MAYA STAD TIKAL: EEN ABSOLUTE MUST-SEE IN GUATEMALA!

Maya stad Tikal: een absolute must-see in Guatemala!

Tikal vormde één van de belangrijkste Maya steden en een bezoek aan deze imposante stad mag dan ook zeker niet ontbreken wanneer je door Guatemala reist. Tikal heeft eindeloos veel tempels die verborgen liggen in de jungle. 20% van deze tempels is zichtbaar en aantal daarvan mag je zelfs beklimmen. Zo heb je een fenomenaal uitzicht over de jungle van Guatemala wat met name tijdens zonsopgang of zonsondergang erg speciaal is, omdat dan het dierenrijk in de jungle tot leven komt. Zo vliegen er toekans en papegaaien voorbij en zie je apen in de bomen slingeren. Ontzettend gaaf! Lees hier alles wat je moet weten over een bezoek aan Tikal.

Tikal Guatemala

Wat is de beste tijd om Tikal te bezoeken?

Tikal is het meest magisch tijdens zonsopgang of zonsondergang. Dit zijn namelijk de momenten dat de jungle ontwaakt. Zo kun je niet alleen indrukwekkende Maya tempels bekijken, maar heb je ook de meeste kans om wilde dieren te spotten. Wij zagen regelmatig toekans en papegaaien voorbij vliegen, apen in de bomen slingeren en hoorden vele brulapen toen we de zonsondergang vanaf een Maya tempel bekeken met uitzicht over de jungle. Een ontzettende unieke ervaring die je bezoek aan Tikal nog net wat specialer maakt! Daarnaast kan het behoorlijk warm worden in Tikal, dus ook daarom wil je vroeg of juist laat in de middag gaan.

Tikal Guatemala - zonsondergang

Tikal Guatemala

Goed om te weten: voor Tikal betaal je standaard € 17 / 150 Quetzal p.p. entreegeld. Tijdens zonsopgang of zonsondergang komt daar nog eens € 11,50 / 100 Quetzal bovenop. Dit staat los van eventuele tours.

Wij betraden Tikal in de namiddag en konden toch een groot gedeelte van de zonsondergang meepakken zonder de extra 100 Quetzal te hoeven betalen. Dus als je geld wil besparen, zorg dan dat je in de middag het park betreedt en voordat het echt donker wordt het park verlaat.

Georganiseerde tour of zelfstandig?

Wij kozen voor een georganiseerde tour met gids en kunnen dit iedereen aanraden. Onze gids wist op een zeer boeiende manier ontzettend veel te vertellen over de tempels en het leven van de Maya’s wat we anders nooit hadden geweten. Daarnaast konden we hem al onze vragen stellen die hij feilloos wist te beantwoorden.

Tikal Guatemala - een imposante Mayastad midden in de jungle

Vanuit Flores worden er ontzettend veel tours naar Tikal aangeboden. Helaas zijn de tour agencies niet allemaal even betrouwbaar en daarom loont het om verschillende met elkaar te vergelijken. Wij boekten onze tour inclusief gids bij het Los Amigos hostel voor € 10 / 85 Quetzal p.p. en kunnen deze zeker aanraden. Verwacht overigens geen kleine groepen, want het zijn populaire tours.

LET OP: wanneer een tour agency zegt dat de entree voor Tikal is inbegrepen in de prijs dan is het foute boel. Deze betaal je namelijk pas bij de ingang van het park. 

Je kunt Tikal uiteraard ook zonder gids bezoeken, maar dan adviseren we je om je van tevoren goed in te lezen en de handige app Maps.me te downloaden zodat je niet verdwaalt in Tikal. Met deze app hoef je slechts 1 x een kaart te downloaden waarna je de deze offline kunt blijven gebruiken.

Goed om te weten: wanneer je vanuit Flores een georganiseerde tour incl. gids naar Tikal boekt, betaal je slechts 3 – 4 Euro / 25 – 35 Quetzal meer dan wanneer je alleen transport naar Tikal zou boeken.

Overnachten in Flores of Tikal?

De meeste backpackers kiezen ervoor om in Flores te overnachten omdat hier veel vertier is en het slechts op een uur rijden van Tikal ligt. Daarnaast worden er vanuit Flores vele tours naar Tikal aangeboden. Bekijk hier wat er allemaal te doen is in Flores plus onze favoriete hostels.

luchtfoto-flores-guatemala

Het grote voordeel van overnachten in Tikal is dat je zowel de zonsopgang als de zonsondergang kunt bekijken. Check hier de beschikbare accommodaties in Tikal.

Wat moet je verder weten voor een bezoek aan Tikal?

  • Neem een ID kaart of foto van je ID mee; deze moet je laten zien bij de entree van het park.
  • Neem voldoende water; het kan erg warm zijn in Tikal.
  • Neem voldoende eten mee of zorg dat je stevig hebt gegeten van tevoren; er zijn geen restaurants in het park of vlak daarbuiten.
  • Vergeet geen anti-muggenspray mee te nemen; Tikal ligt in de jungle.
  • Draag comfortabele schoenen; je moet een flink stuk wandelen om de tempels te bekijken. Draag bij voorkeur geen open schoenen want je wandelt toch in de jungle en je weet nooit wat je daar kan tegenkomen qua dieren (spinnen en slangen)..
  •  Neem een zaklamp of telefoon mee licht mee wanneer je Tikal met zonsopgang of zonsondergang bezoekt.

Bewaar op Pinterest voor later:

Tikal: een absolute must-see in Guatemala

Lees meer:

Flores Guatemala: backpackersgids met tips
Semuc Champey: azuurblauwe waterpoelen midden in de jungle
Backpacken Guatemala: de ideale reisroute + tips

Alle blogs over Guatemala

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter