ALLES WAT JE MOET WETEN OVER CAMPER ZONNEPANELEN
Zonnepanelen op je camper? Steeds meer camperaars kiezen ervoor om zonnepanelen op hun camper of caravan te installeren. En dat is ook niet zo gek want camper zonnepanelen leveren je alle vrijheid. Je wekt namelijk je eigen energie op en daarmee zijn zonnepanelen op de camper de ideale oplossing voor camperaars die graag vrij in de natuur kamperen. Je bent immers zelfvoorzienend! Maar hoeveel rendement leveren zonnepanelen nou eigenlijk op en hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn camper? Waar kan ik voordelig camper zonnepanelen kopen? En moet ik camper zonnepanelen in serie of parallel schakelen? Wij hebben het uitgezocht en de zonnepanelen vervolgens zelf gemonteerd! In dit blog lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen voor de camper. Van aankoop tot aansluiting. Inclusief video en een zonnepaneel camper aansluitschema.
DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op eigen ervaring en het camper elektra systeem in onze camper. Wij zijn echter geen elektriciëns en niet verantwoordelijk noch aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Dit blog is met de grootst mogelijke zorg samengesteld maar kan fouten bevatten.
ZONNEPANELEN CAMPER: HOE WERKEN ZE?
Een zonnepaneel voor de camper bestaat uit zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Een goed (lees: efficiënt) camper zonnepaneel levert stroom op zodra er ook maar iets van zonlicht op valt. De opgewekte stroom wordt middels een laadregelaar direct opgeslagen in een camper accu. Dit gebeurt automatisch en gaat net zo lang door tot dat de accu volledig opgeladen is. Een zeer goede laadregelaar, al dan niet de beste op de markt is een Victron laadregelaar, voorkomt dat een accu te ver kan worden overladen en dat er geen stromen vanuit de accu terug naar de zonnepanelen lopen. Dit is beter voor de levensduur van de accu. Verder in dit blog vertellen we meer over de juiste accu’s voor zonnepanelen. Nu eerst meer over de zonnepanelen.
VOORDELEN VAN ZONNEPANELEN OP JE CAMPER
De meeste mensen plaatsen al tijdens het camper bouwen zonnepanelen op hun camper. Andere plaatsen of vervangen zonnepanelen wellicht in een later stadium. Het brengt hoe dan ook significante voordelen met zich mee. Sommige voordelen hebben we al even kort benoemd, maar hieronder sommen we alsnog alle voordelen van camper zonnepanelen op een rij:
1. ZEKERHEID EN VRIJHEID
Met zonnepanelen heb je altijd en overal gratis stroom. Doordat je zo meer elektrische apparatuur kunt gebruiken ben je daardoor vrijer om te gaan en staan waar je wilt en kun je dus langer in de natuur kamperen. Je bent niet altijd meer afhankelijk van (soms drukke) campings met dure stroompalen. Zo is naast het opladen van je telefoons, camera’s en laptops een boiler met warm water, een koelkast en een ventilator tijdens warme zomerdagen zeker geen overbodige luxe meer. Dit alles werkt op 12V en kan dus gewoon door zonnepanelen in accu’s worden opgeslagen. Zonder daar ook maar naar om te hoeven kijken. Wij zouden niet meer zonder kunnen.
2. BETER VOOR HET MILIEU
Zonne-energie is ontzettend duurzaam. Hoe efficiënter je zonnecellen, des te meer opgewekte stroom en des te lager je milieu-impact.
3. DUURZAME INVESTERING
De energie terugverdientijd voor zonnepanelen is afhankelijk hoe de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, maar doorgaans verdienen ze de investering dubbel en dwars terug. Eenmaal aangesloten heb je direct stroom en kwalitatieve zonnepanelen hebben een lange levensduur.
4. MAKKELIJK & SNEL AAN TE SLUITEN
Zonnepanelen op je camper of caravan zijn eenvoudig zelf aan te sluiten.
5. EENVOUDIG TE ONDERHOUDEN
Regen spoelt de zonnepanelen op je camper eens in de zoveel tijd schoon. Daarmee vergt het eigenlijk weinig onderhoud. Je doet er overigens goed aan om de zonnepanelen op je camper zo nu en dan te controleren op hardnekkig vuil. Stof en ander soort vuil kan het rendement van je zonnepanelen verlagen.
ZONNEPANELEN CAMPER: OPVOUWBAAR, SEMI-FLEXIBEL OF VAST?
Nu je weet hoeveel watt zonnepanelen je nodig hebt voor jouw camper, kun je jouw zonnepanelen uitzoeken. Je hebt daarbij de keuze uit opvouwbare-, semi-flexibele- en glas zonnepanelen. Glas zonnepanelen zijn het meest populair, alhoewel semi-flexibele zonnepanelen steeds meer worden gekozen. Dit komt omdat het rendement van semi-flexibele camper zonnepanelen flink is verbeterd en omdat ze lichter zijn dan glas zonnepanelen.
De zonnecellen in semi-flexibele zonnepanelen zijn namelijk efficiënter (mits een kwalitatief paneel) dan die van glas zonnepanelen. Hierdoor hebben ze minder oppervlakte nodig voor hetzelfde vermogen als een glas zonnepaneel. Daarbij moeten we wel een kanttekening maken: dit varieert namelijk sterk met de kwaliteit (merk en type zonnecellen) van het zonnepaneel. Vaak voordelig verkrijgbaar in een zonnepaneel camper set.
Naast de glas- en semi-flexibele panelen kun je ook kiezen voor opvouwbare zonnepanelen. Zoals de naam al doet vermoeden kun je deze panelen volledig opvouwen en makkelijk opbergen. Daardoor zijn ze ook goed beschermd. Het grote voordeel van een opvouwbaar zonnepaneel is dat je deze niet vast op het dak hoeft te monteren.
WAT ZIJN KWALITATIEVE ZONNEPANELEN VOOR DE CAMPER?
Wanneer je zonnepanelen voor de camper gaat kopen, kom je er snel achter dat er niet alleen verschil zit in het type zonnepaneel (opvouwbaar, semi-flexibel, of glas), maar ook in het productieproces. Zo bestaan zonnepanelen uit mono- of polykristallijne zonnecellen. Bij monokristallijne zonnepanelen vormt een enkel siliciumkristal de basis voor een zonnecel; bij polykristallijne zonnepanelen bestaat elke zonnecel uit meerdere siliciumkristallen. Hierdoor hebben ze een minder perfect oppervlak en kunnen polykristallijne zonnecellen minder zonne-energie absorberen. Dit heeft als gevolg dat ze minder rendement per vierkante meter leveren.
- Polykristallijne zonnepanelen: gemiddeld 14,5% efficiëntie / presteert minder bij schaduw / kortere levensduur
- Monokristallijne zonnepanelen: gemiddeld 17,5% efficiëntie / presteert beter bij schaduw / langere levensduur
WAAR KOOP JE MET KORTING KWALITATIEVE ZONNEPANELEN?
Een partij waar je goed geadviseerd en geholpen wordt is Bluepowershop.nl. Met een 9.2 beoordeling uit 1735 reviews is Bluepowershop.nl sinds 1975 een zeer betrouwbare leverancier. Met deze speciale kortingscode ontvang je deze maand 10% korting op het gehele assortiment bij Bluepowershop.nl (m.u.v. sales artikelen). Dus ook accu’s, laadregelaars en omvormers. Verzilver daarvoor de kortingscode ‘bynomads10’ in de laatste stap tijdens het afrekenen.
Klik en bekijk hier alle kwalitatieve zonnepanelen voor een camper.
ZONNEPANEEL CAMPER SCHEMA DOWNLOADEN
Bij het installeren van een camper zonnepaneel kun je vooraf goed gebaat zijn bij een zonnepaneel camper schema. Het geeft je snel een beeld van hoe zonnepanelen volgens een schema op een camper gemonteerd dienen te worden. Het is wel goed om te benoemen dat je zonnepanelen op twee verschillende manieren op je camper kunt aansluiten. Namelijk in serie of parellel. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Wij hebben onze zonnepanelen uiteindelijk in een serieschakeling op onze camper gemonteerd. Hieronder zie je daar een voorbeeld van weergegeven. Ben je geïnteresseerd in een gedetailleerder stroomschema? Klik en bekijk dan ons uitgebreide camper elektra schema.
ZONNEPANEEL CAMPER BEREKENEN
Veel mensen vragen zich af ‘Hoeveel stroom levert een zonnepaneel’ of ‘Hoeveel watt heb ik nodig voor de camper?’ Voordat je besluit om zonnepanelen op je camper aan te schaffen wil je natuurlijk eerst weten hoeveel je er nodig hebt en inderdaad in welke capaciteit. Maar elke situatie is anders. Daarvoor kun je dit het beste eerst even goed berekenen. Voor het berekenen van het aantal zonnepanelen op je camper hebben wij een apart blog geschreven waarbij wij daar dieper op ingaan.
LEES TIP: Klik en lees hier meer over in het blog zonnepaneel camper berekenen.
Drie zonnepanelen van 120Wp in serie geschakeld (360Wp totaal).
ZONNEPANEEL CAMPER ACCU: GEL, AGM OF LITHIUM?
Zodra je hebt besloten hoeveel en welke zonnepanelen je op je zelfbouw camper gaat monteren is het zaak om daar de juiste accu(‘s) aan te koppelen zodat je de opgewekte stroom kunt opslaan. Je hebt tenslotte s avonds helaas geen zon. Een accu die goed past bij je stroomverbruik is essentieel. Opgewekte zonne-energie wordt middels de laadregelaar direct opgeslagen in één of meerdere accu’s. Hoe meer stroomverbruikers je hebt en hoe langer je ‘off-grid’ wil staan, hoe groter de capaciteit (Ah) van je accu’s moeten zodat je meer stroom kunt opslaan. Houd ook rekening met winter kamperen. Je wil dan wellicht het lagere rendement van de zonnepanelen compenseren met accu’s die een grotere capaciteit hebben en/of dieper kunnen worden ontladen.
LEES TIP: Klik lees hier meer over in het blog camper accu.
Verschil Gel-, AGM-, en lithium huishoud accu voor camper.
LAADREGELAAR ZONNEPANEEL CAMPER
Een zonnepaneel kan niet rechtstreeks op een accu worden aangesloten. Een accu dient namelijk te worden opgeladen met de juiste laadspanning. Met een laadregelaar kan elk type accu op de juist manier worden opgeladen. Ben jij benieuwd welke laadregelaar geschikt is voor jouw zonnepanelen? Lees dan onze blog hieronder.
LEES TIP: Klik en lees ons blog laadregelaar zonnepaneel camper
WAT HEB IK NOG MEER NODIG?
Voor een correct installatie van je zonnepanelen heb je natuurlijk meer nodig dan alleen de zonnepanelen zelf. Het hangt er ook een beetje vanaf of je al beschikt over een reeds bestaande zonnepanelen camper installatie waarbij je alleen je huidige zonnepanelen wil vervangen of dat je op zoek bent naar een compleet nieuw zonnepaneel camper set. Als je op zoekt bent naar een zonnepaneel camper set dan heb je naast de zonnepanelen ook een zonnepaneel laadregelaar nodig. Verder dien je te beschikken over de juiste accu, bekabeling, zekeringen, montagebeugels, montagekit, dakdoorvoer en eventuele dakgootjes.
Klik en bekijk hier de zonnepaneel camper set.
ZONNEPANEEL CAMPER AANSLUITEN STAPPENPLAN
Het aansluiten van een zonnepaneel op de camper is een klus dat je in principe zelf kunt doen. Ook wij hebben er voor gekozen om dit zelf te monteren. Het is wel belangrijk dat je je vooraf goed inleest voor dat je zelf begint met het aansluiten van je zonnepanelen op je camper. Hiervoor hebben wij een speciaal stappenplan geschreven. In dit stappenplan wordt je stap voor stap meegenomen over hoe wij onze zonnepanelen op onze camper hebben gemonteerd. Je leest er meer over in het blog hieronder.
LEES TIP: Klik en lees ons blog zonnepaneel camper aansluiten.
ZONNEPANEEL CAMPER VERZEKERING
Als je eenmaal je zonnepanelen op je camper hebt gemonteerd wil je meteen even goed je camperverzekering nakijken. Check even hoe jouw dekking hiervoor geregeld is. Daarnaast is de waarde van je camper ook groter geworden. Je wil daarom ook je verzekeringswaarde hiervoor aanpassen. We hebben een uitgebreid blog geschreven waarin we alles vertellen over de beste camperverzekering. Neem dit even goed door!! Wellicht wil je overstappen nadat je dit gelezen hebt.
MEEST GESTELDE VRAGEN
- Wat kost een zonnepaneel op je camper?
– Een voordelig zonnepaneel camper set met één 100wp zonnepaneel kost je ongeveer € 165. Een vergelijkbare zonnepaneel camper set met één extra zonnepaneel en een grotere laadregelaar kost ongeveer € 365. - Hoeveel watt voor zonnepaneel camper?
– De meeste campers hebben voldoende aan een 200 watt camper zonnepaneel. Dat levert je tijdens een goede zonnige dag zo’n 70Ah op. Voldoende om een koelkast en ventilator non-stop te laten draaien. - Hoe lang kun je met een camper zonder stroom?
– Dat is volledig afhankelijk van je verbruik en je accu- en zonnepanelen capaciteit. Hoe groter je accu- en zonnepanelen capaciteit en hoe minder je verbruikt, hoe langer je zonder stroom kunt. - Hoeveel stroom levert een 100 watt (W) zonnepaneel?
– Gemiddeld levert een camper zonnepaneel voor vier volle uren aan stroom per dag. Dus een 100 watt camper zonnepaneel levert dan 400 wattuur (Wh). Dat staat gelijk aan 33 Ampère-uur (Ah).
KRIJG TOEGANG TOT HET E-BOOK CAMPER ELEKTRA
Zou je meer willen weten over hoe wij de elektra in onze camper hebben gemonteerd? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-book kom je meer te weten over elektra in een camper, welke apparatuur daarbij komt kijken en wat de verschillende opties zijn. Ook hebben we een schema van ons elektra systeem toegevoegd.
Hoi Esther en Kay,
Wat een leuk artikel over het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen.
De informatie is duidelijker dan van menig professionele site echt top.
Groet Jacob en Ans.
Hoi Jacob,
Ontzettend leuk om te horen! We doen ons uiterste best om mensen zo goed mogelijk te informeren. Zitten jullie zelf ook nog midden in de camperbouw?
Groetjes,
Kay & Esther
hallo Esther en Kay,
Prachtig wat jullie opgesteld hebben in jullie GRATIS E-BOOK.
Een leek zoals ik kan blindelings tewerk gaan . PRACHTIG !!!
Ik heb het afgedrukt omdat het voor mij handiger is .(maar 1 P.C.)
Uw laatste mails over zonnepanelen en bedden zijn idem dito ,maar die kan ik niet afdrukken.
Worden die nog aangevuld in mijn E-BOOK zodat ik die ook kan printen en inbinden.
Hopend op een gunstig gevolg dank ik jullie voor de inzet dat hierbij gepaard gaat
MVG robert en herna
Hoi Robert en Herna,
Leuk om te lezen dat jullie ons gratis e-book waarderen!
Wellicht dat we deze blogs meenemen bij een volgende update van het e-book.
Houd onze website en mails in de gaten :)!
Groeten,
Esther en Kay
hallo esther en kay,
dank voor uw mial .we houden het in het oog.
grt herna en robert
Handig stappenplan, maar bij de aansluiting van de panelen is het beter om eerst de accu op de laadregelaar aan te sluiten, vervolgens pas de panelen
Hoi Esther en Kay,
Wederom weer een zeer informatief artikel! Echt geweldig hoe jullie dingen uitleggen en het ook voor leken zoals ik begrijpend maken. Ik dacht erover om het monteren van zonnepanelen op mn camper uit te besteden, maar met jullie hulp en handige video ga ik het toch gewoon zelf doen.
Kijk nu alweer uit naar jullie voglende artikelen, gr Koen
Hoi Koen,
Leuk om te horen en we doen ons best om het voor iedereen begrijpelijk te maken. Tof dat je het aansluiten van de camper zonnepanelen nu toch zelf gaat doen! Het is echt makkelijker dan je denkt 🙂 Succes en laat ons weten als je er niet uit komt.
Groeten,
Kay en Esther
Hallo! Super fijne site hebben jullie! In combinatie met het e-book komen we al een heel eind met de plannen voor onze camper. Ik heb een drietal vragen over de elektra waar wij hopen dat jullie ons mogelijk op weg kunnen helpen.
1) Gebruiken jullie een omvormen om 230 volt te krijgen in de camper voor de apparaten die dat nodig hebben (dak airco, mobiel, laptop)? Zo ja, hoe hebben jullie die aangesloten?
2) Hebben jullie de AGM accu’s ook verbonden met de accu van de auto zodat ook die laden tijdens het rijden?
3) Hebben jullie nog een aansluiting voor stroom van buitenaf als je bijvoorbeeld op een camping staat?
Groeten,
Rick en Sara
Dag Rick en Sara,
Wij gebruiken een omvormer. Niet voor onze airco want dat is veels te veel stroom. Maar wel voor laptops enzo. We hebben de AGM accu’s via een scheidingsrelais verbonden met de startaccu zodat deze ook tijdens het rijden de accu’s oplaadt. We hebben ook een aansluiting via een CEE stekker die onze accu’s oplaadt op de camping.
Fijn en leerzaam artikel! En nu de volgende stap; hoe zit het met de rest van de aansluitingen (omvormer, acculader, etc.)? Dat is precies waar wij op dit moment mee vastlopen. Hoe koppelen we onze huishoudaccu aan de startaccu en hoe kunnen we nou onze apparaten aansluiten op de huishoudaccu…?
Dag Lotte,
Je kunt hiervoor het beste online een offerteaanvraag voor doen. > Klik en vraag een offerte aan
Bedankt voor het delen van dit uitgebreide artikel over zonnepanelen voor campers. Wij zijn de voor- en nadelen aan het afwegen. Goed om te weten hoeveel stroom ik gebruik met verschillende apparaten. De tabel is erg overzichtelijk!
Hey! Wat een superleuke en super handige website en e-books.
Met het oppervlakte van mijn dak ga ik ook voor 3 115Wp zonnepanelen.
Ik ben echt een leek wat betreft elektra en nu alles enkel online kan, is dat nog lastiger.
De 2 meter kabel om de zonnepanelen aan elkaar te koppelen… moet je daarvoor dan extra koppelstukken hebben om de zonnepanelen aan elkaar te koppelen? Er staat dat de connectors erbij zitten, maar hiervan heb je 2 sets van nodig als ik het goed begrijp.
Hopelijk kunnen jullie helpen.
Groetjes,
Marjolein
Hoi Marjolein,
Aan de kabels zitten inderdaad connectors die je aan elkaar kunt klikken. Maar als je echt een leek bent in elektra adviseren wij om dit gewoon lekker uit te besteden. Veiligheid voorop!
Hallo, Ik ben zonnepanelen aan het zoeken voor op mijn camper en ik vroeg mij af of het beter is om 3x 100W te nemen 2x 150W of gewoon 1 paneel van 300W? Hoe komt het dat jullie voor 3 van 120 hebben gekozen ipv 2 van 160 bijvoorbeeld? Omdat je ze dan in serie kon leggen?
Wij hadden maar een beperkte ruimte beschikbaar op het dak van onze camper waardoor we geen andere mogelijkheid hadden. Voor jouw overige vraag kun je je het beste laten adviseren door jouw gewenste leverancier.
Bij het zoeken naar geschikte apparatuur, zonnepanelen, accu’s, laadregelaars etc., voor de caravan kwam ik na vele omzwervingen op jullie website terecht.
Nergens, maar dan ook nergens,ook niet bij gerenommeerde leveranciers, kwam ik zo’n heldere en duidelijke uitleg tegen als in jullie artikel “ALLES WAT JE MOET WETEN OVER CAMPER ZONNEPANELEN” Voor mij is het nu een stuk duidelijker om een keus te maken wat voor onze caravan en onze reizen het beste zou zijn.
Hartelijk bedankt voor alle info. Chapeau!
Hoi Henk, bedankt voor je mooie woorden! Leuk om te horen dat ons blog je op weg heeft geholpen 🙂
Hi Kay & Esther!
Ik vroeg me af of het echt nodig is om de primer en de activator te gebruiken om de spoilers vast te maken. Zeker als ik ze daarna ook nog wil vast schroeven. Is het goed schoonmaken en ontvetten alleen niet genoeg?
Ik hoor graag!
Emma
Hi Kay & Esther!
Dank voor het artikel, de zonnepanelen zitten op mijn dak!
Nu heb ik alleen de volgende vraag: aan de zonnepanelen zitten kabels verbonden met aan de uiteinden een plastic “verbindings kopje”. Hiermee kun je dus de kabels aan elkaar aansluiten. Maar hoe kan ik deze aansluiten op mijn eigen kabels die naar de laadregelaar lopen?
Welke kabels gaan er bij jullie door de kabelgoot? De kabels van de zonnepanelen of kabels die jullie zelf verbonden hebben met de zonnepanelen? Hoe verbind je die met elkaar?
Ik hoor heel graag!
Kleine aanvulling’ er zijn nu ook lifepo4 batterijen op de markt die zich zelf opwarmen om ook laadbaar te zijn bij lage temperatuur.
Dank voor de aanvulling Koen!
hallo, zeer informatief ! heb nog wel een vraag,. heb een hele mooie plaats voor een extra groot zonnepaneel (195 x 100)op het dak van mijn crafter. zo kan ik één 400 wat paneel plaatsen. kunnen deze goed op het dak van camper geplaatst worden, zijn ze eigenlijk niet te groot (klapperen oid??)
Hoi Johan, bedankt voor je bericht! Tijdens het rijden met de camper of als het stevig waait kan en flinke druk op de zonnepanelen komen te staan. Daarom is het noodzakelijk om elk paneel (van welke grootte dan ook) veilig te monteren. Dit vergt niet alleen de juiste voorbehandeling van je dak en panelen, maar ook het gebruik van de juiste montagekit en steunen. Als extra beveiliging raden wij je ook aan om de panelen aan de binnenzijde van je camper vast te schroeven. Better safe than sorry! Met een groter paneel neem je misschien wel meer risico (kan meer wind onder komen). Je kunt ook overwegen om flexibele camper zonnepanelen op je dak te verlijmen of de montage uit te besteden.
Beste
Dankzij jullie richtlijnen in het artikel heb ik ook besloten om zelf een zonnepaneel te monteren op mijn camper. Ben supertevreden van het resultaat, ik sta elke weekend offgrid en had dus nood aan wat extra stroom zeker omdat mijn Webasto aardig wat stroom wegtrekt tijdens het opstarten. Vorig weekend met de mooie zon gemerkt dat de accu steeds volgeladen is en geen probleem meer met het opstarten van de verwarming. Omdat ik maar 40Ah nodig heb per dag heb ik een degelijk zonnepaneel van 130W gemonteerd met een mppt regelaar.
Alles netjes geïnstalleerd volgens jullie richtlijnen, ben super(trots) tevreden.
Groeten Patrick
Hoi Patrick,
Bedankt voor je leuke berichtje! Super tof om te lezen dat je zelf de zonnepanelen hebt geïnstalleerd en dat alles naar behoren werkt 🙂
Veel camper plezier!
Groeten,
Esther en Kay
Beste Esther en Kay,
Ben begonnen met zonnepaneel en aanverwanten te installeren.
Wil de accu,laadregelaar,zekeringkastje en nog enkele accesoires inbouwen in een gereedschapkist.
Nu beweert iemand dat de laadregelaar niet mag ingebouwd worden daar deze afkoeling nodig heeft, ben al gaan kijken en vind daar niets over terug.
Wat is uw goede raad, is de waarheid of verzonnen.
Bij voorbaat bedankt.
Ivo vervoort
Mijn mobiele zonnepaneel heeft een regelaar met usb uitgang. Ik kan de isb rechtstreeks aansluiten op de sigaretten aansteker. Ook handig