Tikal Guatemala: een absolute must-see

Maya stad Tikal: een absolute must-see in Guatemala!

Alles wat je moet over Maya stad Tikal

Tijdens jouw rondreis door Guatemala mag een bezoek aan Tikal niet ontbreken! Deze stad was namelijk ooit de belangrijkste Maya stad van de wereld. Vandaag de dag is zo’n twintig procent van de tempels zichtbaar en aantal daarvan mag je zelfs beklimmen. Met name tijdens zonsopgang of zonsondergang is dit zeer spectaculair, omdat het dierenrijk in de jungle dan tot leven komt. Toekans en papegaaien vliegen voorbij en apen slingeren door de bomen. Ontzettend gaaf! Lees hier alles wat je moet weten over een bezoek aan Tikal.

Tikal Guatemala

Wat is de beste tijd om Tikal te bezoeken?

Tikal is het meest magisch tijdens zonsopgang of zonsondergang. Dit zijn namelijk de momenten dat de jungle ontwaakt. Zo kun je niet alleen indrukwekkende Maya tempels bekijken, maar heb je ook de meeste kans om wilde dieren te spotten. Wij zagen regelmatig toekans en papegaaien voorbij vliegen, apen in de bomen slingeren en hoorden vele brulapen toen we de zonsondergang vanaf een Maya tempel bekeken met uitzicht over de weelderige jungle. Een unieke ervaring die je bezoek aan Tikal nog specialer maakt! Daarnaast kan het behoorlijk warm worden in Tikal, dus ook daarom wil je vroeg of juist laat in de middag gaan.

Tikal Guatemala - zonsondergang

Tikal Guatemala

Goed om te weten: voor Tikal betaal je standaard 150 Quetzal p.p. entreegeld. Tijdens zonsopgang of zonsondergang komt daar nog eens 100 Quetzal bovenop. Dit staat los van eventuele tours. Wij betraden Tikal in de namiddag en konden toch een groot gedeelte van de zonsondergang meepakken zonder de extra 100 Quetzal te hoeven betalen. Dus als je geld wil besparen, zorg dan dat je in de middag het park betreedt en het park verlaat voordat het echt donker wordt.

Georganiseerde tour of zelfstandig?

Wij kozen voor een georganiseerde tour met gids en kunnen dit iedereen aanraden. Onze gids wist op een zeer boeiende manier ontzettend veel te vertellen over de tempels en het leven van de Maya’s wat we anders nooit hadden geweten. Daarnaast konden we hem al onze vragen stellen die hij feilloos wist te beantwoorden.

Vanuit Flores worden er ontzettend veel tours naar Tikal aangeboden. Helaas zijn de tour agencies niet allemaal even betrouwbaar en daarom loont het om verschillende met elkaar te vergelijken. Wanneer een tour agency zegt dat de entree voor Tikal is inbegrepen in de prijs dan is het foute boel. Deze betaal je namelijk pas bij de ingang van het park.

NOTE: wanneer je vanuit Flores een georganiseerde tour incl. gids naar Tikal boekt, betaal je slechts 3 – 4 Euro / 25 – 35 Quetzal meer dan wanneer je alleen transport naar Tikal zou boeken.

Je kunt ook op eigen gelegenheid een bezoek aan Tikal brengen. Wel is het slim om je van tevoren goed in te lezen en de handige app Maps.me te downloaden zodat je niet verdwaalt in Tikal. Met deze app hoef je slechts 1 x een kaart te downloaden waarna je de deze offline kunt blijven gebruiken.

Tikal Guatemala - een imposante Mayastad midden in de jungle

Overnachten in Flores of Tikal?

De meeste reizigers kiezen ervoor om in het sfeervolle stadje Flores te overnachten dat slechts op 1,5 uur van Tikal ligt. Vanuit Flores worden vele tours naar Tikal aangeboden. Maar Flores is meer dan een uitvalsbasis voor Tikal. Bekijk hier wat er allemaal te doen is in Flores plus onze favoriete hostels.

Overnachten in het nationale park van Tikal is ook mogelijk. Dit is aan te raden als je Tikal op eigen gelegenheid wil bezoeken of zowel zonsop- als zonsondergang wil meepakken. De prijzen van accommodaties in Tikal liggen wat hoger dan in Flores, maar je slaapt dan wel midden in de jungle. Bekijk hier de beschikbare accommodaties in Tikal.

luchtfoto-flores-guatemala

Wat je verder moet weten over een bezoek aan Tikal

  • Neem een ID kaart of foto van je ID mee; deze moet je laten zien bij de entree van het park.
  • Neem voldoende water; het kan erg warm zijn in Tikal.
  • Neem voldoende eten mee of zorg dat je stevig hebt gegeten van tevoren; er zijn geen restaurants in het park of vlak daarbuiten.
  • Vergeet geen anti-muggenspray mee te nemen; Tikal ligt in de jungle.
  • Draag comfortabele schoenen; je moet een flink stuk wandelen om de tempels te bekijken. Draag bij voorkeur geen open schoenen want je wandelt toch in de jungle en je weet nooit wat je daar kan tegenkomen qua dieren (spinnen en slangen)..
  •  Neem een zaklamp of telefoon mee licht mee wanneer je Tikal met zonsopgang of zonsondergang bezoekt.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Guatemala

Acatenango vulkaan-hike guatemala

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven