Raamisolatie camper zelf maken

Raamisolatie camper zelf maken: zo doe je dat!

Eenvoudig zelf raamisolatie op maat maken

Naast het isoleren van je camper is het ook belangrijk om camper ramen te isoleren. Ramen laten immers veel kou door en als er zonlicht doorheen schijnt warmt je camper binnen no-time op. De oplossing hiervoor is camper raamisolatie. Voor verschillende buscampers kun je kant-en-klare raamisolatie kopen. Helaas ging deze vlieger niet op voor de achterruiten van onze camperbus. Gelukkig kun je eenvoudig zelf camper raamisolatie maken. Wij zijn je voorgegaan en leggen je in dit artikel stap voor stap uit hoe je raamisolatie zelf op maat maakt.

Waarom is camper raamisolatie belangrijk?

Camper raamisolatie toepassen biedt je verschillende voordelen. We lichten ze hieronder kort toe:

1. Optimale bescherming tegen de kou en zon

Ramen in de camper zijn ideaal voor het creëren van extra lichtinval in en zelfs noodzakelijk om condensvorming tegen te gaan. Het grote nadeel van camper ramen is echter dat ze veel koude lucht doorlaten en de camper tijdens zonnige dagen snel opwarmen. Door de ramen te isoleren, verminder je de hoeveelheid warmte- en koude overdracht. Daarmee is het minstens net zo belangrijk als het volledig isoleren van je camper.

2. Energiebesparing

Met optimaal geïsoleerde ramen heb je minder energie nodig om de bus warm te houden of te koelen. Hierdoor bespaar je dus op eventuele energiekosten van bijvoorbeeld de standkachel of een dakluik met ventilator op 12V.

3. Meer privacy en een betere slaapomgeving

Met raamisolatie voorkom je dat mensen ongewenst naar binnen kunnen kijken. Bovendien zorgt raamisolatie voor verduistering en een aangenamer leefklimaat waardoor de slaapkwaliteit verbetert.

Raamisolatie camper by NOMADS
Dankzij onze raamisolatie behouden we privacy.

Camper raamisolatie binnen of buiten aanbrengen?

Camper raamisolatie kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant worden aangebracht. Maar wat is nou beter? Beide methoden hebben hun voor- en nadelen. Als je raamisolatie aan de binnenzijde plakt kun je er makkelijk bij en er is geen kans op beschadiging door weersinvloeden. Helaas wordt je uitzicht door raam isolatie aan de binnenzijde wel belemmerd.

Camper raamisolatie buiten is lastiger aan te brengen en in geval van nood niet makkelijk en snel te verwijderen. Daarnaast wordt het blootgesteld aan weersomstandigheden waardoor het sneller beschadigd kan raken. Het grote voordeel van camper raamisolatie buiten echter is dat het naast optimale isolatie ook bescherming biedt tegen condensvorming. Ideaal dus als je na een nacht slapen veel condens in de camper hebt. Daarnaast zijn enkele raamisolatie modellen voor buiten open te ritsen waardoor je uitzicht behouden blijft.

Het is aan jou om te bepalen welke isolatiemethode het beste bij je past. Een combinatie van camper raamisolatie binnen en buiten is eventueel ook mogelijk, hoewel dit afhankelijk is van het formaat en de constructie van je ramen plus het beschikbare aanbod camper raamisolatie voor buiten.

Verschil raamisolatie camper binnen en buiten
Op de linker afbeelding zie je camper raamisolatie voor binnen en rechts camper raamisolatie voor buiten.

Kant-en-klare camper raamisolatie

Voor veel buscamper modellen is er raamisolatie beschikbaar waarmee je de ruiten van de cabine (voor en zij) aan de binnenzijde kunt isoleren. Deze zogeheten thermomatten zijn eenvoudig te bevestigen middels zuignappen. Zo hebben wij specifieke Renault Master camper raamisolatie voor de cabine en zijn daar erg tevreden mee. Benieuwd of er voor jouw buscamper ook kant-en-klare raamisolatie te koop is? Bekijk hier direct het aanbod.

Kant-en-klare raamisolatie voor de cabine van onze Renault Master.

Hoe maak je zelf camper raamisolatie op maat?

Omdat er in een camper verschillende soorten ramen kunnen worden ingebouwd is er helaas niet voor alle formaten kant-en-klare camper raamisolatie te koop. Zo is er voor de ruiten op de achterdeuren van onze Renault Master geen raamisolatie beschikbaar terwijl we deze absoluut wilden isoleren. De ramen bevinden zich namelijk bij ons slaapgedeelte. Gelukkig zijn er wel handige Do-It-Yourself pakketten verkrijgbaar waarmee je raamisolatie voor de camper gemakkelijk zelf op maat kunt maken. Wij leggen je hieronder stap voor stap hoe je dat doet.

Stap 1: materialen verzamelen

Om zelf camper raamisolatie te maken heb je het volgende nodig:

Camper Raamisolatie DIY pakket
Meetlint
– Schaar
– Tape
– Stift
Naaimachine

Alle benodigdheden voor het zelf maken van camper raamisolatie.

Stap 2: maak een mal voor de ramen

Meet de afmetingen van je ramen en knip het bijgeleverde folie op maat. Houd hierbij wat extra marge aan zodat je eventuele fouten nog kunt corrigeren. Wij hebben de mal overigens van papier moeten maken omdat de folie ontbrak.

Plak de folie vervolgens met tape (bijvoorbeeld schilderstape) op het raam zodat het op zijn plek blijft. Hierna neem je de contouren van het raam met een dikke stift over op de plastic folie en knip de mal op maat.

Voer vervolgens nog een dubbelcheck uit door de ramen (of deuren) te sluiten en kijk of geen licht meer door de folie heen schijnt.

Stap 3: knip je raamisolatie op maat

Leg de mal op het isolatiemateriaal en teken deze over. Let erop dat het isolatiemateriaal een binnen- en buitenzijde heeft en dat je hier goed op let bij het overtekenen van je mal. Wanneer je er zeker van bent dat je de mal op de juiste zijde aftekent knip je het camper raamisolatie materiaal op maat.

Stap 4: werk de zijkanten af met kantenband

Wanneer je het materiaal op maat hebt geknipt is het tijd om de zijkanten van je raamisolatie dicht te maken door het kantenband vast te naaien. Hiermee blijven de  verschillende lagen bij elkaar en kan er geen vocht tussen komen. Het makkelijkste is om de kantenband met spelden vast te zetten alvorens je gaat naaien.

Het kantenband hebben wij eerst met spelden vastgezet zodat het gemakkelijker vast te naaien is.

Stap 5: bevestig de ogen & zijnappen

Om het raam isolatiemateriaal te kunnen plakken aan de binnenzijde van je ramen zul je de bijgeleverde ogen (ringetjes) moeten bevestigen waarna de zuignappen er doorheen trekt. Wij hebben vier oogjes per isolatiemat bevestigt: in elke hoek van de mat eentje.

Bevestig de ogen in de vier hoeken van je raamisolatie met enige marge tot de zijranden.

Herhaal alle stappen indien je meerdere ramen wilt voorzien van camper raamisolatie en that’s it! Kind kan de was doen. Door deze stappen te volgen, kun je gemakkelijk zelf raamisolatie maken en het hele jaar door genieten van een comfortabelere leef- en slaapomgeving.

Meer leren over camper elektra?

Download ons e-book met alle ins en outs over camper elektra.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven