TOILET CAMPER: CHEMISCH TOILET OF COMPOST TOILET KIEZEN?

WAT IS DE BESTE CAMPER TOILET?

Een camper toilet is onmisbaar voor camperaars die graag in de vrije natuur kamperen. Maar ook voor camperaars die graag op een camping met sanitaire voorzieningen staan. Want het is best lekker als je ’s nachts niet de camper uit hoeft voor een sanitaire stop. Of als je onderweg niet meer afhankelijk bent van openbare toiletten. Daarnaast is een eigen toilet hygiënischer. Voor een toilet in de camper heb je de keuze uit een chemisch toilet of een milieuvriendelijke compost camper toilet. In dit blog lichten we de eigenschappen van deze camper toiletten toe plus hun voor- en nadelen. 

WAAROM EEN CAMPER WC?

Een wc in de camper is eigenlijk onmisbaar als je graag in de vrije natuur kampeert. Maar zelfs als je op campings overnacht heeft een eigen camper wc zo zijn voordelen. Het is namelijk hygiënischer en met een eigen toilet aan boord hoef je ’s nachts niet meer uit je bus te kruipen.

WELKE CAMPER TOILET OPTIES HEB IK?

Grofweg zijn er twee verschillende camper toiletten, namelijk een chemisch toilet en een compost toilet. Tot de chemische toiletten behoren een draagbare camper toilet (bijvoorbeeld de Porta Potti) en een inbouw cassettetoilet. Een fabriekscamper is doorgaans uitgerust met een cassettetoilet. (Zelfbouw)buscampers worden meestal voorzien van een draagbare toilet. Deze zijn namelijk in alle maten te krijgen en gemakkelijk op te bergen in een kast. Toch kiezen steeds meer zelfbouwers voor een compost toilet in de camper: het milieuvriendelijke alternatief. Maar hoe werkt een compost toilet? Kent deze alleen maar voordelen of ook nadelen? Je leest het in de volgende alinea.

Camper toilet: chemisch of composttoilet

HOE WERKT EEN CHEMISCH TOILET?

Een chemisch toilet, zoals bijvoorbeeld de Porta potti, bestaat uit een pot en bril. Hij werkt bijna hetzelfde als de toilet die je thuis hebt. Het enige verschil is dat je niet bent aangesloten op de riolering. Chemicaliën in de opvangbak zorgen ervoor dat vaste stoffen zoals ontlasting en toilet papier oplossen. Zodoende kun je het toilet makkelijk legen. Daarnaast minimaliseren chemicaliën stank en gassen. Het legen van een chemisch toilet dient te worden gedaan op speciale loosplekken. Deze zijn vooral bedoelt om spetteren tegen te gaan en het toilet makkelijk te kunnen reinigen. Het chemisch toilet zou in theorie ook kunnen worden geleegd in een normaal toilet, want de riolering van loosplekken en reguliere toiletten is doorgaans hetzelfde. Toch raden wij dit ten zeerste af (!), want het stinkt en spettert behoorlijk. Legen in de natuur is helemaal not done!

Het woord ‘chemisch’ weerhoudt sommige mensen ervan te kiezen voor een dergelijk camper toilet. Toch zijn er ook milieuvriendelijke producten te krijgen voor bijvoorbeeld het spoelen van een draagbare toilet. Zoals bijvoorbeeld de biologische afbreekbare Thetford Aqua Kem Green, Solbio Original en Stimex toiletvloeistof.

milieuvriendelijk toiletvloeistof chemisch toilet

HOE WERKT EEN CAMPER COMPOST TOILET?

Een compost camper toilet gebruikt geen chemicaliën of water. Hij dankt zijn naam aan het composterende element: ontlasting die wordt opgevangen in een bak kan composteren. Een compost toilet wordt ook vaak droogtoilet genoemd omdat ze geen water verbruiken.

In een compost toilet voor de camper zitten doorgaans twee opvangbakken. Aan de voorzijde van het toilet zit een bakje voor urine en daarachter een bak voor de ontlasting. Wanneer je op het toilet gaat zitten gaan er een klepje open, zodat ontlasting direct in de grote opvangbak kan vallen. Dit dien je na elk toiletbezoek te bedekken met houtsnippers. Hierdoor wordt het vocht opgenomen met als gevolg dat ontlasting sneller opdroogt en stank wordt voorkomen.

Urine wordt opgevangen in een aparte tank. De scheiding van urine en ontlasting heeft als grote voordeel dat er minder tot geen geur vrijkomt. Als urine wel wordt gemengd met ontlasting kan het namelijk gaan stinken vanwege de aanwezige ammoniak in urine.

HOE VAAK EN WAAR LEEG JE EEN COMPOST TOILET?

De opgevangen urine kun je op elke toilet legen. De ontlasting mag je weggooien bij het restafval of groenafval als je biologisch afbreekbare zakken gebruikt. Bijkomend voordeel van de biologisch afbreekbare zakken is dat je toilet vrijwel reukloos is. Hoe vaak je de bak met ontlasting moet legen is afhankelijk van het gekozen toilet en het aantal personen die het toilet gebruiken. De meeste compost toiletten kunnen bij gebruik van twee personen zo’n 3 à 4 weken mee.

STINKT EEN COMPOSTTOILET ECHT NIET?

Nee, een compost toilet stinkt niet. Dit komt doordat urine en ontlasting (in de meeste gevallen) worden gescheiden van elkaar. Moderne compost toiletten zijn vaak uitgerust met een energiezuinige ventilator. Deze blaast lucht uit het toilet naar buiten waardoor ontlasting sneller opdroogt en geur verdwijnt.

VOOR- EN NADELEN CHEMISCHE- EN COMPOST TOILETTEN

Het grote voordeel van een chemisch toilet ten opzichte van een compost toilet is de lagere aankoopprijs. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende formaten en doorgaans compacter dan een compost toilet. Maar met een chemisch toilet ben je helaas wel afhankelijk van loosplekken. Daarnaast verbruik je water en als je geen biologisch afbreekbare toiletvloeistoffen gebruikt is dit type camper toilet ook schadelijk voor het milieu.

Draagbaar camper toilet

Compost toiletten zijn het milieuvriendelijke alternatief. Ze verbruiken geen water en chemicaliën en je bent niet afhankelijk van loosplekken. Daarmee is een camper compost toilet geheel zelfvoorzienend. Andere voordelen van compost toiletten zijn het relatief lichte gewicht en de te verwaarlozen geur. Toch kent een compost toilet wel nadelen, namelijk de relatief hoge aankoopprijs, het formaat en de benodigde opslagruimte voor houtsnippers.

Voor en nadelen compost toilet voor in de camper

BESTE CHEMISCHE TOILETTEN VOOR IN DE CAMPER

Populaire draagbare chemische toiletten zijn de Porta Potti’s van Thetford. Porta Potti’s zijn duurzaam, comfortabel en verkrijgbaar in verschillende (compacte) formaten. Hij is gemakkelijk op te bergen in een kastje of bank in de camper. Prijzen beginnen al vanaf €55.

De meest luxe draagbare camper toilet is de Porta Potti Excellence 565E. Niet alleen zit ‘ie super comfortabel vanwege zijn hoogte en vorm, ook heeft ‘ie een elektrisch spoelsysteem (werkend op batterijen) en zelfs een niveau-indicator voor de spoelwatertank en afvalwatertank. Zo weet je precies wanneer je deze moet bijvullen of legen.

Beste chemische draagbare camper toilet

BESTE CAMPER COMPOST TOILETTEN

Ook voor een compost toilet in de camper heb je verschillende opties. Maat wat is nu de beste compost toilet voor in de camper? Een zeer populaire compost toilet is die van Nature’s Head. Deze droogtoilet heeft een hoog zitcomfort, is geurloos en eenvoudig te legen.

Wanneer je liever een iets compactere en goedkopere compost toilet wil dan is de Trenntolino composttoilet een goede optie. Dit droogtoilet scheidt net als de Nature’s Head ontlasting en urine. Het urinereservoir is 3,5 liter. Dit is goed voor 5-7 toiletbezoeken. Wat Trenntolino compost toilet uniek maakt is zijn zeer compacte formaat: 34,5 x 40 x 30 centimeter. Daarmee past hij zelfs gemakkelijk in kleinere campers. De Trenntolino is van kunststof en voorzien van een houten deksel. De prijs ligt rond de €400. Trenntolino heeft ook een volledig houten droogtoilet. De prijs hiervan ligt rond de €670.

 

Beste compost toilet camper
Links is de Nature’s Head compost toilet afgebeeld en rechts de Trenntolino.

ZELF EEN CAMPER COMPOST TOILET MAKEN?

Ook dit is mogelijk! Zelf een compost toilet maken voor in de camper scheelt niet alleen behoorlijk wat geld, het is ook relatief eenvoudig te doen. Prijzen beginnen vanaf €125.  Er bestaan verschillende DIY-kits voor compost toiletten. Afhankelijk van het gekozen DIY kit zul je zelf wel of niet een bekisting om het toilet moeten maken.

Zelf een compost toilet camper maken Met een DIY kit maak je gemakkelijk zelf een compost toilet voor in de camper.

CONCLUSIE EN ONZE KEUZE CAMPER WC

Welke camper toilet het beste bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Vind je het belangrijk dat jouw camper toilet milieuvriendelijk is? Dan kun je zowel kiezen voor een compost toilet als een chemisch toilet. Mits je bij laatstgenoemde gebruik maakt van milieuvriendelijke toiletvloeistoffen.

Naast persoonlijke voorkeur spelen kampeerplekken ook een rol in welke toilet het meest geschikt is voor jou. Als je namelijk alleen maar in de vrije natuur wil staan dan is een compost toilet voor in de camper wellicht de beste keuze. Hiermee ben je namelijk niet afhankelijk van water en loosplekken.

Wij hebben vanwege budget en installatiegemak gekozen voor de Thetford Porta Potti 565E. Hier hebben we nog geen seconde spijt van gehad. Hij zit namelijk super comfortabel en dankzij niveau indicatoren weten we precies wanneer we hem moeten bijvullen of legen. We plaatsen hem onder in de kast waar we hem gemakkelijk uit kunnen schuiven. Wanneer we lang op 1 plek kamperen plaatsen we buiten in onze douchetent.

Luxe draagbaar camper toilet Porta Potti
Onze keuze draagbaar camper toilet: de Thetford Porta Potti 565E

We hopen dat dit blog je heeft geholpen bij het kiezen van een camper toilet. Laat vooral weten als je vragen hebt en voor welk type toilet jij hebt gekozen door hieronder een reactie achter te laten.

Dit blog bevat Affiliate Links. Lees er meer over in onze disclaimer.

Showing 8 comments
 • mirjam
  Beantwoorden

  wat een ontzettend leuk site hebben jullie gemaakt, ik zie allerlei beren op de weg maar lijkt mij zo fantastisch om een camper te hebben en die vrijheid te voelen.

  ik ga mij er maar weer eens goed in verdiepen en veel lezen over een ‘ camperleven’
  groet Mirjam

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Mirjam,

   Bedankt voor je leuke berichtje!! Laat je niet leiden door angst 😉 Het bouwen van een camper is eenvoudiger dan je denkt! Mocht je vragen hebben dan weet je ons te vinden.

   Liefs,
   Esther en Kay

 • Monique Plugge
  Beantwoorden

  Hooi wat fijn dat alles waar er een vraag bij mij opkomt jullie er een leuk en handig stuk over geschreven hebben. Nou vraag ik me af, Voor als je 1 jaar weg wil gaan: Zal je dan gelijk alle milieuvriendelijke producten moeten .meenemen of is het in een winkel in elk land te koop?

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Leuk om te horen :)! Ja dat is geheel afhankelijk van de landen waar je heen gaat. In het ene land is het wellicht makkelijker te verkrijgen dan het andere land. Wellicht dat enig vooronderzoek gewenst is. Door een voorraad mee te nemen weet je in ieder geval zeker dat je milieuvriendelijke producten hebt 🙂

 • Livelifetravelling
  Beantwoorden

  Jeejtje! Wat is jullie pagina toch handig. Wij gaan binnenkort beginnen aan de bouw van onze Mercedes 508d en komen steeds op bynonads.nl uit😊

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Leuk om te horen :)! Bedankt voor jullie lieve berichtje en veel plezier met klussen!

 • Gerard
  Beantwoorden

  Absoluut een mooie en informatieve site. Wat betreft het z.g. composttoilet, heb ik toch een aantal opmerkingen, dan wel tips. Het scheiden van urine en ontlasting is een heel slecht idee. Urine stinkt heel snel enorm, veel meer dan … poep. Ontlasting en urine samen in een container zorgt voor een autarkisch systeem, dat als men zaagsel gebruikt GEEN geur, laat staan stank produceert. Het zaagsel en de urine gaan onmiddellijk een verbinding aan en de geuren van zowel de urine als de ontlasting worden meteen onschadelijk gemaakt. In mijn nagenoeg off grid huis in Frankrijk gebruiken we al vele jaren een toilet sèche naar volle tevredenheid. En het zaagsel? Dat halen we gewoon bij een bouwmark….gratis.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Dank voor het compliment en de toevoeging aan het artikel!

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter