ook de service is goed!

Wil je graag de prachtige binnenlanden van IJsland bezoeken tijdens de zomermaanden? Dan heb je wel een 4×4 auto nodig om over de onverharde F-roads te kunnen rijden. Enige rij-skills zijn hiervoor wel vereist; F-roads kunnen vol kuilen zitten  en ook zul je regelmatig (kleine) rivieren moeten doorkruizen. F-roads zijn alleen geopend tijdens de zomermaanden. Meestal is dit rond half juli tot en met september.

Goed om te weten; gewone huurauto’s zijn niet verzekerd om over de onverharde F-roads te rijden.

HOEVEEL BUDGET HEB IK NODIG VOOR EEN ROADTRIP IJSLAND?

IJsland staat bekend als een dure reisbestemming. Met name de accomodaties zijn behoorlijk duur. Maar onze ervaring is dat het wel meevalt, maar dat het zo gek kan als dat je het zelf maakt. We hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om te kamperen met een tent en zelf te koken. De vluchten naar IJsland zijn relatief goedkoop, autohuur valt ook reuze mee en veel highlights zijn te bezoeken zonder dat daar een dure excursie voor nodig is. Wij betaalden voor onze rondreis van 2,5 week nog geen €1900, exclusief vluchten.

Lees meer over budgettips in IJsland.

MOET IK VOORAF ACCOMMODATIES RESERVEREN?

Als je tijdens de zomermaanden reist, is het vooraf boeken van een accommodatie noodzakelijk. Hoe verder je van Reykjavik verwijdert bent, des te uitgestrekter de gebieden en des te schaarser zijn de accommodaties. Boek dus op tijd!

Reis je tijdens de minder druk bezochte maanden (april, mei) dan is onze ervaring dat je op de bonnefooi kunt reizen. Wij hadden alleen een hostel geboekt voor onze eerste overnachtingen in Reykjavik.

WELKE KLEREN HEB IK NODIG?

Nergens anders ter wereld is het weer zo veranderlijk als in IJsland. Binnen 10 minuten kunnen zonneschijn, hagel en regen zich afwisselen. Ook staat er in een IJsland vaak een stevige wind waardoor de gevoelstemperatuur veel lager ligt. Het is dus belangrijk om goede kleding in lagen over elkaar te dragen. Zo kun je snel iets aan- of uittrekken wanneer het weer omslaat. Denk aan thermokleding, liefst merino wol, goede regenkleding, een windjack en stevige wandelschoenen. Ook handschoenen, een muts zijn en buff of sjaal zijn geen overbodige luxe.

Hopelijk ben je zo goed voorbereid op een fantastische reis naar IJsland. Mocht je nog een vraag hebben, laat het ons dan weten!

 

LEES MEER OVER IJSLAND:

5 Bezienswaardigheden in IJsland die je sprakeloos maken
Beste reistijd IJsland: zomer of winter
6 Tips om goedkoper door IJsland te reizen

Alle blogs over IJsland

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter