WEGENBELASTING CAMPER: VOORKOM DAT JE TEVEEL BETAALT

CAMPER WEGENBELASTING: ALLE INFO OP EEN RIJ

Camper wegenbelasting: wat is het en hoe kun je de wegenbelasting voor campers eenvoudig berekenen? Wanneer je een (occasion) camper koopt of een bus ombouwt tot camper zul je als eigenaar wegenbelasting voor de camper moeten betalen. Wanneer je camper voldoet aan de fiscale inrichtingseisen komt je camper in aanmerking voor het bijzondere motorrijtuigenbelasting tarief. Hiermee krijg je 75% korting op het reguliere tarief! Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat de fiscale inrichtingseisen zijn voor (zelfbouw) campers lees je in dit blog. Daarnaast geven we je tips over hoe je voorkomt dat je teveel wegenbelasting betaalt. 

DISCLAIMER: Wij hebben talloze uren besteed aan research, hebben meerder malen telefonisch contact gehad met de Belastingdienst en de RDW om dit blog zo kloppend en sluitend mogelijk te krijgen. Dit maakt ons echter geen medewerker van de Belastingdienst. De informatie in dit blog is dan ook geen juridisch advies. Ondanks dat het blog met de grootst mogelijke zorg is samengesteld kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek en neem contact op met eerdergenoemde instanties om de informatie in dit blog te bevestigen. 

WEGENBELASTING CAMPER

Wanneer je een camper koopt of een bestelbus ombouwt tot kampeerauto, dan dien je wegenbelasting te betalen. Dit wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Omdat campers doorgaans niet het hele jaar worden gebruikt (mag wel) is er een speciaal campertarief opgesteld waarbij je voordeliger uit bent ten opzicht van de wegenbelasting op personenauto’s. Afhankelijk van de leeftijd van de camper en of deze wel/ niet bedrijfsmatig wordt verhuurd kan de korting op de wegenbelasting oplopen tot 75%. Voor campers zijn er drie tarieven (mogelijkheden) voor de wegenbelasting:

  • Geen belasting – voor campers van 40 jaar of ouder.
  • Kwarttarief – voor campers tot 40 jaar.
  • Halftarief – voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd.

KWARTTARIEF WEGENBELASTING CAMPERS

Voor particuliere campers bestaat er het zogeheten kwarttarief wegenbelasting. Dit houdt in dat je over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken (1 jaar) maar één tijdvak motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Oftewel: je betaalt voor een particuliere camper beneden de 40 jaar 75% minder motorrijtuigenbelasting dan je zou doen voor een reguliere personenauto!

LET OP: Mocht je camper op naam van je eigen bedrijf staan dan geldt het halftarief.

HALFTARIEF WEGENBELASTING CAMPERS

Het halftarief wegenbelasting geldt voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd. Hiermee betaal je over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken (1 jaar) maar twee tijdvakken. Met het halftarief betaal je dus 50% minder motorrijtuigenbelasting.

NOTE: Wanneer je als particulier een camper verhuurt, bijvoorbeeld via Goboony, dan geldt het kwarttarief. Lees hier alles wat je moet weten over het verhuren van je camper.

FIJNSTOFTOESLAG CAMPER

Oudere dieselbussen stoten vervuilende fijnstof uit die schadelijk is voor het klimaat en gezondheid van de mens. Daarom wil de overheid het bezit en gebruik van vervuilende bussen minder aantrekkelijk maken. Sinds 1 januari 2020 betalen eigenaren van oudere dieselbussen daarom een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting. De fijnstoftoeslag, ook wel roettax genoemd, geldt ook voor campers.

Het gaat om dieselbussen die:

  • meer dan 5 milligram per kilometer fijnstof uitstoten;
  • meer dan 10 milligram per kilowattuur (kWh) fijnstof uitstoten;
  • geen gesloten fabrieksroetfilter hebben als de fijnstofuitstoot onbekend is;
  • een retrofit roetfilter hebben. Dit is een open filter dat ongeveer 1/3 van de roetdeeltjes tegenhoudt.

In de praktijk komt dit neer op toeslag voor dieselbussen van voor 1 januari 2011, omdat toen de norm Euro 5 in werking trad. De grens van 1 september 2009 geldt voor dieselbussen waarvan de uitstoot waarden niet zijn geregistreerd op het kenteken.

FISCALE INRICHTINGSEISEN CAMPER

Om aanspraak te maken op het gunstige campertarief voor de wegenbelasting dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden.  Zo moet er op het kentekenbewijs deel I staan dat het een ‘kampeerauto’ betreft. Deze bemachtig je als jouw omgebouwde camper door de RDW keuring heen komt. Daarnaast moet je camper voldoen aan de door de Belastingdienst gestelde inrichtingseisen voor kampeerauto’s. In grote lijnen komen deze eisen overeen met die van de RDW, alleen zijn ze specifieker.

Zo moet de binnenruimte (de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats) een denkbeeldig blok bevatten met een minimale hoogte 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. Hier mag dus meubilair in staan.

Verder moet de binnenruimte voorzien zijn van:

  • minimaal 2 vaste zitplaatsen. Draaibare bestuurder- en bijrijderszitplaatsen tellen ook mee.
  • een vaste tafel. Deze mag ook demontabel zijn.
  • slaapplaatsen voor minimaal 2 personen. Dit mogen slaapplaatsen zijn die je met behulp van de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
    • bij 1 tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed
    • bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minstens 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed
  • minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergruimtes.
  • een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte. Het werkblad is minimaal 60 cm en voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
  • een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte. Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron die in de camper aanwezig is.

Bussen met een afwijkende hoogte, zoals Volkswagen T4 bussen, komen onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking voor het kwarttarief. Meer informatie hierover kun je lezen op de website van de Belastingdienst.

NOTE: Je bent niet verplicht om je te houden aan de fiscale inrichtingseisen. Maar wanneer je deze niet in acht neemt kom je niet in aanmerking voor het speciale wegenbelastingtarief voor campers. De RDW hanteert andere inrichtingseisen voor campers.

WEGENBELASTING CAMPER BEREKENEN

Let’s get to the point: wat kost een camper in de wegenbelasting? Dit hangt af van meerdere factoren, namelijk de gewichtsklasse van een camper, brandstof, fijnstoftoeslag, woonplaats van de eigenaar en of de camper bedrijfsmatig wordt verhuurd. Om het jou makkelijk te maken heeft de Belastingdienst hiervoor een handige rekentool. Zo weet je precies hoeveel wegenbelasting je voor jouw camper moet betalen. Wij betalen voor onze camper van 2828 kg €73 per maand. Op jaarbasis bedraagt dit €876.

TIP: Tijdens de RDW keuring wordt je camper gewogen en daarmee de gewichtsklasse vastgesteld. Laat daarom alles wat niet wordt beoordeeld tijdens de keuring thuis.

VERZOEK OM WEGENBELASTING CAMPER INDIENEN

Om in aanmerking te komen voor het voordeligere tarief motorrijtuigenbelasting camper dien je schriftelijk verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Hiervoor vul je dit formulier in op je computer en stuur je foto’s mee om aan te tonen dat je aan de inrichtingseisen voldoet. Helaas gaat het allemaal nog op de ouderwetste manier en kun je dit alleen per post versturen. Houd er rekening mee dat het toepassen van het bijzonder tarief motorrijtuigenbelasting tijd in beslag kan nemen. Wij ontvingen binnen 6 weken schriftelijke bevestiging, maar we hebben ook vernomen dat het maanden kan duren. Voor de ingang van de wegenbelasting wordt gekeken naar de datum van de eerste toelating van de bus. Dus stel een bus is voor het eerst toegelaten op 12 november 2018. De einddatum van het eerstvolgende tijdvak van 3 maanden ligt op 11 februari 2022 (12 november + 3 maanden). Als je het verzoek om kwarttarief indient voor 11/02/2022 (het einde van het tijdvak) dan gaat het kwarttarief in op 11/02/2022. Doe je een verzoek om kwarttarief na dit tijdvak, dan wordt het kwarttarief pas toegepast op 11/05/2022. Zie voor meer informatie artikel 10 en 11 van de Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994.

TIP: WEGENBELASTING CAMPER SCHORSEN

Wanneer jouw camper voor een langere periode geen gebruikt maakt van de openbare weg, bijvoorbeeld als deze in de stalling staat, kun je het kenteken van de camper schorsen. Daarbij worden de voertuiggebonden verplichtingen zoals APK keuring, WA verzekering én de wegenbelasting opgeschort. Zo kun je flink wat kosten besparen! Een schorsing kun je online aanvragen via ‘Schorsing aanvragen of verlengen‘ en geldt voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. Tussentijds opzeggen is mogelijk, maar je krijgt de reeds gemaakt schorsingskosten niet terug. Meer weten over het schorsen van je camper? Raadpleeg ons Wetgeving & Papierwerk e-book dat te lezen is op onze camper bouw community.

BRONNEN

LEES MEER HANDIGE CAMPER BOUW ARTIKELEN:

Regels en wetgeving camper bouwen
Camperverzekering vergelijken en afsluiten
Extra zitplaatsen op camper kenteken
Camper isoleren: alles wat je moet weten

Showing 2 comments

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter