Godafoss

Beste reistijd IJsland: vergelijking verschillende seizoenen

Wat is de beste tijd voor IJsland?

Wat is de beste reistijd voor IJsland? Een van de meest gestelde vragen over reizen naar IJsland. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, want het hangt volledig af wat je graag wil zien, hoe gevoelig je bent voor kou en regenachtig weer en/of je grote waarde hecht aan rust en stilte. Wij hebben de seizoenen inclusief hun voor- en nadelen op een rij gezet om jouw keuze te vereenvoudigen.

Juli t/m september

beste reistijd ijsland juli t/m september

Deze maanden zijn vaak de meest zonnige maanden met de langste zonuren per dag. Het wordt dan nooit echt helemaal donker. De meeste sneeuw is nu wel verdwenen waardoor alle wegen in IJsland goed begaanbaar zijn. Het is belangrijk om te weten dat de wegen in IJsland lang niet zo goed zijn als in Europa. De enige redelijk goede snelweg is de ringweg die rondom het hele eiland loopt. De wegen in het binnenland zijn bijna het hele jaar gesloten, behalve augustus en september. Als je veel van het echte binnenlandse IJsland wil zien, dan is dit voor de beste reistijd in IJsland.

Oktober t/m maart

beste reistijd ijsland oktober t/m maart

De grootste kans om het Noorderlicht te spotten is tijdens oktober tot en met maart. Tijdens deze maanden zijn de dagen korter en donkerder. Op sommige dagen wordt het zelfs bijna niet meer licht. Het grote voordeel van reizen tijdens de wintermaanden is dat er minder toeristen zijn. Accommodaties, huurauto’s en de vlucht zijn
Enig nadeel van deze reisperiode is dat het heel koud kan zijn. Winterse condities zorgen er ook voor dat de wegen veel minder goed begaanbaar zijn. Hier zul je dus rekening mee moeten houden. Zorg dat je warme kleding mee hebt en draag je kleding in lagen (thermoshirt, softshell en hardshell). Goede hike schoenen zijn ook een must!

April t/m juni

beste reistijd ijsland april t/m juni

Dit zijn de overgangsmaanden waarbij je zowel sneeuw, goede watervallen en hier en daar zelfs groen zal gaan vinden. Helaas zijn in deze maanden de binnenlandse wegen (F-roads) nog allemaal gesloten en zeer waarschijnlijk zul je het noorderlicht niet zien in deze maanden omdat het licht is. Voordeel van deze maanden is wel dat de aantallen toeristen nog minimaal zijn. Wij zijn zelf in de maand mei gegaan. Deze maand heeft normaal gesproken de meeste zonuren en de minste neerslag. En het aantal toeristen viel ons alles mee. Maar ook wij hebben zeker nog wat regen en sneeuw gehad. Het weer is nergens zo veranderlijk als in IJsland.. Dus houd daar altijd rekening mee. Maar als je relatief goed weer wil hebben en weinig toeristen dan is dit voor jou de beste reistijd in IJsland.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over IJsland

Hengifoss: één van de hoogste watervallen van IJsland

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven