Kamperen in Canada: alles wat je moet weten - by NOMADS

Dit moet je weten over kamperen in Canada

Verschillende type campings, tips & bear safety

Kamperen in Canada is precies zoals je het waarschijnlijk voorstelt: midden in de natuur, onder een heldere sterrenhemel en met een knisperend kampvuur. En wie wil dat nou niet? Zowel met een tent als camper is Canada met al zijn natuurschoon het perfecte land om te kamperen! Toen wij besloten om te gaan kamperen in Canada hadden wij een aantal vragen zoals: ‘Wat voor campings zijn er in Canada? Waar kan ik deze vinden? En hoe kan ik deze reserveren?’ Grote kans dat jij dezelfde vragen hebt en daarom geven we in dit artikel antwoord op deze en andere vragen. Ook geven we algemene tips zodat jij zeker weet dat je zorgeloos kunt gaan kamperen in Canada!

Kamperen in Canada: alles wat je moet weten - by NOMADS

Kamperen met een tent of camper in Canada

Met al haar natuurschoon is Canada hét land om te kamperen en er is dan ook een ruim aanbod in campings. Hieronder vertellen we je meer over waar je campings kunt vinden en reserveren, of wild kamperen is toegestaan en algemene tips.

Wat voor soorten campings kan ik verwachten?

Met al haar natuurschoon is Canada hét land om te kamperen en er is dan ook een ruim aanbod in campings. Je kunt ervoor kiezen om in private campings te overnachten of in de Nationale Parken die tot de staat behoren. Wij kampeerden altijd op campings in de Nationale Parken. Deze campings worden ook wel campgrounds genoemd. De prijzen hiervan verschillen per provincie. In de provincie British Colombia betaal je gemiddeld zo’n $40 CAD / €27 per nacht voor een kampeerplek en in de provincie Alberta betaal je zo’n $30 CAD / €20. De voorzieningen op de campings in National Parken zijn vrij basic en daarmee wellicht anders dan wat je gewend van campings in Europa. Zo is er geen Wifi en soms zelfs geen telefoonontvangst. Maar de plekken in Canada zijn daarentegen ruim, prachtig gelegen en hebben vaak een eigen kampvuur pit.

Aanraders zijn de Tunnel Mountain Village Campground in Banff, Two Jack lake campground nabij Banff en Wapiti campground nabij Jasper.

Kamperen in nationala parken Canada - by NOMADS
Campgrounds bieden ruime kampeerplekken vaak uitgerust met een picknicktafel en soms ook een kampvuurpit.

Naast de campings in de Nationale Parken zijn er uiteraard ook verschillende ‘private campings’. Deze campings worden doorgaans ‘RV park of resort” genoemd en bieden meer voorzieningen dan de camprounds in Nationale Parken. Denk daarbij aan een wasmachine, speeltuin, WiFI, restaurant, winkeltje, en soms zelfs een tankstation. De nadelen van RV en parken zijn de doorgaans kleinere plekken en dat ze meestal niet midden in de prachtige natuur gelegen zijn (minder idyllisch). Bovendien moet je meer betalen voor een overnachting.

Is wildkamperen in Canada toegestaan ?

In sommige Nationale Parken is wildkamperen met een tent toegestaan, mits je beschikt over een juiste vergunning. Meestal houdt wildkamperen in dat je kampeert op een zogeheten ‘backcountry’ campings. Dit zijn campings die veelal ver van de weg af liggen en alleen te voet te bereiken zijn. Je moet je eigen spullen meenemen en faciliteiten zijn primitief als die überhaupt al aanwezig zijn. Backcountry camping is alleen weggelegd voor mensen die hierin ervaring hebben omdat je moet weten hoe je je in de wildernis moet kunnen redden en hoe je moet navigeren mocht er iets gebeuren. Niet in de minste plaats omdat Canada een bear country is. Het moge ook duidelijk zijn dat je geen sporen mag achterlaten wanneer je gaat wildkamperen.

Helaas hebben we geen duidelijk antwoord kunnen vinden op de vraag of wildkamperen met een camper is toegestaan. Mocht jij hier het fijne wel van weten, dan horen we dat graag! Wel zijn er kleinschalige en simpele campings te vinden waar je nog geen €10 per nacht betaalt voor een camperplek. Dus kamperen hoeft met een camper in Canada hoeft niet duur te zijn!

Waar kan ik een handig overzicht van campings vinden?

Huur je camper, dan ontvang je van het camperverhuur bedrijf meestal een boekje of app met een overzicht van campgrounds die zij aanraden. Mocht dit niet het geval zijn of reis je met een huurauto, dan kun je de app WikiCamps Canada downloaden voor een handig overzicht van campings in Canada.

Raadpleeg de website van de Nationale Parken voor een overzicht van de campgrounds.

Hoe kan ik campings reserveren?

De campgrounds in de Nationale Parken kun je reserveren via de website van Parks Canada. Je dient hiervoor eerst online een account aan te maken (wat zo gepiept is) en te beschikken over een creditcard voor de betaling. Je kunt de campings ook telefonisch reserveren.

De RV parken en resorts reserveerden wij doorgaans telefonisch, maar je kunt ook checken of de desbetreffende camping een website heeft waar je jouw kampeerplek kunt reserveren.

LET OP: Reis je in het hoogseizoen dan is het verstandig om deze campings op tijd te reserveren, zo’n 3 tot 4 maanden van tevoren! Met name full hookups plekken voor campers zijn dan snel gevuld. Overigens zijn sommige campings niet vooraf te reserveren maar werken ze op basis van first-come, first-serve.

Reis je met een tent buiten het drukke hoogseizoen, dan hoef je campings doorgaans niet te reserveren. Zo ben je wat flexibeler in jouw planning. Verder is het goed om weten dat sommige campings geen tentplekken hebben terwijl andere campings weer geen elektriciteitsaansluitingen voor grotere campers hebben. Wees hier dus scherp op bij het uitzoeken van een camping!

Kamperen in Canada - by NOMADS

Zie geen beren op de weg

Als je denkt aan kamperen in Canada zie je wellicht letterlijk en figuurlijk beren op de weg. Geloof ons, dat is totaal niet nodig. Om jou gerust te stellen en je goed voor te bereiden vertellen we je hieronder hoe het zit met beren en kamperen in Canada.

Beren in West-Canada - by NOMADS

Is het wel veilig om tussen de beren te kamperen?

Allereerst is het goed om te weten dat beren banger zijn voor jou dan andersom. Maar eerlijk is eerlijk: zelfs met deze kennis voelden wij ons niet helemaal prettig bij het idee van kamperen in een tentje terwijl er de kans bestond dat we ’s nachts ongewild bezoek zouden kunnen krijgen van een beer. Nadat we wat onderzoek hadden verricht en rangers op verschillende campings hadden gesproken waren we pas echt gerust gesteld. De kans dat een beer ’s nachts aan jouw tent komt snuffelen is namelijk ontzettend klein zolang je maar de juiste maatregelen treft om beren op afstand te houden. Welke lees je hieronder.

Hoe houd ik beren weg van mijn kampeerplek?

Beren hebben een ontzettend sterk reukvermogen. Om te voorkomen dat ze een bezoekje aan jouw kampeerplek komen brengen, mag je niks, maar dan ook echt niks dat iets van geur afgeeft (denk aan etenswaren, tandpasta, deo, anti-muggenspray, vuile vaat) bewaren in jouw tent. Slaap ook niet in dezelfde kleding als waarin je hebt gekookt. Laat geen koelbox staan op de kampeerplek of in je tent en laat al helemaal geen etensresten slingeren want beren ruiken alles. Bovendien staan hier fikse boetes op. Bewaar  jouw etenswaren en toiletspullen daarom in de auto of camper of in een bear-locker. Deze speciale lockers zijn met name op back country campings aanwezig.

Onthoud dat jij je in het leefgebied van de beer begeeft. Wanneer beren weten dat er iets te halen valt op de camping, zullen ze vaker een bezoek komen brengen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties waardoor beren onnodig moeten worden afgemaakt. Houd je dus aan de regels. Naast het naleven van de regels, bewaarden wij altijd een bus bearspray in de tent en ook namen we deze altijd mee als we gingen hiken. Deze spray kun je vrijwel overal kopen en houdt de meeste beren op afstand mits de spray op de juiste manier wordt ingezet. Zo moet je onder ander rekening houden met de windrichting en spray afstand, maar ook met regen en temperaturen onder het vriespunt. Oefen daarom met de spray zodat je weet hoe je deze moet gebruiken mocht je onverhoopt toch een beer tegenkomen.

Verder is het belangrijk dat je zoveel mogelijk geluid maakt als je het vermoeden hebt dat er een beer rondom jouw kampeerplek rondloopt. Dus zing de longen uit je lijf, praat of klap. Doe dit ook wanneer je aan het hiken bent, want dan weet de beer dat je eraan komt en zal de beer meestal uit de buurt blijven, Een belletje aan je tas hangen heeft geen zin omdat beren al gewend zijn aan dit geluid.

Wat moet ik doen als ik toch een beer tegenkom?

Mocht je toch een beer tegenkomen, dan is jouw eerste reactie waarschijnlijk dat je zo hard mogelijk weg wil rennen. Toch moet je proberen zo kalm en rustig mogelijk te blijven en je bearspray in de aanslag houden. Maak je groot, en spreek op een duidelijke toon tegen de beer. Je mag in geen geval je rug naar de beer toekeren of wegrennen. Ook een boom in klimmen heeft geen zin, want een beer zal het altijd van je winnen. Wij hebben met eigen ogen gezien hoe een beer in nog geen 2 seconden een boom van zo’n 10 meter in klom (dit was op veilige afstand van ons, no worries).

Indien er wel beren in de omgeving zijn gespot op of in de omgeving van de camping, dan wordt hier een melding van gemaakt die terug te vinden is op een mededelingenbord. Of je het hoort het wanneer je gaat inchecken op de camping. Als het echt te gevaarlijk is dan worden plekken afgezet of in sommige gevallen zelfs campings permanent gesloten.

Omdat wij geen beer experts zijn, raden we je aan om alles over bear safety te lezen op de website van parks canada. Hier lees je ook wat je moet doen mocht een beer je aanvallen etc.

Wat moet ik nog meer weten over kamperen in Canada?

Hieronder hebben we nog een paar handige tips voor je op een rij gezet:

  • Zorg dat je altijd iets van contant geld op zak hebt; sommige campings kun je namelijk alleen betalen door contant geld in een envelop te stoppen.
  • Houd er rekening mee dat de nachten fris kunnen zijn in het laagseizoen (mei en oktober). Je hebt dan wellicht een extra deken of slaapzak nodig.
  • Neem een zaklamp mee voor als je ’s nachts naar het toilet moet.
  • Vergeet geen anti-muggenspray.
  • Neem eigen kookgerei mee. Op de meeste campings waar wij hebben gestaan (met name in de nationale parken) waren geen kookfaciliteiten aanwezig.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Bekijk al onze blogs
over Canada

Emerald Lake West-Canada

Naar alle blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven