MET DE CAMPER NAAR CORSICA: ROUTE, BEZIENSWAARDIGHEDEN & TIPS

ALLES WAT JE MOET OVER EEN CAMPERREIS OP CORSICA

Witte stranden, kraakhelder water, ruige rotsen, kleurrijke dorpjes, waanzinnige outdoor mogelijkheden en een heerlijk klimaat. Corsica is een veelzijdig eiland dat zich perfect leent voor een roadtrip met de camper. Wij hebben er drie weken met onze camper rondgereisd en daarbij alle uithoeken van het eiland gezien. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over reizen met de camper op Corsica. We delen onze reisroute, overnachtingslocaties, toffe hikes en geven tips over hoe je met de camper op Corsica kunt komen. 

WAAROM CORSICA?

Corsica is een paradijs op aarde! Het eiland kent waanzinnige stranden met heerlijk warm, azuurblauw water waar je direct in wil springen, maar ook ruige bergpieken, imposante kalksteenrotsen en historische plaatsen. Zowel wandelaars, fietsers, bergbeklimmers, strandgangers als cultuursnuivers zullen het hier naar hun zin hebben. Met de camper kun je de veelzijdigheid van dit prachtige eiland op eigen tempo ontdekken.


Plage Santa Gulia – Corsica heeft waanzinnige stranden.


Bonifacio – een indrukwekkende stad gebouwd op kliffen hoog boven de zee.

Capo Rosso Corsica
Capo Rosso – je kunt op Corsica waanzinnige hikes maken.

Aiguilles de Bavella - must see Corsica
Aiguilles de Bavella – de bergen in het binnenland van Corsica zijn prachtig!


Monte Maggiore – rijden op Corsica is een feestje vanwege de prachtige uitzichten!

HOE KOM JE MET DE CAMPER OP CORSICA?

Het Franse eiland Corsica ligt in de Middellandse Zee voor de kust van Frankrijk en Italië. Qua grootte kunt je het vergelijken met de provincie Gelderland en Overijssel samen. Om met de camper op Corsica te komen zul je een veerboot moeten pakken. Deze vertrekken vanuit verschillende havens in Italië en Frankrijk.

VERTREKHAVENS IN ITALIË:

 • Savona: vanuit Savona zijn er overtochten naar Ile-Rousse en Bastia op Corsica. De overtocht duurt minimaal 4.15 uur.
 • Genua: vanuit Genua maakt veerdienst Moby Lines de overtocht naar Bastia.
 • Livorno: vanuit Livorno vertrekken dagelijks meerdere veerboten naar Bastia. De overtocht duurt 3 tot 4,5 uur. Daarmee is het de kortste verbinding tussen het vasteland en Corsica.

VERTREKHAVENS FRANKRIJK:

 • Nice: vanuit Nice kun je op Ajaccio, Ile-Rousse, Bastia en Porto-Vecchio varen. De kortste routes zijn naar Ile-Rousse en Bastia en duren minimaal 5,5 uur.
 • Toulon: vanuit Toulon kun je naar Ajaccio, Porto-Vecchio, Ile-Rousse en Bastia varen. De kortste overtochten zijn naar Ajaccio en Ile-Rousse. Naar beide havens is het minimaal 6,5 uur varen.

Voor de overtocht naar Corsica kun je kiezen uit meerdere veerdienst maatschappijen: Corsica Ferries, Moby Lines en Corsica Linea, Ichnusa Lines en La Meridionale. Er zijn zowel nachtvaarten als dagvaarten en het is ook mogelijk om een verschillende vertrek- en aankomsthaven te kiezen. Via directferries kun je de veerdiensten en vertrektijden eenvoudig met elkaar vergelijken. Goed om te weten is dat je tijdens de overtocht niet in de camper mag verblijven.

TIP: Boek jouw overtocht op tijd als je in het hoogseizoen naar Corsica wil. Met name Toulon-Ajaccio en Livorno-Bastia zijn populaire routes die dan snel zijn volgeboekt.

HOE LANG BEN JE ONDERWEG NAAR CORSICA?

De kortste route om op Corsica te komen is om vanuit Nederland naar Italië te reizen en de veerboot bij Savona/ Genua te nemen. Bij deze route doorkruis je Zwitserland waarvoor je een vignet nodig hebt. Daarnaast reis je door de Alpen en rondom Milaan staan vaak veel files, zeker in het hoogseizoen. Toch is het zeer waarschijnlijk de meest voordelige en kortste weg naar Corsica. Vanuit Utrecht reis je in 13 uur naar Savona, waarna je in ruim 4 uur varen op Corsica aankomt.

Reis je via Frankrijk dan moet je rekening houden met ongeveer 17 uur rijden en een behoorlijke som tol. Tolwegen vermijden kan ook, maar dan ben je (veel) langer onderweg.

Onze route: op de heenweg reisden wij naar Toulon, waren we 18 uur onderweg en betaalden we €100 aan tol. Voor de terugreis kozen we een andere route, namelijk Livorno – Verona – Innsbruck – Frankfurt – Nederland. Dit duurde 16 uur en kostte ons ‘slechts’ €50 aan tol.

WAT IS DE BESTE REISTIJD VOOR CORSICA?

De beste reistijd voor Corsica is van mei tot en met september. Tijdens deze periode valt er weinig neerslag en zijn de temperaturen aangenaam. In het hoogseizoen is de gemiddelde temperatuur 26 °C, maar het kan er ook 35 °C worden. De zeewatertemperatuur is tussen juni en oktober tussen de 20 en 24 °C, hoewel er ook uitschieters naar boven zijn. Hierdoor is Corsica zeer geliefd onder strandgangers en wordt het in de zomer drukbezocht door toeristen.

Dankzij het mediterraanse klimaat is het ook in april en oktober goed vertoeven op Corsica. Zeker langs de kust zijn de temperaturen aangenaam. Bovendien is dan minder druk op Corsica en zijn campings voordeliger. Check wel van tevoren of de gewenste camping open is, want dit is niet altijd het geval. Wij bezochten Corsica in mei en dat is ons zeer goed bevallen. We hebben nergens een camping van tevoren hoeven te reserveren en ook op de weg was het niet druk.

HOEVEEL DAGEN CORSICA?

Corsica is een veelzijdig eiland waar je geen haast moet (willen) hebben. Ons advies is daarom minimaal twee weken uit te trekken voor een campervakantie op Corsica. Zeker als je het eiland rond wil is dit het absolute minimum. Wil je daarnaast ook veel hiken of andere activiteiten ondernemen gecombineerd met wat stranddagen, dan zijn drie weken aan te raden. De afstanden op Corsica lijken misschien niet zo groot, maar je rijdt niet harder dan 75 km per uur.

WAT TE DOEN OP CORSICA?

Corsica is bekend om zijn bergachtig terrein, mooie stranden met helder water en goede keuken. Er zijn veel dingen te zien en te doen op het eiland, waaronder wandelen, zwemmen en historische plaatsen bezoeken. Maar ook klimmen, fietsen, canyoning, boottochten en 4WD tours zijn populaire activiteiten op Corsica. Via deze handige website kun je inspiratie opdoen voor toffe activiteiten en verschillende tours boeken.

NIET TE MISSEN HOOGTEPUNTEN OP CORSICA

STEDEN

De leukste steden op Corsica zijn wat ons betreft Ajaccio, Bastia, Bonifacio, Calvi, Porto, Sartène, St. Florent en Bastia. Ajaccio is de hoofdstad van Corsica en geboorteplaats van Napoleon Bonaparte. Bastia is de tweede grote plaats van Corsica en de andere steden zijn een mix van gezellige havenstadjes en dorpjes met verschillende bezienswaardigheden. Bonifacio is wat ons betreft een must-see. Deze stad is gebouwd op witte kalksteenrotsen en barst van de gezellige restaurants en winkeltjes. Vanuit Bonifacio zijn ook leuke boottochten te maken, bijvoorbeeld naar de Lavezzi eilanden.


Sartène


Bonifacio


Bonifacio barst van de gezellige, smalle straatjes met goede restaurants en winkeltjes.

Porto

STRANDEN

Santa Gulia, Rondinara, Grand Sperone, Petit Sperone, Palombaggia en Plage de Saleccia vinden wij de mooiste stranden van Corsica, maar er zijn nog vele andere prachtige stranden. Het kiezelstrand bij Plage de Bussaglia (nabij Porto) en het zwarte strand Plage de Nonza gelegen in het noorden zijn ook zeker de moeite waard!

Petit Sperone - mooiste stranden Corsica
Petit Sperone

Santa Gulia - mooiste stranden Corsica
Santa Gulia

HIKES

Wandelen op Corsica staat op menigeen bucketlist en dat is ook niet zo gek. Langs de kust wisselen paradijselijke stranden en spectaculaire rotsformaties elkaar af. Het deed ons soms denk aan hikes in Nieuw-Zeeland. Het binnenland van Corsica herbergt beboste valleien, canyons, bergmeren en tienallen bergpieken boven de 2000 meter waarvan Monte Cinto met 2706 meter de hoogste piek is. Ter inspiratie hebben wij een top drie van onze favoriete hikes op Corsica samengesteld:

Capo Rosso – Dit is onze favoriete wandeling, want het biedt een adembenemend uitzicht op de kustlijn van Corsica. Binnen 1,5 uur bereik je de Genuese toren van Turghiu vanwaar je kunt genieten van het uitzicht op de Golf van Porto, de Golf van Sagone en het Scandola-reservaat. Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrandcrème meeneemt, aangezien er weinig schaduw is. Bovendien kan het op de toren flink waaien, dus neem iets van een jasje mee.

Capo Rosso - Hikes op Corsica

Cascade de Piscia di Ghjaddu – Deze wandeling neemt je mee naar een spectaculaire waterval van 60 meter lang. Het pad volgt de Petra Piana Creek en biedt een uniek landschap. De wandeling is in totaal 5 km en is niet moeilijk, maar het is op sommige punten rotsachtig. Let op: het uitzicht op de waterval was tijdens ons bezoek gesloten voor renovatie. Je kunt nog steeds bij de waterval komen, maar je moet wel een oude trap nemen die erg steil is.

Cascades de Purcaraccia – Dit is een zware wandeling, maar de uitzichten onderweg en de natuurlijke zwembaden aan het einde van de trail zijn absoluut de moeite waard. Het eerste deel van het pad gaat door een klein bos en biedt een adembenemend uitzicht op de Aiguilles de Bavella. Daarna leidt het pad meer naar binnen in een kloof waar je veel over rotsen moet klauteren en ook op een gegeven moment de rivier moet oversteken. Omdat het pad niet goed gemarkeerd is, kun je gemakkelijk verdwalen. Dus download Maps.Me & AllTrails om je een weg te banen naar de natuurlijke baden en de waterval. Vergeet je zwemkleding niet mee te nemen.

TIPS VOOR REIZEN MET DE CAMPER OP CORSICA

Corsica is een populaire bestemming voor camperreizigers. Het eiland heeft een prachtig landschap, met kronkelende wegen, eindeloze vergezichten en haarspeldbochten. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden als je met een camper op Corsica reist. We lichten ze hieronder toe:

 • WILDKAMPEREN
  Wildkamperen is niet toegestaan op Corsica en wordt niet gewaardeerd door de bewoners. Boetes kunnen oplopen tot €400.
 • CAMPINGS
  Er zijn 200 campings verspreid over Corsica, dus een plaats vinden om te overnachten moet niet moeilijk zijn. De meeste campings zijn uitgerust met servicepunten voor campers, w dien je op vrijwel elke camping je eigen toiletpapier mee te nemen. Als je in het hoogseizoen reist doe je er verstandig aan kampeerplaatsen vooraf te reserveren. Reis je in het laag- of tussenseizoen dan is het raadzaam om te controleren of een camping open is.
 • KWALITEIT VAN DE WEGEN
  De kwaliteit van de wegen op Corsica is doorgaans goed, maar het eiland is bergachtig en de wegen kunnen smal en bochtig zijn. Met name tussen Piana en Galéria (D81) is de weg. Toch is rijden op Corsica niet moeilijk, zolang je maar rustig rijdt. Dus heb geen haast en geniet onderweg van het uitzicht!
 • VERKEERSREGELS CORSICA
  De maximumsnelheid buiten de steden is 80 km/u, hoewel je rekening moet houden met een gemiddelde snelheid van 40 à 50 km/u. Op de smalle bergwegen heeft het dalend verkeer altijd voorrang ten opzichte van stijgend verkeer en tussen 1 november en 31 maart moeten alle voertuigen zijn uitgerust met winterbanden. De reden hiervoor is dat er in deze maanden sneeuw en ijs op het eiland kan liggen.
 • PARKEREN IN STEDEN
  Parkeerfaciliteiten in kleine dorpen zijn beperkt. Ook is er op vele parkeerplaatsen een limiet gesteld aan de hoogte van voertuigen, dus soms moet je buiten de stad parkeren. Wij raadpleegden veelal de app Park4Night om te kijken waar we de camper konden parkeren.


Wegen op Corsica zijn soms smal, zoals bij Calenques de Piana.

ONZE CAMPER REISROUTE OP CORSICA INCLUSIEF CAMPINGS

In totaal hebben wij ruim drie weken met onze camper op Corsica gespendeerd waarbij we zigzaggend over het eiland zijn gegaan. Hieronder hebben we onze route per dag uitgeschreven inclusief de campings waar we hebben overnacht met aanvullende tips.

Dag 1: Ajaccio – camping Les Mimosas.
Dag 2 & 3: Propriano – camping Tikiti.
Dag 4 & 5: Bonifacio – camping Araguina. Tip: stop onderweg naar Bonifacio in het dorpje Sartène.
Dag 6 & 7: Bonifacio – camping des Iles. Tip: Plage du Petit- & Grand Sperone.
Dag 8 & 9: Plage de Rondinaro – camping Rondinaro.
Dag 10: Porto-Vecchio & Plage de Palombaggio – camperplaats aan het Palombaggoio strand (41.5617, 9.3349).
Dag 11: Binnenland, Cascade de Piscia di Ghjaddu – overnachting op parkeerplaats van de waterval (in overleg).
Dag 12: Binnenland – camping U Ponte Grossu. Tip: maak de hike naar de Cascades de Purcaraccia.
Dag 13: Aléria – camping Capfun Marina d’Aléria. Tip: dineer in het naastgelegen restaurant Le Bounty.
Dag 14 t/m 17: Porte – camping Les Oliviers.
Dag 18 & 19: Calvi – camping Les Castors.
Dag 20: Ostriconi – camping L’Ostriconi.
Dag 21: – camping A Stella.
Dag 22 & 23: Bastia – camping San Damiano.

Klik om onze Corsica route te openen.

Met de camper naar Corsica

Heb jij vragen over met de camper reizen op Corsica of over onze route, bezienswaardigheden en hikes? Laat dan hieronder een reactie achter en we beantwoorden zo snel mogelijk jouw vraag!

MEER VANLIFE INSPIRATIE & TOFFE REISROUTES

Zo verdien je met jouw camper tot wel €6000 per jaar (belastingvrij)!
15 must have kampeerartikelen voor camperaars
Ultieme Camper Reisroute Nieuw-Zeeland
Naar Rijnland-Palts met de camper: 7 bezienswaardigheden


Dit artikel bevat het affiliate links.
Als je via onze uitgaande links iets koopt ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kunnen wij onze website onderhouden.

Showing 6 comments
 • Barbara Stuijvenberg
  Beantwoorden

  Hoi, het ziet er mooi uit zeg! Ik ben benieuwd wat de kosten zijn voor de overtocht en of je kunt snorkelen op Corsica.
  Gr Barbara

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Corsica is echt een prachtig eiland! Snorkelen op Corsica is zeker mogelijk. De beste snorkelplekken vind je in het zuiden (west- en oostkust). Doordat de kosten van de overtocht afhankelijk zijn van diverse factoren (voertuig, personen, reisperiode & route) is het lastig een eenduidig antwoord te geven. Wij waren per met de camper, 2 pers en een hut ongeveer €220 enkele reis kwijt.

 • Marcella
  Beantwoorden

  Hai, prachtige reis zeg! Wij vragen ons af of het mogelijk is het eiland aan te doen met onze camper van 9 meter. Wij rijden allebei met vrachtwagenrijbewijs en erg behendig.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Corsica is inderdaad prachtig! Ik denk dat het wel zou moeten lukken, zeker als je buiten het hoogseizoen reist. Maar sommige wegen kun je beter vermijden, zoals bij Calenques de Piana. Wellicht dat je hier meer nuttige informatie vindt over de wegen op Corisca.

 • Geke van der Weerd
  Beantwoorden

  Wat een prachtige reis hebben jullie uitgestippeld.
  Dit scheelt ons een hoop huiswerk.
  We zijn voornemens 14-05-2023 te vertrekken met onze camperbus en hebben ruim 3 weken de tijd.
  Alvast bedankt voor de reisadviezen en tips.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Super leuk om te horen! We wensen jullie een fantastische reis toe. Maar dat gaat wel goedkomen.

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter