COSTA RICA: ALLES WAT JE MOET WETEN

VOORBEREID NAAR COSTA RICA

Wellicht ben je nog aan het oriënteren waar jouw volgende reis heen gaat en heb je goede dingen van Costa Rica gehoord of misschien heb je de keuze al doorgehakt en wordt het 100% Costa Rica. Hoe dan ook, wij hebben zelf 3 weken door Costa Rica rondgereisd en kunnen jou alles vertellen wat je vooraf moet weten. In dit artikelen vertellen we je meer over  de kosten, cultuur, vervoer, activiteiten en accomodaties die dit land te bieden heeft.

prachtige-stranden-op-costa-rica

WAT KAN IK VERWACHTEN VAN COSTA RICA?

Niet geheel onbelangrijk als je een land gaat bezoeken: wat kan ik verwachten en zien? Costa Rica is bij uitstek een land van enorm veel natuur en perfect om wildlife te spotten. Het heeft een schitterende flora en fauna en er zijn weinig landen in de wereld die groener zijn dan Costa Rica. Daarnaast beschikt het ook nog eens over adembenemende Caribische kust waar je een van de mooiste stranden ter wereld zal vinden. Kortom een enorme diversiteit aan:

 • Vulkanen
 • Bergen
 • Watervallen en riveren
 • Regen- en nevelwouden
 • Tropische stranden
 • Wildlife
Cahuita - Bounty stranden
Cahuita - Bounty stranden
Puerto Viejo - Surf & Reggae dorpje
Puerto Viejo - Surf & Reggae dorpje
Rio Celeste - Turquoise waterval
Rio Celeste - Turquoise waterval
Monteverde - Nevelwouden
Monteverde - Nevelwouden
Arenal / La Fortuna - vulkaan & wildlife
Arenal / La Fortuna - vulkaan & wildlife
Manuel Antonio - National Park vol wildlife
Manuel Antonio - National Park vol wildlife
Tortuguero National Park - Schildpadden spotten
Tortuguero National Park - Schildpadden spotten
Corcovado National Park - Ongerepte natuur
Corcovado National Park - Ongerepte natuur
Catarate del Toro - Langste waterval
Catarate del Toro - Langste waterval

HOEVEEL WEKEN VOOR COSTA RICA ?

Costa Rica heeft ongeveer 1,4 keer de grootte van Nederland. Dat betekent dat Costa Rica niet al te groot is. Wij hebben er zelf voor gekozen om rustig aan te reizen en er 3 weken voor uit te trekken. We hebben daarmee behoorlijk veel kunnen zien maar lang niet alles. Je hebt in ieder geval 2 weken nodig om de meeste hoogtepunten te ontdekken. Het ideale zou 3 weken zijn. Op die manier kun je veel zien zonder elke dag onderweg te zijn. Wil je meer zien? Dan moet je ervoor kiezen om max. 2 dagen per locatie te verblijven.

WAT IS EEN REDELIJK DAGBUDGET?

Costa Rica staat bekend als een duur land. Zeker vergeleken met andere Latijns-Amerikaanse landen. Maar het is natuurlijk puur afhankelijk van hoe je reist, waar je slaapt of je zelf kookt en hoeveel parken/activiteiten je bezoekt. Hieronder in ieder geval een kort lijstje waar je een goede indicatie uit kunt halen welk dagbudget bij jou zou kunnen passen.

 • Hoofdgerecht: vanaf € 12
 • Ontbijt/lunch: vanaf  € 8
 • Overnachting dorm: vanaf € 8 p/n
 • Overnachting 2 pers. kamer: vanaf € 12 p/n
 • Brood: € 2
 • Kaas: € 3
 • Kropsla: € 2
 • Rundvlees (250 gr): € 3
 • Water 2 L: € 3
 • Bus: € 10 per 5 uur
 • Autohuur 4×4, incl. all-in verzekering: € 30 p/d
 • Brandstof: € 1 per liter benzine
 • Entree nationaal parken e.d.: € 15 – € 40 p/p

 

TRANSPORT & LOGISTIEK

Costa Rica is een goed ontwikkeld land waar over het algemeen de wegen uitstekend zijn met een goede infrastructuur. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om Costa Rica te verkennen met een huurauto. Dit bespaart je een hoop tijd aangezien alle bussen eerst via San José rijden om uiteindelijk op je eindpunt te komen. Aan de andere kant zijn de bussen in Costa Rica prima en een stuk voordeliger waardoor je weer meer geld bespaart. Bustickets zijn gewoon verkrijgbaar bij elk busstation. Het is net wat bij je past. Wij hadden uiteindelijk gekozen voor een 4×4 huurauto bij Cardelmar voor slechts €30 per dag met een all-in verzekering.

HOE VEILIG IS COSTA RICA?

Costa Rica is over het algemeen een zeer veilig land. Het heeft dan ook gewoon een positief reisadvies met enige waakzaamheid gevraagd in de grotere steden. Dat betekent dat je niet ‘s avonds laat in een achterwijk met een camera op je borst moet gaan rondlopen. Wij hebben er ons buitengewoon veilig gevoeld.

HEB IK VACCINATIES NODIG VOOR COSTA RICA?

Het antwoord ia ja. Welke vaccinaties voor Costa Rica je exact nodig hebt kun je vinden op de website van de GGD.

GELD, PINNEN EN FOOIEN

In heel Costa Rica kun je betalen met de Amerikaanse dollar of de Costaricaanse Cólon. Pinnen kan gewoon met je Maestro betaalpas. Uiteraard kun je ook gewoon pinnen met een Credit Card maar is dus niet noodzakelijk om mee te nemen. Als je er een credit card hebt, adviseren wij wel altijd om deze mee te nemen. Bij veel accommodaties accepteren ze namelijk wel alleen een creditcard.

Voor pinnen in Costa Rica betaal je al gauw € 4 euro per transactie. Je wil daarom zoveel mogelijk per keer pinnen en dat het liefst zo weinig mogelijk per trip. Soms loont het om meer met je credit card te betalen dan met je pinpas. Even checken bij je bank. Dit geldt overigens niet voor geldopnames.

De meeste restaurants hebben geen fooi in hun prijzen inbegrepen. Als ze dat wel hebben staat dat onderaan de menukaart. Veelal is dat 10%. Dat is dan ook meteen een gemiddeld percentage wat normaal is als fooi. Je bent natuurlijk altijd zelf vrij om te geven wat je het waard vindt. Het is uiteraard niet verplicht.

WAT IS DE BESTE REISTIJD VOOR COSTA RICA?

De beste reistijd voor Costa Rica is over het algemeen in de maanden november t/m maart. In die maanden heb je namelijk de meeste kans op zon en is het niet al te warm. Wij zelf hebben in het regenseizoen gereisd. Regenseizoen in Costa Rica is van april t/m november. Het grote voordeel van het regenseizoen is dat er minder toeristen zijn en dat je de bijzonders plekjes met veel minder mensen deelt. Daarnaast zijn de prijzen vele malen lager dan in het hoogseizoen. Dat kan je nog wel eens honderden euro’s schelen. Gelukkig hebben wij alle activiteiten zonder een regeldruppel kunnen doen. Meestal is het in de ochtend droog en begint het rond 14 uur te regenen. Op die manier kun je redelijk alles goed plannen. Aan de Caribische kust hebben we zelfs strak blauwe lucht gehad een aantal dagen. Daar is het weer gedurende regenseizoen dan ook wel beter dan in het rest van het land.

 

BEWAAR OP PINTEREST VOOR LATER:

Rondreis Costa Rica: Alles wat je moet weten

LEES MEER OVER COSTA RICA

Tips om geld te besparen in Costa Rica
Manuel Antonio National Park: de plek om wildlife te spotten
Rio Celeste waterval: een magisch natuurverschijnsel

Alle blogs over Costa-Rica

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter