Zonnepaneel camper berekenen met de juiste methode!

ZONNEPANEEL CAMPER BEREKENEN: HOE DOE IK DAT?

Zonnepanelen camper berekenen? Als je hebt besloten om zonnepanelen op je camper te installeren is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk op je camper nodig hebt. Om de zonnepanelen op je camper goed te kunnen berekenen moet je vooraf eerst een duidelijk beeld hebben van je mogelijke energieverbruik in de camper. Daarnaast is er nog een aantal andere zaken die je moeten weten die belangrijk zijn om tot een goede berekening te komen. In dit blog gaan we daar dieper op in.

DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op eigen ervaring en het camper elektra systeem in onze camper. Wij zijn echter geen elektriciëns en niet verantwoordelijk noch aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Dit blog is met de grootst mogelijke zorg samengesteld maar kan fouten bevatten.

STAP 1: BEREKEN JE STROOMVERBRUIK

Om de juiste aantallen zonnepanelen op je camper te kunnen berekenen moet je eerst jouw verwachte stroomverbruik inzichtelijk krijgen. Je wilt immers jouw verbruik dagelijks kunnen bijladen naar een geschikte camper accu zodat je de volgende dag weer voldoende stroom hebt om de dag door te komen. Het dagelijkse stroomverbruik van je elektrische apparatuur bereken je door het vermogen (Watt) van een apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uren (h) dat je het apparaat wil gebruiken. Tel vervolgens de uitkomsten van alle apparaten bij elkaar op en je weet het totale stroomverbruik in watturen (Wh).

VOORBEELD STROOMVERBRUIK CAMPER

Hieronder zie je ons voorbeeld hoe wij ons stroomverbruik hebben berekend. Let op: wij zijn hierbij uitgegaan van een maximale bezetting van alle apparaten op één dag. In de praktijk zul je bijvoorbeeld in de zomer sommige apparaten minder gebruiken dan in de winter en andersom. Maar als je voldoende capaciteit wilt hebben kun je het beste uitgaan van een maximale bezetting.

Zonnepanelen camper verbruik

STAP 2: ZONNEPANEEL CAMPER BEREKENEN

Nu je jouw stroomverbruik inzichtelijk heb ben je in staat om je zonnepanelen op je camper te kunnen berekenen. We weten nu het maximale verbruik van onze apparatuur. Dat is 1942 Wh. Om vervolgens de zonnepanelen te kunnen berekenen is het belangrijk om te weten welke zaken van invloed zijn op het rendement van een zonnepaneel. Omdat als in de specificaties staat dat een zonnepaneel bijvoorbeeld 110Wp oplevert, betekent dat niet dat dit zonnepaneel dat te allen tijde ook doet. Mede omdat de omstandigheden nooit 100% ideaal. De volgende factoren spelen een belangrijke rol in het uiteindelijke rendement van camper zonnepanelen:

  • Weersomstandigheden: vanzelfsprekend levert een zonnepaneel meer rendement tijdens een zonnige dag dan een volledig bewolkte dag. Schaduw, wolken etc. belemmeren de energie generatie.
  • Jaargetijden: het rendement van een zonnepaneel ligt in de zomer doorgaans hoger dan in de winter. Dit komt omdat het in de zomer langer licht is (meer zonuren), de zon hoger staat en omdat er meer U.V. straling is.
  • Hoe het zonlicht op het zonnepaneel valt: het hoogste rendement wordt behaald als zonnepanelen op het zuiden zijn gericht en in een hellingshoek van 35 graden. Helaas is dit lastiger te realiseren (maar niet geheel onmogelijk) op een plat camper dak.
  • Vermogen van een zonnepaneel: een zonnepaneel van 120 watt levert meer energie dan bijvoorbeeld een zonnepaneel van 85 watt (bij gelijke kwaliteit).
  • Kwaliteit van het zonnepaneel: hoe efficiënter de zonnecellen des te hoger het rendement van een camper zonnepaneel. Hoe de zonnecellen met elkaar zijn verbonden is namelijk van invloed op de kwaliteit van de zonnepanelen op de camper.

Omdat de situatie dus nooit ideaal is er dus niet een standaard rekensom voor om je opbrengst uit te rekenen. Om toch een goede indicatie van de opbrengst te krijgen is er een formule in het leven geroepen om een Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst (GDO) te kunnen berekenen.

VOORBEELD REKENSOM

In Nederland komt de Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst (GDO) zonlicht tussen maart en oktober overeen met vier uur perfecte omstandigheden (4 volle zon-uren). De GDO van een 110 watt piek (Wp) camper zonnepaneel is dan (110Wp x 4 uur) 440 watt uur (Wh). En de GDO van bijvoorbeeld een 85watt zonnepaneel is dan (85W x 4 uur) 340Wh opbrengst.

Ons maximale stroomverbruik zit op 1942Wh per dag. Dat betekent dat wij 1942Wh moeten delen door 4 optimale zonuren. Dan zouden wij dus 485W aan zonnepanelen op ons dak moeten hebben om ons in het dagelijks verbruik te kunnen voorzien. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor drie zonnepanelen van 115 Wp per stuk = 345W. Daarmee hebben we een energietekort van 150W = 12.5 Ah per dag. Echter moesten wij een concessie maken omdat er niet voldoende oppervlakte beschikbaar was op ons dak voor grotere zonnepanelen met een hogere Wp.

zonnepaneel camper berekenen
Drie zonnepanelen van 120Wp in serie geschakeld (360Wp totaal).

ENERGIETEKORT OPVANGEN

Om dit energietekort op te vangen hebben we gekozen voor twee grote AGM accu’s van 250 Ah per stuk = totaal 500 Ah. In eerste instantie lijkt 500 Ah veel, maar omdat het door ons gekozen type accu (AGM) maar tot 50% kan worden ontladen om een lange levensduur te garanderen hebben wij eigenlijk maar 250 Ah per dag tot onze beschikking. Zelfs dan lijkt het nog veel maar omdat wij graag ook in de winter op pad willen met de camper en de zonopbrengst dan eigenlijk minimaal is, hebben we gekozen voor een goede marge.

STAP 3: ZONNEPANEEL CAMPER UITZOEKEN

Na het zonnepaneel camper berekenen kun je vervolgens beginnen met de zoektocht naar een geschikt zonnepaneel voor jouw camper. Zo zullen er direct een aantal nieuwe vragen opkomen waar je graag het antwoord op wilt hebben. We hiervoor een extra blog geschreven. Zo kom je te weten welke type zonnepanelen er zijn, welke het meeste rendement opleveren en welke afwegingen je moet maken bij de aankoop daarvan. Klik en lees er meer over in het blog zonnepaneel camper.

TIP: Koop je zonnepaneel camper set met 10% korting bij Bluepowershop.nl. Gebruik daarvoor de kortingscode ‘bynomads10‘. Geldig op alle producten m.u.v. sales.

STAP 4: ZONNEPANELEN CAMPER AANSLUITEN

Misschien ben je ook alvast benieuwd hoe je de zonnepanelen op je camper kunt aansluiten. Iets wat wij gewoon zelf hebben gedaan. Ook hiervoor geldt dat je ongetwijfeld weer voor een hoop nieuwe vragen komt te staan. Lees dan vooral alvast ons blog zonnepaneel camper aansluiten waarin we stap voor stap laten zien hoe wij onze zonnepanelen op onze camper hebben aangesloten.

EXTRA: KRIJG TOEGANG TOT HET E-BOOK CAMPER ELEKTRA

Zou je meer willen weten over hoe wij de elektra in onze camper hebben gemonteerd? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-book kom je meer te weten over elektra in een camper, welke apparatuur daarbij komt kijken en wat de verschillende opties zijn. Ook hebben we een schema van ons elektra systeem toegevoegd. Klik en lees meer over dit e-book.

cover e-book camper elektra

LEES MEER CAMPER ELEKTRA ARTIKELEN

Camper elektra aanleggen
Omvormer camper: wat is de beste?
Camper elektra schema
Camper accu
Camper elektra onderdelen
Camper verzekeren
Laadregelaar zonnepaneel camper

 

Showing 2 comments
  • Gie Latour
    Beantwoorden

    Beste,

    Plaatsen jullie ook zonnepanelen op campers. Ik ben in bezit van een buscamper Adria Twin en zou hier graag zonnepalen op willen laten leggen. Indien jullie dit doen: wat is de kostprijs hiervoor en hoeveel tijd neemt dat in beslag?
    Alvast bedankt voor het antwoord

    • by NOMADS
      Beantwoorden

      Dat is zeker mogelijk! Je kunt hiervoor het beste een gratis offerte aanvragen. Er wordt dan spoedig contact met je opgenomen om te informeren naar de mogelijkheden.

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter