Corsica met de camper; route, bezienswaardigheden & tips

Met de camper naar Corsia: route, bezienswaardigheden & tips

Alles wat je moet over een camperreis op Corsica

Witte stranden, kraakhelder water, ruige rotsen, kleurrijke dorpjes, waanzinnige outdoor mogelijkheden en een heerlijk klimaat. Corsica is een veelzijdig eiland dat zich perfect leent voor een roadtrip met de camper. Wij hebben er drie weken met onze camper rondgereisd en daarbij alle uithoeken van het eiland gezien. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over reizen met de camper op Corsica. We delen onze reisroute, overnachtingslocaties, toffe hikes en geven tips over hoe je met de camper op Corsica kunt komen. 

Waarom Corsica?

Corsica is een paradijs op aarde! Het eiland kent waanzinnige stranden met heerlijk warm, azuurblauw water waar je direct in wil springen, maar ook ruige bergpieken, imposante kalksteenrotsen en historische plaatsen. Zowel wandelaars, fietsers, bergbeklimmers, strandgangers als cultuursnuivers zullen het hier naar hun zin hebben. Met de camper kun je de veelzijdigheid van dit prachtige eiland op eigen tempo ontdekken.

Plage Santa Gulia – Corsica heeft waanzinnige stranden.
Bonifacio – een indrukwekkende stad gebouwd op kliffen hoog boven de zee.
Capo Rosso Corsica
Capo Rosso – je kunt op Corsica waanzinnige hikes maken.
Aiguilles de Bavella - must see Corsica
Aiguilles de Bavella – de bergen in het binnenland van Corsica zijn prachtig!
Monte Maggiore – rijden op Corsica is een feestje vanwege de prachtige uitzichten!

Hoe kom je met de camper op Corsica?

Het Franse eiland Corsica ligt in de Middellandse Zee voor de kust van Frankrijk en Italië. Qua grootte kunt je het vergelijken met de provincie Gelderland en Overijssel samen. Om met de camper op Corsica te komen zul je een veerboot moeten pakken. Deze vertrekken vanuit verschillende havens in Italië en Frankrijk.

Vertrekhavens in Italië

 • Savona: vanuit Savona zijn er overtochten naar Ile-Rousse en Bastia op Corsica. De overtocht duurt minimaal 4.15 uur.
 • Genua: vanuit Genua maakt veerdienst Moby Lines de overtocht naar Bastia.
 • Livorno: vanuit Livorno vertrekken dagelijks meerdere veerboten naar Bastia. De overtocht duurt 3 tot 4,5 uur. Daarmee is het de kortste verbinding tussen het vasteland en Corsica.

Vertrekhavens Frankrijk

 • Nice: vanuit Nice kun je op Ajaccio, Ile-Rousse, Bastia en Porto-Vecchio varen. De kortste routes zijn naar Ile-Rousse en Bastia en duren minimaal 5,5 uur.
 • Toulon: vanuit Toulon kun je naar Ajaccio, Porto-Vecchio, Ile-Rousse en Bastia varen. De kortste overtochten zijn naar Ajaccio en Ile-Rousse. Naar beide havens is het minimaal 6,5 uur varen.

Voor de overtocht naar Corsica kun je kiezen uit meerdere veerdienst maatschappijen: Corsica Ferries, Moby Lines en Corsica Linea, Ichnusa Lines en La Meridionale. Er zijn zowel nachtvaarten als dagvaarten en het is ook mogelijk om een verschillende vertrek- en aankomsthaven te kiezen. Via directferries kun je de veerdiensten en vertrektijden eenvoudig met elkaar vergelijken. Goed om te weten is dat je tijdens de overtocht niet in de camper mag verblijven.

TIP: boek jouw overtocht naar Corisca op tijd, zeker als je in het hoogseizoen wil gaan. Met name Toulon-Ajaccio en Livorno-Bastia zijn populaire routes die dan snel zijn volgeboekt.

Hoe lang ben je onderweg naar Corsica?

De kortste route om op Corsica te komen is om vanuit Nederland naar Italië te reizen en de veerboot bij Savona/ Genua te nemen. Bij deze route doorkruis je Zwitserland waarvoor je een vignet nodig hebt. Daarnaast reis je door de Alpen en rondom Milaan staan vaak veel files, zeker in het hoogseizoen. Toch is het zeer waarschijnlijk de meest voordelige en kortste weg naar Corsica. Vanuit Utrecht reis je in 13 uur naar Savona, waarna je in ruim 4 uur varen op Corsica aankomt. Reis je via Frankrijk dan moet je rekening houden met ongeveer 17 uur rijden en een behoorlijke som tol. Tolwegen vermijden kan ook, maar dan ben je (veel) langer onderweg.

Onze route: op de heenweg reisden wij naar Toulon, waren we 18 uur onderweg en betaalden we €100 aan tol. Voor de terugreis kozen we een andere route, namelijk Livorno – Verona – Innsbruck – Frankfurt – Nederland. Dit duurde 16 uur en kostte ons ‘slechts’ €50 aan tol.

Wat is de beste reistijd voor Corsica?

De beste reistijd voor Corsica is van mei tot en met september. Tijdens deze periode valt er weinig neerslag en zijn de temperaturen aangenaam. In het hoogseizoen is de gemiddelde temperatuur 26 °C, maar het kan er ook 35 °C worden. De temperatuur van het zeewater is tijdens de maanden juni tot en met oktober tussen de 20 en 24 °C, hoewel er ook uitschieters naar boven zijn. Hierdoor is Corsica zeer geliefd onder strandgangers en wordt het in de zomer drukbezocht door toeristen.

Dankzij het mediterraanse klimaat is het ook in april en oktober goed vertoeven op Corsica. Zeker langs de kust zijn de temperaturen aangenaam. Bovendien is dan minder druk op Corsica en zijn campings voordeliger. Check wel van tevoren of de gewenste camping open is, want dit is niet altijd het geval. Wij bezochten Corsica in mei en dat is ons zeer goed bevallen. We hebben nergens een camping van tevoren hoeven te reserveren en ook op de weg was het niet druk.

Hoeveel dagen Corsica?

Corsica is een veelzijdig eiland waar je geen haast moet (willen) hebben. Ons advies is daarom minimaal twee weken uit te trekken voor een campervakantie op Corsica. Zeker als je het eiland rond wil is dit het absolute minimum. Wil je daarnaast ook veel hiken of andere activiteiten ondernemen gecombineerd met wat stranddagen, dan zijn drie weken aan te raden. De afstanden op Corsica lijken misschien niet zo groot, maar je rijdt niet harder dan 75 km per uur.

Wat te doen op Corsica?

Corsica is bekend om zijn bergachtig terrein, mooie stranden met helder water en goede keuken. Er zijn veel dingen te zien en te doen op het eiland, waaronder wandelen, zwemmen en historische plaatsen bezoeken. Maar ook klimmen, fietsen, canyoning, boottochten en 4WD tours zijn populaire activiteiten op Corsica. Via deze handige website kun je inspiratie opdoen voor toffe activiteiten en verschillende tours boeken.

Steden

De leukste steden op Corsica zijn wat ons betreft Ajaccio, Bastia, Bonifacio, Calvi, Porto, Sartène, St. Florent en Bastia. Ajaccio is de hoofdstad van Corsica en geboorteplaats van Napoleon Bonaparte. Bastia is de tweede grote plaats van Corsica en de andere steden zijn een mix van gezellige havenstadjes en dorpjes met verschillende bezienswaardigheden. Bonifacio is wat ons betreft een must-see. Deze stad is gebouwd op witte kalksteenrotsen en barst van de gezellige restaurants en winkeltjes. Vanuit Bonifacio zijn ook leuke boottochten te maken, bijvoorbeeld naar de Lavezzi eilanden.

Sartène.
Bonifacio.
Bonifacio barst van de gezellige, smalle straatjes met goede restaurants en winkeltjes.
Porto.

Stranden

Santa Gulia, Rondinara, Grand Sperone, Petit Sperone, Palombaggia en Plage de Saleccia vinden wij de mooiste stranden van Corsica, maar er zijn nog vele andere prachtige stranden. Het kiezelstrand bij Plage de Bussaglia (nabij Porto) en het zwarte strand Plage de Nonza gelegen in het noorden zijn ook zeker de moeite waard!

Petit Sperone - mooiste stranden Corsica
Petit Sperone.
Santa Gulia - mooiste stranden Corsica
Santa Gulia.

Hiken

Wandelen op Corsica staat op menigeen bucketlist en dat is ook niet zo gek. Langs de kust wisselen paradijselijke stranden en spectaculaire rotsformaties elkaar af. Het deed ons soms denk aan hikes in Nieuw-Zeeland. Het binnenland van Corsica herbergt beboste valleien, canyons, bergmeren en tienallen bergpieken boven de 2000 meter waarvan Monte Cinto met 2706 meter de hoogste piek is. Ter inspiratie hebben wij een top drie van onze favoriete hikes op Corsica samengesteld:

Capo Rosso – Dit is onze favoriete wandeling, want het biedt een adembenemend uitzicht op de kustlijn van Corsica. Binnen 1,5 uur bereik je de Genuese toren van Turghiu vanwaar je kunt genieten van het uitzicht op de Golf van Porto, de Golf van Sagone en het Scandola-reservaat. Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrandcrème meeneemt, aangezien er weinig schaduw is. Bovendien kan het op de toren flink waaien, dus neem iets van een jasje mee.

Capo Rosso - Hikes op Corsica

Cascade de Piscia di Ghjaddu – Deze wandeling neemt je mee naar een spectaculaire waterval van 60 meter lang. Het pad volgt de Petra Piana Creek en biedt een uniek landschap. De wandeling is in totaal 5 km en is niet moeilijk, maar het is op sommige punten rotsachtig. Let op: het uitzicht op de waterval was tijdens ons bezoek gesloten voor renovatie. Je kunt nog steeds bij de waterval komen, maar je moet wel een oude trap nemen die erg steil is.

Cascades de Purcaraccia – Dit is een zware wandeling, maar de uitzichten onderweg en de natuurlijke zwembaden aan het einde van de trail zijn absoluut de moeite waard. Het eerste deel van het pad gaat door een klein bos en biedt een adembenemend uitzicht op de Aiguilles de Bavella. Daarna leidt het pad meer naar binnen in een kloof waar je veel over rotsen moet klauteren en ook op een gegeven moment de rivier moet oversteken. Omdat het pad niet goed gemarkeerd is, kun je gemakkelijk verdwalen. Dus download Maps.Me & AllTrails om je een weg te banen naar de natuurlijke baden en de waterval. Vergeet je zwemkleding niet mee te nemen.

Onze camper reisroute op Corsica inclusief campings

In totaal hebben wij ruim drie weken met onze camper op Corsica gespendeerd waarbij we zigzaggend over het eiland zijn gegaan. Hieronder hebben we onze route per dag uitgeschreven inclusief de campings waar we hebben overnacht met aanvullende tips.

Dag 1: Ajaccio – camping Les Mimosas.
Dag 2 & 3: Propriano – camping Tikiti.
Dag 4 & 5: Bonifacio – camping Araguina. Tip: stop onderweg naar Bonifacio in het dorpje Sartène.
Dag 6 & 7: Bonifacio – camping des Iles. Tip: Plage du Petit- & Grand Sperone.
Dag 8 & 9: Plage de Rondinaro – camping Rondinaro.
Dag 10: Porto-Vecchio & Plage de Palombaggio – camperplaats aan het Palombaggoio strand (41.5617, 9.3349).
Dag 11: Binnenland, Cascade de Piscia di Ghjaddu – overnachting op parkeerplaats van de waterval (in overleg).
Dag 12: Binnenland – camping U Ponte Grossu. Tip: maak de hike naar de Cascades de Purcaraccia.
Dag 13: Aléria – camping Capfun Marina d’Aléria. Tip: dineer in het naastgelegen restaurant Le Bounty.
Dag 14 t/m 17: Porte – camping Les Oliviers.
Dag 18 & 19: Calvi – camping Les Castors.
Dag 20: Ostriconi – camping L’Ostriconi.
Dag 21: – camping A Stella.
Dag 22 & 23: Bastia – camping San Damiano.

Klik om onze Corsica route te openen.

Met de camper naar Corsica

Tips voor reizen met de camper op Corsica

Corsica is een populaire bestemming voor camperreizigers. Het eiland heeft een prachtig landschap, met kronkelende wegen, eindeloze vergezichten en haarspeldbochten. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden als je met een camper op Corsica reist. We lichten ze hieronder toe:

 • Wildkamperen
  Helaas is wildkamperen op Corsica niet toegestaan en het wordt ook zeker niet gewaardeerd door de bewoners. Boetes kunnen oplopen tot €400. Kies dus voor een camping.
 • Campings
  Er zijn 200 campings verspreid over Corsica, dus een plaats vinden om te overnachten moet niet moeilijk zijn. De meeste campings zijn uitgerust met servicepunten voor campers, wel dien je op vrijwel elke camping je eigen toiletpapier mee te nemen. Als je in het hoogseizoen reist doe je er verstandig aan kampeerplaatsen vooraf te reserveren. Reis je in het laag- of tussenseizoen dan is het raadzaam om te controleren of een camping open is.
 • Kwaliteit van de wegen
  De kwaliteit van de wegen op Corsica is doorgaans goed, maar het eiland is bergachtig en de wegen kunnen smal en bochtig zijn. Met name tussen Piana en Galéria (D81) is de weg. Toch is rijden op Corsica niet moeilijk, zolang je maar rustig rijdt. Dus heb geen haast en geniet onderweg van het uitzicht!
 • Verkeersregels Corsica
  De maximumsnelheid buiten de steden is 80 km/u, hoewel je rekening moet houden met een gemiddelde snelheid van 40 à 50 km/u. Op de smalle bergwegen heeft het dalend verkeer altijd voorrang ten opzichte van stijgend verkeer en tussen 1 november en 31 maart moeten alle voertuigen zijn uitgerust met winterbanden. De reden hiervoor is dat er in deze maanden sneeuw en ijs op het eiland kan liggen.
 • Parkeren in steden
  Parkeerfaciliteiten in kleine dorpen zijn beperkt. Ook is er op vele parkeerplaatsen een limiet gesteld aan de hoogte van voertuigen, dus soms moet je buiten de stad parkeren. Wij raadpleegden veelal de app Park4Night om te kijken waar we de camper konden parkeren.
Wegen op Corsica zijn soms smal, zoals bij Calenques de Piana.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

24 Vragen en reacties

 1. Barbara Stuijvenberg

  Hoi, het ziet er mooi uit zeg! Ik ben benieuwd wat de kosten zijn voor de overtocht en of je kunt snorkelen op Corsica.
  Gr Barbara

  1. Corsica is echt een prachtig eiland! Snorkelen op Corsica is zeker mogelijk. De beste snorkelplekken vind je in het zuiden (west- en oostkust). Doordat de kosten van de overtocht afhankelijk zijn van diverse factoren (voertuig, personen, reisperiode & route) is het lastig een eenduidig antwoord te geven. Wij waren per met de camper, 2 pers en een hut ongeveer €220 enkele reis kwijt.

  2. Yvette van Haastrecht

   Dag, Bedankt voor jullie mooie uitgebreide verslag. Wij gaan in juli/augustus drie weken naar Corsica met de camper. We hebben onze reis gepland en veel van jullie genoemde campings aangeschreven. Helaas krijgen we van de meesten te horen dat zij niet van tevoren reserveren. Daar word ik wat onrustig van…ik had het graag vast gelegd en dat adviseren jullie ook in het hoogseizoen. Jullie konden wel alles vantevoren reserveren?

  3. Hoi Yvette,
   Wat gaaf! Corsica is zo waanzinnig mooi 🙂 Wij reisden in het voorseizoen, waardoor het er nog rustig was en wij nooit vooraf hebben gereserveerd. Misschien dat je op de dag dat je naar de camping wilt in de ochtend kunt bellen om te informeren naar de beschikbaarheid. Veel reisplezier alvast!

 2. Hai, prachtige reis zeg! Wij vragen ons af of het mogelijk is het eiland aan te doen met onze camper van 9 meter. Wij rijden allebei met vrachtwagenrijbewijs en erg behendig.

  1. Corsica is inderdaad prachtig! Ik denk dat het wel zou moeten lukken, zeker als je buiten het hoogseizoen reist. Maar sommige wegen kun je beter vermijden, zoals bij Calenques de Piana. Wellicht dat je hier meer nuttige informatie vindt over de wegen op Corisca.

  2. Ben Olde Boerrigter

   Prachtige reis zoals ik heb gelezen
   Wij willen volgend voorjaar richting Corsica afreizen met onze buscamper. Geweldig zoals het is omschreven en is voorzien van mooi beeldmateriaal. Compliment

  3. Bedankt voor je enthousiaste bericht Ben, leuk om te lezen! En Corsica is echt een prachtig eiland, wij hebben het er erg naar ons zin gehad! Mocht je nog vragen hebben over het eiland dan horen we het graag.

 3. Geke van der Weerd

  Wat een prachtige reis hebben jullie uitgestippeld.
  Dit scheelt ons een hoop huiswerk.
  We zijn voornemens 14-05-2023 te vertrekken met onze camperbus en hebben ruim 3 weken de tijd.
  Alvast bedankt voor de reisadviezen en tips.

  1. Super leuk om te horen! We wensen jullie een fantastische reis toe. Maar dat gaat wel goedkomen.

 4. Hoihoi, wat super dat jullie je reis online hebben gezet, daar hebben veel mensen plezier van! Bedankt.
  Wat me opvalt aan jullie reis is dat jullie campings allemaal aan de oostkant van het eiland liggen. Heb je aan de westkant geen geschikte campings voor campers (al hebben wij maar een kleintje: renault trafic)
  Ik zie je antwoord graag

  1. Dag Hannie,
   Bedankt voor je leuke reactie! Aan de westkust van Corsica zijn ook veel campings te vinden 🙂 Met name rondom de steden. Je kunt het beste de app Park4night raadplegen, daarin zie je in één opslag alle campings & camperplaatsen. Wij wensen jullie veel plezier op Corsica, het is een prachtig eiland!

 5. willeke toirkens

  hoi, hoi, we mogen van vrienden de camper lenen maar is 7 meter lang en 286 hoog, nu willen we dus naar Corsica, zeker na het lezen van jullie prachtige reisverslag. Is deze camper dan wel geschikt op Corsica gezien de smalle wegen?

  1. Hoi Willeke,
   Onze camper is 6,30m lang en ruim 3m hoog. Dat ging prima 🙂 En we hebben ook grotere campers gezien. Rondom Les Calanches de Piana zijn de wegen het smalst is onze ervaring. Dus daar wil je rustig rijden en goed opletten. Veel plezier!

 6. Sharon Penseel

  Hey,

  Wat fijn jullie blog! ij hebben deze zomer 2 weken te besteden op het eiland. We komen aan op bastia en willen vanuit Ajaccio vertrekken. Ik weet dat het heel persoonlijk is, maar wat zou jij skippen uit jullie route, wetende dat we maar 14 dagen hebben?

  thnks! Sharon

  1. Hoi Sharon, wat leuk dat jullie naar Corsica gaan! Wij vonden het zuiden nabij Bonifacio erg mooi, daar wil je zeker een paar dagen spenderen. Porto vecchio en Propriano vonden wij minder boeiende steden, dus daar zou je sneller doorheen kunnen. Het binnenland nabij Cascade de Piscia di Ghjaddu is ook zeker een aanrader, net als Calenques de Piana. Ook het stadje Porte (camping Les Oliviers) vonden wij een hele fijne plek. Kortom: toch een beetje zigzaggend over het eiland, maar wanneer je twee weken hebt zouden we minder tijd in de steden spenderen.

 7. Dank voor de tips op deze website, komen erg goed van pas. Voornemens om komende zomer 3 weken die kant op te gaan met onze camper. Met kids overigens, die iets minder enthousiast zijn over constant weer verder op pad. Hebben jullie nog aanraders welk gedeelte we zeker niet mogen missen als we niet voor een heel rondje gaan? En de kitesurf set meenemen?
  En dan nog een allerlaatste vraag van een foto fanaat, welk filter gebruiken jullie op de foto’s? Erg mooi!

  1. Hoi Frank, leuk dat jullie met het gezin naar Corsica gaan. Wij hebben het er onwijs naar ons zin gehad! Onze favoriete omgeving was in het zuiden nabij Bonifacio; leuke stad en je hebt er waanzinnige stranden. Daarnaast schijn je langs de Zuidkust goed te kunnen kiten! Ook het binnenland (nabij Cascade de Piscia di Ghjaddu), Calenques de Piana en het stadje Porte (camping Les Oliviers) zijn wat ons betreft aanraders. Veel plezier!

 8. Wat fijn zeg dat jullie deze blog gemaakt hebben. Veel bruikbare tips. Wij (2 volwassenen) willen in de zomervakantie (juli/ augustus) drie weken rondtrekken op Corsica met de camper. Wij hebben veel tips uit jullie route overgenomen en ook campings. Het advies is om in de zomervakantie te reserveren las ik. Helaas heb ik meerdere campings aangeschreven maar heel veel doen er niet aan reserveringen. Dat geeft mij een wat onrustig gevoel. Ik zou het graag gepland hebben. Moet ik me zorgen maken of komt het meestal wel goed?

 9. Hallo
  Waar hebben jullie de overtocht geboekt?
  Het lukt mij niet om bij corsica ferries de maten van onze camper in te voeren.
  Bij direct ferries kom ik op bedragen van ca 800 euro voor een retour met 2 personen, een camper (daar kan ik wel gegevens van de camper invoeren), een hond en een hut.

  Met vriendelijke groet,
  Maria Weggeman

  1. Hoi Maria, wij hebben onze overtocht via directferries geregeld. Mocht je er online niet uitkomen dan kun je altijd nog even telefonisch contact met ze opnemen.

 10. Bedankt voor jullie m mooie verslag. Wij hebben ook plannen om naar Corsica en Sardinië te gaan met onze eigen camper. Nu hebben wij een integraal camper van bijna 8 meter lang. Kunnen jullie aangeven of het mogelijk is om met deze camper de route te rijden die jullie hebben aangegeven? We willen voorkomen dat we ons ergens ‘vastrijden’ oud. Graag jullie reactie hierop.
  Met vriendelijke groet, de heer Mast

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven