Rio Celeste Waterval Costa Rica

Ultieme gids voor Rio Celeste Waterval & Tenorio Volcano National Park

Rio Celeste waterval: een magisch natuurverschijnsel

Rio Celeste is een betoverende rivier gelegen in het Tenorio Volcano National Park op 1,5 uur rijden van  La Fortuna. Vanwege een bijzonder natuurverschijnsel heeft deze rivier een magische blauwe kleur met als absolute hoogtepunt de Rio Celeste Waterval. Deze is adembenemend mooi en een must see als je het ons vraagt. Wij vertellen je alles over de bezienswaardigheden en wat je moet weten over een bezoek aan de Rio Celeste waterval in het Tenorio Volcano National Park. 

Tenorio Volcano National Park in een notendop

Tenorio Volcano National Park in Costa Rica is beroemd om zijn prachtige Rio Celeste Waterval. Zijn magische blauwe kleur wordt veroorzaakt door vulkanische mineralen. Naast deze unieke waterval biedt het park een rijke biodiversiteit, waaronder brulapen, tapirs, en talloze vogelsoorten. Daarnaast kun je er verschillende wandelingen maken die je dwars door regenwouden en verschillende vulkanische activiteiten zoals modderpoelen leiden. Dit maakt het Tenorio Volcano National Park een must-visit maakt voor natuurliefhebbers en wandelaars die op zoek zijn naar de ongerepte schoonheid van Costa Rica’s vulkanische landschappen.

Bezienswaardigheden Tenorio Volcano National Park

Tenorio Volcano National Park heeft verschillende bezienswaardigheden die allemaal ziet wanneer je ervoor kiest om de hike van 6 kilometer te maken. Hier doe je zo’n 3 uur over als de condities goed zijn. Het begint van de hike gaat over een verhard pad, maar daarna is alles onverhard. Dit kan tijdens het regenseizoen erg modderig zijn waardoor de hike ook langer zal duren. Goede wandelschoenen zijn dus een must!

Tenorio Volcano National Park Hiken

#1. Rio Celeste waterval

De eerste bezienswaardigheid is de prachtige waterval en wat ons betreft het hoogtepunt van het park. Deze ligt op 1.5 km van de ingang van het park en de weg hier naartoe is verhard. Het laatste stuk van de hike is iets steiler waarna je over trappen naar beneden loopt en uiteindelijk bij de waterval aankomt. Wij hebben vele watervallen gezien tijdens onze reis, maar deze is dankzij de kleur van het water de meest bijzondere die wij hebben gezien!

Rio Celeste Waterval Costa Rica

#2. Uitkijkpunt

Wanneer je 550 meter verder loopt heb je een schitterend uitzicht over het regenwoud en 3 vulkanen die niet meer actief zijn. Wij konden de top van de vulkanen helaas niet zien omdat deze in de wolken lagen. Toch was het een fraai gezicht en fijn om even op adem te komen na de klim omhoog.

rio celeste uitkijkpunt

#3. Laguna Azul & bubbelende modderpoelen

Vanaf het uitkijkpunt is het nog 200 meter lopen naar Laguna Azul. Hier zie je de magische rivier dwars door het regenwoud lopen wat een mooi kleurcontrast oplevert. Op 50 meter verder liggen de bubbelende modderpoelen die je van een afstand ruikt vanwege het zwavelzuur.

Laguna Azul: bezienswaardigheid Tenorio Volcano National Park

#4. El Tenidor

Het laatste gedeelte van de hike (300m) loop je dwars door het regenwoud over een hangbrug en een kleine brug. Daarna kom je uit bij het eindpunt: El Teñidor. Hier komen 2 rivieren samen die de blauwe kleur van de Celeste rivier creëren. Dit is het resultaat van een chemische reactie van vulkanische mineralen zoals calcium carbonaat en zwavel. De rivier dankt zijn naam Rio Celeste aan de bijzondere hemelsblauwe kleur.

Tenorio Volcano National Park bezienswaardigheid - El Teñidor

Hoe kom je bij Tenorio Volcano National Park?

Rio Celeste ligt in het Tenorio Volcano National Park in het Noordwesten van Costa Rica. Wij hebben ervoor gekozen om een dagtrip te maken vanuit La Fortuna met onze huurauto. Vanaf La Fortuna is het een kleine 1,5 uur rijden, je hebt hiervoor geen 4×4 auto nodig.

NOTE: Helaas rijden er geen lokale bussen naar Rio Celeste, maar touroperator Arenal Evergreen biedt dagelijkse shuttle bussen tussen La Fortuna en Rio Celeste. Voor € 45 / 29.500 CRC heb je een retourtje.

Toegangsprijs en openingstijden

De entreeprijs bedraagt $12 per persoon en kinderen tussen de 2 en 12 jaar betalen $5. Je kunt de tickets bij de ingang van het park kopen, maar dit kan alleen met een pinpas of creditcard. Het is ook mogelijk om vooraf online tickets voor het Tenorio Volcano National Park te kopen.

Het park is elke dag geopend tussen 08:00 – 16:00 uur, maar je moet voor 14:00 uur het park betreden. Aangezien er maar een beperkt aantal mensen per dag het park in mogen, raden we je aan om jouw bezoek aan dit park zo vroeg mogelijk op de dag te plannen.

Wat je nog meer moet weten

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je een bezoek aan de Rio Celeste waterval en het Tenorio Volcano National Park bezoekt:

  • Een gids is niet nodig; er is 1 route dus verdwalen is onmogelijk.
  • In het park zijn geen restaurants of toiletten. Neem dus voldoende water & eten mee. Buiten het park zijn 2 restaurants en toiletten.
  • Tijdens het regenseizoen kan de kleur van de vanwege sediment bruin van rivier bruin van kleur zijn. Toch kan de rivier zijn blauwe kleur weer krijgen na een regenachtige nacht. Alleen duurt dit een aantal uur waardoor je je bezoek beter later op de dag kunt plannen.
  • De paden kunnen modderig zijn, dus draag stevige wandelschoenen. Je kunt eventueel laarzen huren bij de ingang van het park.
  • Zwemmen in het Tenorio Volcano National Park is verboden. Dit is om de natuur en de kleur van het water te beschermen.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Costa Rica

Budgettips voor Costa Rica

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven