Costa Rica - Alles wat je moet weten

Voorbereid naar Costa Rica: dit moet je weten

Voorbereid naar Costa Rica met onze tips

Wellicht ben je nog aan het oriënteren waar jouw volgende reis heen gaat en heb je goede dingen van Costa Rica gehoord of misschien heb je de knoop al doorgehakt. Hoe dan ook, wij hebben 3 weken door Costa Rica gereisd en kunnen jou alles vertellen wat je vooraf moet weten. In dit artikel lees je dan ook alles over het benodigde budget, de cultuur van Costa Rica en het vervoer, de beste reistijd en andere praktische zaken.

prachtige-stranden-op-costa-rica

Waarom Costa Rica?

Costa Rica is bij uitstek een land van enorm veel natuur en perfect om wildlife te spotten. Het heeft een schitterende flora en fauna en er zijn weinig landen in de wereld die groener zijn dan Costa Rica. Daarnaast beschikt het ook nog eens over adembenemende Caribische kust waar je een van de mooiste stranden ter wereld zal vinden. Kortom een enorme diversiteit aan:

 • Vulkanen
 • Bergen
 • Watervallen en riveren
 • Regen- en nevelwouden
 • Tropische stranden
 • Wildlife

Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?

Costa Rica is het hele jaar door een fijne reisbestemming. De beste reistijd om dit land te bezoeken hangt daarom van jouw voorkeur af. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het regenseizoen van april tot november. De natuur staat dan in volle bloei. Ook zijn dieren tijdens het regenseizoen makkelijker te spotten, omdat ze zich nu niet voor de brandende zon hoeven te verschuilen diep in de jungle. Wij zelf ook tijdens het regenseizoen gereisd en dit is ons zeer goed bevallen. Bijkomend voordeel van het regenseizoen is namelijk dat er minder toeristen zijn waardoor je bijzondere plekjes met veel minder mensen deelt. Daarnaast zijn de prijzen vele malen lager dan in het hoogseizoen. Dit kan je honderden euro’s schelen. Gelukkig hebben wij alle activiteiten zonder een regeldruppel kunnen doen. Meestal is het in de ochtend droog en begint het rond 14 uur te regenen. Op die manier kun je redelijk alles goed plannen. Aan de Caribische kust hebben we zelfs een aantal dagen strak blauwe lucht gehad. Daar is het weer gedurende het regenseizoen doorgaans beter dan in het rest van het land.

Als je naar Costa Rica komt om bultrugwalvissen te spotten dan kun je het beste tussen half juli en eind oktober of van eind december tot begin maart een bezoek brengen. Hiervoor moet je in Uvita, Manuel Antonio of de Papagayo-baai zijn waar walvissen hun jonge laten opgroeien in het warme water.

Hoeveel weken voor Costa Rica ?

Costa Rica heeft ongeveer 1,4 keer de grootte van Nederland. Dat betekent dat Costa Rica niet al te groot is. Wij hebben er zelf voor gekozen om rustig aan te reizen en er 3 weken voor uit te trekken. Daarin hebben we behoorlijk veel van Costa Rica gezien, maar lang niet alles. Je hebt in ieder geval 2 weken nodig om de meeste hoogtepunten te ontdekken, maar idealiter trek je 3 weken uit voor Costa Rica. Je kunt dan veel zien zonder elke dag te hoeven reizen.

Budget en kosten

Costa Rica staat bekend als duur land. Zeker in vergelijking met andere Latijns-Amerikaanse landen. Toch kun je behoorlijk wat kosten besparen door te kiezen voor hostels in plaats van hotels, voornamelijk zelf te koken en selectief bent in je activiteiten. Hieronder volgt een opsomming van de gemiddelde kosten waarmee jij zelf kunt inschatten welk budget je nodig hebt voor Costa Rica:

 • Hoofdgerecht: vanaf € 12
 • Ontbijt/lunch: vanaf  € 8
 • Overnachting dorm: vanaf € 8 p/n
 • Overnachting 2 pers. kamer: vanaf € 15 p/n
 • Brood: € 2
 • Kaas: € 3
 • Krop sla: € 2
 • Rundvlees (250 gr): € 3
 • Water 2 L: € 3
 • Bus: € 10 per 5 uur
 • Autohuur 4×4, incl. all-in verzekering: € 30 p/d
 • Brandstof: € 1 per liter benzine
 • Entree nationale parken: € 15 – € 40 p.p.

Vervoer in Costa Rica

Costa Rica is een goed ontwikkeld land waar over het algemeen de wegen uitstekend zijn met een goede infrastructuur. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om Costa Rica te verkennen met een huurauto. Dit bespaart je veel tijd aangezien alle bussen eerst via San José rijden om uiteindelijk op je eindpunt te komen. Aan de andere kant zijn de bussen in Costa Rica voordeliger waardoor je weer meer geld bespaart. Bustickets zijn verkrijgbaar bij elk busstation. Wij hebben gekozen voor flexibiliteit en hebben voor slechts €30 per dag met een all-in verzekering een 4×4 auto bij Sunny Cars gehuurd.

Veiligheid Costa Rica

Costa Rica is over het algemeen een zeer veilig land. Het heeft dan ook gewoon een positief reisadvies met enige waakzaamheid gevraagd in de grotere steden. Dat betekent dat je niet ’s avonds laat in een achterwijk met een camera op je borst moet gaan rondlopen. Wij hebben er ons buitengewoon veilig gevoeld.

Reisvaccinaties Costa Rica

Het antwoord is ja. Welke vaccinaties voor Costa Rica je exact nodig hebt kun je lezen op de website van de GGD.

Geld, pinnen en fooien

In heel Costa Rica kun je betalen met de Amerikaanse dollar of de Costaricaanse Cólon. Pinnen kan gewoon met je Maestro betaalpas. Uiteraard kun je ook gewoon pinnen met een Credit Card maar is dus niet noodzakelijk om mee te nemen. Als je er een credit card hebt, adviseren wij wel altijd om deze mee te nemen. Bij veel accommodaties accepteren ze namelijk wel alleen een creditcard.

Voor pinnen in Costa Rica betaal je al gauw € 4 euro per transactie. Je wil daarom zoveel mogelijk per keer pinnen en dat het liefst zo weinig mogelijk per trip. Soms loont het om meer met je credit card te betalen dan met je pinpas. Even checken bij je bank. Dit geldt overigens niet voor geldopnames.

De meeste restaurants hebben geen fooi in hun prijzen inbegrepen. Als ze dat wel hebben staat dat onderaan de menukaart. Veelal is dat 10%. Dat is dan ook meteen een gemiddeld percentage wat normaal is als fooi. Je bent natuurlijk altijd zelf vrij om te geven wat je het waard vindt. Het is uiteraard niet verplicht.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Costa Rica

Budgettips voor Costa Rica

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven