Budgettips voor Costa Rica

Zo bespaar je honderden euro’s in Costa Rica

Is Costa Rica duur? Niet met deze 5 tips!

Costa Rica is een adembenemend mooi land, maar wordt door vele mensen gezien als een relatief duur land voor Latijns Amerikaanse begrippen. De prijzen zijn inderdaad te vergelijken met die van Europa. Toch is het ons gelukt om met een beperkt budget een roadtrip van 3 weken te maken door Costa Rica. Dus laat de kosten je niet afschrikken, want één ding is zeker; een rondreis door Costa Rica is een ervaring om nooit meer te vergeten! Hieronder delen wij 5 budgettips waarmee je al snel honderden euro’s bespaart!

#1. Reis met een huurauto door Costa Rica

De meest voordelige manier van reizen in Costa Rica is met de lokale bus. Vaak kun je al voor een paar euro relatief lange afstanden reizen. Het enige nadeel hiervan is dat je voor grotere afstanden meestal via San José moet reizen waardoor je langer onderweg bent. Er rijden ook speciale shuttlebussen voor toeristen die je rechtstreeks van A naar B vervoeren, maar deze zijn doorgaans zo’n drie keer duurder.

Het alternatief voor jouw rondreis door Costa Rica is met een huurauto. Aangezien wij in 2,5 week zoveel mogelijk van Costa Rica wilden zien hebben wij hiervoor gekozen. Een huurauto biedt namelijk alle vrijheid. Bovendien is Costa Rica de perfecte roadtrip bestemming! In ons blog ‘auto huren in Costa Rica‘ vertellen we je alles wat je moet weten over een huurauto in Costa. Zo geven we onder andere antwoord op de vraag of je een 4×4 huurauto nodig hebt en hoeveel een huurauto kost.

auto huren costa rica

#2. Ga kamperen

Accommodaties in Costa Rica kunnen vaak al gauw in de kosten oplopen. Zeker in het hoogseizoen. Een voordelig alternatief is slapen in een tent. In heel Costa Rica is het namelijk toegestaan om aan het strand te slapen met je eigen tentje. Naast het feit dat je hierdoor flink wat centjes bespaart is het ook onwijs idyllisch om wakker te worden aan één van de prachtigste stranden ter wereld. Download de app iOverlander app voor een overzicht van kampeerlocaties in Costa Rica.

Mocht je kamperen iets te avontuurlijk vinden, dan zijn er uiteraard genoeg leuke hostels in Costa Rica waar je voor zo’n € 7 – 15 p.n., afhankelijk van het seizoen, een dorm bed hebt. Check hier voor een overzicht van de beschikbare accommodaties in een plaats naar keuze.

kamperen in costa rica

#3. Vermijd restaurants

Restaurants in Costa Rica hebben doorgaans dezelfde prijzen als die van restaurants in Nederland. Gelukkig bieden de meeste hostels in Costa Rica uitstekende kookfaciliteiten waar je een heerlijke maaltijd voor jezelf kunt maken. Alhoewel de prijzen in de supermarkten ook vergelijkbaar zijn met Nederland, bespaarden wij samen al snel € 30 per dag door alles zelf te koken. Zo kochten wij 1x per week een goede zak aardappelen, rijst, pasta en een paar blikken tonijn voor totaal € 10. Dagelijks haalden we verse groenten als paprika’s en sperziebonen die zelfs bij warm weer goed te bewaren zijn.

TIP: mocht je toch een keer uit eten willen gaan, dan kun je het beste eten bij Soda’s. Deze hebben doorgaans gerechten voor zo’n € 7 per maaltijd.

#4.  Bezoek parken zonder gids

De vierde budgettip voor Costa Rica is om de nationale parken te bezoeken zonder gids. Waarom? De nationale parken in Costa Rica stikken namelijk van gidsen! Een gids kost al gauw € 30 voor 1,5 uur en dat geld kun je beter in eigen zak houden. Zodra je een park inloopt wil je bij aanvang geen dieren spotten maar gidsen. Want wanneer je de gids spot is de kans zeer groot dat je ook dieren spot. Je kunt er eenvoudig naast staan en de kant opkijken waar de gids naar toe kijkt.

De enige uitzondering hierop is birdwatching. Als je echt vogels wil spotten is het raadzaam om wel een keer een gids te nemen. Vogels zitten vaak hoog in de bomen en zijn lastiger te zien met het blote hoog. De meeste gidsen hebben een telescoop met zich mee. Op die manier kun je de vogels goed zien. Daarnaast is een gids goed wanneer je meer te weten wilt komen over de dieren dan. Ook zijn gidsen in sommige parken verplicht zoals in het Corcovado National Park.

#5. Bezoek Costa Rica in het laagseizoen

Heel veel toeristen bezoeken Costa Rica in het hoogseizoen (december tot april). Dit zorgt ervoor dat de accommodaties voller zijn en daarmee ook fors duurder. Wij hebben ervoor gekozen om Costa Rica in het regenseizoen te bezoeken. Op deze manier konden we hostels al voor € 7 per nacht boeken die in het hoogseizoen vaak het dubbele kosten.

Naast het feit dat je zo flink wat geld bespaart op accommodaties zijn parken echt een stuk minder toeristisch en zijn er zelfs momenten dat je mooie plekjes helemaal voor je alleen hebt. Wij hebben het geluk gehad dat we tijdens onze 2,5 weken Costa Rica echt geen 1x een goede regenbui hebben gehad tijdens een activiteit. Vaak regent het alléén in de middag waardoor je optimaal kunt genieten van Costa Rica. Last but not least: het land is van (augustus tot november) op zijn aller groenst!

costa rica laagseizoen

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Costa Rica

Budgettips voor Costa Rica

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven