WATERSYSTEEM CAMPER: ONDERDELEN & HANDLEIDING MONTAGE

WATERVOORZIENING IN JE CAMPER: HOE WERKT DAT?

Een watersysteem in je camper kun je zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. Zo hadden wij in onze eerste camper alleen maar koud water tot onze beschikking dat we handmatig uit de schoonwatertank pompten. Maar na twee weken reizen hadden we daar toch wel spijt van. Daarom hebben we het watersysteem in onze huidige camper uitgebreid en voorzien van grotere watertanks, een waterpomp, een boiler voor warm water en zelfs een buitendouche. Voordat je begint met het aanleggen van het watersysteem in je camper zul je jouw verwachte waterverbruik en wensen inzichtelijk moeten maken. Verschillende factoren bepalen namelijk hoe jouw watervoorziening eruit zal zien. In dit blog gaan we dieper in op de onderdelen van een watersysteem in de camper. Ook bieden we een handleiding die jou stap-voor-stap laat zien hoe wij ons watersysteem in de camper hebben aangelegd.

Watervoorziening camper

ONDERDELEN WATERSYSTEEM CAMPER

Om jou op weg te helpen belichten we in dit artikel eerst alle onderdelen van een watersysteem in een camper: watertank, waterpomp, boiler, geiser, expansievat, waterfilter, kraan, spoelbak, (buiten)douche en de benodigde waterleidingen in een camper. We leggen uit welke verschillende opties er per onderdeel zijn, wat de eigenschappen zijn van het product en waar je op moet letten bij de aankoop en het monteren ervan.

1. WATERTANK CAMPER

Of je nou kiest voor een simpel watersysteem met alleen koud water of voor een uitgebreider systeem met warm water: watertanks zijn een onmisbaar onderdeel. En je hebt er sowieso twee nodig. Eén voor je schoonwater en één voor je vuilwater. We behandelen hieronder de benodigde grootte van de schoonwatertank en de vuilwatertank plus de positie ervan: binnen of buiten de camper.

INHOUD WATERTANK CAMPER

De benodigde grootte van een watertank camper hangt volledig af van jouw dagelijkse waterverbruik, hoe lang je met een tank wil kunnen doen zonder deze te hoeven vullen en uiteraard ook de beschikbare ruimte die je hebt in je camper. Om je een idee te geven van ons waterverbruik:

 • In onze eerste camper hadden wij een schoon- en vuilwatertank van 24 liter. Hiermee konden we 3 dagen kamperen zonder de watervoorraad aan te hoeven vullen. We hadden alleen koud water dat we gebruikten om te koken, voor afwassen en tandenpoetsen. Daarnaast gebruikten we het ook om er van te drinken. Let wel op dat het drinkwater niet in elk land drinkbaar is. En wij gebruikten een handpomp waardoor je sowieso heel spaarzaam met je watervoorraad omgaat.
 • Voor onze nieuwe camper hebben we gekozen voor een inbouw schoonwatertank met een inhoud van 59 liter. Dit water gebruiken we voor zowel warm- als koud water. Ook douchen we hier beide van (lees: even snel afspoelen). Wanneer echt zuinig doen en beide slechts 1x douchen redden we het net om er drie dagen van te doen. Maar doorgaans is deze inhoud genoeg voor twee dagen. Naast onze schoonwatertank hebben we een vuilwatertank met een inhoud van 48 liter. De vuilwatertank mag in principe kleiner zijn als je water consumeert dat niet in de vuilwatertank gaat. Zoals bijvoorbeeld door het gebruik van een buitendouche of door het drinken van water.

Wil je zeker weten dat je voor drie dagen kamperen voldoende water hebt en daarbij elke dag kan douchen? Dan is een watertank van 100 liter een veiligere keuze. Besef je wel dat dit meer ruimte inneemt en ook zwaarder is in gewicht. Je kunt eventueel ook een schoon- en vuilwatertank led meter in je watertanks monteren. Daarmee kun je het niveau van je schoon- en vuilwatertank aflezen en voorkomen dat je zonder water komt te zitten.

Watertanks camper - de vuilwatertank - by NOMADS
TIP: kies een degelijke watertank zodat je er jaren plezier van hebt.

POSITIE WATERTANKS: ONDERBOUW EN/OF BINNEN DE CAMPER

De beschikbare ruimte in je camper en of je wel/ niet naar koude gebieden wil reizen met jouw camper zijn van invloed op waar je de watertanks gaat plaatsen. Veel mensen plaatsen omwille van ruimtebesparing hun watertank onder de camper. Helaas is deze oplossing niet ideaal voor winterkampeerders aangezien het water dan kan bevriezen. Dit was voor ons de voornaamste reden dat wij beide watertanks in de camper hebben geplaatst. Overigens zijn er wel oplossingen te bedenken om het bevriezen van water tegen te gaan mocht je voorkeur uitgaan voor het plaatsen van een watertank onder je camper. Denk aan anti-vriesmiddel in je vuilwatertank of het monteren van een pomp die het water in beweging houdt. Je hebt ook nog verwarmingselementen. Maar deze vreten natuurlijk ook weer stroom.

Vergeet niet dat de positie van de watertanks bepaalt hoe je jouw watervoorziening kunt vullen en legen. Wij hebben de schoonwatertank onder het bed geplaatst en de vuilwatertank in een keukenkast. De schoonwatertank vullen wij middels een watervuldop die we aan de buitenzijde van onze camper hebben gemonteerd. Deze watervuldop heeft ook een handig ontluchtingsgat zodat lucht in de schoonwatertank kan ontsnappen. De vuilwatertank legen wij met een aftapkraan die gemonteerd is onder onze vuilwatertank. Indien je de vuilwatertank niet recht onder de spoelbak plaatst moet je er ook rekening mee houden dat er voldoende hoogteverschil tussen de spoelbak en de vuilwatertank aanwezig dient te zijn. Anders kan het water uit de spoelbak niet makkelijk wegstromen.

Watervuldop camper
Om de schoonwatertank van buitenaf te kunnen vullen moet je een watervuldop in de wand van je camper plaatsen.

Aftapkraan vuilwatertank camper - by NOMADS
Middels een aftapkraan onder de vuilwatertank kunnen wij deze legen.

TIP: Neem een tuinslang mee om je watertank onderweg te kunnen vullen.

2. WATERPOMP: STROMEND WATER IN CAMPER

Om stromend water uit je kraan te krijgen zul je jouw waterleidingen in een camper moeten voorzien van een waterpomp. Deze zuigt het water uit de schoonwatertank waarna het water onder druk door de leidingen wordt gepompt. Zodoende heb je stromend water uit je kraan of douche. Bij de aankoop van een waterpomp heb je de keuze uit een dompelpomp en drukpomp. Eventueel kun je ook nog kiezen voor hand- of voetpomp die niet op elektriciteit werken. Wij leggen hieronder de verschillen tussen deze waterpompen uit en waar je op moet letten bij de aankoop van een waterpomp:

OPTIE 1: DOMPELPOMP

Waterpomp camper - verschillende type dompelpompen uitgelegd - by NOMADS

Een dompelpomp werkt altijd op 12 volt (eventueel met omvormer ook op 230v) en dient in de schoonwatertank te worden gemonteerd en op de kraan te worden aangesloten. Een dompelpomp treedt pas in werking nadat de kraan open wordt gezet. De dompelpomp is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kun je naast een standaard dompelpomp ook kiezen voor een:

 • Dompelpomp met terugslagventiel: zorgt voor direct stromend water zodra je de kraan opendraait. Let op:een terugslagventiel werkt niet in combinatie met een boiler.
 • Dompelpomp met automatisch ontluchting: levert een constante waterstraal uit de kraan.
 • Twin-dompelpomp: deze zorgt ervoor dat de waterpomp altijd blijft werken (al dan niet met een gereduceerd vermogen) omdat hij is voorzien van twee waterpompen.

VOORDELEN DOMPELPOMP

+ Voordelig in aanschaf
+ Maakt iets minder geluid dan een drukpomp

NADELEN DOMPELPOMP

De maximale druk ligt lager bij een dompelpomp (van 0,5 tot 2,1 bar). Drukpomp van 0,5 tot 3,1 bar.
Altijd verwijderen bij het schoonmaken van je tank.
Alleen aan te sluiten op kranen met een 12V aansluiting.

OPTIE 2: DRUKPOMP

Waterpomp camper - de Shurflo Trailking drukpomp - by NOMADSDe Shurflo Trailking drukpomp.

Een drukpomp monteer je buiten de watertank en houdt de waterleidingen constant op druk. Middels een terugslagventiel kan het water niet teruglopen in de watertank. Zodra de druk in de waterleiding wegzakt, bijvoorbeeld als je de kraan open zet, treedt de drukpomp automatisch in werking. Een membraan geeft de drukpomp een seintje waardoor hij water uit de watertank zuigt om de druk weer op te voeren. Zodoende heb je direct een constante waterstroom uit de kraan. Zodra de druk (vooraf ingestelde bar) is bereikt, voelt de drukpomp weerstand waarna hij automatisch uitschakelt. Drukpompen zijn te verkrijgen in 12 of 24 volt.

VOORDELEN DRUKPOMP

+ Aan te sluiten op elke kraan
+ Een aantal drukpompen leveren meer druk (tot max. 3.1 bar) dan een dompelpomp (tot max. 2.1 bar)
+ Tank eenvoudig schoonmaken zonder pomp eruit te hoeven halen
+ Minimaal stroomgebruik & lange levensduur

NADELEN DRUKPOMP

Maakt een licht brommend geluid bij het aanslaan.
Duurder in aanschaf

Om te voorkomen dat er troep in de pomp terecht kan komen doe je er verstandig aan de Shurflo waterfilter op de waterinlaat te plaatsen.

TIP: een drukpomp is niet voorzien van een aan-/ uitschakelaar. Plaats deze zelf zodat je eventuele schade als gevolg van een lege watertank kunt voorkomen. Een drukpomp blijft namelijk ook pompen bij een lege tank.

OPTIE 3: HANDPOMP OF VOETPOMP

Handmatige waterpomp camper
Handmatige waterpomp in onze eerste camper.

Wij kozen voor een handpomp in onze eerste camper. Een handpomp biedt uitkomst als je geen elektrische installatie wilt aanleggen. Je pompt hierbij zelf handmatig water uit de watertank: je kunt het vergelijken met een handzeep pompje.

VOORDELEN HANDPOMP

+ Geen elektra nodig en dus duurzaam
+ Weinig waterverbruik

NADELEN HANDPOMP

Je moet zelf met de hand pompen
Enkel koudwater

Een mechanische voetpomp is ook een optie als je geen elektrische pomp wilt installeren. Voordeel van een voetpomp is weer dat je vrije handen hebt om de kraan te bedienen.

AANDACHTSPUNTEN AANKOOP WATERPOMP

Bij de aankoop van een dompel- of drukpomp dien je ook rekening te houden met de volgende punten:

 • Het aantal druk in bar: hoe hoger het aantal bar, des te meer druk er op de leidingen staat waardoor de waterstraal sterker zal zijn. Zeer belangrijk om in de gaten te houden als je ook een boiler in je camper wilt. Boilers kunnen namelijk maar een beperkte aantal bar aan. Anders kan het vat knappen.
 • Het aantal liter dat een waterpomp kan pompen (de capaciteit): hoe hoger het aantal liters, des te meer water er door de leidingen stroomt. Dit staat los van druk zoals hierboven beschreven.
 • Zowel een drukpomp als een dompelpomp zijn niet vorstbestendig.

3. CAMPER BOILER: WARM WATER IN EEN CAMPER

Wil je gebruik kunnen maken van warm water in de camper dan zul je een camper boiler of geiser moeten toevoegen aan jouw camper watervoorziening. Bij een boiler wordt water door middel van elektriciteit voorverwarmd in een apart water reservoir. Een geiser heeft geen apart reservoir: water dat door de leiding stroomt wordt direct verwarmt door middel van gasverbranding.

Camper boiler 12 volt van Elgenade Elgena elektrische boiler

CAMPER BOILER OP ELEKTRICITEIT (ONZE KEUZE)

Een elektrische camper boiler is relatief gemakkelijk aan te sluiten en relatief goedkoop in aanschaf. Een boiler op elektriciteit doet er wel langer over om water te verwarmen dan een geiser. Ook heb je een beperkte hoeveelheid verwarmd water. Camper boilers op elektriciteit zijn verkrijgbaar in 12 of 230 volt. Wees hier scherp op bij de aankoop van een boiler! Wij hebben gekozen voor een 12 volt boiler van Elgena. Dit merk biedt verschillende 12 volt boilers, waaronder de KB-6 en de Nautic Compact.

Elgena Boiler KB-6 12v/ 200w

Deze boiler kan tot 70 graden verwarmen. Het betreft een lage druk boiler die een maximale waterdruk van 0.8 bar aankan. Daarom is deze boiler alleen te gebruiken in combinatie met een dompelpomp zonder terugslagventiel! Verkrijgbaar bij kampeerwinkel Obelink. NOTE: Een drukpomp is niet geschikt voor deze boiler.

Nautic Compact Boiler 12v/200w

Wil jij wel gebruik maken van een drukpomp? Kies dan voor de Nautic Compact Boiler. Deze 12 volt camper boiler kan namelijk een maximale druk van 3 bar aan. Daarmee is hij geschikt voor de meeste drukpompen. Hij is verkrijgbaar in een 6 en 10 liter variant. Het water kan tot 80°C worden verwarmd. Binnenkort verkrijgbaar bij Obelink.

TIP: Let bij de aankoop van een 12v boiler goed op de maximale druk die hij aankan. Zo zijn sommige boilers niet geschikt voor drukpompen omdat die een te hoge druk leveren.

BOILER EN KACHELVERWARMING IN ÉÉN OP GAS OF DIESEL

Speelt geld geen rol dan zou je kunnen overwegen om een boiler te kopen die ook als verwarming dient. Twee vliegen in een klap! Voorbeelden hiervan zijn de Webasto Dual Top of de Truma Combi waarbij laatstgenoemde voordeliger is. Een boiler/verwarming in-één zijn zeer energiezuinig waardoor ze ideaal zijn als je een aantal dagen off grid wilt kamperen. Helaas moet je wel diep in de buidel tasten voor deze oplossing.

truma gaskachel en boiler
Truma combi: boiler en verwarming in één.

AANDACHTSPUNTEN CAMPER BOILER

Bij de aankoop van een camper boiler dien je ook rekening te houden met de volgende punten:

 • Boilers mogen niet bevriezen omdat ze dan lekkage en schade kunnen veroorzaken. De meeste boilers zijn voorzien van een aftapventiel of automatische vorstbeveiliging die boiler leeg laat lopen. Overigens beschikken sommige boilers ook over een elektrische verwarmer die bevriezing van water voorkomt.
 • Boilers gaan lekken bij een te hoge druk van de waterpomp. Vaak zijn drukpompen niet geschikt voor boilers. Let dus goed op de maximale druk die de gewenste boiler aankan als je kiest voor een drukpomp!
 • Let erop dat je een mengkraan gebruikt met twee aansluitingen (voor warm en koud water).
 • Boilers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en aansluitingen.

GEISER OP GAS

Het grote voordeel van een geiser is dat je geen aparte waterreservoir nodig hebt. Zodoende kunnen geisers grotere hoeveelheden water sneller verwarmen dan boilers. Ook kun je onbeperkt kunt genieten van warm water. Uiteraard wel beperkt tot de capaciteit van je schoonwatertank en geiser. Het nadeel van een geiser is dat het een complexere montage betreft dan die van een elektrische boiler. Je dient de geiser namelijk aan te sluiten op het gasnet in je camper. Verder is het noodzakelijk om een pijp naar buiten aan te sluiten die de verbrandingsgassen afvoert. Ook dient de ruimte waarin de geiser zich bevindt voldoende geventileerd te kunnen worden.

Ben je op zoek naar een geschikte geiser voor de camper? Dan is de Qlima buitengeiser zoals hieronder weergegeven een goede optie. Deze draagbare geiser heeft geen elektrische aansluiting of waakvlam nodig. De geiser wordt ontstoken door middel van batterijen welke inbegrepen zijn. Werkt op zowel butaan- als propaangas.

LET OP: de Qlima buitengeiser is niet geschikt om binnen in een gesloten douchecabine op te hangen!! Zoals de naam al doet vermoeden is de Qlima een buitengeiser die draagbaar is. Deze wordt bij campers veelal op de achterdeur opgehangen waarbij er met open deuren wordt gedoucht. Lees de handleiding door voor montage en gebruik. Safety first!

Warm water in de camper met een mobiele geiser - by NOMADS

NOTE: wij zijn geen gasexperts. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor hoe jij je gasnet aanlegt. Wij adviseren je om jouw gasnet (gasaansluitingen en gasleidingen) ALTIJD te laten controleren door een expert! Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Ook adviseren we je om een gasmelder te installeren bij gebruik van gas in de camper.

4. EXPANSIEVAT / DRUKVAT

Kies je voor een drukpomp in jouw watersysteem dan doe je er goed aan ook een expansievat te installeren. Zoals je eerder hebt kunnen lezen houdt een drukpomp de druk in waterleidingen op peil. Hij zal stoppen met pompen zodra er een bepaalde druk is opgebouwd. Door het kleine volume water dat in de leidingen zit zal bij het minste of geringste waterverlies, door bijvoorbeeld een kraan die niet 100% afsluit, de pomp telkens even aanslaan om het drukverlies te compenseren. Dit kan als hinderlijk worden ervaren.

Door het toevoegen van een expansievat (ook wel drukvat genoemd) wordt dit probleem opgelost. Het rubber membraam in de pomp zorgt er voor dat de druk langer op pijl blijft omdat het een klein beetje waterverlies uit de installatie kan opvangen. De kant van het drukvat waar het ventiel op zit staat daarom onder een druk van c.a. 0,9 bar.

Kort samengevat: een expansievat voorkomt drukpieken, pulsaties, lawaai en stotteren. Bovendien vermindert een expansievat het stroom- en waterverbruik en verlengt het vat de duur van een boiler en waterpomp.

NOTE: een expansievat heeft geen invloed op de hoogte van de druk die je waterpomp aanlevert.

VOORDELEN EXPANSIEVAT

 • Levert constante waterstroom bij drukpompen die over grote afstanden of hoogteverschillen moeten pompen
 • Vermindert stroom- en waterverbruik
 • Verlengt levensduur van de boiler en waterpomp

Expansievat camper - Fiamma A20 - by NOMADSEen expansievat: de oplossing voor een boiler i.c.m. een drukpomp

5. KRAAN & SPOELBAK CAMPER

Zoals eerder vermeld heeft de keuze van je waterpomp gevolgen voor de kraan die jij kunt aansluiten op het watersysteem van je camper. Kies je voor een dompelpomp dan kun je helaas niet elke willekeurige kraan aansluiten: er dient een schakelaar in de kraan aanwezig te zijn. Verder heb je de keuze uit koudwater- of mengkranen. Ook qua spoelbak heb je ruime keuze: houd rekening met de diepte van je aanrechtblad en de beschikbare ruimte onder je keukenblad. Dit heeft gevolgen voor de maximale diepte van jouw spoelbak. Vergeet ook niet om een afvoerplug te kopen als deze niet standaard is inbegrepen bij jouw spoelbak.

6. SANITAIRE VOORZIENINGEN

Sanitaire voorzieningen zijn ook onderdeel van het gehele watersysteem. Hieronder behandelen we het toilet en de douche.

TOILET VOOR DE CAMPER

Een camper toilet is echt onmisbaar voor camperaars die graag in de vrije natuur kamperen! Maar ook voor camperaars die graag op een camping met sanitaire voorzieningen. Want stiekem is het wel zo lekker als je ’s nachts niet de camper uit hoeft voor een sanitaire stop… Wij kunnen niet meer zonder! Voor een camper toilet heb je de keuze uit verschillende soorten. Een veel voorkomend systeem is de cassette toilet (inbouw toilet) waarbij alles wordt opgevangen in een aparte cassette. Het benodigde spoelwater is afkomstig uit de schoonwatertank of uit een aparte tank. Het nadeel voor zelfbouw campers is dat je dit type camper toilet in je camper moet bouwen.

Een camper toilet waarbij dit niet hoeft is de draagbare toilet, beter bekend als de Porta Potti. Dit type camper toilet bestaat uit twee delen: een spoelwatertank met een toiletpot en een afvaltank. Omdat je dit type toilet zo in je camper kunt plaatsen zonder er iets voor hoeft te bouwen, hebben wij hiervoor gekozen. En niet zomaar eentje! Wij hebben namelijk de Thetford Porta Potti 565E gekocht: de Rolls Roys onder de porta potti’s. Niet alleen zit ‘ie super comfortabel, ook heeft ‘ie een elektrisch spoelsysteem (werkend op batterijen) en zelfs een niveau-indicator voor de spoelwatertank en afvalwatertank. Dit ding is echt de shit ;)!

Naast de cassettte- en draagbare toilet kun je ook kiezen voor een compost toilet in de camper. Dit type toilet is in tegenstelling tot de andere twee type camper toiletten volledig milieuvriendelijk. Daarnaast is ‘ie praktisch geurloos en je hebt geen water nodig om de toilet door te spoelen. Een zeer populaire compost toilet is die van Nature’s Head.

Luxe draagbaar camper toilet Porta Potti
Onze keuze draagbaar camper toilet: de Thetford Porta Potti 565E

(BUITEN)DOUCHE CAMPER

Of je wel of geen douche wilt in of buiten jouw camper is geheel afhankelijk van jouw voorkeur. Wil je veel off grid kunnen kamperen of schoenen en mountainbikes kunnen afspoelen, dan is de beschikking over een camper buitendouche wel zo makkelijk. Omdat wij verwachten niet veel gebruik te maken van een douche wilden we hiervoor geen ‘kostbare ruimte binnen de camper’ opgeven. Daarnaast willen we zo min mogelijk vocht in de camper. Daarom hebben wij gekozen voor een camper buitendouche. Dit is bovendien veel gemakkelijker te installeren dan een douche binnen de camper! Wij hebben de Reich Verzorgingskast met schakelaar inclusief bijbehorende doucheslang en douchekop onder ons bed bij de achterdeuren geplaatst. Lees dit blog als je liever een camper douche binnen in je camper maakt.

Zoals gezegd; of en waar een douche monteert is geheel persoonlijk. Houd er wel rekening mee dat een binnendouche voldoende ventilatiemogelijkheden moet hebben om vocht en schimmelvorming tegen te gaan. En vergeet bij een buitendouche niet om milieuvriendelijke douchezeep en shampoo te gebruiken! Ook een douchetent is geen overbodige luxe als je zonder pottenkijkers wil kunnen douchen.

Buitendouche camper - by NOMADSOnze camper buitendouche hebben wij gemonteerd bij de achterdeuren en is daardoor gemakkelijk bereikbaar.

 

7. OVERIGE BENODIGDHEDEN WATERSYSTEEM

Naast watertanks, een waterpomp, boiler of geiser, expansievat, kraan, spoelbak en eventuele douche, sommen we hieronder op welke onderdelen je nog meer nodig hebt voor jouw watersysteem:

 • Waterleidingen (voor zowel warm- als koud water). Kies voor een gewapende slang aangezien deze beter bestand zijn tegen druk.
 • Slangen voor watertoevoer – en afvoer
 • Ontluchtingsslang (schoonwatertank én vuilwatertank)
 • Verbindingsstukken (hulpstukken) en slangklemmen

NOTE: waterslangen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters.

 

Watersysteem Camper Handleiding Montage

Met ons watersysteem e-book monteer je eenvoudig een watervoorziening in je camper. We leggen je stap-voor-stap uit hoe je zonder fouten een waterpomp, boiler, expansievat, watertanks, een kraan, een buitendouche, spoelbak en waterleidingen in je camper aanlegt.

 • Zelfstandig en eenvoudig aan te leggen
 • Stap-voor-stap begeleiding in online platform
 • Voorkom onnodige fouten en lekkages
 • Bespaar uren lang zelf uitzoeken
 • Producten online te bestellen
 • BONUS: Complete boodschappenlijst

> Klik en krijg toegang tot de uitgebreide installatie handleiding

WATERSYSTEEM LATEN INBOUWEN

Vind je een volledig watersysteem in je camper monteren toch een beetje eng? En wil je dat dit gewoon 100% goed gedaan wordt zonder dat je last krijgt van mogelijke lekkages? Dan doe je er misschien goed aan om deze klus gewoon lekker uit te besteden. Een echte specialist daarin is B&S Autoaanpassing. Zij hebben al decennia ervaring met het maken van aanpassingen aan auto’s, bussen en campers. Je kunt ook bij hen de je volledig camper laten keuren door de RDW. Interesse? Vraag dan direct via ons een gratis offerte aan en ontvang deze maand 5% korting op je offerte.

 

 

LEES MEER OVER CAMPER BOUWEN:

Camper Airco: welk type past bij mij?
Extra zitplaatsen in camper en andere aanpassingen
Dakraam camper inbouwen: uitgebreide handleiding

Showing 12 comments
 • Johan
  Beantwoorden

  Hi Kay & Esther,

  Allereerst overtreffen jullie jezelf weer met een zeer nuttig en overzichtelijk artikel. Mijn complimenten.
  In dit artikel schrijven jullie over jullie keuze voor de dompelpomp in combinatie met een boiler. In de webshop beschrijven jullie de kraan die jullie gebruiken, echter is die alleen in combinatie met een drukpomp te gebruiken. Gebruiken jullie dan deze kraan wel in combinatie met de dompelpomp? Of hebben jullie toch een drukpomp? Of hebben jullie er iets op bedacht?
  Ben reuze benieuwd en zelf klaar om het water aan te leggen.
  Groet,
  Johan

 • thomas
  Beantwoorden

  Hallo, ik had een vraagje over de benodigdheden namelijk de ontluchtingsslang. Ik ben van plan om 3 25l verswatertanken mee te nemen in plaats van een vaste 75l tank. Ik vroeg me af hoe je het best zo een 25l tank ontlucht? want als je water uitneemt met de drukpomp moet er toch lucht in de plaats inkomen? en wat met de vuilwatertank? als er water inkomt hoe gaat de lucht eruit zonder dat de slechtruikende lucht in de camper komt?

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi,
   Beide tanks dienen inderdaad te worden ontlucht d.m.v. een ontluchtingsslang met een uitgang naar buiten. Zo voorkom je dus ook nare geurtjes. Daarnaast is een zwanenhals aan te raden. In ons watersysteem e-book zie je hoe wij dit hebben gedaan.

 • Mies
  Beantwoorden

  Hi!

  Wij vroegen ons af waar je de handpomp uit jullie oude camper hebben gevonden?

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Mies,
   Die camper hebben we in Nieuw-Zeeland gebouwd waar we ook de handpomp hebben gekocht. Maar deze handpomp lijkt er erg op 🙂

 • Sasja
  Beantwoorden

  Hoi! Ik was benieuwd welke slang jullie hebben gebruikt (incl. eventueel koppelstuk) voor de aftapkraan om de vuilwater tank te legen. Ik kwam deze info namelijk niet tegen in jullie ebook. Dank!!

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Wij hebben hiervoor bij de kampeerwinkel om de hoek een flexibele slang met een inwendige diameter van 20mm gekocht. Deze lijkt erop.

   • Sasja
    Beantwoorden

    Thanks, hoe bevestig je de slang dan aan de kraan?

    • by NOMADS
     Beantwoorden

     Die draai je er heel eenvoudig op en na het legen weer eraf 🙂

 • René
  Beantwoorden

  Hoi! Bedankt voor de uitgebreide blog. Ik vroeg mij af of jullie Elegna boiler een beetje vlot is met opwarmen. Ik ben erg aan het twijfelen om deze aan te schaffen namelijk. Ik zat te kijken naar die van 6Liter/12V/200W. Ik hoor graag jullie ervaring!

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi René,
   Graag gedaan, leuk om te horen! Wij hebben nu een Elgena van 10L en die doet er zo’n drie uur over, die van 6L deed er dacht ik iets van 2uur over.

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter