El Paredon de plek om te golfsurfen in Guatemala

El Paredón: het onontdekte paradijs van Guatemala

Chille surfvibes en uitgestrekte stranden in El Paredón

Wie denkt dat er in Guatemala geen mooie stranden te vinden zijn heeft het mis! El Paredón is met zijn uitgestrekte zwarte strand, relaxte vibe en adembenemende zonsopgangen en zonsondergangen namelijk een paradijs op aarde. Bovendien kun je hier het hele jaar door fantastisch (leren) golfsurfen. Toch weet nog slechts een kleine groep backpackers de weg naar deze onontdekte parel te vinden. Aanvankelijk zouden wij El Paredón ook overslaan, maar uiteindelijk zijn de dagen die we daar hebben doorgebracht het hoogtepunt van onze reis door Guatemala geworden! Wij vertellen je wat er allemaal te doen is in El Paredón, hoe je er komt en delen onze favoriete adresjes.

Hoe kom je in El Paredon?

De snelste manier om in El Paredón te komen is vanuit Antigua of Guatemala City. Wij namen vanuit Antigua een shuttle bus die er zo’n 3 uur over deed en betaalden daar € 9,5 / 80 Quetzal voor. Informeer bij je hostel of bij een tour agency naar de vertrektijden.

Hoeveel dagen El Paredón?

In El Paredon heerst een heerlijk laidback sfeertje. Je kunt hier dus prima een aantal dagen vertoeven om even helemaal bij te tanken. Wij raden je aan om tenminste twee volle dagen te verblijven, maar langer is zeker geen straf! In twee dagen tijd kun verschillende leuke dingen doen. Lees verder en ontdek wat er allemaal te doen is!

Wat te doen in El Paredón Guatemala?

Relax

El Paredón is buitengewoon ongerept en de sfeer die hier heerst, vind je nergens anders in Guatemala! Oorspronkelijk een vissersdorpje, komt het toerisme hier nu langzaam op gang, en grote hotelketens zijn hier niet te vinden. Het dorp heeft onverharde wegen en alles gaat hier in een wat rustiger tempo. Dit maakt El Paredón de ideale plek om een paar dagen te vertoeven en even op adem te komen. Dus pak naast je zwemkleding een goed boek in en ontspan in een van de hangmatten bij je hostel terwijl je geniet van het prachtige uitzicht over de zee.

El Paredon - The Driftwood Surfer hostel

El Paredon - dorp

(Leer) spotgoedkoop golfsurfen

El Paredón is zonder twijfel de beste plek om te golfsurfen in Guatemala. Hier zijn de golfen vrijwel het hele jaar door fantastische! Toch kunnen ze wel krachtig zijn en snel achter elkaar golven, wat het voor beginners lastig maakt. Toch kunnen ze behoorlijk krachtig zijn, en voor beginners kan het soms een uitdaging zijn, vooral wanneer de golven snel op elkaar volgen. Om die reden is het ideaal om tussen 9 en 12 uur ’s ochtends te surfen wanneer de wind nog niet zo sterk is, of rond 4 uur ’s middags wanneer de wind afneemt en de golven kalmer worden. Deze tijden bieden ook de kans om te genieten van adembenemende zonsopgangen en zonsondergangen, waarbij de lucht zich vult met een palet van kleuren.

Wil je leren surfen dan kun je in El Paredón spotgoedkoop privélessen krijgen. Wij betaalden € 17 / 150 Quetzal per uur voor een privéles. Bij laagtij ga je met een instructeur de golven in om de kneepjes van het surfen onder de knie te krijgen. Eenmaal ervaren, is de kick verslavend en wil je alleen maar meer! Vrijwel alle accommodaties bieden surfboarden te huur aan net als surflessen.

El Paredon Guatemala - golfsurfen

El Paredon surfles

Geniet van de zonsopgang en zonsondergang op het strand

Bijna nergens anders ter wereld hebben we zulke mooie zonsopgangen en zonsondergangen gezien. De lucht vult zich hier met allerlei kleuren. Werkelijk schitterend! Tijdens zonsondergang komt vrijwel iedereen uit het dorpje bij elkaar om te genieten van dit spektakel. Naast het strand is Boca Barra een mooie plek om de zonsondergang te bekijken. Loop hiervoor via de hoofdstraat naar de rivier en laat je vervolgens met een bootje naar Boca Barra brengen.

TIP: haal een vuilniszak op bij The Driftwood Surfer Hostel en vul deze met afval van het strand. Als je deze inlevert bij het hostel krijg je als beloning een gratis drankje. Win win!

El Paredon - zonsopgang

Doe een La Choza Chula tour

Chula tours is een geweldige organisatie die zich inzet voor de lokale bevolking en het behoud van de natuur! Ze bieden verschillende tours, waaronder een mangrove tour en een schildpadden en zout boerderij tour. Ze leren je ook graag koken en armbandjes maken. De opbrengsten van deze tours worden geherinvesteerd in onderwijsprojecten en projecten ten behoud van de natuur. Daarnaast leert La Choca Chula de lokale bevolking hoe ze met toeristen om moeten gaan en hoe ze daar hun brood mee kunnen verdienen. Op deze manier profiteren niet alleen buitenlandse investeerders van het toerisme in El Paredón, maar juist ook de lokale bevolking. Bezoek de website van La Choca Chula voor meer informatie of om direct een tour te boeken.

TIP: La Choza Chula Tours heeft een winkeltje in het dorp waar ze producten verkopen die zijn gemaakt door de lokale bevolking, zoals armbandjes, toffe shirts en tassen.

El Paredon - La Choza Tula

Laat babyschildpadden vrij in de zee

El Paredon is een broedplaats voor verschillende zeeschildpadden. Jaarlijks keren hier namelijk duizenden zeeschildpadden terug om hun eitjes te leggen. Helaas worden de eieren van zeeschildpadden in Guatemala gezien als lekkernij. Stropers mogen eieren zelfs legaal verkopen. Voor het behoud van de populatie is het Driftwood Surfer Hostel daarom jaren geleden het Turtle Conservation Project gestart.

Dit project koopt eieren van de stropers terug waarna deze naar een beschermde broedplaats worden gebracht. Tijdens de maanden september tot en met december worden iedere ochtend rond 6 uur de schildpadden weer uitgezet op het strand. Vervolgens moeten ze zelf de laatste meters naar de zee maken voordat ze door een golf worden meegesleurd en voor het eerst kennismaken met de zee. Dit is werkelijk magisch om te zien en jij kunt hier ook bij zijn! Hiervoor dien je rond 05:45 aanwezig te zijn bij de kwekerij die zich op het strand bevindt. Raak de schildpadden alsjeblieft niet aan, want dit is slecht voor de overlevingskans.

TIP: steun het project door een donatie achter te laten in de giftbox bij het Driftwood Surfer Hostel. Dankzij hun initiatief zijn namelijk duizenden schildpadden gered!

El Paredon - Zeeschildpadden

Onze El Paredón hotel tips

El Paredón telt nog niet veel hostels, maar eentje stak er voor ons toch met kop en schouders bovenuit: the Driftwood Surfer. Dit gezellige hostel (van Nederlandse eigenaar) met zwembad en zowel privé-kamers als slaapzalen biedt een perfecte mix tussen party en ontspanning. Daarnaast kun je voor weinig geld elke avond genieten van een uitgebreid familie diner. Mocht je wat meer rust willen, dan zijn Swell of Ka’ana Surf fijne adresjes! Beide accommodaties beschikken over een heerlijk buitenzwembad, een goed restaurant en prachtig gestylde kamers. Wacht niet te lang met boeken, want ze zijn zeer populair!

El Paredon - The driftwood Surfer hostel

Wat je verder moet weten over El Paredón

  • Er zijn geen pinautomaten in El Paredón; neem dus voldoende cash mee. Een andere optie is om met een boot de mangrove over te steken (zo’n 5 Quetzal enkele reis p.p.) en dan een tuk tuk voor zo’n 20 Quetzal te nemen naar het dorp La Gomera. In totaal ben je ongeveer een uur onderweg.
  • Internet is schaars. Zo bieden de meeste hostels geen WiFi, maar vaak kun je wel je mail even checken op een laptop o.i.d. Mocht je echt internet nodig hebben, dan is er een internetcafé in het dorp.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Guatemala

Acatenango vulkaan-hike guatemala

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven