Acatenango vulkaan beklimmen - uitbarsting El Fuego

Acatenango vulkaan beklimmen: jouw kans om een lava spuwende vulkaan te zien

Alles wat je moet weten over de Acatenango vulkaan hike

Een absoluut hoogtepunt van onze reis in Guatemala was het beklimmen van de Acatenango Vulkaan. Deze vulkaan geeft je namelijk een adembenemend uitzicht op één van de meest actieve vulkaan die Guatemala rijk is: El Fuego. Als je één keer in je leven een lava spuwende vulkaan van dichtbij wil zien is dit je kans! El Fuego spuwt momenteel om de 20 minuten enorme grote brokken steen en lava de lucht in wat met name in het donker voor een prachtig schouwspel zorgt. Alhoewel het een pittige hike naar de top is, hadden wij dit voor geen goud willen missen! Wij vertellen je alles wat je moet weten om de Acatenango Vulkaan te beklimmen: jouw kans om een actieve vulkaan op slechts 3 kilometer afstand te zien. En geloof ons, dat wil je!

Georganiseerde tour of zelfstandig?

Alhoewel je de Acatenango vulkaan zelfstandig kunt beklimmen, adviseren wij je om met een georganiseerde tour te gaan. Het is namelijk een flinke tocht naar de 3976 meter hoge top waarbij je redelijk goed kunt verdwalen. Helemaal als je de zonsop- of ondergang op de top wilt bekijken omdat je dan grote stukken in het donker moet hiken. Maar eigenlijk mag je dat niet missen! In het donker zijn de uitbarstingen namelijk het meest spectaculair omdat je letterlijk het lava over de flanken van de vulkaan naar beneden ziet stromen.

Dat is ook meteen de reden dat je liever voor een 2-daagse hike wilt kiezen waarbij een overnachting op de vulkaan is inbegrepen. Het is ook mogelijk om de Acatenango vulkaan in 1 dag te beklimmen, maar dan mis je het mooiste schouwspel. Bovendien is de hike lichamelijk zwaar, helemaal als je op en neer moet in 1 dag.

Acatenango vulkaan beklimmen - El Fuego uitbarsting

De hike: pittig maar zeker te doen

Op de eerste dag verzamel je om half 8 bij het kantoor van Wicho & Charlie’s zodat er genoeg tijd is om de gear die je nodig hebt te kunnen lenen. Daarna heb je een gezamenlijk ontbijt en rond 9 uur vertrek je per shuttlebus naar de voet van de Acatenango vulkaan waar de hike op 2400 meter hoogte begint.

TIP: huur een houten wandelstok voor 5 Quetzal bij de start van de hike. Deze heb je zeker nodig!

In totaal duurt de hike naar het basiskamp op 3500 meter hoogte zo’n 5 uur. Het eerste 1 – 1,5 uur van de hike is meteen het zwaarst, omdat je flink moet stijgen en je lichaam moet acclimatiseren. De lucht is ijler op grote hoogtes en hierdoor is ademen zwaarder. Gelukkig stoppen de gidsen regelmatig zodat je op adem kunt komen. Na de eerste 1 – 1,5 uur bereik je de entree van het park waar je € 6 / 50 Quatzal entree p.p. betaalt. Daarna hike je nog zo’n 1,5 uur tot de lunchbreak, uiteraard met pauzes. Na de lunch moet je 2 uur hiken waarvan je het eerste uur nog moet stijgen. Het laatste uur van de hike is het makkelijkste gedeelte omdat je bijna geen hoogtemeters meer maakt.

Acatenango Vulkaan beklimmen - de hike

acatenango-vulkaan-hike-guatemala

Spectaculaire uitbarstingen

Eenmaal aangekomen bij het basiskamp is het tijd om te relaxen en te genieten van het adembenemende uitzicht. Op 3 km afstand kun je de borrelende Fuego vulkaan zien die regelmatig dikke, grijze rookpluimen de lucht in spuwt. Onwijs gaaf en bijzonder om dit van zo dichtbij te zien. Helemaal wanneer het donker wordt. De uitbarstingen zijn dan nog spectaculairder omdat je dan veel beter het lava kan zien. Hier kan geen enkele vuurwerkshow tegenop!

Als het weer het toelaat hike je aan het eind van de eerste dag nog naar de top van de Acatenango vulkaan voor zonsondergang. Hierna keer je weer terug naar het basiskamp voor de overnachting. Mocht het weer te slecht zijn in de namiddag, dan zul je de volgende ochtend naar de top gaan voor de zonsopgang. Overigens is deze ook goed te zien vanaf het basiskamp. Rond half 8 ’s morgens begin je aan de afdaling die zo’n 2 uur duurt en rond 11 uur ben je weer terug in Antigua.

Acatenango vulkaan beklimmen - de top

Acatenango Vulkaan beklimmen - zonsopgang

Wat is een goede touroperator?

Het beklimmen van de Acatenango vulkaan is erg populair en daarom zijn er ook veel operators waar je een tour kunt boeken. De prijzen variëren van zo’n € 35 / 320 Quetzal tot €110 / 1000 Quetzal, afhankelijk van wat er bij de tour is inbegrepen en de grootte van de groep.

Omdat wij van vele backpackers goede verhalen over Wicho & Charlie’s Tours hadden gehoord, besloten we met hen te gaan. En dat is ons zeer goed bevallen! De prijs voor een 2-daagse ligt iets hoger dan die van andere tours, maar je bij Wicho & Charlie’s wel volledig ontzorgd. Vooraf krijg je mondeling en per mail uitgebreide instructies met wat je kunt verwachten en wat je zelf nog mee moet nemen. Het volgende is bij de tour inbegrepen:

  • 2 x ontbijt, lunchpakket, snacks, diner, wijn, marshmallows & chocolademelk
  • Comfortabele stretcher, slaapzak & warme dekens voor de overnachting
  • Warme kleding (indien je dit zelf niet hebt)
  • Gids(en)

Wat wij erg prettig vonden aan Wicho & Charlie’s Tours is dat de groepen klein zijn. Onze groep bestond uit 9 personen en er gingen 2 gidsen mee. Zo liep er altijd 1 voorop en 1 achteraan wat een veilig gevoel geeft. Een ander groot verschil met Wicho & Charlie’s en andere touroperators is de tent waarin je overnacht: deze is erg comfortabel en je slaapt op een veldbed in plaats van luchtbed. Bovendien heeft het kamp van Wicho & Charlie’s het beste uitzicht op de vulkaan. Ook wel fijn; het basiskamp al klaar, dus je hoeft geen slaapzak etc. mee naar boven te dragen!

UPDATE: de tenten zijn vervangen voor kleine hutjes waarin je slaapt op een matras.

Acatenango Vulkaan beklimmen - Wicho & charlie's tours

Acatenango vulkaan beklimmen - Wicho & Charlie's tours basiskamp

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Guatemala

Acatenango vulkaan-hike guatemala

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven