MET DE CAMPER NAAR NOORWEGEN
Adembenemende fjorden, witte stranden, uitgestrekte hooglanden, sprankelende watervallen, ultieme rust én gezellige steden. Noorwegen is enorm divers. Daarnaast mag je er wildkamperen en dat maakt Noorwegen de ultieme camperbestemming. Wij hebben met onze camper ruim drie weken door dit indrukwekkende land gereisd. In dit artikel delen de mooiste bezienswaardigheden, toffe hikes, praktische tips om geld te besparen, onze reisroute en hoe je naar Noorwegen kunt reizen. Laat je hier inspireren voor jouw camperreis door Noorwegen.
WAAROM NOORWEGEN?
Noorwegen staat bekend als één van de mooiste landen ter wereld. En dat begrijpen wij als geen ander. Naast Nieuw-Zeeland behoort dit land tot onze favoriete camper bestemming. De natuur is overweldigend mooi en uniek. Meest kenmerkend zijn de fjorden, maar Noorwegen herbergt ook prachtige stranden, uitgestrekte gletsjers en indrukwekkende watervallen. Het land leent zich uitstekend voor buitenactiviteiten zoals hiken, kajakken, surfen, fietsen en boottochten over de fjorden. Of wat dacht je van het Noorderlicht of wilde dieren spotten zoals Elanden.
Naast ongerepte natuur kent Noorwegen een aantal gezellige steden zoals Ålesund, Bergen, Stavanger en Kristiansand waar je cultuur kunt snuiven. Daarmee komt vrijwel ieder type vakantieganger aan zijn trekken in Noorwegen! Met de camper kun je Noorwegen op eigen tempo ontdekken en slapen op de mooiste plekken in de natuur onder een heldere sterrenhemel.
Noorwegen is overweldigend mooi!
Het land heeft prachtige wegen, zoals de E134.
Landschappen in Noorwegen zijn zeer divers.
Je mag er wildkamperen met de camper.
WAT IS DE BESTE ROUTE NAAR NOORWEGEN?
Er zijn verschillende manieren om met de camper naar Noorwegen te reizen. Je kunt de route in zijn geheel rijden, maar het is ook mogelijk om een een veerboot vanuit Denemarken, Duitsland of Zweden naar Noorwegen te nemen. Wat de beste route is hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, budget, beschikbare tijd en gewenste bestemming in Noorwegen. We lichten hieronder de verschillende opties toe.
OPTIE 1: ALLES RIJDEN
Het is mogelijk om naar Noorwegen te rijden zonder overtocht met de veerboot te hoeven maken. Het grote voordeel hiervan is dat je geen rekening hoeft te houden met vertrektijden van de veerboot en wachttijden in de havens. Het nadeel is echter dat je flink wat kilometers aflegt voordat je überhaupt in Noorwegen bent. Van Utrecht naar Oslo is 1524 kilometer. Dit kost je niet alleen veel brandstof, maar ook tijd. Als je de tijd hebt dan raden we je aan om ook een paar stops te maken langs de mooie westkust van Zweden.
ROUTE NEDERLAND – NOORWEGEN
Vanuit Nederland reis je naar Hamburg (Duitsland) om vervolgens naar Kolding (Denemarken) te navigeren waarna je via de Grotebelt brug en de Øresund brug bij Kopenhagen het Zweedse Malmo binnenrijdt. Voor beide bruggen dien je tol te betalen. De oversteek via de Øresund brug kan ook online worden betaald, mits je dit minimaal 30 minuten van tevoren doet. Reis je regelmatig naar Zweden dan is het interessant om een BroPas te kopen. Dit is een abonnement van €45 per jaar waarmee je 50% korting krijgt op de Øresund bridge. Bezoek de website van Øresundbrun voor meer informatie over de BroPas en een actueel overzicht van de prijzen voor de brug.
OPTIE 2. RIJDEN + VEERBOOT VANUIT DENEMARKEN, DUITSLAND EN ZWEDEN
Om naar Noorwegen te reizen kun je ook een gedeelte van de route per veerboot afleggen. Vanuit Duitsland, Denemarken en zelfs Zweden varen veerboten naar Noorwegen. Het grote voordeel hiervan is dat je minder hoeft te rijden om in Noorwegen te komen. Het is een relatief relaxte manier van reizen.
VAARROUTES DENEMARKEN – NOORWEGEN
- Hirtshals – Deze haven ligt in het uiterste noorden van Denemarken. Vanaf Hirtshals vertrekken vele veerboten naar verschillende havens in Noorwegen. Zo kun je de overtocht maken naar Larvik (4u varen), Langesund (4u30 varen), Kristiansand (ruim 3u varen), Stavanger (10u30 varen) en Bergen (16u varen). De afstand van Utrecht naar Hirtshals bedraagt 946 kilometer. Wil je de fjorden bezoeken en heb je niet al teveel tijd dan kun je het beste varen op Stavanger of Bergen. Het nadeel is dat deze overtochten prijziger zijn dan bijvoorbeeld Hirtshals – Kristiansand.
- Fredrikshaven – Vanuit Fredrikshaven kun je naar Oslo varen. De afstand van Utrecht naar Fredrikshaven bedraagt 943 kilometer waarna het nog 9u30 varen is om in Oslo aan te komen.
- Kopenhagen – Ook vanuit Kopenhagen is het mogelijk om naar Oslo te varen. De overtocht duurt 19,5 uur (!) en de afstand van Utrecht naar Kopenhagen is 903 kilometer. Daarmee is dit zeker niet de snelste manier om in Noorwegen te komen.
VAARROUTE DUITSLAND – NOORWEGEN
- Kiel – Vanuit Kiel kun je rechtstreeks naar Oslo varen. De afstand van Utrecht naar Kiel is 528 kilometer en de overtocht duurt zo’n 20 uur.
VAARROUTE ZWEDEN – NOORWEGEN
- Strömstad – Vanuit Strömstad kun je de oversteek maken naar Sandefjord. Er zijn dagelijks vier afvaarten en de overtocht is 2,5u varen.
TIP: Via directferries kun je eenvoudig alle routes, prijzen en tijden met elkaar vergelijken.
Vaarroutes van- en naar Noorwegen.
WAT IS DE BESTE REISTIJD VOOR NOORWEGEN?
De beste reistijd om met de camper naar Noorwegen te gaan is van mei tot en met september. Vanaf mei lopen de temperaturen langzaam op en worden de dagen langer. Mei is bovendien de droogste maand. Net als juni is dit een prachtige tijd om Noorwegen te bezoeken. De bloemen staan in bloei en de smeltende sneeuw zorgt voor krachtige watervallen. Wil je tijdens jouw camperreis door Noorwegen graag wandelen? Houdt er dan rekening mee dat er nog sneeuw op de trails kan liggen. In het hoogseizoen, juli t/m augustus, wordt Noorwegen drukbezocht. Het nadeel hiervan is dat het bij populaire bezienswaardigheden en hikes erg druk kan zijn. September is ook een prachtige maand om Noorwegen te bezoeken. De dagen worden tijdens deze maand weliswaar korter en de temperaturen zakken, maar het is rustiger en de herfstkleuren laten zich zien. En met een beetje geluk kun je het Noorderlicht al spotten!
Wij bezochten Noorwegen tijdens het hoogseizoen. Onze ervaring is dat je buiten de gebaande paden de rust, ruimte en prachtige plekken vindt. Het weer in Noorwegen verschilt per dag. Zo hebben wij zonnige dagen gehad, maar ook regenachtige en wat koudere dagen. Neem dus kleding mee die je in lagen over elkaar kunt dragen. Plus een regenbroek en water- en winddichte jas.
HOEVEEL DAGEN NOORWEGEN?
Hoeveel dagen je nodig hebt voor Noorwegen hangt af van wat je wilt zien. Noorwegen is een groot land en de gemiddelde snelheid bedraagt zo’n 70 kilometer per uur. Houd hier rekening mee als je veel afstanden wil afleggen. Wij raden je aan om minimaal twee uit te trekken voor een camperreis door Noorwegen. Beter is om drie weken uit te trekken. Dan kun je namelijk naast de reisdagen en verschillende activiteiten ook nog wat rustmomenten inbouwen. Wil je de fjorden combineren met een bezoek aan de Lofoten en/of Noordkaap dan zijn drie weken het absolute minimum.
WAT TE DOEN IN NOORWEGEN?
Waar je ook gaat of staat in Noorwegen, het is vrijwel overal mooi. Toch zijn er aantal bezienswaardigheden en activiteiten die je absoluut niet mag missen tijdens je camperreis door Noorwegen. Welke dat zijn lees je hieronder.
NIET TE MISSEN HOOGTEPUNTEN IN NOORWEGEN
FJORDEN
De Noorse fjorden zijn voor veel mensen de reden om naar Noorwegen te gaan. In totaal telt Noorwegen ruim 1000 fjorden, waarvan de meeste in het Zuiden zijn gelegen. De Geirangerfjord wordt beschouwd als de mooiste fjord van Noorwegen en is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Andere spectaculaire fjorden zijn de Lysefjord met als hoogtepunt de Preikestolen en de Hardangerfjord die beschikt over een beroemde rots: de Trolltunga. Deze steekt 700 meter boven het Ringedalsmeer. Ook de Sognefjord en Fjærlandsfjord zijn prachtig. Laatstgenoemde is onze persoonlijke favoriet vanwege haar sereniteit. Daarnaast vind je langs deze fjord prachtige plekjes om met de camper te overnachten.
Fjærlandsfjord – een zijarm van de Sognefjord.
JOSTEDALSBREEN NATIONAL PARK
Het Jostedalsbreen National Park herbergt de grootste gletsjer van Noorwegen. De gletsjer bedekt de helft van de oppervlakte van het nationale park en is tevens de grootste gletsjer van het vasteland van Europa. Tussen de bergen komen verschillende bergtakken van de gletsjer tevoorschijn die je van dichtbij kunt bekijken. Zo zijn er verschillende wandelpaden die je naar de gletsjer leiden, maar je kunt ook per kajak dichtbij komen of over de gletsjer wandelen onder begeleiding van een gids. Wij bezochten de Briksdalsbreen, een van de bekendste en mooiste zijarmen. Vanaf camping Melkevoll Bretun wandel je via een prachtige route in een uur naar de gletsjer. Aanrader! Wandelen op de gletsjer kan alleen via begeleide tours. Naast de Briksdalsbreen zijn er verschillende zijtakken waar je de gletsjer van dichtbij kunt bewonderen: Nigardsbreen en Bøyabreen.
Briksdalsbreen.
NORWEGIAN SCENIC ROUTES
Noorwegen heeft 18 zogeheten Norwegian Scenic Routes samengesteld. Dit zijn 18 panoramische routes vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de fjorden, watervallen, bergen en gletsjers en waar je langs de weg hoogstaande architectuur tegenkomt. Onderweg zijn speciale uitkijkpunten waar je de omgeving goed in je kunt opnemen. Enkele bekende Norwegian Scenic Routes zijn de Geiranger – Trollstigen en de Atlantic Road. Op de website van Visit Norway vind je een overzicht van alle routes waarmee je zorgvuldig jouw camperrondreis door Noorwegen kunt plannen.
De Trollstigen slingert je via haarspeldbochten en een gemiddelde helling van 9% naar de diepblauwe Geirangerfjord. Onderweg passeer je verschillende watervallen.
VOGELEILAND RUNDE
De verrassing van onze reis door Noorwegen was een bezoek aan het vogeleiland Runde. Dit eiland ligt aan de westkust nabij Ålesund en is via bruggen verbonden met het vasteland. Op het eiland wonen slechts 150 permanente bewoners, maar tijdens het broedseizoen tussen april en augustus komen er zo’n 600.000 vogels heen waaronder zeearenden en papegaaiduikers. De papegaaiduikers spenderen de hele dag op zee en komen een paar uur voor zonsondergang aan land om hun nest te voeden.
Om de papegaaiduiker en vele andere vogelsoorten te kunnen zien wandel je via een steile wandeling omhoog richting het hoogste punt van het eiland op 300 meter. Onderweg tref je grote kolonies jan-van-genten op een enorme vogelrots. Magisch om te zien! Neem sowieso de omgeving in je op, want het is er prachtig. Tip: trek stevige wandelschoenen aan, want het kan boven modderig en glad zijn. Daarnaast kan het er stevig waaien, dus trek warme kleding en een windjack aan.
Papegaaiduikers komen tijdens het broedseizoen ’s avonds aan land op Runde.
De omgeving van Runde is prachtig!
HIKES
Van saffierblauwe fjorden tot uitgestrekte hoogvlaktes. Van steile bergkammen tot diepe groene valleien. Het gevarieerde landschap maakt Noorwegen voor ons een geweldige hikebestemming. Wandelen in Noorwegen is de perfecte manier om de schoonheid van het land te verkennen. Zeer populaire hikes in het Zuiden van Noorwegen zijn de Preikestolen, Trolltunga, Romsdalseggen en de Besseggen ridge. Tijdens deze hikes geniet je van adembenemende uitzichten, maar doordat ze razend populair zijn loop je soms in een treintje achter elkaar aan. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar alternatieve hikes en delen onze top drie hieronder:
1. Vøringsfossen-waterval: de Vøringsfossen is een van de meest populaire watervallen van Noorwegen. Met een vrije val van 145 meter op een totale hoogte van 182 meter is het tevens een van de hoogste watervallen van Europa. De meeste toeristen bekijken de waterval van bovenaf bij het Hardangervidda-plateau, maar je kunt de waterval ook van beneden ervaren. Een korte, maar uitdagende wandeling voert je door een wilde kloof waarbij je over rotsen moet klimmen. Deze kunnen glad zijn, dus goede wandelschoenen zijn noodzakelijk. De wandeling duurt in totaal anderhalf uur en is mogelijk vanaf 15 mei tot oktober.
De machtige Vøringsfossen-waterval.
2. Prest: de hike naar Prest op 1478 meter boven de zeespiegel biedt panoramisch uitzicht op de Aurlandsjord en omliggende bergen. Hoewel de wandeling rustig begint, gaat het al snel steil omhoog. De hike naar de top is ongeveer 2,5 kilometer en het pad is goed aangegeven. Soms moet je handen en voeten gebruiken om over rotsen te klimmen, maar het is niet eng. Zie je het niet zitten om naar de top te gaan? Halverwege is er al een uitkijkpunt met prachtig zicht op het fjordenlandschap. Vanaf daar is het nog ongeveer een uur naar de top. Reken ruim 3 uur voor heen en weer terug. De parkeerplaats voor het startpunt van de hike vind je hier. Let op: er is beperkt plaats. Dus kom op tijd of juist wat later in de middag. Het is toegestaan om hier met de camper te overnachten.
Panoramisch uitzicht tijdens de hike naar Mt. Prest.
3. Kjeåsen Bergboerderij: Op 600 meter hoogte boven het Simdalsfjord ligt de beroemde bergboederij Kjeåsen. Vanaf hier heb je fenomenaal uitzicht op het fjord. Het is zowel met de auto als via een steil wandelpad bereikbaar dat niet geschikt is voor mensen met hoogtevrees of als het regent of net heeft geregend. De rotsen kunnen dan glad zijn. De heen- en terugweg duren ieder 1,5 uur. Vergeet niet om voldoende water en drinken mee te nemen! Indien je met de auto naar boven wilt dan kan dat alleen op gezette tijden aangezien je door een smalle tunnel moet. Heen kan alleen op hele uren en terug naar beneden rijden kan alleen op halve uren. Leuk weetje: tot 1974 was er nog geen weg naar Kjeåsen. Vele generaties hebben alles wat ze nodig hebben op hun rug naar Kjeåsen gedragen. Het duurde 30 jaar om een van de huizen te bouwen. Alle materialen moesten plank voor plank naar boven worden gedragen.
Vanaf de Kjeåsen bergboerderij heb je prachtig uitzicht.
HOE DOOR NOORWEGEN REIZEN MET DE CAMPER? TIPS & PRAKTISCHE INFO
Noorwegen is een populaire bestemming voor camperreizigers. Dit is niet alleen te danken aan de oogverblindende natuur, ook de kwaliteit van de wegen en de camperfaciliteiten zijn uitstekend. Toch zijn er een aantal dingen die je moet weten over reizen met de camper door Noorwegen. We lichten ze hieronder toe:
WILDKAMPEREN IS TOEGESTAAN
In Noorwegen geldt het allemannsretten, oftewel het recht om te zwerven. Dit betekent dat je overal in landelijke gebieden, in de bergen of in de bossen mag overnachten met de camper of tent. Wel dien je minimaal 150 meter afstand te houden van het dichtstbijzijnde bewoonde huis of chalet. De allerbelangrijkste regel is respect hebben de voor natuur. Dus dump je toilet niet in de natuur, maar op de aangegeven plekken en neem altijd je afval mee. Raadpleeg de app Park4Night voor een overzicht van de dumpstations en mooie overnachtingsplekken in de natuur. Let op: kampvuren in de natuur zijn verboden tussen 15 april en 15 september. Bezoek voor alle informatie rondom wildkamperen deze website.
CAMPINGS ZIJN ER VOLOP
Er zijn talloze campings in Noorwegen. De prijzen in het hoogseizoen voor een buscamper en twee personen zonder elektriciteit zijn gemiddeld €30. Het gebruik van een douche of wasfaciliteiten dien je doorgaans apart te betalen met muntjes. De kwaliteit van de Noorse campings is goed, maar de campings zijn vaak relatief eenvoudig.
TOLWEGEN & VEERBOTEN IN NOORWEGEN
Er zijn veel wegen in Noorwegen en veerboten waarvoor tol moet worden betaald. De tarieven zijn gebaseerd op de brandstof waarop het voertuig rijdt. Betalen kan op drie manieren:
1. Gewoon doorrijden en achteraf betalen – In principe hoef je niets te doen en kun je bij tolwegen gewoon doorrijden. Camera’s boven de weg scannen jouw kenteken. Binnen vier tot zes maanden ontvang je thuis de rekening. Alles gaat geheel automatisch. Let op: als de rekening niet binnen de gestelde termijn wordt betaald dan volgt een herinnering met een toegevoegde boete van 300 NOK. Het nadeel van achteraf betalen is dat je het hoogste toltarief betaalt.
2. Vooraf registreren – Je kunt ook jouw voertuig vooraf aanmelden voor het automatisch betaalsysteem. Hiervoor dien je een account bij Epass-24 aan te maken. Het account geeft je direct inzage in de gemaakte kosten per traject. Betaling gaat automatisch als je een creditcard aan je account koppelt. Zo niet, dan krijg je alsnog de rekening thuis gestuurd. Net als bij optie 1 betaal je het hoogste toltarief.
3. Middels een tolbadge – Met een tolbadge van EasyGo kun je op een eenvoudige manier tol betalen in Denemarken, Zweden en Noorwegen. De tolbadge dient voorafgaand aan de reis te worden aangevraagd en op de binnenzijde van de voorruit te worden geplakt. Het voordeel van een tolbadge is dat je vaak aanzienlijke korting krijgt. De tolbadge is online verkrijgbaar bij verschillende leveranciers. Bezoek easygo en autopass voor meer informatie en bestelmogelijkheden.
HOUD JE AAN DE VERKEERSREGELS
De kwaliteit van de wegen in Noorwegen is uitstekend, maar het zijn veelal tweebaans wegen. Hierdoor bedraagt de gemiddelde snelheid 70 kilometer per uur en ben je langer onderweg om van A naar te B te komen dan je wellicht gewend bent. Voor rijden in de bergen gelden geen speciale voorrangsregels. In tunnels (en die zijn er heel veel in Noorwegen) ben je verplicht met dimlicht te rijden.
CONTANT GELD IS OVERBODIG
Of het nu gaat om boodschappen betalen of een diner in een restaurant afrekenen, vrijwel alles gaat elektronisch in Noorwegen! En dat is wel zo prettig aangezien Noorwegen een andere munteenheid heeft: de Noorse Kroon. Het enige waarvoor je soms Noorse kronen nodig hebt zijn douches en wasfaciliteiten op campings. Gelukkig kun je de benodigde kronen bijpinnen op de camping.
NEEM BOODSCHAPPEN MEE
Noorwegen is niet de meest voordelige vakantiebestemming. Met name alcohol is prijzig in Noorwegen, maar eigenlijk zijn alle levensmiddelen duurder dan in Nederland. Net als dineren in restaurants. Voor een hoofdgerecht betaal je gemiddeld €25. Neem daarom zoveel mogelijk boodschappen van huis mee om de kosten te drukken. Mocht je toch boodschappen moeten doen in Noorwegen? REMA 1000 en KIWI zijn de voordeligste Noorse supermarkten.
ONZE CAMPER REISROUTE DOOR NOORWEGEN
In totaal hebben wij ruim drie weken met onze camper door Noorwegen gereisd. Daarbij hebben we het grootste gedeelte van de tijd in de fjorden gespendeerd. Go with the flow was ons motto, want we hadden vooraf geen route uitgestippeld en dat is ons goed bevallen. Eigenlijk maakt het niet uit waar je heen gaat in Noorwegen; het is bijna overal mooi! In het hoogseizoen raden we je aan om toeristische hotspots zo vroeg mogelijk te bezoeken of aan het eind van de middag.
Dag 1: Langesund – Bø – Edland.
Dag 2 – 3: Edland – Odda – Ovre Eidfjord.
Dag 4 – 5: Kjeasen Mountain Farm – Vøringsfossen – Ovre Eidfjord.
Dag 5: Ovre Eidfjord – Vossevangen.
Dag 6: Vossevangen – Aurlandsvangen.
Dag 7: Aurlandsvangen – Prest – Aurlandsvangen.
Dag 8: Aurlandsvangen – Fjærlandsfjord.
Dag 9: Fjærlandsfjord.
Dag 10: Fjærlandsfjord – Briksdalsbre.
Dag 11: Briksdalsbre – Loen – Lovatnet.
Dag 12 – 13: Lovatnet.
Dag 13: Lovatnet – Stryn – Runde.
Dag 14: Runde – Ålesund.
Dag 15: Ålesund – Åndalsness.
Dag 16: Åndalsness – Eikesdalen.
Dag 17: Eikesdalen – Mardalsfossen – Sylte.
Dag 18: Sylte – Geirangerfjord – Nordberg.
Dag 19: Nordberg – Otta -Lillehammer.
Dag 20 – 21: Lillehammer.
Dag 22: Lillehammer – Oslo – Porsgrunn.
Dag 23 – 24 Porsgrunn.
Dag 25: Porsgrunn – Kristiansand.
Dag 26: Kristiandsand – Eemshaven.
Bekijk onze camper reisroute door Noorwegen in Google Maps.
Stryn
CAMPER HUREN NOORWEGEN
Wil je graag een onvergetelijke roadtrip met de camper door Noorwegen maken, maar ben je niet in het bezit van een camper? Travelhome is de specialist op het gebied van camperreizen. Ze bieden zowel kant-en-klare reizen inclusief huurcamper als camperreizen op maat aan. Bekijk direct het beschikbare aanbod van camperreizen in Noorwegen. Huur je liever van een particulier? Dan ben je bij Goboony aan het juiste adres. Dit is de AirBnB onder campers. Wij zijn je voorgegaan en vertellen je hier onze ervaring.
Heb jij vragen over reizen met de camper door Noorwegen of over onze route, bezienswaardigheden en hikes? Laat hieronder een reactie achter en we zullen spoedig reageren!
MEER VANLIFE INSPIRATIE & TOFFE REISROUTES
– Corsica met de camper: bezienswaardigheden, hikes, route en tips
– Zo verdien je met jouw camper tot wel €6000 per jaar (belastingvrij)!
– 15 must have kampeerartikelen voor camperaars
– Naar Rijnland-Palts met de camper: 7 bezienswaardigheden
Dit artikel bevat het affiliate links.