5 REISTIPS OVER IJSLAND DIE JE VOORAF MOET WETEN

REISTIPS VOOR EEN GOEDE VOORBEREIDING

Reistips voor IJsland? Voordat wij naar IJsland gingen hadden we een aantal vragen zoals; wat is de beste reistijd, wat voor type huurauto heb ik nodig, wat is de beste reisroute, wat voor kleren moet ik meenemen? Her en der vonden we op het internet antwoord op onze vragen, maar helaas niet overzichtelijk op één plek. Ga je binnenkort een roadtrip maken door IJsland en wil je goed voorbereid zijn? Wij vertellen jou alle reistips over IJsland die je vooraf moet weten om een onvergetelijke roadtrip te kunnen maken.

1. KIES EEN SEIZOEN DIE AANSLUIT BIJ JOUW WENSEN

IJsland is het hele jaar door goed te bezoeken en daarmee bestaat er niet zoiets als een beste reistijd voor IJsland. Wil je een grote kans hebben om het noorderlicht te spotten? Ga dan tijdens de wintermaanden. Maar als je graag wilt hiken in de binnenlanden, bezoek IJsland dan in de zomermaanden. Of misschien wil je wel graag puffins spotten? Dan is het voorjaar de beste reistijd. Meer weten over de beste reistijd van IJsland? Lees dan dit artikel waar we er dieper op ingaan.

Puffins spotten IJsland - by NOMADS

2. HUUR EEN AUTO EN BEPAAL JE EIGEN TEMPO

Een auto (of camper) is verreweg de meest ideale manier om IJsland te verkennen. Met een auto kun je namelijk op je eigen tempo reizen door IJsland en de bezienswaardigheden bekijken die jij graag wit. Bovendien zijn tours en openbaar vervoer ontzettend prijzig.

Houd er rekening mee dat de wegen in IJsland niet zo goed zijn als je gewend bent van de Nederlandse wegen. Als je rondom het eiland wilt rijden waarbij je veel van de highlights van IJsland zult zien, dan rijd je over de ringroad. Deze tweebaans snelweg lijdt je rondom het hele eiland en is vrijwel het hele jaar toegankelijk, mits er geen sneeuw op de weg ligt. Hiervoor hoef je geen dure 4×4 auto te huren. Wij hebben onze auto gehuurd bij Cardelmar en waren voor 18 dagen slechts €370 kwijt. Een koopje dus! Wil je graag de prachtige binnenlanden van IJsland bezoeken tijdens de zomermaanden? Dan heb je wel een 4×4 auto nodig om over de onverharde F-roads te kunnen rijden. Enige rij-skills zijn hiervoor wel vereist; F-roads kunnen vol kuilen zitten  en ook zul je regelmatig (kleine) rivieren moeten doorkruizen. F-roads zijn alleen geopend tijdens de zomermaanden. Meestal is dit rond half juli tot en met september.

Goed om te weten; gewone huurauto’s zijn niet verzekerd om over de onverharde F-roads te rijden en om een auto te kunnen huren in IJsland dien je minimaal 20 jaar te zijn.

3. REIS SLIM EN BESPAAR OP DE KOSTEN

IJsland staat bekend als een dure reisbestemming. Onze ervaring is echter dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Zo hebben wij er voor gekozen om te reizen in de lente, te kamperen met een tent en zelf te koken. Dit scheelt enorm in de kosten! Vluchten naar IJsland zijn relatief goedkoop, autohuur valt ook reuze mee en veel highlights zijn te bezoeken zonder dat daar een dure excursie voor nodig is. Wij betaalden voor onze rondreis van 2,5 week nog geen €1900, exclusief vluchten. Lees voordat je naar IJsland gaat meer over hoe je gemakkelijk geld kunt besparen met onze handige budgettips.

4. RESERVEER ACCOMMODATIES OP TIJD (ALS JE IN HET HOOGSEIZOEN REIST)

Als je tijdens de zomermaanden reist, is het vooraf boeken van een accommodatie noodzakelijk. Hoe verder je van Reykjavik verwijdert bent, des te uitgestrekter de gebieden en des te schaarser zijn de accommodaties. Voor een eenvoudige tweepersoonskamer betaal je gemiddeld tussen de €80 en €120 euro. Voor een plek op een slaapzaal betaal je al snel €40 per persoon. De goedkopere accommodaties zijn ontzettend populair dus als je geld wil besparen doe je er verstandig aan op tijd te boeken! Reis je tijdens de minder druk bezochte maanden (april, mei) dan is onze ervaring dat je op de bonnefooi kunt reizen. Wij hadden alleen een hostel geboekt voor onze eerste overnachtingen in Reykjavik.

5. BEREID JE VOOR OP ALLE WEERSOMSTANDIGHEDEN

Nergens anders ter wereld is het weer zo veranderlijk als in IJsland. Binnen 10 minuten kunnen zonneschijn, hagel en regen zich afwisselen. Ook staat er in een IJsland vaak een stevige wind waardoor de gevoelstemperatuur veel lager ligt. Het is dus belangrijk om goede kleding in lagen over elkaar te dragen. Zo kun je snel iets aan- of uittrekken wanneer het weer omslaat. Denk aan thermokleding, liefst merino wol, goede regenkleding, een windjack en stevige wandelschoenen. Ook handschoenen, een muts zijn en buff of sjaal zijn geen overbodige luxe.

Weersomstandigheden IJsland

Hopelijk ben je zo goed voorbereid op een fantastische reis door IJsland. Mocht je nog een vraag hebben, laat het ons dan weten!

 

LEES MEER OVER IJSLAND:

5 Bezienswaardigheden in IJsland die je sprakeloos maken
Beste reistijd IJsland: zomer of winter
6 Tips om goedkoper door IJsland te reizen

Alle blogs over IJsland

 

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter