El PAREDÓN: HET ONONTDEKTE SURFPARADIJS VAN GUATEMALA

EL PAREDON: CHILLE SURFVIBES EN UITGESTREKTE STRANDEN

Wie denkt dat er in Guatemala geen mooie stranden te vinden zijn heeft het mis! El Paredón is met zijn uitgestrekte zwarte strand, relaxte vibe en adembenemende zonsopgangen en zonsondergangen namelijk een paradijs op aarde. Bovendien kun je hier het hele jaar door fantastisch (leren) golfsurfen. Toch weet nog slechts een kleine groep backpackers de weg naar deze onontdekte parel te vinden. Aanvankelijk zouden wij El Paredón ook overslaan, maar uiteindelijk zijn de dagen die we daar hebben doorgebracht het hoogtepunt van onze reis door Guatemala geworden! Wij vertellen je wat er allemaal te doen is in El Paredón, hoe je er komt en delen onze favoriete hostel.

YouTube player

WAT TE DOEN IN EL PAREDON GUATEMALA?

1. RELAX

El Paredón is erg ongerept. Van origine is het een vissersdorpje waar toerisme nu langzaam op gang komt en er zijn dan ook geen grote hotelketens te bekennen. Het dorp heeft geen verharde wegen en WiFi is ook zeer schaars. De sfeer die er in El Paredón hangt vindt je nergens anders in Guatemala. Alles gaat hier net een versnelling lager wat dit een hele fijn plek maakt om een paar dagen te verblijven en op adem te komen. Dus neem naast je zwemkleding een boek mee en relax in een van de hangmatten bij je hostel terwijl je geniet van het uitzicht over zee.

El Paredon - The Driftwood Surfer hostel

El Paredon - dorp

2. (LEER) SPOTGOEDKOOP GOLFSURFEN

El Paredón is zonder twijfel de beste plek om te golfsurfen in Guatemala omdat de golfen vrijwel het hele jaar door goed zijn. Ze kunnen echter wel erg krachtig zijn en soms komen de golfen snel achter elkaar waardoor het voor beginners best pittig kan zijn. Je kunt daarom het beste in de ochtend gaan surfen tussen 9-12 uur wanneer de wind nog niet zo krachtig is of rond een uur of 4 ’s middags wanneer de wind zakt en de golfen rustiger worden. Tegelijkertijd kun je dan ook genieten van een zonsopgang en zonsondergang waarbij de lucht zich vult met verschillende kleuren.

El Paredon Guatemala - golfsurfen

Wil je leren surfen dan kun je in El Paredón spotgoedkoop privélessen krijgen. Wij betaalden € 12 / 100 Quetzal per uur voor een privéles. Wanneer het laagtij is ga je met een instructeur het water in om golfen te trotseren. Als dat je eenmaal is gelukt is het ontzettend verslavend en wil je alleen maar meer en meer! Vrijwel alle accommodaties bieden surfboarden te huur aan net als surflessen.

El Paredon surfles

3. STRANDWANDELING MAKEN TIJDENS ZONSOPGANG EN ZONSONDERGANG

Bijna nergens anders ter wereld hebben we zulke mooie zonsopgangen en zonsondergangen gezien. De lucht vult zich hier met allerlei kleuren. Werkelijk schitterend! Bekijk hieronder onze foto op Instagram. Tip: we hebben nog meer toffe inspiratie foto’s van Guatemala op ons Instagram account staan.

4. DOE EEN CHULA TOUR

Chula tours is een geweldige organisatie die zich inzet voor de lokale bevolking en een steentje bijdraagt aan het behoud van de natuur. Zo bieden ze verschillende tours aan waaronder een mangrove tour, een schildpadden en zout boerderij tour, maar ook kooklessen en ze leren je ook graag armbandjes maken. De opbrengsten van deze tours worden geherinvesteerd in de projecten van La Choza Chula die de ontwikkeling van de lokale bevolking stimuleren. Zo zijn er onderwijsprojecten en projecten ten behoud van de natuur. Maar ook leren ze de lokale bevolking hoe ze met toeristen om moeten gaan en hoe ze daar geld aan kunnen verdienen. Op deze manier profiteren niet alleen de buitenlandse investeerders van het toerisme in El Paredón, maar ook de lokale bevolking. Wil je meer weten over La Chula Tours? Bezoek dan hun website.

TIP: La Chula Tours heeft ook een winkeltje in het dorp waar ze producten verkopen die zijn gemaakt door de lokale bevolking, zoals armbandjes, toffe shirts en tassen.

El Paredon - La Choza Tula

5. LAAT BABYSCHILDPADDEN VRIJ IN DE ZEE 

Op het strand van El Paredón is een kleine zeeschildpadden broederij gevestigd die vrijwel elke morgen rond 6 uur zeeschildpadden uitzet in de zee. Fantastisch om te zien hoe deze kleine schildpadden over het strand hun weg maken naar de zee voordat ze door een golf worden meegesleurd en zo voor het eerst kennismaken met de zee! Tegelijkertijd kun je genieten van een schitterende zonsopgang terwijl je naar de kwekerij loopt.

Het verzamelen van zeeschildpadden eieren is niet verboden in Guatemala, maar verzamelaars moeten wel 20% afstaan aan lokale kwekerijen om ervoor te zorgen dat de populatie in stand blijft.

TIP: de meeste hostels in El Paredon steunen de kwekerij zodat er meer schildpadden kunnen worden vrijgelaten. Vaak staat er een giften box bij de receptie waar je een kleine donatie kunt doen om jouw steentje bij te dragen. 

El Paredon - Zeeschildpadden

6. OVERNACHT IN DIT TE GEKKE HOSTEL

El Paredón telt nog niet zo heel veel hostels, maar eentje stak er toch met kop en schouders bovenuit voor ons: the Driftwood Surfer. Dit gezellige hostel (van een jonge Nederlandse eigenaar) met zwembad en zowel privé-kamers als dorms biedt een perfecte mix tussen party en ontspanning. Daarnaast kun je elke avond voor €5,75 / 50 Quetzal genieten van een uitgebreid familie diner. Erg lekker en ontzettend gezellig! Mocht je wat meer rust willen, dan is Swell een aanrader! Swell beschikt over een heerlijk buitenzwembad, een goed restaurant en super schattige bungalows. Je komt volledig tot rust in dit paradijs.. Na een paar dagen te hebben verbleven in Swell wil je eigenlijk nooit meer weg. Tip: reserveer van te voren. Zit snel vol!

El Paredon - The driftwood Surfer hostel

WAT MOET JE VERDER WETEN OVER EL PAREDÓN?

  • Er zijn geen pinautomaten in El Paredón; neem dus voldoende cash mee. Een andere optie is om met een boot de mangrove over te steken (zo’n 5 Quetzal per enkele reis p.p.) en dan een tuk tuk voor zo’n 20 Quetzal te nemen naar het dorp La Gomera. In totaal ben je ongeveer een uur onderweg.
  • Internet is schaars. Zo bieden de meeste hostels geen WiFi, maar vaak kun je wel je mail even checken op een laptop o.i.d. Mocht je echt internet nodig hebben, dan is er een internetcafé in het dorp.

HOE KOM JE IN EL PAREDON?

De snelste manier om in El Paredón te komen is vanuit Antigua of Guatemala City. Wij namen vanuit Antigua een shuttle bus die er zo’n 3 uur over deed en betaalden daar € 9,5 / 80 Quetzal voor. Informeer bij je hostel of bij een tour agency naar de vertrektijden.

 

MEER HANDIGE ARTIKELEN OVER GUATEMALA:

Antigua: backpackersgids met tips
Lake Atitlan: een magisch meer omringd met machtige vulkanen
Semuc Champey: azuurblauwe waterpoelen midden in de jungle

Alle blogs over Guatemala

 

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter