Camper toilet: chemisch of composttoilet

Toilet camper: chemisch toilet of compost toilet kiezen?

Wat is het beste camper toilet?

Een camper toilet is onmisbaar voor camperaars die graag in de vrije natuur kamperen. Maar ook voor camperaars die graag op een camping met sanitaire voorzieningen staan. Want het is best lekker als je ’s nachts niet de camper uit hoeft voor een sanitaire stop. Of als je onderweg niet meer afhankelijk bent van openbare toiletten. Daarnaast is een eigen toilet hygiënischer. Voor een toilet in de camper heb je de keuze uit een chemisch toilet of een milieuvriendelijke compost camper toilet. In dit blog lichten we de eigenschappen van deze camper toiletten toe plus hun voor- en nadelen. 

Waarom een camper wc?

Een wc in de camper is eigenlijk onmisbaar als je graag in de vrije natuur kampeert. Maar zelfs als je op campings overnacht heeft een eigen camper wc zo zijn voordelen. Het is namelijk hygiënischer en met een eigen toilet aan boord hoef je ’s nachts niet meer uit je bus te kruipen.

Welke camper toilet opties heb ik?

Grofweg zijn er twee verschillende camper toiletten, namelijk een chemisch toilet en een compost toilet. Tot de chemische toiletten behoren de camper toilet (bijvoorbeeld de Porta Potti) en een inbouw cassettetoilet. Een fabriekscamper is doorgaans uitgerust met een cassettetoilet. (Zelfbouw)buscampers worden meestal voorzien van een draagbare toilet. Deze zijn namelijk in alle maten te krijgen en gemakkelijk op te bergen in een kast. Toch kiezen steeds meer zelfbouwers voor een compost toilet in de camper: het milieuvriendelijke alternatief. Maar hoe werkt een compost toilet? Kent deze alleen maar voordelen of ook nadelen? Je leest het in de volgende alinea.

Camper toilet: chemisch of composttoilet

Hoe werkt een chemisch toilet?

Een chemisch toilet, zoals bijvoorbeeld de Porta potti, bestaat uit een pot en bril. Hij werkt bijna hetzelfde als de toilet die je thuis hebt. Het enige verschil is dat je niet bent aangesloten op de riolering. Chemicaliën in de opvangbak zorgen ervoor dat vaste stoffen zoals ontlasting en toilet papier oplossen. Zodoende kun je het toilet makkelijk legen. Daarnaast minimaliseren chemicaliën stank en gassen.

Het legen van een chemisch toilet dient te worden gedaan op speciale loosplekken. Deze zijn vooral bedoelt om spetteren tegen te gaan en het toilet makkelijk te kunnen reinigen. Het chemisch toilet zou in theorie ook kunnen worden geleegd in een normaal toilet, want de riolering van loosplekken en reguliere toiletten is doorgaans hetzelfde. Toch raden wij dit ten zeerste af (!), want het stinkt en spettert behoorlijk. Legen in de natuur is helemaal not done!

Het woord ‘chemisch’ weerhoudt sommige mensen ervan te kiezen voor een dergelijk camper toilet. Toch zijn er ook milieuvriendelijke producten te krijgen voor het spoelen van een draagbare toilet, zoals de biologische afbreekbare Thetford Aqua Kem Green, Solbio Original en Stimex toiletvloeistof.

milieuvriendelijk toiletvloeistof chemisch toilet

Hoe werkt een camper compost toilet?

Een compost camper toilet gebruikt geen chemicaliën of water. Hij dankt zijn naam aan het composterende element: ontlasting die wordt opgevangen in een bak kan composteren. Een compost toilet wordt ook vaak droogtoilet genoemd omdat ze geen water verbruiken.

In een compost toilet voor de camper zitten doorgaans twee opvangbakken. Aan de voorzijde van het toilet zit een bakje voor urine en daarachter een bak voor de ontlasting. Wanneer je op het toilet gaat zitten gaan er een klepje open, zodat ontlasting direct in de grote opvangbak kan vallen. Dit dien je na elk toiletbezoek te bedekken met houtsnippers. Hierdoor wordt het vocht opgenomen met als gevolg dat ontlasting sneller opdroogt en stank wordt voorkomen.

Urine wordt opgevangen in een aparte tank. De scheiding van urine en ontlasting heeft als grote voordeel dat er minder tot geen geur vrijkomt. Als urine wel wordt gemengd met ontlasting kan het namelijk gaan stinken vanwege de aanwezige ammoniak in urine.

Hoe vaak en waar leeg je een compost toilet?

De opgevangen urine kun je op elke toilet legen. De ontlasting mag je weggooien bij het restafval of groenafval als je biologisch afbreekbare zakken gebruikt. Bijkomend voordeel van de biologisch afbreekbare zakken is dat je toilet vrijwel reukloos is. Hoe vaak je de bak met ontlasting moet legen is afhankelijk van het gekozen toilet en het aantal personen die het toilet gebruiken. De meeste compost toiletten kunnen bij gebruik van twee personen zo’n 3 à 4 weken mee.

Stinkt een composttoilet echt niet?

Nee, een compost toilet stinkt niet. Dit komt doordat urine en ontlasting (in de meeste gevallen) worden gescheiden van elkaar. Moderne compost toiletten zijn vaak uitgerust met een energiezuinige ventilator. Deze blaast lucht uit het toilet naar buiten waardoor ontlasting sneller opdroogt en geur verdwijnt.

Voor- en nadelen chemische- en compost toiletten

Het grote voordeel van een chemisch toilet ten opzichte van een compost toilet is de lagere aankoopprijs. Daarnaast zijn ze in verschillende formaten verkrijgbaar en doorgaans compacter dan een compost toilet. Met een chemisch toilet ben je helaas wel afhankelijk van loosplekken. Daarnaast verbruik je water en als je geen biologisch afbreekbare toiletvloeistoffen gebruikt is dit type camper toilet schadelijk voor het milieu.

Draagbaar camper toilet

Compost toiletten zijn het milieuvriendelijke alternatief. Ze verbruiken geen water en chemicaliën en je bent niet afhankelijk van loosplekken. Daarmee is een camper compost toilet geheel zelfvoorzienend. Andere voordelen van compost toiletten zijn het relatief lichte gewicht en de te verwaarlozen geur. Toch kent een compost toilet wel nadelen, namelijk de relatief hoge aankoopprijs, het formaat en de benodigde opslagruimte voor houtsnippers.

Voor en nadelen compost toilet voor in de camper

Beste chemische toiletten voor in de camper

Populaire draagbare chemische toiletten zijn de Porta Potti’s van Thetford. Porta Potti’s zijn duurzaam, comfortabel en verkrijgbaar in verschillende (compacte) formaten. Hij is gemakkelijk op te bergen in een kastje of bank in de camper. Prijzen beginnen al vanaf €55.

De meest luxe draagbare camper toilet is de Porta Potti Excellence 565E. Niet alleen zit ‘ie super comfortabel vanwege zijn hoogte en vorm, ook heeft ‘ie een elektrisch spoelsysteem (werkend op batterijen) en zelfs een niveau-indicator voor de spoelwatertank en afvalwatertank. Zo weet je precies wanneer je deze moet bijvullen of legen.

Beste chemische draagbare camper toilet

Beste camper compost toiletten

Ook voor een compost toilet in de camper heb je verschillende opties. Maat wat is nu de beste compost toilet voor in de camper? Een zeer populaire compost toilet is die van Nature’s Head. Deze droogtoilet heeft een hoog zitcomfort, is geurloos en eenvoudig te legen.

Wanneer je liever een iets compactere en goedkopere compost toilet wil dan is de Trenntolino composttoilet een goede optie. Dit droogtoilet scheidt net als de Nature’s Head ontlasting en urine. Het urinereservoir is 3,5 liter. Dit is goed voor 5-7 toiletbezoeken. Wat Trenntolino compost toilet uniek maakt is zijn zeer compacte formaat: 34,5 x 40 x 30 centimeter. Daarmee past hij zelfs gemakkelijk in kleinere campers. De Trenntolino is van kunststof en voorzien van een houten deksel. De prijs ligt rond de €400. Trenntolino heeft ook een volledig houten droogtoilet. De prijs hiervan ligt rond de €670.

Beste compost toilet camper
Links is de Nature’s Head compost toilet afgebeeld en rechts de Trenntolino.

Zelf een camper compost toilet maken?

Ook dit is mogelijk! Zelf een compost toilet maken voor in de camper scheelt niet alleen veel geld, het is ook relatief eenvoudig te doen. Prijzen beginnen vanaf €125.  Er bestaan verschillende DIY-kits voor compost toiletten. Afhankelijk van het gekozen DIY kit zul je zelf wel of niet een bekisting om het toilet moeten maken.

Zelf een compost toilet camper maken
Met een DIY kit maak je gemakkelijk zelf een compost toilet voor in de camper.

Conclusie en onze keuze camper wc

Welke camper toilet het beste bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Vind je het belangrijk dat jouw camper toilet milieuvriendelijk is? Dan kun je zowel kiezen voor een compost toilet als een chemisch toilet. Mits je bij laatstgenoemde gebruik maakt van milieuvriendelijke toiletvloeistoffen.

Naast persoonlijke voorkeur spelen kampeerplekken ook een rol in welke toilet het meest geschikt is voor jou. Als je namelijk alleen maar in de vrije natuur wil staan dan is een compost toilet voor in de camper wellicht de beste keuze. Hiermee ben je namelijk niet afhankelijk van water en loosplekken.

Wij hebben vanwege budget en installatiegemak gekozen voor de Thetford Porta Potti 565E. Hier hebben we nog geen seconde spijt van gehad. Hij zit namelijk super comfortabel en dankzij niveau indicatoren weten we precies wanneer we hem moeten bijvullen of legen. We plaatsen hem onderin de kast waar we hem gemakkelijk uit kunnen schuiven. Wanneer we lang op 1 plek kamperen plaatsen we buiten in onze douchetent.

Luxe draagbaar camper toilet Porta Potti
Onze keuze draagbaar camper toilet: de Thetford Porta Potti 565E

Veelgestelde vragen

1. Wat voor toilet in de camper?

Grofweg zijn er twee verschillende camper toiletten: een chemisch toilet en een compost toilet. Welke camper toilet het best bij jou past is afhankelijk van verschillende factoren. Een chemisch toilet is de doorgaans lagere aankoopprijs en dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende formaten. Een chemisch camper toilet heeft echter wel als nadeel dat je afhankelijk bent van loosplekken. Compost toiletten zijn het milieuvriendelijke alternatief. Ze verbruiken geen water en chemicaliën en je bent niet afhankelijk van loosplekken. Daarmee is een camper compost toilet geheel zelfvoorzienend. Helaas zijn ze doorgaans wel wat duurder en vragen zowel het toilet als de benodigde houtsnippers om meer opslagruimte.

2. Hoe vaak moet je een camper toilet legen?

Hoe vaak je een camper toilet moet legen hangt af van verschillende factoren, zoals hoe vaak het toilet wordt gebruikt, wat de tankinhoud is en wat voor type camper toilet je hebt. Een chemisch toilet kan bij gebruik van twee personen doorgaans 2 tot 3 dagen mee voordat het geleegd dient te worden.

Bij een compost toilet wordt urine en ontlasting van elkaar gescheiden. De urinereservoir kan gemakkelijk overal worden geleegd waardoor indien noodzakelijk je dit dagelijks zou kunnen doen. Hoeveel ontlasting je kunt opvangen is afhankelijk van de tankinhoud. Sommige compost toiletten hoeven slechts een keer per maand te worden geleegd.

3. Hoe moet je een camper toilet legen?

Bij chemische toiletten neem je de cassette mee naar een loosplek. Daar draai je de buis naar boven en de dop los. Vervolgens leeg je de cassette via de buis in de loosplek. Als de cassette eenmaal leeg is vul je een beetje water bij en schud je de cassette voorzichtig heen en weer zodat deze wordt uitgespoeld. Nu leeg je ‘em nogmaals en vul je hem met een klein laagje water. Ook het spoelreservoir dien je te vullen met water. Eenmaal geleegd, gespoeld en weer bijgevuld plaats je de bovenzijde van het toilet weer op de cassette zodat deze klaar is voor gebruik.

Bij een compost toilet kun je op veel plekken eenvoudig het urinereservoir legen. Voor het legen van het compartiment met ontlasting gebruik je een biologisch afbreekbare toiletzak waar je de houtsnippers in opvangt. Deze zak kun je vervolgens weggooien in een groene container of restafval.

4. Wat voor soort toiletpapier gebruiken bij camper toilet?

Voor een chemisch camper toilet kun je het beste snel afbreekbaar toiletpapier gebruiken, zoals Aqua Soft van Thetford. Dit verkleint niet alleen de kans op verstopping, speciaal toiletpapier zorgt er ook voor dat het toilet sneller en gemakkelijker te legen is.

5. Kan ik elk soort toiletreiniger gebruiken in mijn camper toilet?

Voor het reinigen van een chemisch camper toilet kun je het beste producten gebruiken die hier speciaal voor zijn gemaakt, zoals Aqua Kem. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bleekmiddelen richten deze middelen geen schade toe en zijn ze niet milieuonvriendelijk. Daarnaast is het belangrijk dat je een chemisch camper toilet ook aan de buitenzijde reinigt. Hiervoor kun je Thetford Bathroom Cleaner gebruiken.

Alles weten over zelf een watersysteem inbouwen?

Download ons e-book met alle ins en outs over camper watersystemen.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

16 Vragen en reacties

 1. wat een ontzettend leuk site hebben jullie gemaakt, ik zie allerlei beren op de weg maar lijkt mij zo fantastisch om een camper te hebben en die vrijheid te voelen.

  ik ga mij er maar weer eens goed in verdiepen en veel lezen over een ‘ camperleven’
  groet Mirjam

  1. Hoi Mirjam,

   Bedankt voor je leuke berichtje!! Laat je niet leiden door angst 😉 Het bouwen van een camper is eenvoudiger dan je denkt! Mocht je vragen hebben dan weet je ons te vinden.

   Liefs,
   Esther en Kay

 2. Hooi wat fijn dat alles waar er een vraag bij mij opkomt jullie er een leuk en handig stuk over geschreven hebben. Nou vraag ik me af, Voor als je 1 jaar weg wil gaan: Zal je dan gelijk alle milieuvriendelijke producten moeten .meenemen of is het in een winkel in elk land te koop?

  1. Leuk om te horen :)! Ja dat is geheel afhankelijk van de landen waar je heen gaat. In het ene land is het wellicht makkelijker te verkrijgen dan het andere land. Wellicht dat enig vooronderzoek gewenst is. Door een voorraad mee te nemen weet je in ieder geval zeker dat je milieuvriendelijke producten hebt 🙂

 3. Livelifetravelling

  Jeejtje! Wat is jullie pagina toch handig. Wij gaan binnenkort beginnen aan de bouw van onze Mercedes 508d en komen steeds op bynonads.nl uit😊

 4. Absoluut een mooie en informatieve site. Wat betreft het z.g. composttoilet, heb ik toch een aantal opmerkingen, dan wel tips. Het scheiden van urine en ontlasting is een heel slecht idee. Urine stinkt heel snel enorm, veel meer dan … poep. Ontlasting en urine samen in een container zorgt voor een autarkisch systeem, dat als men zaagsel gebruikt GEEN geur, laat staan stank produceert. Het zaagsel en de urine gaan onmiddellijk een verbinding aan en de geuren van zowel de urine als de ontlasting worden meteen onschadelijk gemaakt. In mijn nagenoeg off grid huis in Frankrijk gebruiken we al vele jaren een toilet sèche naar volle tevredenheid. En het zaagsel? Dat halen we gewoon bij een bouwmark….gratis.

 5. Hallo, ik heb een bus gekocht, Renault Master H2/L2 die ik wil ombouwen naar een camper. Jullie E boom heb ik aangeschaft, heel goed is alles uitgelegd en ik ga ook aan de slag. Nu is mijn vraag als ik begin met de ramen en tussenschot eruit mag ik dan wel zo rijden want ik ga er maanden over doen.

  1. Leuk om te horen Guus en een terechte vraag. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met de Belastingdienst en/of RDW. Dan weet je zeker dat je het juiste antwoord hebt 🙂

 6. Hoi! Omdat ik ook veel tips uit jullie site heb gehaald, heb ik voor het toilet een tip voor jullie en andere camperaars (met dank voor de inspiratie aan mijn kat);
  Ik gebruik een simpele toilet emmer (te koop bol.com voor 15,99), ik doe daar een plastic zak in met een beetje kattengrit (6kg voor 3,00). Kattengrit werkt namelijk super! Het absorbeert geuren en de urine wordt een harde klont. Je doet een knoop in de zak en gooit deze weg in de eerst volgende afvalbak. Zo hoef je niet te wachten tot je een chemisch toilet depot tegenkomt. Werkt voor ons top en is super goedkoop! 😀

  1. Wat een goed idee! Handig als het kattengrit dan biologisch afbreekbaar is. Of gewoon de emmer en het houtzaagsel erin doen.
   Dus dan heb je een kastje nodig voor je emmer en dat is het!
   Dank jullie wel!

 7. Al jullie blogs zijn fantastisch , leer hier veel van in vormen van besluit wat , hoe en of wel gaan doen, bus kopen en bouwen, oude klant klare bus gebruikt kopen met vergunningen en dan gaan pimpen naar smaak, ben 70+ (heel handig en technisch) en bedoeling is full time laatste jaren van mijn leven hierin te gaan wonen, deze blogs met adviezen en waarschuwingen zijn zelfs 100% als leidraad in besluiten nemen, dus met dank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven