Omvormer Camper: Welke is de beste?

HOE WERKT EEN OMVORMER IN DE CAMPER?

Omvormer camper nodig? Een laptop, tablet, fotocamera en mobiele telefoon werken allemaal op 230 volt. Echter je accu in je camper levert 12 volt spanning. Als je dit soort apparaten ook in je camper wilt gebruiken heb je een omvormer nodig. Een omvormer zet 12 volt gelijkspanning van de huishoudaccu om in 230 volt wisselspanning zoals je die thuis op het stopcontact staat. Zodoende kun je ook in je camper gewoon gebruik maken van 230 volt apparatuur.

VERMOGEN OMVORMER CAMPER

Er zijn verschillende soorten omvormers voor de camper. Zo heb je gemodificeerde sinus omvormers en zuivere sinus omvormers. Je hebt omvormers die 375W aan vermogen kunnen leveren maar ook omvormers die 1000W aan vermogen kunnen leveren. Maar welke is nou de beste omvormer voor jouw camper? De benodigde grootte van de omvormer in de camper wordt bepaald door de grootste verbruiker. Hiervoor dien je te kijken naar het wattage van de 230 volt apparaten die je (gelijktijdig) wil aansluiten en dit bij elkaar op te tellen. Neem daarbij een extra marge 15%. Dus stel je wilt twee laptops tegelijk laden á 60W per stuk en tegelijkertijd een melkopschuimer gebruiken van 500W dan heb je een omvormer nodig van minimaal 644 watt.

EXTRA AANDACHTSPUNTEN

  • Rendementsverlies omvormer. Het grote nadeel van omvormers is dat er rendementsverlies optreedt tijdens de omvorming: zo’n 15%. 
  • Piekvermogen. Bij het aanzetten van apparaten ontstaat er kortstondig een piekvermogen. Dit verschilt per apparaat, maar reken op 5 – 10x zoveel opgenomen vermogen bij inductieve apparaten zoals koelkasten, airco’s en snelzet koffiezetters. Dus kijk naar het piekvermogen van je apparaten en het piekvermogen van jouw omvormer. Reken een reserve marge in.
  • Of jouw accu het gevraagde vermogen aankan. Zware omvormers vragen veel vermogen van je accu. En het is maar de vraag of jouw huishoudaccu dat aankan. Als vuistregel kun je aanhouden dat het vermogen van de omvormer in watt maximaal vijf keer de capaciteit van de accu in ampère-uur mag bedragen. Een accu van 200A kan dus maximaal een omvormer van 1000W aan. Vraag je meer vermogen dan je accu kan leveren dan zal dit de levensduur van je accu aanzienlijk verkorten. Kijk dus of je zware verbruikers kunt missen of kunt vervangen met 12 volt apparatuur.
  • Houd er verder rekening mee dat je bij een AGM accu minder capaciteit in ampère overhoudt bij een hogere belasting. Een AGM accu van 100A kan bij ontlading in 20 uur 5A leveren. Ontlaad je dezelfde accu over een periode van 10 uur dan blijft er nog maar 90Ah beschikbaar. Hoe groter je omvormer, hoe sneller je ontlaadt, hoe minder capaciteit er overblijft. Bij lithium accus heb je overigens geen last van capaciteitsverlies.

VOORBEELD

Als je een Senseo apparaat (1500W) via een omvormer wil aansluiten op je accu moet de omvormer 1725W uit je accu halen (ruim 140A). Dat betekent dat je 5 AGM accu’s van 140A moet hebben voor één kopje Senseo koffie. Dat is buiten het gewicht een enorme dure investering. Daarom is het belangrijk dat je goed kijkt welke en hoeveel apparaten je tegelijkertijd via je omvormer wil gebruiken. Het beste is om voor zo’n laag mogelijke omvormer te gaan.

GEMODIFICEERDE SINUS OMVORMER VS ZUIVERE SINUS OMVORMER

Er zijn twee soorten omvormers voor campers: de gemodificeerde sinus omvormer en de zuivere sinus omvormer. Zonder al teveel in te gaan op details raden we je ten zeerste aan om een zuivere sinus omvormer te kopen. Zuivere sinus omvormers leveren een zuivere wisselspanning zoals die thuis op het stopcontact staat. Hierop kun je apparaten veilig en probleemloos aansluiten. Lees meer over het verschil.

Een gemodificeerde sinus omvormer is weliswaar goedkoper in aanschaf, maar hierop kun je niet alle elektrische apparatuur aansluiten(!) Doe je dit wel dan zal dit problemen opleveren of zelfs je apparatuur kapot maken. Dit komt omdat de afgegeven 230 volt wisselspanning niet constant gelijk is, maar in blokpatroon wordt afgegeven. Zo zul je bij een radio of tv merken dat je gebrom hoort op strepen in beeld ziet verschijnen. En in de meeste gevallen gaan elektrische tandenborstel opladers direct kapot.

zuivere sinus omvormer vs gemodificeerde sinus omvormer

BESTE OMVORMER CAMPER

De beste omvormer voor je camper is zoals hierboven beschreven sowieso een zuivere sinus omvormer. Om het juiste vermogen te berekenen dien je dus vervolgens eerst het totale vermogen (Watt) van al je apparaten op te tellen dat je op hetzelfde moment wilt gaan gebruiken. Bereken ook meteen je piek vermogen zoals hierboven beschreven. De beste omvormer voor een camper is een Victron Omvormer. Zeer betrouwbaar, veilig en uiterst kwalitatief.

We raden het ten zeerste af om voor een paar tientjes goedkoper elektrische apparatuur in China te kopen. Er zijn in het verleden daar zoveel campers door afgebrand. Koop het bij een betrouwbare leverancier in Nederland. Dan weet je zeker dat het is gekeurd door de EU op betrouwbaarheid en veiligheid. 

Victron omvormer camper
Voorbeeld: Victron 12/1200 omvormer

ONZE KEUZE: VICTRON PHOENIX ZUIVERE SINUS OMVORMER

Omdat wij veel apparaten hebben die al op 12V draaien hadden wij op zich maar een kleine omvormer nodig. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een Victron Phoenix 12/375 Zuivere Sinus Omvormer. Het getal 12 duidt het voltage aan dat moet worden omgevormd en 375 het maximale vermogen wat de omvormer kan omzetten. Gebruik jij meer vermogen? Zoals bijvoorbeeld een oventje? Of een boiler? Dan heb je misschien een Victron Phoenix 12/800 nodig.

De Victron Phoenix 12/375 levert 300 Watt aan continue vermogen en 700 Watt aan piekvermogen. Hij schakelt ter beveiliging uit bij een te lage accuspanning, maar ook bij een te hoge accuspanning schakelt de Phoenix zichzelf automatisch uit.

LET OP:

  • Plaats de omvormer zo dicht mogelijk bij de accu
  • Gebruik de juiste kabeldikte en zekeringen om spanningsverlies en brandgevaar te voorkomen

CAMPER OMVORMER & LADER IN ÉÉN

Victron heeft ook een camper omvormer lader in-één op de markt. Het grote voordeel van zo’n multifunctioneel apparaat is dat je slechts één apparaat hoeft aan te sluiten in plaats van twee. Daarnaast beschikt het ook over andere voordelen:

  • Het beschikt over een powerassist: met powerassist kun je meer stroom in de camper gebruiken als dat de paal kan leveren.
  • Het beschikt over een omschakelautomaat: dat zorgt ervoor dat alle 230V gebruikers automatisch naadloos worden overgeschakeld van paal naar omvormer en vice versa.

Met de huidige kennis zouden we nu voor deze combi zijn gegaan. Financieel gezien is er bijna geen verschil. Je hebt een apparaat minder en betere functionaliteiten.

Camper omvormer lader

TIP: DOWNLOAD E-BOOK CAMPER ELEKTRA AANLEGGEN

Weet jij weinig van elektra? Maar zou je wel graag een elektra systeem in je camper willen aanleggen? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-bookje kom je alles te weten over elektra in een camper en hoe je dit stap voor stap kan aansluiten.

> Klik en download het e-book camper elektra aanleggen

cover e-book camper elektra

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search