Pesos

8 Tips om geld te besparen in Cuba

Hoe je tot 30% kunt besparen op jouw reiskosten

Als je denkt dat Cuba een hele goedkope vakantiebestemming is, dan heb je het helaas mis! Alhoewel cocktails spotgoedkoop zijn ( hier betaal je nog geen €3 voor), zijn vervoer en excursies relatief duur. Duurder dan je wellicht gewend bent van andere landen in Midden Amerika. Toch kun je met wat handige tips geld besparen. Na 3 weken in Cuba te hebben rondgereisd hebben wij de nodige tips verzameld waarmee jij tot al gauw zo’n 30% kunt besparen op jouw reiskosten!

1. Afdingen, afdingen en nog eens afdingen

Oldtimers Cuba

In het begin voel je je wellicht wat bezwaard, maar na enige tijd krijg je het onderhandelingsspelletje onder de knie! Onze ervaring is dat je gemiddeld 1/3 van de prijs af kunt halen. Uiteraard geldt dit niet wanneer je levensmiddelen koopt in een winkel of afrekent in een restaurant, maar zeker met taxi’s, casas, fruit e.d. kun je geld besparen door te onderhandelen. Houd in je achterhoofd dat de gemiddelde Cubaan zo’n 40 Cubaanse Pesos (CUC) p.m. verdient en dat een taxirit van 200 CUC voor bijvoorbeeld 4u bijna gelijk staat aan het winnen van de maandelijkse Lotto hoofdprijs… En daarmee veel te duur is!

2. Leer wat basic Spaans

Misschien wel de belangrijkste tip om geld te besparen. De meeste Cubanen spreken nauwelijks Engels. Als je wilt onderhandelen is het dus wel zo makkelijk als je Spaanse getallen kent en weet hoe je moet vragen wat iets kost. Daarmee dwing je niet alleen respect af bij de Cubanen, ook begrijp je beter als hij/ zij jou een oor probeert aan te naaien of als Cubanen onderling met elkaar overleggen.

3. Slaap in Casas Particulares

Misschien wel de voorloper van Airbnb; met een zogeheten Casa Particulares slaap je namelijk bij een Cubaan in huis. Daarbij krijg je je eigen kamer en tegen betaling een uitgebreid ontbijt en soms kun je ook dineren bij de casa. Niet alleen is dit de leukste manier om in contact te komen met de locals, ook is dit een stuk voordeliger dan een hotelovernachting. Voor een gemiddelde Casa Particulares betaal je slechts 15 CUC per kamer per nacht, terwijl je voor een hotelovernachting al snel 100 CUC betaalt.

4. Gebruik Airbnb om je te oriënteren

De meeste casas zijn op Airbnb te vinden. Reserveren is echter niet mogelijk in Cuba, maar zo krijg je toch een idee van de prijzen en van het aanbod.

TIP: met een VPN verbinding kun je wel reserveren.

Voorbeeld: in Vinales hadden we een casa gevonden die op Airbnb voor 10 CUC p.k.p.n. werd aangeboden. Bij aankomst vroeg de casa eigenaar 20 CUC per nacht, omgerekend €18. Waarop wij zeiden dat we het alleen voor 10 CUC deden omdat dat op Airbnb stond, was dat opeens toch ook mogelijk… Kortom; oriënteren via Airbnb kan je al snel 50% besparen!!

5. Let op commissie

Cubanen ontvangen commissie over de meeste dingen wanneer ze jou als toerist doorverwijzen. Als je bijvoorbeeld op het vliegveld bij een Tourist info punt naar een taxi informeert, zullen zij je doorverwijzen naar een taxichauffeur. Deze taxichauffeur moet dan een klein bedrag, de zogeheten ‘commissie’, afdragen aan de dame/ heer bij het tourist info point die in jouw prijs is doorberekend. Hetzelfde gebeurt als een casa eigenaar een taxi voor je regelt of als je een Cubaan op straat vraagt naar een goed restaurant en hij/ zij jou daarheen brengt. Probeer als het kan zelf dingen te regelen/ uit te zoeken etc, dit kan je namelijk in de meeste gevallen commissie besparen.

6. Betaal met de lokale munteenheid op de markt

In Cuba bestaan er 2 munteenheden; de Cubaanse Peso Convertible (CUC) en de Cubaanse Peso. De CUC wordt eigenlijk alleen door toeristen gebruikt en de Peso is voor de Cubanen. Vrijwel alles betaal je dus in CUC, maar wil je fruit kopen, dan is het vaak voordeliger om dit in Peso te doen. Om aan Pesos te komen zul je CUC’s moeten omwisselen. Dit kun je bijvoorbeeld aan een taxichauffeur vragen. Let daarbij wel goed op of het klopt wat je terugkrijgt; 1 CUC staat gelijk aan 24 Pesos.

7. Sla grote flessen water in (wanneer mogelijk)

Omdat je in Cuba geen water uit de kraan kunt drinken, zul je flessen water moeten kopen. Alleen zou Cuba Cuba niet zijn als deze niet overal te verkrijgen zijn. Dus mocht je een winkel treffen waar er 5 liter flessen worden verkocht (voor gemiddeld zo’n 3 CUC): sla deze dan direct in! Deze grote flessen zijn namelijk weer een stuk voordeliger dan 500ml flesjes van ongeveer 1 CUC per stuk.

8. Reis met de Viazul bus of taxi collectivo

Omdat auto’s schaars zijn, betaal je voor een huurauto al snel €500 p.w. Reizen met de Viazul bus of een taxi collectivo is voordeliger, alhoewel nog steeds relatief duur. De Viazul bus rijdt door heel Cuba en is populair onder de toeristen, met name in het hoogseizoen. Reserveer dus minimaal 1 dag van tevoren jouw plekje. Dit kun je online doen of op een Viazul busstation. Als je online reserveert zul je je reservering moeten printen (kan lastig zijn..). Check de Viazul website voor de routes, tijden en prijzen.

Als je niet gebonden wilt zijn aan een specifieke bustijden of als de Viazul vol is, dan kun je een taxi collectivo nemen. Daarbij deel je een taxi met andere toeristen en deel je de kosten. Prijzen variëren wel ontzettend, dus ook hier zul je je moeten oriënteren en flink moeten onderhandelen. Voordeel van een taxi collectivo is wel dat je van deur naar deur wordt gebracht

Mocht jij nog meer tips hebben? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit bericht!

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Cuba

Naar alle blogs

1 Reactie

  1. Goed om te weten waar ik rekening mee moet houden wanneer ik een reis boek naar Cuba. Vervoer vind ik erg belangrijk en wil ik goed geregeld hebben. Wellicht kan ik wat ritten reserveren van tevoren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven