Semuc Champey Guatemala

Wat te doen Semuc Champey ? 5 tips + leuke adresjes

Semuc Champey: azuurblauwe waterpoelen in de jungle

Semuc Champey is een schitterend natuurreservaat met als absolute hoogtepunt de azuurblauwe waterpoelen temidden van een weelderige jungle. Helaas moet je wel een lange busrit afleggen over wegen vol kuilen en bochten om er te komen, maar het is het meer dan waard! Naast de magische waterpoelen zijn er namelijk ook grotten, is er een prachtige waterval en kun je er tuben! Wij verbleven er 2 dagen en vertellen je alles wat je moet weten over een bezoek aan Semuc Champey!

Hoe kom je in Semuc Champey?

De meeste backpackers reizen per shuttlebus vanuit Flores of Antigua naar Lanquin. Dit is het dorp waar je de meeste hostels kunt vinden en ligt op 40 minuten rijden van Semuc Champey. De busrit vanuit Flores als Antigua duurt zo’n 8 – 10 uur, afhankelijk van de verkeersdrukte en het aantal stops dat de chauffeur maakt. De prijzen van een shuttlebus variëren tussen de € 15 / 140 Quetzal en € 19 / 180 Quetzal.

Wij reisden vanuit Lake Atitlan waar je vanaf Panajachel een shuttlebus kunt nemen die je voor zo’n €18 / 170 Quetzal naar het dorpje Lanquin brengt. Ook dit was een erg lange busrit: in totaal waren wij zo’n 11 uur onderweg.

Voor het reserveren van een shuttlebus kun je het beste informeren bij jouw hostel. Vaak bieden zij ook vervoer aan en zo weet je zeker dat het betrouwbaar is. Mochten ze geen vervoer aanbieden dan kunnen ze je vast wel doorverwijzen naar een betrouwbare travel agency. Met name in Flores moet je goed oppassen waar je je tours boekt. We hebben namelijk gehoord dat daar vele oplichters zijn.

luchtfoto-semuc-champey

Georganiseerde tour of zelfstandig?

Om Semuc Champey te bezoeken kiezen de meeste backpackers voor een georganiseerde tour. Deze kun je doorgaans boeken bij het ho(s)tel waar je verblijft. Bij onze tour was vervoer, een bezoek aan de grotten, tuben en een bezoek aan natuurreservaat Semuc Champey inbegrepen. Het enige onderlinge verschil in het aanbod van de georganiseerde tours zijn de lunchlocatie en of het tuben wel of niet is inbegrepen. Bij elke tour zijn de groepen vrij groot en is er slechts 1 begeleider. Je kunt Semuc Champey zelfstandig bezoeken, maar als je in Lanquin verblijft is dit niet aan te raden aangezien. Het is namelijk niet veel voordeliger.

K’an-Ba grot: romantisch en spannend tegelijk!

De tour naar Semuc Champey vertrekt vanuit het dorpje Lanquin. Na een rit van zo’n 45 minuten met adembenemende uitzichten over de groene valleien kom je aan in Semuc Champey. Daar begonnen wij onze tour met een bezoek aan de K’an-Ba grot die half is ondergelopen met water. Dit is allesbehalve saai! Klimmend, klauterend en glijdend verken je de grot en trotseer je een ondergrondse waterval. Het enige licht dat je daarbij hebt is de kaars in je hand die je soms met moeite brandend kunt houden wanneer het water zo diep is dat je moet zwemmen. Na anderhalf uur sta je weer buiten vol adrenaline!

TIP: draag waterschoenen, sandalen of schoenen aan, want de rotsen op de bodem kunnen venijnig zijn. Ben je lichtelijk claustrofobisch aangelegd, dan is een bezoek aan de grotten minder geschikt voor jou.

Grotten van Semuc Champey

Nog meer adrenaline met de hoge rope swing

Na de grotten ga je met de groep door naar de rope swing. Wanneer je daarvan nog niet genoeg adrenaline hebt gehad, krijg je die wel op de volgende leuke plek. De rope swing is namelijk een enorme lange schommel waarmee je een vrije val van ongeveer 6 meter in de Cahabon rivier maakt. Als je dit te eng vindt kun je er ook gewoon voor kiezen om toe te kijken.

Na al die adrenaline shots loop je weer een stukje verder en krijg je tijd om even bij te komen in het water met een schitterend uitzicht op een van de vele watervallen van Semuc Champey. Deze waterval is het einde van de 300 meter lange natuurlijke waterpoelen die je later van hogerop gaat bezichtigen.

Tubend de Cahabon rivier over

Vlak voor de lunch gingen we tubend de Cahabon river over. Daarbij drijf je ontspannen op een band waarbij de stroming van de river je voortduwt en je kunt genieten van de omgeving. Halverwege de ‘rit’ springen lokale kinderen het water in om bier of ander drinken te verkopen mocht je dorst hebben. Na het tuben is het tijd voor de lunch. Als je zelf geen eten mee hebt genomen kun je voor weinig geld een all you can eat buffet eten. Verwacht hier echter niet veel van. Wij raden je aan om sowieso zelf wat drinken en snacks mee te nemen voor tijdens de tour.

Tuben op de Semuc Champey rivier

Adembenemende waterpoelen

Na de lunch begint het mooiste gedeelte van de tour: je betreedt het Semuc Champey natuurreservaat. Om naar de mirador (het uitzichtpunt) te gaan moet je 30 minuten klimmen, maar eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over de 300 meter lange natuurlijke waterpoelen die trapsgewijs in elkaar overlopen. Dankzij de azuurblauwe kleur van het water lijkt het bijna onwerkelijk dat dit midden in de jungle te vinden is. Deze verborgen parel steekt dan ook mooi af bij de weelderige jungle vol wildlife. Zo werden wij tijdens onze hike naar het uitkijkpunt vergezeld door een familie spider monkeys die van boom naar boom slingerde. Ontzettend gaaf!

Na het uitkijkpunt daal je af naar de waterpoelen en mag je eindelijk een duik nemen in het verfrissende water en genieten van de fantastische omgeving! Daarna is het helaas weer tijd om terug te keren naar Lanquin.

spider monkeys in Semuc Champey

waterpoelen van semuc champey

Onze favoriete hotels in Lanquin / Semuc Champey

Je kunt kiezen om te overnachten in het Lanquin; het dorp waar je aankomt met de bus, of dichter bij het park Semuc Champey. De meeste reizigers verblijven in Lanquin, aangezien hier de meeste faciliteiten zijn. Een fijn adresje hier is El Retiro Lanquin. Wil je wel in Semuc Champey slapen dan is Utopia Eco Hotel een aanrader.

Utopia Eco Hotel
Uitzicht Utopia Eco Hotel.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Guatemala

Acatenango vulkaan-hike guatemala

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven