ZONNEPANELEN CAMPER KOPEN EN AANSLUITEN

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER CAMPER ZONNEPANELEN

Zonnepanelen op je camper? Steeds meer camperaars kiezen ervoor om zonnepanelen op hun camper of caravan te installeren. En dat is ook niet zo gek want camper zonnepanelen leveren je alle vrijheid. Je wekt namelijk je eigen energie op en daarmee zijn zonnepanelen op de camper de ideale oplossing voor camperaars die graag vrij in de natuur kamperen. Je bent immers zelfvoorzienend! Maar hoeveel rendement leveren zonnepanelen nou eigenlijk op en hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn camper? Waar kan ik voordelig camper zonnepanelen kopen? En moet ik camper zonnepanelen in serie of parallel schakelen? Wij hebben het uitgezocht en de zonnepanelen vervolgens zelf gemonteerd! In dit blog lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen voor de camper. Van aankoop tot aansluiting. Inclusief video en een zonnepaneel camper aansluitschema.

DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op eigen ervaring en het elektra systeem in onze camper. Wij zijn echter geen elektriciëns en niet verantwoordelijk noch aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Dit blog is met de grootst mogelijke zorg samengesteld maar kan fouten bevatten. Ook is het belangrijk dat je veilig de weg op kunt. Dit kan alleen als het dak en de montagesteunen op de juiste manier worden voorbehandeld en als de panelen op de juiste manier worden bevestigd bij de juiste omgevingstemperatuur (!). Verricht daarom altijd eigen onderzoek en laat je elektra schema en elektrische installatie altijd checken door een professional. Of besteed het uit.

 

ZONNEPANELEN CAMPER: HOE WERKEN ZE?

Een zonnepaneel voor de camper bestaat uit zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Een goed (lees: efficiënt) camper zonnepaneel levert stroom op zodra er ook maar iets van zonlicht op valt. De opgewekte stroom wordt middels een laadregelaar direct opgeslagen in een camper accu. Dit gebeurt automatisch en gaat net zo lang door tot dat de accu volledig opgeladen is. Een zeer goede laadregelaar, al dan niet de beste op de markt is een Victron laadregelaar, voorkomt dat een accu te ver kan worden overladen en dat er geen stromen vanuit de accu terug naar de zonnepanelen lopen. Dit is beter voor de levensduur van de accu. Verder in dit blog vertellen we meer over de juiste accu’s voor zonnepanelen. Nu eerst meer over de zonnepanelen.

VOORDELEN VAN ZONNEPANELEN OP JE CAMPER

Sommige voordelen hebben we al even kort benoemd, maar hieronder alle voordelen van camper zonnepanelen op een rij:

1. ZEKERHEID EN VRIJHEID

Met zonnepanelen heb je altijd en overal gratis stroom. Doordat je zo meer elektrische apparatuur kunt gebruiken ben je daardoor vrijer om te gaan en staan waar je wilt en kun je dus langer in de natuur kamperen. Je bent niet altijd meer afhankelijk van (soms drukke) campings met dure stroompalen. Zo is naast het opladen van je telefoons, camera’s en laptops een boiler met warm water, een koelkast en een ventilator tijdens warme zomerdagen zeker geen overbodige luxe meer. Dit alles werkt op 12V en kan dus gewoon door zonnepanelen in accu’s worden opgeslagen. Zonder daar ook maar naar om te hoeven kijken. Wij zouden niet meer zonder kunnen.

2. BETER VOOR HET MILIEU

Zonne-energie is ontzettend duurzaam. Hoe efficiënter je zonnecellen, des te meer opgewekte stroom en des te lager je milieu-impact.

3. DUURZAME INVESTERING

De energie terugverdientijd voor zonnepanelen is afhankelijk hoe de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, maar doorgaans verdienen ze de investering dubbel en dwars terug. Eenmaal aangesloten heb je direct stroom en kwalitatieve zonnepanelen hebben een lange levensduur.

4. MAKKELIJK & SNEL AAN TE SLUITEN

Zonnepanelen op je camper of caravan zijn eenvoudig zelf aan te sluiten.

5. EENVOUDIG TE ONDERHOUDEN

Regen spoelt de zonnepanelen op je camper eens in de zoveel tijd schoon. Daarmee vergt het eigenlijk weinig onderhoud. Je doet er overigens goed aan om de zonnepanelen op je camper zo nu en dan te controleren op hardnekkig vuil. Stof en ander soort vuil kan het rendement van je zonnepanelen verlagen.

Camper koelkast - Absorptie vs. Compressor koelkast

WAT LEVERT EEN CAMPER ZONNEPANEEL MIJ OP?

Nu je de voordelen van zonnepanelen voor je camper inzichtelijk hebt, vraag je je wellicht af hoeveel stroom zonnepanelen nou concreet opleveren. Dat is niet makkelijk te zeggen. Mede omdat omstandigheden nooit 100% ideaal zijn. De volgende factoren spelen namelijk een rol in het uiteindelijke rendement van camper zonnepanelen:

 • Weersomstandigheden: vanzelfsprekend levert een zonnepaneel meer rendement tijdens een zonnige dag dan een volledig bewolkte dag. Schaduw, wolken etc. belemmeren de energie generatie.
 • Jaargetijden: het rendement van een zonnepaneel ligt in de zomer doorgaans hoger dan in de winter. Dit komt omdat het in de zomer langer licht is (meer zonuren), de zon hoger staat en omdat er meer U.V. straling is.
 • Hoe het zonlicht op het zonnepaneel valt: het hoogste rendement wordt behaald als zonnepanelen op het zuiden zijn gericht en in een hellingshoek van 35 graden. Helaas is dit lastiger te realiseren (maar niet geheel onmogelijk) op een plat camper dak.
 • Vermogen van een zonnepaneel: een zonnepaneel van 120 watt levert meer energie dan bijvoorbeeld een zonnepaneel van 85 watt (bij gelijke kwaliteit).
 • Kwaliteit van het zonnepaneel: hoe efficiënter de zonnecellen des te hoger het rendement van een camper zonnepaneel. Hoe de zonnecellen met elkaar zijn verbonden is namelijk van invloed op de kwaliteit van de zonnepanelen op de camper.

Omdat de situatie dus nooit ideaal is er dus niet een standaard rekensom voor om je opbrengst uit te rekenen. Om toch een goede indicatie van de opbrengst te krijgen is er een formule in het leven geroepen om een Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst (GDO) te kunnen berekenen.

Voorbeeld sommetje:
In Nederland komt de Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst (GDO) zonlicht tussen maart en oktober overeen met vier uur perfecte omstandigheden (4 volle zon-uren). De GDO van een 110 watt piek (Wp) camper zonnepaneel is dan (110Wp x 4 uur) 440 watt uur (Wh). En de GDO van bijvoorbeeld een 85watt zonnepaneel is dan (85W x 4 uur) 340Wh.

zonnepanelen camper set
Drie zonnepanelen van 120Wp in serie geschakeld (360Wp totaal).

ZONNEPANELEN OP MIJN CAMPER: HOEVEEL HEB IK ER NODIG?

Nu je weet hoe je de opbrengst van zonnepanelen kan berekenen vraag je je waarschijnlijk af hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Om daar antwoord op te kunnen geven moet je jouw verwachte stroomverbruik inzichtelijk maken. Het dagelijkse stroomverbruik van je elektrische apparatuur bereken je door het vermogen (Watt) van een apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uren (h) dat je het apparaat gebruikt. Tel vervolgens de uitkomsten van alle apparaten bij elkaar op en je weet het totale stroomverbruik in watturen (Wh). En daarmee ook hoeveel watt zonnepanelen je nodig hebt. Uiteraard hangt dit ook af van de beschikbare ruimte op je dak.

VOORBEELD STROOMVERBRUIK CAMPER

Hieronder zie je ons voorbeeld hoe wij ons stroomverbruik hebben berekend. Let op: wij zijn hierbij uitgegaan van een maximale bezetting van alle apparaten op één dag. In de praktijk zul je bijvoorbeeld in de zomer sommige apparaten minder gebruiken dan in de winter en andersom. Maar als je voldoende capaciteit wilt hebben kun je het beste uitgaan van een maximale bezetting.

Zonnepanelen camper verbruik

WAAR HEBBEN WIJ VOOR GEKOZEN?

Ons maximale bezetting zit op 1942Wh per dag. Zoals eerder uitgelegd mag je tussen maart en oktober uitgaan van een Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst van 4 optimale zon-uren per dag. Dat betekent dat wij 1942Wh moeten delen door 4 uren. Dan zouden wij 485W aan zonnepanelen op ons dak moeten hebben om met een GDO van 4 zon-uren in ons dagelijks verbruik te kunnen voorzien. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor drie zonnepanelen van 115 Wp per stuk = 345W. Daarmee hebben we een energietekort van 150W = 12.5 Ah per dag. Echter moesten wij een concessie maken omdat er niet voldoende oppervlakte beschikbaar was op ons dak voor grotere zonnepanelen met een hogere Wp.

ENERGIETEKORT OPVANGEN

Om dit energietekort op te vangen hebben we gekozen voor twee grote AGM accu’s van 250 Ah per stuk = totaal 500 Ah. In eerste instantie lijkt 500 Ah veel, maar omdat het door ons gekozen type accu (AGM) maar tot 50% kan worden ontladen om een lange levensduur te garanderen hebben wij eigenlijk maar 250 Ah per dag tot onze beschikking. Zelfs dan lijkt het nog veel maar omdat wij graag ook in de winter op pad willen met de camper en de zonopbrengst dan eigenlijk minimaal is, hebben we gekozen voor een goede marge. Overigens betekent dit dat wij bij weinig zonopbrengst om de paar dagen aan de laadpaal moeten om de accu’s op te laden.

We hadden ook kunnen kiezen voor een Lithium accu die dieper kan worden ontladen (tot 95%), maar deze accu’s zijn veel duurder in aanschaf. Dus ook hier hebben wij concessies gemaakt. Verderop in dit blog gaan we dieper in op de verschillende soorten camper accu’s.

ZONNEPANELEN CAMPER: OPVOUWBAAR, SEMI-FLEXIBEL OF VAST?

Nu je weet hoeveel watt zonnepanelen je nodig hebt voor jouw camper, kun je jouw zonnepanelen uitzoeken. Je hebt daarbij de keuze uit opvouwbare-, semi-flexibele- en glas zonnepanelen. Glas zonnepanelen zijn het meest populair, alhoewel semi-flexibele zonnepanelen steeds meer worden gekozen. Dit komt omdat het rendement van semi-flexibele camper zonnepanelen flink is verbeterd en omdat ze lichter zijn dan glas zonnepanelen.

De zonnecellen in semi-flexibele zonnepanelen zijn namelijk efficiënter (mits een kwalitatief paneel) dan die van glas zonnepanelen. Hierdoor hebben ze minder oppervlakte nodig voor hetzelfde vermogen als een glas zonnepaneel. Daarbij moeten we wel een kanttekening maken: dit varieert namelijk sterk met de kwaliteit (merk en type zonnecellen) van het zonnepaneel. Vaak voordelig verkrijgbaar in een zonnepaneel camper set.

Naast de glas- en semi-flexibele panelen kun je ook kiezen voor opvouwbare zonnepanelen. Zoals de naam al doet vermoeden kun je deze panelen volledig opvouwen en makkelijk opbergen. Daardoor zijn ze ook goed beschermd. Het grote voordeel van een opvouwbaar zonnepaneel is dat je deze niet vast op het dak hoeft te monteren.

Verschillende zonnepanelen camper

WAT ZIJN KWALITATIEVE ZONNEPANELEN VOOR DE CAMPER?

Wanneer je zonnepanelen voor de camper gaat kopen, kom je er snel achter dat er niet alleen verschil zit in het type zonnepaneel (opvouwbaar, semi-flexibel, of glas), maar ook in het productieproces. Zo bestaan zonnepanelen uit mono- of polykristallijne zonnecellen. Bij monokristallijne zonnepanelen vormt een enkel siliciumkristal de basis voor een zonnecel; bij polykristallijne zonnepanelen bestaat elke zonnecel uit meerdere siliciumkristallen. Hierdoor hebben ze een minder perfect oppervlak en kunnen polykristallijne zonnecellen minder zonne-energie absorberen. Dit heeft als gevolg dat ze minder rendement per vierkante meter leveren.

 1. Polykristallijne zonnepanelen: gemiddeld 14,5% efficiëntie / presteert minder bij schaduw / kortere levensduur
 2. Monokristallijne zonnepanelen: gemiddeld 17,5% efficiëntie / presteert beter bij schaduw / langere levensduur

Ben je er niet zeker van welk zonnepaneel het meest geschikt is voor jouw camper? Laat je dan adviseren door een expert. Bluepowershop.nl is al sinds 1975 expert als het gaat om camper elektra. Zij kunnen je uitgebreid telefonisch advies gegeven.

10% KORTING OP HET GEHELE ASSORTIMENT

Tip: je ontvangt deze maand 10% korting op het gehele assortiment (m.u.v. sales artikelen) van Bluepowershop.nl met de kortingscode: bynomads10. Inclusief accu’s, laadregelaars, omvormers en meer. Zo bespaar je al snel meer dan € 100.

ZONNEPANELEN ACCU: GEL, AGM OF LITHIUM?

Zodra je hebt besloten hoeveel en welke zonnepanelen je op de camper gaat monteren is het zaak om daar de juiste accu(‘s) aan te koppelen zodat je de opgewekte stroom kunt opslaan. Je hebt tenslotte s avonds helaas geen zon. Een accu die goed past bij je stroomverbruik is essentieel. Opgewekte zonne-energie wordt middels de laadregelaar direct opgeslagen in één of meerdere accu’s. Hoe meer stroomverbruikers je hebt en hoe langer je ‘off-grid’ wil staan, hoe groter de capaciteit (Ah) van je accu’s moeten zodat je meer stroom kunt opslaan. Houd ook rekening met winter kamperen. Je wil dan wellicht het lagere rendement van de zonnepanelen compenseren met accu’s die een grotere capaciteit hebben en/of dieper kunnen worden ontladen.

WELKE IS HET MEEST GESCHIKT?

Grote kans dat je je afvraagt welke accu het meest geschikt is voor jouw camper? De meest populaire camper huishoudaccu is een: AGM accu, een Lithium accu of een Gel accu. Zonder al te veel in te gaan op technische details, benoemen we van de Gel,- AGM en de Lithium batterijen kort de eigenschappen. AGM (Absorbed Glass Mat)-accu’s worden veel gekozen omdat ze een relatief lage aankoopprijs hebben, niet lekken en in vrijwel elke positie zijn te monteren (behalve ondersteboven). De meeste AGM accu’s kunnen tot ‘maar’ 50% ontladen worden om een lange levensduur van de accu te verzekeren.

Een gel accu kan doorgaans iets dieper ontladen worden dan AGM accu’s, maar hierdoor zijn ze vaak ook duurder in aankoop. Lithium accu’s hebben als grote voordeel dat ze zeer diep kunnen worden ontladen (sommige tot wel 100%), licht in gewicht zijn en een zeer lange levensduur hebben. Helaas hangt er wel een flinke prijskaart aan hoewel je op de lange termijn (gezien de lange levensduur) voordeliger uit bent. Helaas zijn de meeste lithium accu’s niet goed bestand tegen temperaturen beneden de nul graden. Ons advies is om je bij de aankoop van je accu(‘s) te laten voorlichten door een expert.

Omdat wij ook in koude temperaturen op pad gaan en om de aanschaf prijs laag te houden hebben we gekozen voor twee AGM accu’s van 250 Ah per stuk.

Belangrijk: Goed onderhoud van accu’s kan de levensduur ontzettend vergroten. Voorkom diepe ontlading en zorg dat accu’s (met name AGM) om de 3 maanden tot in ieder geval 80% opgeladen blijven.

Camper accu verschillen
Verschil Gel-, AGM-, en lithium huishoud accu voor camper.

MOBIELE ACCU: PORTABLE POWER STATION

Naast huishoudaccu’s die je dient aan te sluiten op het elektrisch circuit van je bus, bestaan er ook portable power stations. Dit zijn mobiele accu’s die je relatief snel zowel via een stopcontact en/of CEE stekker als met een dynamo en een zonnepaneel kan opladen (al dan niet opvouwbaar). Ze beschikken over verschillende outputs: van van USB-A, USB-C PD (60 W), 12 V (120 W regulated) tot 230 volt (300 W) die je tegelijkertijd kunt gebruiken.

Zo kun je jouw laptop, mobiele telefoon, verlichting en bijvoorbeeld de koelkast en TV voorzien van energie. Ze zijn zeer licht in gewicht en verkrijgbaar in verschillende capaciteiten (tot 3075 Wh). Ze worden naast primaire energiebron ook gebruikt als backup energiebron. Zo kun je te allen tijde je huidige elektrisch systeem van extra energie voorzien via bijv. een CEE stekker. Zo fungeert de mobiele accu als tijdelijke laadpaal. Zie je het niet zitten om een elektrisch circuit aan te leggen of wil je een extra accu, dan is een portable power station een goede oplossing!

portable power station

Goal Zero Yeti 1400 Lithium Portable Power Station.

CAMPERVERZEKERING EXTRA ZONNEPANELEN

Als je eenmaal je zonnepanelen op je camper hebt gemonteerd wil je meteen even goed je camperverzekering nakijken. Check even hoe jouw dekking hiervoor geregeld is. Daarnaast is de waarde van je camper ook groter geworden. Je wil daarom ook je verzekeringswaarde hiervoor aanpassen. We hebben een uitgebreid blog geschreven waarin we alles vertellen over de beste camperverzekering. Neem dit even goed door!! Wellicht wil je overstappen nadat je dit gelezen hebt.

LAADREGELAAR ZONNEPANEEL: WELKE MOET IK KIEZEN?

Een zonnepaneel kan niet rechtstreeks op een accu worden aangesloten. Een accu dient namelijk te worden opgeladen met de juiste laadspanning. Met een laadregelaar kan elk type accu op de juist manier worden opgeladen. Er zijn twee type laadregelaars: PMW en MPPT. Eerst even wat basics:

 • MPPT laadregelaars: Staat voor Maximum Power Point Tracking en is een speciale techniek die de regelaar gebruikt om altijd de maximaal mogelijke energie uit een zonnepaneel te halen.
 • PWM = Pulse Width Modulation is een minder geavanceerde maar doeltreffende techniek om energie uit het paneel te halen.
 • PV spanning = De spanning de vanaf de zonnepanelen de laadregelaar in gaat.

VERSCHIL PWM MPPT LAADREGELAAR

MPPT laadregelaars leveren vrijwel altijd meer rendement dan PMW laadregelaars omdat ze geavanceerder zijn. Zo past en MPPT laadregelaar zijn invoerspanning aan om zoveel mogelijk vermogen van het zonnepaneel op te nemen. Terwijl een PMW laadregelaar er juist voor zorgt dat de spanning van het zonnepaneel naar beneden wordt bijgesteld naar een geschikte laadspanning voor de accu. Soms kun je met een MPPT laadregelaar tot wel 30% meer vermogen uit je zonnepanelen behalen (!)

Zeker voor grote zonnepanelen (>100W) of bij in serie-geschakelde camper zonnepanelen is het raadzaam om in een MPPT laadregelaar te investeren. Heb je een eenvoudig systeem bestaande uit één zonnepaneel met een laag vermogen dan is een PMW laadregelaar wellicht meer geschikt voor je. Ook omdat deze goedkoper zijn in aanschaf. Wil je meer achtergrond informatie hierover? Lees dan dit artikel van een uitgebreide studie.

ONZE KEUZE

Wij hebben gekozen voor een Victron SmartSolar MPPT laadregelaar omdat wij drie zonnepanelen in serie hebben aangesloten. Let op: zorg dat je de juiste laadregelaar kiest die past bij je totaal aantal watt aan panelen. Dit vind je terug bij de productspecificaties van de laadregelaar. Bij Victron staat het op de laadregelaar zelf. 100 = V | 30 = Ampère Daarnaast is de Victron SmartSolar laadregelaar uitgerust met bluetooth waardoor je de opbrengst van je zonnepanelen gemakkelijk in de gratis Victron App kunt aflezen. Super handig! Om de laadregelaar direct aan te kunnen sluiten op je accu’s dien je accuklemmen te kopen. Wij hebben daarvoor accuklemmen met 1,5m kabel (6mm²)  gebruikt.

Verschil PWM en MPPT laadregelaar
Verschil PWM MMPT laadregelaar voor camper zonnepanelen.

ONS STAPPENPLAN: ZONNEPANELEN CAMPER AANSLUITEN

Hieronder volgt een stappenplan van hoe wij onze camper zonnepanelen hebben aangesloten. Dit is gebaseerd op onze uitvoering waarbij we de panelen in serie (waarover je verderop meer leest) hebben geschakeld. Om dit te verduidelijken hebben we een camper zonnepanelen aansluitschema gemaakt.

DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op eigen ervaring en het elektra systeem in onze camper. Wij zijn echter geen elektriciëns, noch professioneel camper bouwers. Wij zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Ondanks dat dit blog met de grootst mogelijke zorg is samengesteld kan het fouten bevatten. Ook is het belangrijk dat je veilig de weg op kunt. Dit kan alleen als het dak op de juiste manier wordt voorbehandeld en als de panelen op de juiste manier worden bevestigd (!). Verricht daarom altijd eigen onderzoek en laat je elektra schema en elektrische installatie altijd checken door een professional. Of besteed het uit.

OPTIONEEL: UITBESTEDEN

Wil je het monteren van zonnepanelen liever uitbesteden? Wij helpen je er graag bij! Klik en vraag direct een gratis offerte aan en ontvang direct 5% korting op je offerte.

AANSLUITSCHEMA VOOR DE ZONNEPANELEN

Hieronder zie je een simplistische weergave van een aansluitschema. Wil je een meer gedetailleerde weergave? Download dan ons camper elektra schema.

Zonnepanelen camper stroomschema

ZONNEPANEEL CAMPER: SERIE OF PARALLEL?

Voordat je begint met het stappenplan om je zonnepanelen en accu’s te installeren wil je bepalen hoe je jouw zonnepanelen wil aansluiten. Dit kan namelijk op twee manieren: in serie of parallel schakelen. Maar wat is voor jouw situatie het meest geschikt: camper zonnepanelen in serie schakelen of parallel? Voordat we daar antwoord op kunnen geven is het belangrijk dat je de verschillen weet.

ZONNEPANELEN IN SERIE SCHAKELEN

Wanneer je zonnepanelen in serie schakelt maak je als het ware een grote kring door de plus van het ene paneel met de min van een ander paneel te verbinden. Daarmee wordt de totale vermogen in watt bij elkaar opgeteld. Stel je schakelt 2 panelen van 100W per stuk in serie, dan levert dit 200Wh (onder perfecte omstandigheden). Door zonnepanelen in serie te verbinden bereik je een hogere voltage. Dit zorgt voor een hogere snelheid van het energietransport en daarmee minder warmteverlies voordat het de omvormer bereikt. Dit verbetert de doorvoer van de stroom waarmee een hoger rendement wordt behaald dan met een parallel schakeling. Met name in combinatie met een Victron laadregelaar haal je het optimale uit een serie schakeling omdat die zijn gebouwd om in serie optimaal te renderen.

VOOR- & NADELEN SERIE SCHAKELING
+ Een lager rendementsverlies. Vanwege de hogere spanning bereik je een hogere snelheid van energietransport. Hierdoor treedt er minder warmteverlies op.
+ Eenvoudige omzetting naar wisselstroom.
De zwakste zonnepaneel bepaalt de opbrengst. Als er bijvoorbeeld schaduw op één paneel valt beïnvloedt dit alle panelen in de serie. Hierdoor is het rendement van alle zonnepanelen dus lager. Gelukkig heb je minder last van rendementsverlies als je kiest voor zonnepanelen met monokristallijne Sunpower zonnecellen.

ZONNEPANELEN PARALLEL SCHAKELEN

Zonnepanelen parallel schakelen is het tegenovergestelde van in serie schakelen. De zonnepanelen worden naast elkaar aangesloten: de plussen van het ene paneel worden verbonden met de plussen van een ander paneel. En zo worden ook de minnen met de minnen verbonden. Dit zorgt voor een lagere spanning en hogere stroom. Doordat de spanning lager is kan er meer rendementsverlies optreden door een grotere warmteverlies. Maar als er schaduwvorming op één van de zonnepanelen optreedt zal een parallel schakeling weer meer stroom leveren dan in een serie schakeling. Dit komt omdat alle zonnepanelen direct zijn gekoppeld met de laadregelaar daar waar bij een serie schakeling de stroom langs alle zonnepanelen moet gaan. Een schaduw op een zonnepaneel werkt eigenlijk als een grote dam die de stroom van het water vermindert.

VOOR- & NADELEN PARALLEL SCHAKELING
+ De werking van elk afzonderlijk paneel blijft in stand als er schaduw valt op één van de panelen. Of bijvoorbeeld als er eentje defect is.
– Aparte MC4 adapter nodig om parallel te kunnen schakelen.
– Groter rendementsverlies

Conclusie: 

Wat voor jouw systeem het meest geschikt is hangt van een aantal factoren af. Zoals het aantal zonnepanelen dat je kiest, de kwaliteit van de zonnepanelen (mono-, poly – en mono sunpower zonnecellen) en de mate van schaduwvorming op je zonnepanelen. Bijvoorbeeld door een dakluik of satellietschotel. Doorgaans kiest men bij het aansluiten van twee of meerdere zonnepanelen waarbij er geen sprake is van schaduwvorming voor een serie schakeling.

Vanwege de hogere spanning heb je daardoor het minste energieverlies. Dit wordt veelal gecombineerd met een Victron MPPT laadregelaar omdat die het meest efficiënt werkt bij een hoge spanning. Belangrijk bij een serie geschakeld systeem is wel dat alle zonnepanelen in de serie over hetzelfde vermogen (watt) beschikken. Heb je een dakraam of satellietschotel die schaduw kan geven op jouw zonnepanelen dan is een parallelschakeling wellicht meer geschikt. 

ONZE KEUZE
Ondanks dat wij een dakraam hebben die onder sommige omstandigheden voor schaduwvorming kan zorgen op één van onze drie zonnepanelen, hebben wij er toch voor gekozen om de zonnepanelen in serie te schakelen. Dit omdat wij voor zeer kwalitatieve zonnepanelen hebben gekozen die minder gevoelig zijn voor schaduw (dankzij de monokristallijne Sunpower zonnecellen). Daarnaast zorgt de Victron MPPT laadregelaar die wij hebben gekozen ook bij weinig zonlicht voor optimaal rendement.

ACCU’S IN SERIE OF PARALLEL SCHAKELEN?

Wat geldt voor je zonnepanelen geldt ook voor accu’s. Indien je meerdere accu’s voor je camper koopt kun je deze in serie of parallel schakelen. In serie schakelen betekent dat je de plus van de ene accu verbindt met de min van een andere accu. In deze schakeling wordt de spanning (volt) van beide accu’s bij elkaar op geteld, daar waar de capaciteit (Ah) onveranderd blijft. Dus als je twee gelijke accu’s van 12 Volt en 250 Ah in serie schakelt, dan maak je daar één accu van 24 Volt met 250 Ah van.

PARALLEL SCHAKELING

Bij een parallel schakeling verbind je de minpool van de ene accu met de minpool van een andere accu. In deze schakeling tel je niet de spanning maar de juist de capaciteit bij elkaar op, de spanning blijft gelijk. Dus als je twee gelijke accu’s van 12 Volt en 250 Ah parallel schakelt, maak je daar één accu van 12 Volt met 500 Ah van. De reden dat wij een extra accu nemen is juist vanwege de extra capaciteit zodat we langer off-grid kunnen kamperen en de nodige elektrische apparatuur kunnen gebruiken. Daarnaast werkt de meeste elektrische apparatuur die wij hebben ook op 12V. Een parallel schakeling is dan ook de meest logische keuze.

AANDACHTSPUNT: Indien je accu’s met elkaar schakelt is het belangrijk dat de accu’s identiek zijn! Gebruik dus altijd accu’s van hetzelfde merk, met dezelfde capaciteit en voltage. En bij voorkeur ook met dezelfde productiedatum. Ook de kabels die je gebruikt voor het schakelen moeten van dezelfde lengte zijn. Dit is bevordelijk voor de levensduur van de accu’s.

Camper accu parallel of in serie
Hoe je de huishoudaccu’s voor je camper in serie of parallel schakelt.

STAP 1: ZONNEPANELEN CAMPER KOPEN

Om zonnepanelen aan te kunnen sluiten dien je te beschikken over de onderstaande onderdelen. Een zeer goede en ervaren webshop als het gaat om camper elektra is bluepowershop.nl (één van de eerste in Nederland). Ze bieden onwijs goede service en je kan ze bellen over alle vragen mbt tot het aansluiten van je zonnepanelen. Tip: je ontvangt deze maand 10% korting op het gehele assortiment (m.u.v. sales artikelen) met de kortingscode: bynomads10. Inclusief accu’s, laadregelaars, omvormers etc. Zo bespaar je al gauw meer dan € 100 op een zonnepaneel camper set. Zeker de moeite waard dus.

ZONNEPANELEN CAMPER

Hoeveel jij nodig hebt en kan installeren is afhankelijk van je stroomverbruik en de beschikbare ruimte. Meet deze goed op alvorens je camper zonnepanelen koopt. Wij hebben gekozen om 3x 115W Zonnepanelen op het dak te plaatsen. Deze zonnepanelen zijn voorzien van monokristalline zonnecellen. Hierdoor zijn ze kleiner en lichter dan zonnepanelen met een lagere efficiëntie.

CAMPER ACCU(‘S)

Zoals eerder beschreven hebben wij gekozen voor 2 AGM accu’s van 250 Ah per stuk. Welke jij nodig hebt en hoeveel Ah is afhankelijk van jouw verwachte energieverbruik. Victron is één van de beste merken als het gaat om camper elektra. Zeer betrouwbaar en hoogst kwalitatief.

MONTAGE SYSTEEM + SIKAFLEX 252I / 552

Deze heb je nodig om de panelen op het dak te kunnen monteren. Er zijn verschillende bevestigingssystemen te koop. Wij hebben voor de twee zonnepanelen die achter op ons dak liggen twee rechte montage spoilers gebruikt en voor het zonnepaneel dat voorop ons dak ligt een hoek montagesysteem. Om deze montage spoilers vast te lijmen hebben we Sikaflex 252i gebruikt. Sikaflex 552 AT kun je ook hiervoor gebruiken. Laatstgenoemde heeft minder voorbehandeling nodig en is minder milieubelastend.

AKTIVATOR + PRIMER + KWASTJE

Om veilig de weg op te kunnen dien je ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht. Lijmkit (Sikaflex) houdt het beste op een schone en vetvrije ondergrond die op de juiste manier is voorbehandeld. Dit kun je het beste doen met Sika Aktivor 100 en Sika Primer 206 G+P die je met een kwastje aanbrengt.

BELANGRIJK: Raadpleeg voor de juiste voorbehandeling te allen tijde de tabel van Sikaflex! De voorbehandeling is namelijk afhankelijk van de ondergrond (materiaal dak) en kan daarom afwijken van de beschrijving hierboven.

– Klik hier voor voorbehandelingstabel Sikaflex-200 serie.
– Klik hier voor voorbehandelingstabel Sikaflex-500 serie.

WEER BESTENDIGE BEKABELING + DAKDOORVOER

Dient om de zonnepanelen aan te sluiten op de laadregelaar en met elkaar te kunnen verbinden. Om de drie zonnepanelen onderling te verbinden hebben wij 6mm² verlengkabels gebruikt van 2meter. Voor het aansluiten van de zonnepanelen op de laadregelaar hebben wij 6mm² Solar Kabels van 5 meter gebruikt. Als je maar één zonnepaneel hebt is deze kabel dus voldoende. Om de zonnepaneelkabels door het dak te geleiden heb je een waterdichte dakdoorvoer nodig. Je hebt de keuze uit een enkele of dubbele doorvoer. Wij hebben een dubbele gebruikt. Om de kabels die door het dak heen moeten te beschermen tegen wrijving van de gaten dat je geboord hebt hebben wij ook rubberen tules gebruikt. Deze schuif je om de kabels en klemmen zich in het dakgat. Het is dus belangrijk dat je kiest voor een tule die precies om jouw kabel past (6mm) en in het gat dat je gaat boren.

LAADREGELAAR + ACCUKLEMMEN

Een zonnepaneel kan niet rechtstreeks op een accu worden aangesloten. Een accu dient namelijk te worden opgeladen met de juiste laadspanning. Met een laadregelaar kan elk type accu op de juist manier worden opgeladen. Er zijn twee type laadregelaars: PMW en MPPT. Om de laadregelaar direct aan te kunnen sluiten op je accu’s dien je accuklemmen te kopen. Wij hebben daarvoor accuklemmen met 1,5m kabel (6mm²)  gebruikt.

ACCUBOOR

Om de zonnepanelen aan het montagesysteem (spoilers en hoekstukken) te kunnen bevestigen heb je een accuboor nodig om te kunnen voorboren en te schroeven. Wij gebruiken er eentje van het merk Bosch die een extra extra accu heeft (en vele accessoires). Ideaal, want je gebruikt dit ding ontzettend veel en zo voorkom je dat je niet door kan werken bij een lege accu.

KABELGOOT

Om te voorkomen dat je losse kabels op je dak hebt liggen doe je er goed aan om deze weg te werken in kabelgootjes.  Zo voorkom je dat de kabels kunnen gaan klapperen op het dak en biedt je extra bescherming. Deze zijn van kunststof en kun je net als de het montagesysteem eenvoudig lijmen met Sikaflex.

Voordat je begint met het aansluiten van je zonnepanelen is het goed om alle producten nog even op een rijtje te leggen. Zo kun je checken of je niets vergeten bent.

Overzicht benodigdheden voor het aansluiten van camper zonnepanelen (excl. accu). NOTE: de Aktivator, Primer & schroefjes ontbreken.

STAP 2: POSITIE BEPALEN EN DAK VOORBEHANDELEN

In deze stap bepaal je eerst de definitieve positie van je zonnepanelen. Leg de spoilers los op het dak en plaats leg daar vervolgens je zonnepanelen op. Kies een optimale opstelling waarbij je zoveel mogelijk zonlicht kunt opvangen. Teken vervolgens de positievan het montagesysteem af met een pen. Zo weet je precies waar je de panelen (of eigenlijk spoilers en/of hoekstukken) moet plaatsen in de volgende stap.

TIP: Plaats je zonnepanelen bij voorkeur in de rijrichting. Zodoende kan er zo min mogelijk wind onder de panelen komen tijdens het rijden. Wij hadden hier helaas geen ruimte voor.

Nadat je de positie hebt afgetekend ga je het dak voorbehandelen. Dit is een zeer belangrijke stap! Raadpleeg voordat je begint te allen tijde de voorbehandelingstabel of neem contact op met Sika Nederland:

– Klik hier voor voorbehandelingstabel Sikaflex-200 serie.
– Klik hier voor voorbehandelingstabel Sikaflex-500 serie.

Postie spoilers aftekenen op het dak - by NOMADS
Nadat je de positie hebt bepaald teken je de plek af met een pen.

STAP 3: MONTAGESYSTEEM LIJMEN

Om de spoilers en/of hoekstukken vast te lijmen breng je een geruime hoeveelheid Sikaflex 252 of 552 AT aan. Breng tevens ook Sikaflex 252 of 552 AT aan op het dak van je bus. Plaats het montagesysteem vervolgens op de juiste positie en schuif deze voorzichtig heen en weer zodat de lijm zich goed kan verdelen en aan het dak hechten. Druk vervolgens aan, maar zorg dat er minimaal 2mm lijm tussen de spoiler en de ondergrond aanwezig blijft. Check daarna meteen of de zonnepanelen nog goed in het montagesysteem past. Als dit het geval is kun je de lijm laten uitharden. Laat overtollig lijm wat eventueel onder het montagesysteem vandaan komt na het vastdrukken gewoon zitten.

BETTER SAFE THAN SORRY (!)
Ondanks dat de meeste partijen melden dat alleen kit voldoende is, raden wij je toch aan om de spoilers ook vast te schroeven. Je kunt hiervoor het beste houten latten binnen in de bus plaatsen zodat je de spoilers daarin vast kunt schroeven. Die houten latten bieden namelijk ‘meer vlees’ om de schroeven vast te draaien dan alleen het metaal van je bus doet. Wij hebben hier niet voor gekozen omdat ons dak al volledig was geplaatst en wij er niet meer makkelijk bij konden komen.

Sikaflex op spoilers aanbrengen - by NOMADS
Breng een ruime hoeveelheid Sikaflex aan op de spoilers en ook op het dak van je bus.

Spoilers op het dak lijmen - by NOMADS
Schuif de spoilers voorzichtig heen en weer zodat de lijm zich goed verdeelt. Druk niet te hard want er moet minimaal 2mm lijm tussen de spoilers en het dak aanwezig blijven.

STAP 4: ZONNEPANELEN BEVESTIGEN

Nadat we de lijm 24 uur hebben laten uitharden hebben we de zonnepanelen op het montagesysteem vastgeschroefd. De gaten hebben wij voorgeboord alvorens we de bijgeleverde schroeven hebben vastgezet. Zorg er overigens wel voor dat je de kabels onder het zonnepaneel laat uitkomen alvorens je ze definitief vastschroeft. Zo kun je deze in de volgende stap gemakkelijk met elkaar verbinden.

Note: als je een volledig plat dak hebt zonder bolling zou je ook vooraf al het montagesysteem en de zonnepanelen aan elkaar kunnen schroeven. Vanwege een lichte bolling in ons dak hebben wij het andersom gedaan.

Gemonteerd zonnepaneel - by NOMADS
Plaats het zonnepaneel tussen de spoilers (hoek- of rechte).

Zonnepanelen camper vastschroeven - by NOMADS
En boor de gaten voor zodat je de schroeven er makkelijker in vast kunt draaien.

STAP 5: GATEN BOREN & DAKDOORVOER MONTEREN

Om de kabels van het zonnepaneel door het dak te kunnen voeren zul je twee kleine gaten moeten boren. Doe dit met beleid en behandel de geboorde gaten met een anti roestmiddel. Wanneer dit is opgedroogd kun je het dakdoorvoer bevestigen. Schuif allereerst de kabels (die naar de laadregelaar gaan) door de twee ingangen van het dakdoorvoer heen. Let op: vergeet ze niet eerst door de twee bevestigingsmoeren te duwen anders kan je alles opnieuw doen. Trek ze er genoeg doorheen zodat je de juiste lengte hebt voor boven op het dak.

Vervolgens schuif je de tules om de kabels heen. Rubberen tules beschermen deze kabels tegen wrijving van het dak. Wanneer je de tules hebt geplaatst trek je de kabels van buiten naar binnen door de dakdoorvoer tot dat de tules de gaten hebben bereikt. Vervolgens draai je de kabels vast aan de dakdoorvoer met de twee bevestigingsmoeren. Nu is je dakdoorvoer waterdicht. Als allerlaatst lijm je met Sikaflex het dakdoorvoer vast op het dak. Vergeet niet om de oppervlaktes vooraf te ontvetten en Sika Aktivor + Primer aan te brengen.

Hoe je dakdoorvoer voor je zonnepanelen op je camper monteert - by NOMADS
Dakdoorvoer bevestigen met Sikaflex. 

STAP 6: LAADREGELAAR ZONNEPANEEL AANSLUITEN

Voordat je alle kabels definitief vastkoppelt op het dak doe je er goed aan om beneden in de camper eerst alles even keurig aan te sluiten. Sluit de kabels vanaf de accu naar de laadregelaar aan. Plaats de twee kabels in de laadregelaar (ingang: Battery). Monteer de accuklemmen op de accu. Plaats daarna de twee kabels die door het dak komen in de laadregelaar (ingang: PV). De plus mag in de plus en de min moet uiteraard in de min. Schroef de kabels vast met een schroevendraaier.

Laadregelaar zonnepanelen camper aansluiten - by NOMADS
Draai de zonnepaneelkabels vast in de pv ingangen (plus in plus, min in min).

Accuklemmen
Sluit de laadregelaar aan op je accu d.m.v. accuklemmen zoals hierboven afgebeeld.

STAP 7: KABELS AAN ELKAAR KOPPELEN

Nu alles staat hoef je alleen nog maar de kabels op het dak aan elkaar te koppelen. Bij een serie aansluiting doe je dit door de plus van het ene paneel te verbinden met de min van een ander paneel. Bij een parallel aansluiting doe je dit door plus van de zonnepanelen te verbinden met de plus van de MC4 adapter en de min van de zonnepanelen met de min van de MC4 adapter. Klik en ze zitten vast. Super makkelijk! Check vervolgens via de Victron App of de zonnepanelen werken.

Zonnepaneel camper in serie schakelen - by NOMADS
Zonnepanelen in serie schakelen is super makkelijk: het is maar op 1 manier mogelijk dus het kan niet fout gaan!

STAP 8: KABELS OP DAK WEGWERKEN

Aangezien onze zonnepanelen op het dak redelijk ver uit elkaar liggen hebben we kabelgootjes gebruikt om de kabels mooi weg te werken. Dit voorkomt klapperen op het dak. Houd je lengte over bij sommige kabels? Maak ze vast met een tiewrap onder één van de zonnepanelen.

Kabels zonnepaneel wegwerken in gootjes - by NOMADS
Door je stroomkabels netjes weg te werken voorkom je dat deze kunnen gaan klapperen en bied je extra bescherming.

Zonnepanelen op de camper

KRIJG TOEGANG TOT HET E-BOOK CAMPER ELEKTRA

Zou je meer willen weten over hoe wij de elektra in onze camper hebben gemonteerd? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-book kom je meer te weten over elektra in een camper, welke apparatuur daarbij komt kijken en wat de verschillende opties zijn. Ook hebben we een schema van ons elektra systeem toegevoegd. Let wel: wij zijn geen elektriciens en jouw systeem kan er anders uitzien. Iedere situatie is immers uniek!

cover e-book camper elektra

LEES MEER CAMPER ELEKTRA ARTIKELEN

Camper elektra aanleggen
Omvormer camper: wat is de beste?
Camper elektra schema
Camper accu
Camper elektra onderdelen
Camper verzekeren

Showing 28 comments
 • Jacob
  Beantwoorden

  Hoi Esther en Kay,
  Wat een leuk artikel over het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen.
  De informatie is duidelijker dan van menig professionele site echt top.
  Groet Jacob en Ans.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Jacob,

   Ontzettend leuk om te horen! We doen ons uiterste best om mensen zo goed mogelijk te informeren. Zitten jullie zelf ook nog midden in de camperbouw?

   Groetjes,
   Kay & Esther

 • robert
  Beantwoorden

  hallo Esther en Kay,
  Prachtig wat jullie opgesteld hebben in jullie GRATIS E-BOOK.
  Een leek zoals ik kan blindelings tewerk gaan . PRACHTIG !!!
  Ik heb het afgedrukt omdat het voor mij handiger is .(maar 1 P.C.)
  Uw laatste mails over zonnepanelen en bedden zijn idem dito ,maar die kan ik niet afdrukken.
  Worden die nog aangevuld in mijn E-BOOK zodat ik die ook kan printen en inbinden.
  Hopend op een gunstig gevolg dank ik jullie voor de inzet dat hierbij gepaard gaat
  MVG robert en herna

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Robert en Herna,

   Leuk om te lezen dat jullie ons gratis e-book waarderen!
   Wellicht dat we deze blogs meenemen bij een volgende update van het e-book.
   Houd onze website en mails in de gaten :)!

   Groeten,
   Esther en Kay

   • robert en herna
    Beantwoorden

    hallo esther en kay,
    dank voor uw mial .we houden het in het oog.
    grt herna en robert

  • Arne
   Beantwoorden

   Handig stappenplan, maar bij de aansluiting van de panelen is het beter om eerst de accu op de laadregelaar aan te sluiten, vervolgens pas de panelen

 • Koen H.
  Beantwoorden

  Hoi Esther en Kay,

  Wederom weer een zeer informatief artikel! Echt geweldig hoe jullie dingen uitleggen en het ook voor leken zoals ik begrijpend maken. Ik dacht erover om het monteren van zonnepanelen op mn camper uit te besteden, maar met jullie hulp en handige video ga ik het toch gewoon zelf doen.
  Kijk nu alweer uit naar jullie voglende artikelen, gr Koen

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Koen,
   Leuk om te horen en we doen ons best om het voor iedereen begrijpelijk te maken. Tof dat je het aansluiten van de camper zonnepanelen nu toch zelf gaat doen! Het is echt makkelijker dan je denkt 🙂 Succes en laat ons weten als je er niet uit komt.
   Groeten,
   Kay en Esther

 • Rick en Sara
  Beantwoorden

  Hallo! Super fijne site hebben jullie! In combinatie met het e-book komen we al een heel eind met de plannen voor onze camper. Ik heb een drietal vragen over de elektra waar wij hopen dat jullie ons mogelijk op weg kunnen helpen.
  1) Gebruiken jullie een omvormen om 230 volt te krijgen in de camper voor de apparaten die dat nodig hebben (dak airco, mobiel, laptop)? Zo ja, hoe hebben jullie die aangesloten?
  2) Hebben jullie de AGM accu’s ook verbonden met de accu van de auto zodat ook die laden tijdens het rijden?
  3) Hebben jullie nog een aansluiting voor stroom van buitenaf als je bijvoorbeeld op een camping staat?

  Groeten,
  Rick en Sara

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Dag Rick en Sara,

   Wij gebruiken een omvormer. Niet voor onze airco want dat is veels te veel stroom. Maar wel voor laptops enzo. We hebben de AGM accu’s via een scheidingsrelais verbonden met de startaccu zodat deze ook tijdens het rijden de accu’s oplaadt. We hebben ook een aansluiting via een CEE stekker die onze accu’s oplaadt op de camping.

 • Lotte
  Beantwoorden

  Fijn en leerzaam artikel! En nu de volgende stap; hoe zit het met de rest van de aansluitingen (omvormer, acculader, etc.)? Dat is precies waar wij op dit moment mee vastlopen. Hoe koppelen we onze huishoudaccu aan de startaccu en hoe kunnen we nou onze apparaten aansluiten op de huishoudaccu…?

 • Marie de Jonge
  Beantwoorden

  Bedankt voor het delen van dit uitgebreide artikel over zonnepanelen voor campers. Wij zijn de voor- en nadelen aan het afwegen. Goed om te weten hoeveel stroom ik gebruik met verschillende apparaten. De tabel is erg overzichtelijk!

 • Marjolein de Koning
  Beantwoorden

  Hey! Wat een superleuke en super handige website en e-books.
  Met het oppervlakte van mijn dak ga ik ook voor 3 115Wp zonnepanelen.
  Ik ben echt een leek wat betreft elektra en nu alles enkel online kan, is dat nog lastiger.

  De 2 meter kabel om de zonnepanelen aan elkaar te koppelen… moet je daarvoor dan extra koppelstukken hebben om de zonnepanelen aan elkaar te koppelen? Er staat dat de connectors erbij zitten, maar hiervan heb je 2 sets van nodig als ik het goed begrijp.

  Hopelijk kunnen jullie helpen.

  Groetjes,
  Marjolein

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Marjolein,

   Aan de kabels zitten inderdaad connectors die je aan elkaar kunt klikken. Maar als je echt een leek bent in elektra adviseren wij om dit gewoon lekker uit te besteden. Veiligheid voorop!

 • Thomas
  Beantwoorden

  Hallo, Ik ben zonnepanelen aan het zoeken voor op mijn camper en ik vroeg mij af of het beter is om 3x 100W te nemen 2x 150W of gewoon 1 paneel van 300W? Hoe komt het dat jullie voor 3 van 120 hebben gekozen ipv 2 van 160 bijvoorbeeld? Omdat je ze dan in serie kon leggen?

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Wij hadden maar een beperkte ruimte beschikbaar op het dak van onze camper waardoor we geen andere mogelijkheid hadden. Voor jouw overige vraag kun je je het beste laten adviseren door jouw gewenste leverancier.

 • Henk
  Beantwoorden

  Bij het zoeken naar geschikte apparatuur, zonnepanelen, accu’s, laadregelaars etc., voor de caravan kwam ik na vele omzwervingen op jullie website terecht.

  Nergens, maar dan ook nergens,ook niet bij gerenommeerde leveranciers, kwam ik zo’n heldere en duidelijke uitleg tegen als in jullie artikel “ALLES WAT JE MOET WETEN OVER CAMPER ZONNEPANELEN” Voor mij is het nu een stuk duidelijker om een keus te maken wat voor onze caravan en onze reizen het beste zou zijn.

  Hartelijk bedankt voor alle info. Chapeau!

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Henk, bedankt voor je mooie woorden! Leuk om te horen dat ons blog je op weg heeft geholpen 🙂

 • Emma
  Beantwoorden

  Hi Kay & Esther!

  Ik vroeg me af of het echt nodig is om de primer en de activator te gebruiken om de spoilers vast te maken. Zeker als ik ze daarna ook nog wil vast schroeven. Is het goed schoonmaken en ontvetten alleen niet genoeg?

  Ik hoor graag!
  Emma

 • Emma
  Beantwoorden

  Hi Kay & Esther!

  Dank voor het artikel, de zonnepanelen zitten op mijn dak!

  Nu heb ik alleen de volgende vraag: aan de zonnepanelen zitten kabels verbonden met aan de uiteinden een plastic “verbindings kopje”. Hiermee kun je dus de kabels aan elkaar aansluiten. Maar hoe kan ik deze aansluiten op mijn eigen kabels die naar de laadregelaar lopen?

  Welke kabels gaan er bij jullie door de kabelgoot? De kabels van de zonnepanelen of kabels die jullie zelf verbonden hebben met de zonnepanelen? Hoe verbind je die met elkaar?

  Ik hoor heel graag!

 • Koen De Vaere
  Beantwoorden

  Kleine aanvulling’ er zijn nu ook lifepo4 batterijen op de markt die zich zelf opwarmen om ook laadbaar te zijn bij lage temperatuur.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Dank voor de aanvulling Koen!

 • johandijkstra
  Beantwoorden

  hallo, zeer informatief ! heb nog wel een vraag,. heb een hele mooie plaats voor een extra groot zonnepaneel (195 x 100)op het dak van mijn crafter. zo kan ik één 400 wat paneel plaatsen. kunnen deze goed op het dak van camper geplaatst worden, zijn ze eigenlijk niet te groot (klapperen oid??)

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Johan, bedankt voor je bericht! Tijdens het rijden met de camper of als het stevig waait kan en flinke druk op de zonnepanelen komen te staan. Daarom is het noodzakelijk om elk paneel (van welke grootte dan ook) veilig te monteren. Dit vergt niet alleen de juiste voorbehandeling van je dak en panelen, maar ook het gebruik van de juiste montagekit en steunen. Als extra beveiliging raden wij je ook aan om de panelen aan de binnenzijde van je camper vast te schroeven. Better safe than sorry! Met een groter paneel neem je misschien wel meer risico (kan meer wind onder komen). Je kunt ook overwegen om flexibele camper zonnepanelen op je dak te verlijmen of de montage uit te besteden.

 • Patrick Tas
  Beantwoorden

  Beste

  Dankzij jullie richtlijnen in het artikel heb ik ook besloten om zelf een zonnepaneel te monteren op mijn camper. Ben supertevreden van het resultaat, ik sta elke weekend offgrid en had dus nood aan wat extra stroom zeker omdat mijn Webasto aardig wat stroom wegtrekt tijdens het opstarten. Vorig weekend met de mooie zon gemerkt dat de accu steeds volgeladen is en geen probleem meer met het opstarten van de verwarming. Omdat ik maar 40Ah nodig heb per dag heb ik een degelijk zonnepaneel van 130W gemonteerd met een mppt regelaar.
  Alles netjes geïnstalleerd volgens jullie richtlijnen, ben super(trots) tevreden.
  Groeten Patrick

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Patrick,

   Bedankt voor je leuke berichtje! Super tof om te lezen dat je zelf de zonnepanelen hebt geïnstalleerd en dat alles naar behoren werkt 🙂
   Veel camper plezier!

   Groeten,
   Esther en Kay

   • Ivo vervoort
    Beantwoorden

    Beste Esther en Kay,
    Ben begonnen met zonnepaneel en aanverwanten te installeren.
    Wil de accu,laadregelaar,zekeringkastje en nog enkele accesoires inbouwen in een gereedschapkist.
    Nu beweert iemand dat de laadregelaar niet mag ingebouwd worden daar deze afkoeling nodig heeft, ben al gaan kijken en vind daar niets over terug.
    Wat is uw goede raad, is de waarheid of verzonnen.
    Bij voorbaat bedankt.
    Ivo vervoort

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter