Zelfbouw Camper Inrichting & Inspiratie

Zelfbouw Camper Inspiratie: Ideeën voor jouw inrichting

Ideeën voor jouw camper inrichting

Droom je ervan om zelf een camper te bouwen? Maar twijfel je nog over de camper inrichting? Voor de inrichting van zowel onze eerste als tweede camper hebben we ons laten inspireren door andere zelfbouw campers. Wij spendeerden uren op het web en ook Pinterest en Instagram werden binnenstebuiten gekeerd op zoek naar voorbeelden. Om het jou makkelijker te maken hebben wij de leukste camper busjes voor jou verzameld zodat jij niet langer hoeft te zoeken. Laat je hier inspireren door andere zelfbouw campers en doe ideeën op voor de bouw van jouw zelfbouw camper.

Zelfbouw camper voorbeelden

Een van de eerste stappen die je doorloopt bij het camper bouwen is het bepalen van de inrichting. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt want als de camper eenmaal is gebouwd wijzig je de indeling niet meer zo snel als blijkt dat deze je niet bevalt. Wij adviseren je daarom eerst eens een camper te huren en te ontdekken welke indeling je wel of niet prettig vindt. Daarnaast is het raadzaam om je te laten inspireren door andere zelfbouw campers en de eindeloze (en creatieve) mogelijkheden te ontdekken. Wij laten je hieronder een aantal voorbeelden zien van prachtige zelfbouw busjes! Van kleine busjes tot grote bussen en van een meer basic inrichting tot een camper die is voorzien van alle gemakken.

Kleine maar fijne zelfbouw campers

Een kleine camper valt minder op en is ideaal in steden. Bovendien kun je een kleine camper probleemloos parkeren in parkeervakken en ook betaal je relatief weinig wegenbelasting. Maar een kleine camper betekent ook een beperkte leefruimte. Toch weten de volgende zelfbouwers optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in hun bus. Laat je verrassen door de mogelijkheden in de campers van Rik & Lonneke en Matthew.

Volkswagen Transporter T5 met hefdak

Camper en Fotocredits: Rik en Lonneke

Volkswagen Crafter L1 H1

VW crafter camperbus inspiratie

VW Crafter L1H1 camper interieur
Camper en Fotocredits: Matthew – instagram.com/matthew_vw_1996/

Middelgrote zelfbouw campers

Als je iets meer leefruimte, maar ook weer geen enorme bus wil, dan is een L2 camper een mooie tussenmaat. Ben je zelf niet al te lang dan kun je in sommige bussen zelfs overdwars slapen. Daarmee houd je meer ruimte over voor ander meubilair. Fiat Ducato’s, Citroën Jumpers en Peugeot Boxers beschikken over een relatief brede laadruimte van 187 cm. Maar ook van een Renault Master, Ford Transit of bijvoorbeeld een Volkswagen Crafter die over een smallere laadruimte beschikken kun je een prachtige camper bouwen!

Fiat Ducato L2H2  zelfbouw camper

Fiat Ducato Zelfbouw Camper

Fiat Ducato Camper inrichting
Camper en Fotocredits: Claire & Donny – instagram.com/theminionmansion/

Renault Master L2H2  zelfbouw camper

Renault Master zelfbouw camper l2h2

Renault master camper inrichting
Camper en Fotocredits: Frank en Ella –  instagram.com/webuildacampervan/

Volkswagen Crafter L2H2  zelfbouw camper

VW Crafter zelfbouw camper

VW Crafter camper inrichting
Fotocredits: Marcel Dedden

Grote zelfbouw campers

Hecht je veel waarde aan leefruimte in de camper? Of heb je de ruimte nodig omdat je met meerdere personen gaat reizen? Dan is een L3 of L4 lengtemaat camper meer geschikt. Nadeel van deze grotere zelfbouw campers is dat je relatief veel wegenbelasting betaalt, minder makkelijk door steden rijdt en niet in een parkeervak past. Maar je kunt met deze grote bussen vaak wel een geweldig huisje op wielen creëren die van alle gemakken is voorzien.

Mercedes 508D zelfbouw camper

Mercedes Zelfbouw camper inrichting

Mercedes 508 zelfbouw camper
Camper en Fotocredits: Inge –  instagram.com/gettin.lOst/

Volkswagen Crafter L4/H2 zelfbouw camper

VW Crafter L4 buscamper

VW crafter L4 camper inrichting
Camper en Fotocredits: Patricia, Marinus & Owen – instagram.com/vanlife_expedition/

Kosten zelfbouw camper

Na het zien van deze zelfbouw camper inspiratie kan ik me voorstellen dat je ook benieuwd bent wat de kosten zijn van een zelfgebouwde camper. Daar komt natuurlijk meer bij kijken dan alleen de aanschaf van een lege bestelbus. Bepaalde kostenposten waar je aan moet denken zijn houtwerk, camper elektra maar ook spullen voor je watervoorziening en isolatie mag je niet vergeten. Om een goed inzicht in de kosten te krijgen hebben we een apart blog geschreven waarbij een onderscheid maken tussen drie verschillende prijsklassen. Lees meer over de kosten van een camper ombouwen.

Geschikte busjes voor een zelfbouw camper

Welke busjes zijn geschikt om om te bouwen tot een zelfbouw camper? Dat is een vraag die we vaak krijgen. Niet geheel onbelangrijk want je wil natuurlijk dat je je geld investeert in een goede bus die je om kunt bouwen naar je eigen camper. Naast dat deze bus uiteraard technisch betrouwbaar moet zijn wil je ook dat de bus over genoeg ruimte beschikt, zodat jij al je gewenste voorzieningen in je eigen camper kunt bouwen. Geschikte bussen voor een zelfbouw camper zijn o.a. een Mercedes Sprinter, Fiat Ducato, Renault Master en een Volkswagen Crafter. In dit blog lees je meer over welke bus je kunt kopen voor een camper.

Inrichtingseisen zelfbouw camper

Waar moet een zelfbouw camper aan voldoen? Als je in Nederland een bus ombouwt naar een zelfbouw camper dan moet je deze verplicht laten keuren door de RDW. Want het is niet toegestaan dat je zelf aanpassingen doorvoert aan een voertuig zonder deze vervolgens te laten controleren. Tijdens de keuring wordt er gekeken naar de aangebrachten aanpassingen die je hebt doorgevoerd en of deze voldoen aan de inrichtingseisen van de RDW. Zo dienen er o.a. twee zitplaatsen, een (demontabele) tafel en een kookgelegenheid aanwezig te zijn. Verder zijn er nog een aantal eisen voor het ombouwen van een camper waar je aan moet voldoen voordat je de weg op mag.

Meer zelfbouw camper inspiratie

Wil je nog meer voorbeelden van zelfbouw camper inrichtingen zien? Wij hebben een e-book samengesteld met 50 toffe zelfbouw campers. Inclusief bouwtips van experts en formaten plus tekeningen van de meest geschikte bestelbussen voor campers. Daarmee is dit inspirerende e-book hét startpunt voor jouw droomcamper!

Zelfbouw camper inspiratieboek

Haal inspiratie uit meer dan 50 zelfbouw campers

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

6 Vragen en reacties

 1. We zijn net begonnen met een busje (volkswagen crafter) om te bouwen, we hebben echt superveel aan jullie site! Duidelijk en je vindt gelijk wat je zoekt! Duizend maal dank daarvoor:) Voorlopig zijn we elke avond nog wel zoet met dit leuke project!

  1. Hoi Lieke, bedankt voor jullie lieve berichtje! Onwijs leuk om te lezen 🙂
   We wensen jullie heel veel plezier met de bouw van jullie bus. Kunnen we jullie project volgen op Instagram?
   Mocht je nog vragen hebben; let us know!
   Liefs,
   Esther en Kay

 2. Verplichte literatuur voor de aspirant zelfbouwers. Na de eerste ervaring met de Ducato L2H2 ga ik zelf voor een tweede Bus:
  1e bouw je voor je vijanden
  2e bouw je voor je vrienden
  3e bouw je voor je zelf
  😅

  1. Haha ja al doende leert men ;)! Er wordt ook vaak gezegd: ‘de beste camper is volgende camper’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven