HOE MAAK JE EEN CAMPER KEUKEN?
Een zelfbouw camper keuken – hoe pak je dat aan? Wij vonden onze camper keuken misschien wel het leukste om te maken, mede omdat wij hier veel creativiteit in kwijt konden. Tegelijkertijd vonden we het maken van het camper keukenblok ook een flinke uitdaging. Er komen namelijk behoorlijk wat vraagstukken op je pad: welke faciliteiten wil je in de keuken? Kies je voor koken op elektriciteit of op gas? Wil je lades of alleen keukenkastjes? Hoe zorg je ervoor dat er stromend (warm) water uit de kraan komt? Welke plek is het meest geschikt voor een camper keukenblok? En welke eisen stellen de RDW en de Belastingdienst aan een camper keuken? Geen zorgen: wij hebben dit pad al bewandeld. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een zelfbouw camper keuken, inclusief handig stappenplan!
CAMPER KEUKEN: ZELF BOUWEN OF KANT-EN-KLAAR KOPEN?
Wanneer je zelf een camper keuken bouwt kun je deze volledig afstemmen op de beschikbare ruimte in je bus en de gewenste faciliteiten. Ook kun je hem helemaal stylen zoals je zelf wilt. Een zelfbouw camper keuken kost echter wel meer tijd dan het plaatsen van een kant-en-klare keuken zoals van Ikea. Het nadeel van inbouw keukens is dat ze doorgaans niet passen in de beperkte ruimte van een bus. De kans is dan ook groot dat je alsnog moet bijzagen. Het verschil in prijs en gewicht is volledig afhankelijk van de gekozen materialen. Wij hebben ervoor gekozen om het camper keukenblok zelf te maken aangezien we zoveel mogelijk van onze bus zelf wilden bouwen. Wel zo leuk! Maar zit je om tijd verlegen en heb je de ruimte voor een inbouw keuken? Why not.
VOOR-EN-NADELEN ZELFBOUW CAMPER KEUKEN
+ Volledig naar eigen wens in te richten en stylen
+ Doorgaans voordeliger
– Kost tijd
VOOR-EN NADELEN INBOUW KEUKEN
+ Gemak (minder arbeidsintensief)
– Doorgaans duurder dan zelfbouw
– Vaak moet je de afmetingen van de keukenkasten alsnog bijzagen
EISEN ZELFBOUW CAMPER KEUKEN: BELASTINGDIENST & RDW
Voordat je een keuken gaat bouwen dien je te weten welke eisen hieraan worden gesteld door de RDW en de Belastingdienst. Als je jouw bus wil laten registreren als camper en in aanmerking wil komen voor het verlaagde belastingtarief dien je je namelijk te houden aan de inrichtingseisen. Om jou op weg te helpen hebben we de gestelde eisen voor keukens in zelfbouw campers vast op een rij gezet.
EISEN CAMPER KEUKEN RDW
De RDW stelt dat er een kookgelegenheid aanwezig moet zijn en dat alle voorzieningen vast in de woonafdeling zijn bevestigd.
EISEN CAMPER KEUKEN BELASTINGDIENST
De Belastingdienst stelt dat er een vast keukenblok dient te worden geplaatst bestemt voor gebruik in de binnenruimte. Het werkblad dient minimaal 60 cm hoog te zijn en voorzien van een ‘ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, kraan en een afvoer.’ Ook dient er een kookgelegenheid aanwezig te zijn die bestemd is voor de binnenruimte. Dit mag eventueel een magnetron zijn, mits deze werkt op een energiebron in de camper.
NOTE: Raadpleeg de website van de RDW en Belastingdienst voor de meest up to date eisen.
KOKEN IN DE CAMPER: OP GAS OF OP ELEKTRICITEIT?
Koken in de camper gebeurt doorgaans op gas en niet op elektriciteit. Hoewel er steeds meer mensen kiezen voor koken op inductie, blijft dit in de praktijk niet altijd even makkelijk. Koken op inductie vraagt namelijk behoorlijk wat stroom. Vaak al snel zo’n 1500 Watt. Op de meeste campings is er zo’n 6-10 ampère beschikbaar aan de laadpaal. Dit houdt in dat je bij gebruik van 230V apparaten maar 1380 watt (6A x 23oV) tot je beschikking hebt. Je zal dan al gauw op een lager vermogen moeten koken. Dat betekent in de praktijk dat je er langer over doet om iets te verwarmen. Wil je off-grid koken dan zul je flink moeten investeren in accu’s, zonnepanelen en een omvormer. Koken op inductie op zo’n 800W trekt direct zo’n 70 ampère per uur uit je accu. Met twee pitjes tikt dat behoorlijk aan. Koken op inductie is dus vanwege de investering behoorlijk duur en in de praktijk niet altijd even makkelijk. Toch zijn er voor elektrisch koken in de camper ook voordelen te benoemen. Het is uiteraard duurzamer en verder vergt elektrisch koken in de camper weinig onderhoud: schoonmaken is immers zo gebeurd.
LET OP: Om in aanmerking te komen voor het kwarttarief dient jouw bus te voldoen aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst. Bestaat jouw kookgelegenheid in de bus uit een magnetron of bijvoorbeeld inductiekookplaat, dan dient deze te kunnen draaien op een eigen energiebron.
ONZE KEUZE: KOKEN OP LPG
De combinatie van goede verkrijgbaarheid in Europa en het feit dat LPG kan worden gebruikt bij temperaturen beneden de nul graden waren voor ons reden om hiervoor te kiezen. Koken op LPG kan daarom overal zonder verdere beperkingen of bang te hoeven zijn dat je stroom opraakt. Daarnaast scheelt het behoorlijk in prijs voor de nodige investering. Je leest hier hoe wij LPG zelf hebben ingebouwd.
TIP: Weet jij nog niet welke gassoort je in de camper wil? Bekijk hieronder de verschillende gassoorten. Of lees ons uitgebreide blog over de verschillende camper gassoorten en camper gasflessen en verkrijgbaarheid binnen Europa.
ONZE ZELFBOUW CAMPER KEUKEN
De indeling van onze zelfbouw camper keuken is volledig afgestemd op de faciliteiten en de ruimte die we in de camper hadden. Het bestaat uit vier lades (voor kruiden, bestek, toiletartikelen) en twee keukenkasten met daarin de vuilwater- en LPG tank. Middels bladsteunen kunnen we het keukenblad verlengen met 40 cm. Verder is de keuken voorzien van een kleine spoelbak, kraan (met warm water) en een 2-pit kookplaat. Het keukenblok is parallel aan de schuifdeur geplaatst. Dit biedt in de zomer extra ventilatie. Onder ons camper bed hebben we onze compressor koelkast geplaatst, net als de watervoorziening (schoonwatertank, waterpomp etc.).
De afmetingen van ons camper keukenblok zijn als volgt: 38 cm diep x 110 cm breed (+ 40 cm extra middels een opklapbaar keukenblad) x 99 cm hoog. De basis van ons camper keukenblok bestaat uit een stevig raamwerk.
STAPPENPLAN ZELFBOUW CAMPER KEUKEN
Er zijn verschillende manieren om je camper keuken te bouwen en in te richten. Maar door ons stappenplan te doorlopen voorkom je verrassingen en fouten.
STAP 1: BESCHIKBARE RUIMTE OPMETEN
De allereerste stap bij het maken van een keuken is het opmeten van de beschikbare ruimte in de bus. Grote kans dat je dit al hebt gedaan tijdens het bepalen van de algehele indeling van je bus. Toch is onze ervaring dat originele bouwplannen nog wel eens worden herzien. Wij weken regelmatig af van onze eerste gewenste camper indeling. Daarom doe je er goed aan om nogmaals de beschikbare ruimte op te meten.
STAP 2 : FACILITEITEN BEPALEN
De tweede en tevens zeer belangrijke stap bij de zelfbouw camper keuken is bepalen welke faciliteiten je in de keuken wil plaatsen. Neem als startpunt de gestelde eisen door de RDW en de Belastingdienst. Ga vervolgens na welke faciliteiten je nog meer in de keuken wilt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende faciliteiten:
- Watersysteem: watertank(s), waterleidingen, waterpomp, boiler etc.
- Gasfles/ Gasbun
- Spoelbak en kookplaat
- Kraan
- Koelkast/ Koelbox
- Oven
- Pannen
- Servies
- Bestek en keukengerei
- Kruiden(rek)
- Ventilatiemogelijkheden (raam en/of dakluik)
- Verlichting
- Prullenbak
Als je voor ogen hebt welke faciliteiten je wilt en hoeveel ruimte deze innemen kun je doorgaan met de volgende stap. Denk ook goed na over het watersysteem van je camper en waar je de onderdelen in je bus gaat plaatsen. Omwille van ruimtebesparing in de keukenkastjes hebben wij het grootste gedeelte van het watersysteem onder ons bed geplaatst.
STAP 3: INDELING SCHETSEN & POSITIE BEPALEN
Wij maakten verschillende keukenblok indelingen; van een hoekkeuken tot twee losse keukenblokken. En van een keuken parallel aan de voorstoelen tot een keuken parallel aan de schuifdeur. Ben jij er nog niet uit? Laat je inspireren door andere zelfbouw campers.
Schetsen die wij het mooist vonden hebben we met kranten en kartonnen dozen in de bus uitgelegd. We raden je aan om dit ook te doen want dit geeft een goed beeld van hoeveel ruimte de keuken zal innemen. Blijf net zolang schuiven tot je tevreden bent. Bepaal ook wat voor jou de ideale stahoogte is qua keuken.
STAP 4: BOUWMATERIAAL KIEZEN
Voordat je een nauwkeurige bouwtekening kan maken zul je moeten bepalen welk materiaal je wil gebruiken. Ons advies is om te kiezen voor stevig materiaal aangezien je de keuken veelvuldig gebruikt. Wij hebben voor het raamwerk van onze keuken vuren latten gebruikt van 20 bij 30 mm. Daar tegenaan hebben we multiplex platen van 12mm geplaatst. Het keukenblad is gemaakt van een vuren timmerpaneel. Alhoewel dit een massief blad is valt het gewicht alles mee aangezien we het kookblad en de spoelbak eruit hebben gezaagd. Bamboeblad is ook mooi materiaal om een keukenblad van te maken.
TIP: houd rekening met het totaal toegestane gewicht van je bus. Zonder C1 rijbewijs moet je onder de 3500 kg blijven.
STAP 5: BOUWTEKENING MAKEN
Ben je happy met de schets? Maak een nauwkeurige bouwtekening waarin je alle maten opneemt. Neem hier de tijd voor want duidelijke tekeningen helpen tijdens het bouwen. Je voorkomt er niet alleen fouten mee; het bouwproces gaat ook een stuk vlotter. Ben je nog niet tevreden met je schets? Herhaal dan stap twee.
Hieronder volgen nog een paar belangrijke punten om in je achterhoofd te houden:
- Bouw een solide keukenblok waarin alles stevig vast staat en de kastdeuren en lades goed sluiten. We komen regelmatig foto’s tegen van mensen die een camper keuken bouwen met alleen multiplex platen zonder frame. Eigenlijk zoals je een Ikea kast monteert. Met plankjes in elkaar drukken. Waarschijnlijk om gewicht en kosten te besparen. Houd er rekening mee dat tijdens het rijden er enorme krachten op je bouwconstructies komen te staan. Mocht je een noodrem moeten maken dan is het laatste wat je wil dat onderdelen door de bus vliegen! Of bij een botsing je volledige keuken op straat ligt.
- Denk goed na over jouw watervoorziening. Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over watersysteem in de camper.
- Zorg voor voldoende hoogteverschil tussen de spoelbak en de vuilwatertank zodat het water makkelijk kan wegstromen.
- Plaats de kookplaat niet te dicht op een achterwand i.v.m. hitte (!). Houd je aan de inbouw voorschriften van de leverancier.
- Zorg ook voor ventilatie mogelijkheden. Wij hebben een groot klapraam voor de kookplaat en ook een dakluik met ventilator vlak boven de keuken. En dit is echt een aanrader! Hiermee zuig je namelijk direct de kooklucht af naar buiten.
- Denk aan stopcontacten voor eventueel keukenapparatuur. Plaats deze bij voorkeur niet te hoog aangezien de meeste snoeren vrij kort zijn. Overweeg zowel 12V als 230V (oventje, waterkokers etc.).
- Houd rekening met de hoogte van de vloer (indien je die nog niet hebt geplaatst). Wij hebben de keukenkastjes meerdere malen moeten bijschaven aangezien deze over de vloer schuurden.
STAP 6: KEUKENBLOK CAMPER BOUWEN
Bouw het camper keukenblok aan de hand van je bouwtekening(en). Hieronder laten we zien hoe wij het keukenblok hebben gebouwd.
KEUKENBLOK RAAMWERK
Wij zijn begonnen met het bouwen van het raamwerk. Deze hebben we naast schroeven met metalen hoekbeugels in elkaar gezet. Dit zorgt voor een stevigere constructie. Het tussenschot en zijpaneel hebben we met houtlijm bevestigd. Nadat het raamwerk klaar was hebben we een bokje geplaatst waarop de vuilwatertank staat. In de plank hebben we een gat gezaagd voor de kogelkraan die aan de onderzijde van de vuilwatertank zit. Zodoende kunnen we de tank legen zonder deze uit de bus te hoeven halen. Je kunt er ook voor kiezen om je watertanks onder je bus te monteren om zo meer ruimte in je keuken te besparen. Wij hebben dit echter niet gedaan i.v.m. vorst in de winter. Gebruik jij je camper alleen bij temperaturen boven de 0 dan is dit zeker een prima overweging.
Metalen hoekbeugels zorgen voor een stevig raamwerk.
Het bokje (de verhoging) waarop de vuilwatertank staat met daarin een gat voor de kogelkraan.
Middels een kogelkraan waarop we een stuk slang aansluiten kunnen wij de vuilwatertank legen.
KEUKENLADES
Nadat we het raamwerk volledig in de verf hadden gezet en hadden gelakt begonnen we aan onze vier keukenlades. Dit was misschien wel het meest uitdagende gedeelte van de keuken… Want alle maten moeten precies kloppen anders rollen de lades niet goed.
De ‘bakjes’ voor de lades hebben we met houtlijm en spijkers (voor extra stevigheid) in elkaar gezet. Hierna hebben we de lades geverfd en gelakt waarna we de ladegeleiders hebben geplaatst. Vervolgens hebben we de frontjes van de lades op maat gemaakt en de handvaten erin geplaatst. Onze handvaten zijn gemaakt van juten touw die we zelf op maat hebben geknipt. De benodigde gaten hebben we uitgezaagd met een gatenzaag en slangklemmen houden de handvaten op zijn plek.
NOTE: achteraf gezien zouden we liever hebben gekozen voor ladegeleiders met een softclose. Kost iets meer geld, maar is wel kwalitatiever.
TIP: plaats het frontje van de onderste lade pas als het keukenblok in de camper staat. Op die manier kun je namelijk de lade nog naar ver naar voor- en achter uitschuiven waardoor je het raamwerk makkelijk in de bodem kan schroeven.
KASTDEUREN & ACHTERWAND
Nadat de bovenste 3 lades waren vastgezet hebben we de kastdeuren geplaatst. Deze zijn met twee scharnieren per deur bevestigd en ook hier hebben we magneten gebruikt om de deuren op zijn plek te houden tijdens rijden. Hierna hebben we de achterwand van de keuken op maat gezaagd en geplaatst.
KEUKENBLAD
Het keukenblad hebben we grotendeels op maat laten zagen in de bouwmarkt. Thuis hebben we het blad bijgeschaafd met de schaafmachine zodat ‘ie goed in de bus paste. De benodigde gaten voor de kookplaat, de spoelbak en de kraan hebben we eruit gezaagd met een decoupeerzaag.
De kookplaat en de spoelbak zijn vastgelijmd met polymax. Dit hebben we een nacht laten uitharden met dumbells erop. We hebben het keukenblad donker gelakt in de kleur Palissander. Vervolgens hebben we dit afgelakt met transparante lak. Bootlak werd ons afgeraden in de bouwmarkt omdat deze lak bij het minste of geringste zou gaan scheuren. Het keukenblad hebben we middels hoekbeugels bevestigd aan het raamwerk. Middels bladsteunen kunnen we het keukenblad verlengen.
Camper Keukenblad bijschaven zodat ‘ie perfect past.
Spoelbak kitten.
Spoelbak plaatsen.
Stevige bladsteunen om je keukenblad te verlengen
STAP 7: WATERSYSTEEM AANSLUITEN
Nadat alles was geplaatst hebben we ons watersysteem aangesloten. We hebben hier een uitgebreid stappenplan voor geschreven. Inclusief tips hoe je lekkage voorkomt. Dit lees je in ons e-book watersysteem camper.
STAP 8: GAS- EN ROOKMELDER
Als laatste stap hebben wij een rookmelder en een 3Gas+ alarm geplaatst. Het innovatieve 3Gas+ alarm is in staat om zowel stijgende als dalende gassen te detecteren: LPG (zowel butaan/propaan), Koolmonoxide (CO) en verdovende knock-out gassen zoals Ether. Naast een gasmelder hebben we ook een rookmelder geplaatst en is onze keukenkast voorzien van een brandblusser.
LEES OOK DEZE CAMPER BOUW BLOGS
– Camper raam inbouwen: Eenvoudig stappenplan
– Watersysteem Camper: Onderdelen en Handleiding Montage
– Camper isoleren met Armaflex isolatiemateriaal
Dit artikel bevat affiliate links. Als je via onze uitgaande links iets koopt ontvangen wij daar een kleine commissie over. Jij betaalt verder niets extra’s! Het is voor jou een mooie gratis manier om de community te supporten.
Even terug op inductie koken. Bij het keuren tot Camper is één van de eisen dat je er ‘zelfstandig’ (dus NIET aan de paal) een warme maaltijd in kunt klaarmaken.
Houdt in, dat als je inductie-koken heb ingebouwd, je of over een eigen electrisch vermogen moet beschikken, of. . . . de Camper (voor de Belastingdienst !) niet als Camper geregistreerd krijgt.
Uiteraard 😉 , achteraf het “Campinggas” brandertje vervangen voor een inductieplaatje . . .
Succes met jullie verhalen, Rob Dekker.
Camper kampeerder sinds 1974.
Klopt helemaal Rob! Bedankt voor de aanvulling 🙂
Interessant en duidelijk uitgelegd. Ik heb nog wel een vraag. Hoe is het keukenblok vastgezet aan de bodem? Hoeksteunen? Of alleen schroeven? Alvast bedankt.
Thanks Eric! Wij hebben beide gedaan voor extra stevigheid.
Het blijft natuurlijk een uitdaging om een keuken in een camper in te richten. Zelf vind ik het belangrijk dat deze niet te opvallend is en voldoende opbergmogelijkheden heeft. Daarnaast houd ik van een eenvoudig en licht interieur.