Auto huren costa rica ervaringen en tips

Auto huren Costa Rica: ervaringen, 4×4 en kwaliteit wegen

Huurauto Costa Rica: de manier om Costa Rica te ontdekken

Denk je erover om een auto te huren in Costa Rica? Grote kans dat je net als wij bij het voorbereiden van je roadtrip tegen bepaalde vraagstukken aanloopt. Want ‘Hoe zit het met de kwaliteit van de wegen? En wat voor type auto moet ik huren in Costa Rica? Heb ik een 4×4 auto nodig in Costa Rica? Is Costa Rica een veilig land om met de auto te rijden? Waar kan ik voordelig een auto huren? In dit artikel delen we onze Costa Rica autohuur ervaringen, geven we antwoord op alle vragen en vertellen we je waar je voordelig een auto kunt huren in Costa Rica.

Is een huurauto het beste vervoersmiddel voor een rondreis door Costa Rica?

Na een roadtrip van een kleine drie weken door Costa Rica te hebben gemaakt kunnen we voorop stellen dat Costa Rica het land bij uitstek is om een auto te huren. De wegen zijn prachtig, niet te druk en de afstanden zijn relatief kort. Bovendien geeft een huurauto je alle vrijheid om de mooiste plekken van Costa Rica te ontdekken. Uiteraard kun je ook met de openbare bus door Costa Rica reizen, maar het grote nadeel is dat bussen vrijwel allemaal via San Jose rijden. Zo doe je er dus ontzettend lang over om van A naar B te reizen. Bovendien kun je met de bus niet op alle prachtige plekken van Costa Rica komen zoals bijvoorbeeld de magisch gekleurde Rio Celeste waterval. Met een huurauto kan dit gelukkig wel. En rijden door het berg- en jungleachtige landschap van Costa Rica is absoluut geen straf!

Onze ervaring met de kwaliteit van de wegen in Costa Rica

De kwaliteit van de wegen in Costa Rica is ons echt alles meegevallen. De meeste wegen liggen er namelijk relatief goed bij en alle snelwegen zijn geasfalteerd. Maar op onverharde wegen moet je je aandacht er soms wel goed bijhouden om kuilen in de weg te vermijden. Dit geldt met name rondom de plaatsen La Fortuna en Monteverde waar wegen soms ook behoorlijk steil kunnen zijn, maar als je rustig rijdt is dit geen probleem.

Kwaliteit wegen Costa Rica - ervaringen huurauto Costa Rica
De meeste wegen in Costa Rica zijn geasfalteerd.
Stijle wegen vormen een uitdaging zonder 4x4 huurauto in Costa Rica
Soms moet je stijle wegen afleggen om naar je accommodatie te komen.

Heb ik wel/ geen 4×4 auto nodig in Costa Rica?

Onze ervaring is dat het wel of geen 4×4 of 4wd auto huren in Costa Rica afhangt van welke gebieden je gaat bezoeken en of het wel of geen regenseizoen is. Als bergachtige gebieden zoals La Fortuna en Monteverda op de planning staan en/of als je tijdens het regenseizoen reist (eind mei tot begin november) dan is een 4×4 (SUV / terreinwagen) huurauto een must. Met een 4×4 auto heb je meer grip op de weg en kom je dus gemakkelijker een steile weg op. Bovendien staat een 4×4 hoger op de weg dan een gewone auto waardoor je een beter overzicht hebt en kuilen in de weg makkelijker kunt spotten.

Auto huren Costa Rica ervaringen - by NOMADS
Onze 4×4 huurauto in Costa Rica.
Onverharde wegen in Costa Rica - Autohuur ervaringen Costa Rica
Onverharde wegen waarbij je soms rivieren moet doorkruizen vormen een uitdaging zonder 4×4 huurauto.

Verkeersregels & veiligheid in Costa Rica

In Costa Rica rijden ze rechts en de snelheden op de wegen worden goed aangegeven. Over het algemeen is het vrij rustig op de wegen, behalve in- en rondom de hoofdstad San José. Wel moet je in Costa Rica ontzettend goed opletten op overstekend wild. Tijdens een bezoek aan dierenopvang Alturas Wildlife Sanctuary (tip!) in Domincal werd ons verteld dat aanrijdingen in het verkeer doodsoorzaak nummer één zijn onder het veelzijdige wildlife van Costa Rica. Extreem goed opletten dus! Mocht je nou een luiaard de weg zien willen oversteken, plaats hem/haar dan veilig aan de overzijde van de weg in de richting waar hij/zij al naartoe onderweg was.

Wat betreft de veiligheid in Costa Rica; wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Toch schijnen autoinbraken geregeld voor te komen, ondanks dat Costa Rica een van de veiligste landen van Midden Amerika is. Gelukkig hebben wij dit niet meegemaakt, maar we werden hier wel regelmatig voor gewaarschuwd. Je doet er dus verstandig aan om jouw meest waardevolle bezittingen mee te nemen als je de auto parkeert en tassen uit het zicht in een dichte kofferbak te plaatsen. Check dus of jouw huurauto de mogelijkheid heeft om de kofferbak af te kunnen sluiten. Overigens kom je op sommige plekken ook bewakers tegen die jouw auto voor een kleine fooi in de gaten houden. Het is daarom handig om altijd iets van contant geld op zak te hebben.

Minimale leeftijd autohuur & rijbewijs

Om in Costa Rica een auto te kunnen huren dien je minimaal 21 jaar te zijn. Een internationaal rijbewijs is niet nodig, maar je moet uiteraard wel je Nederlandse paspoort meenemen om een auto te kunnen huren in Costa Rica.

Autohuur Costa Rica: tips voor een goedkope huurauto

Al vanaf €25 euro per dag kun je 4×4 auto huren in Costa Rica. Zelf huren wij auto’s vrijwel altijd bij Sunny Cars en dit bevalt ons zeer goed. Bij Sunny Cars betaal je namelijk altijd een heldere all-inclusive prijs. Zo betaal je op bestemming dus niets extra voor verzekeringen. Daarnaast zijn ongelimiteerde kilometers met de huurauto ook inbegrepen. Bij schade aan de huurauto krijg je zelfs het eigen risico terugbetaald en Nederlandstalige support staat 24/7 voor je klaar. In het hoogseizoen huur je bij SunnyCars al voor €866 voor 3 weken een 4×4 (SUV) inclusief extra bestuurder.

Verzekering autohuur Costa Rica

Wij raden je aan om voor het bergachtige Costa Rica een all-inclusive verzekering af te sluiten op je huurauto. Er bestaat in Costa Rica namelijk een aannemelijke kans op schade onder de auto of op een lekke band vanwege hobbels en kuilen in de weg. Bij verhuurbedrijf Sunny Cars zijn alle verzekeringen inbegrepen bij de huurprijs. Note: je eigen Nederlandse verzekering is niet geldig.

Wel/geen navigatiesysteem huren

Bespaar jezelf de kosten van het huren van een navigatiesysteem en download offline kaarten via Google.. Deze offline kaarten zijn echt een aanrader want de telefoonontvangst in Costa Rica is lang niet overal even goed. Download voor vertrek de kaarten op je telefoon en you’e good to go! Zo hebben wij ons dus prima gered! Een andere optie voor het navigeren door Costa Rica is het downloaden van de gratis app Maps.me, alhoewel wij het meeste fan zijn van de offline kaarten van Google maps.

Kaart Costa Rica - auto huren Costa Rica ervaringen - by NOMADS
Costa Rica is het land bij uitstek voor een toffe roadtrip: afstanden zijn relatief kort!

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Costa Rica

Budgettips voor Costa Rica

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven