OMVORMER CAMPER: WELKE IS DE BESTE?

HOE WERKT EEN OMVORMER IN DE CAMPER?

Omvormer camper nodig? Een laptop, tablet, fotocamera en mobiele telefoon werken allemaal op 230 volt. Echter levert een camper accu 12 volt spanning. Daarom heb je een omvormer nodig als je dit soort apparaten ook in je camper wilt gebruiken. Een omvormer zet 12 volt gelijkspanning van de huishoudaccu om in 230 volt wisselspanning zoals je die thuis op het stopcontact staat. Zodoende kun je ook in je camper gebruik maken van 230 volt apparatuur.

DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op uren research, eigen ervaring en het elektra systeem in onze camper. Dit maakt ons echter geen elektricien. Wij zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Ondanks dat we dit blog met de grootst mogelijke zorg hebben samengesteld kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek en gebruik je gezonde verstand. Laat jouw elektra schema en elektrische installatie altijd checken door een professional. Of besteed het in zijn geheel uit. 

VERMOGEN OMVORMER CAMPER

Er zijn verschillende soorten omvormers voor de camper. Zo heb je gemodificeerde sinus omvormers en zuivere sinus omvormers. Je hebt omvormers die 375W aan vermogen kunnen leveren maar ook omvormers die 1000W aan vermogen kunnen leveren. Hoe weet je welke omvormer voor jou geschikt? De benodigde grootte van de omvormer in de camper wordt bepaald door de grootste verbruiker. Hiervoor dien je te kijken naar het wattage van de 230 volt apparaten die je (gelijktijdig) wil aansluiten. Dus stel je wilt twee laptops tegelijk laden á 60W per stuk en tegelijkertijd een melkopschuimer gebruiken van 500W dan heb je een omvormer nodig van minimaal 620 W. Maar dan ben je er nog niet. Je dient namelijk rekening te houden met onderstaande aandachtspunten:

EXTRA AANDACHTSPUNTEN

 • Rendementsverlies omvormer. Het grote nadeel van omvormers is dat er rendementsverlies optreedt tijdens de omvorming: zo’n 15%.  Dus in ons voorbeeld heb je geen omvormer van 620W nodig, maar een omvormer van 713W.
 • Piekvermogen. Bij het aanzetten van apparaten ontstaat er kortstondig een piekvermogen. Dit verschilt per apparaat, maar reken op 5 – 10x zoveel opgenomen vermogen bij inductieve apparaten zoals koelkasten, airco’s en snelzet koffiezetters. Dus kijk naar het piekvermogen van je apparaten en het piekvermogen van jouw omvormer. Reken een reserve marge in.
 • Of jouw accu het gevraagde vermogen aankan. Zware omvormers vragen veel vermogen van je accu. En het is maar de vraag of jouw huishoudaccu dat aankan. Als vuistregel kun je aanhouden dat het vermogen van de omvormer in watt maximaal vijf keer de capaciteit van de accu in ampère-uur mag bedragen. Een accu van 200A kan dus maximaal een omvormer van 1000W aan. Vraag je meer vermogen dan je accu kan leveren dan zal dit de levensduur van je accu aanzienlijk verkorten. Kijk dus of je zware verbruikers kunt missen of kunt vervangen met 12 volt apparatuur.
 • Daarnaast moeten accu’s ook een minimale ampèrage kunnen leveren aan omvormers. Een te kleine accu kan namelijk schadelijk zijn voor zowel de accu als de omvormer. Als vuistregel kun je gebruiken: deel het nominale continue vermogen in Watt van de omvormer door de nominale bedrijfsspanning en die waarde vermenigvuldig je met factor 2. Zo kom je dus voor bijv. een Victron 12/250 omvormer uit op minimaal (200/12= 16,7*2=) 33,4Ah. Raadpleeg hiervoor ook altijd de exacte productspecificaties. Dit verschilt namelijk per product.
 • Houd er verder rekening mee dat je bij een AGM accu minder capaciteit in ampère overhoudt bij een hogere belasting. Een AGM accu van 100A kan bij ontlading in 20 uur 5A leveren. Ontlaad je dezelfde accu over een periode van 10 uur dan blijft er nog maar 90Ah beschikbaar. Hoe groter je omvormer, hoe sneller je ontlaadt, hoe minder capaciteit er overblijft. Bij lithium accu’s heb je overigens geen last van capaciteitsverlies.
 • Grootverbruikers zoals bijvoorbeeld Senseo apparaten, maar ook inductie kookplaten hebben te maken met blindstroom / powerfactor. Dat betekent simpel gezegd dat deze apparaten meer energie uit je accu halen dan de aangegeven hoeveelheid Watt in de productspecificaties. Een goede vuistregel is dat je het opgenomen vermogen in Watt neemt en dit deelt door de powerfactor om zo te bepalen hoe zwaar de omvormer moet zijn. Helaas staat deze powerfactor niet altijd weergegeven bij de productspecificaties van een apparaat. Maar een Senseo apparaat zit zo rond de 0,7. De Senseo heeft in zijn productspecificatie (afhankelijk van het type) een vermogen van zo’n 1750W. Delen we dit door 0,7 dan is het benodigd vermogen in watt van de omvormer geen 1750W maar 2500W. Daarnaast is het belangrijk dat je accu dit vermogen ook nog eens kan leveren. Dat zijn geen goedkope bakkies koffie.

GEMODIFICEERDE SINUS OMVORMER VS ZUIVERE SINUS OMVORMER

Er zijn twee soorten omvormers voor campers: de gemodificeerde sinus omvormer en de zuivere sinus omvormer. Zonder al teveel in te gaan op details raden we je ten zeerste aan om een zuivere sinus omvormer te kopen. Zuivere sinus omvormers leveren een zuivere wisselspanning zoals die thuis op het stopcontact staat. Hierop kun je apparaten veilig en probleemloos aansluiten. Lees meer over het verschil.

Een gemodificeerde sinus omvormer is weliswaar goedkoper in aanschaf, maar hierop kun je niet alle elektrische apparatuur aansluiten(!). Doe je dit wel dan zal dit problemen opleveren of zelfs je apparatuur kapot maken. Dit komt omdat de afgegeven 230 volt wisselspanning niet constant gelijk is, maar in blokpatroon wordt afgegeven. Zo zul je bij een radio of tv merken dat je gebrom hoort op strepen in beeld ziet verschijnen. En in de meeste gevallen gaan elektrische tandenborstel opladers direct kapot. Daarom raden wij je aan om voor een zuivere sinus omvormer te kiezen.

zuivere sinus omvormer vs gemodificeerde sinus omvormer

BESTE OMVORMER CAMPER

De beste omvormer voor je camper is zoals hierboven beschreven sowieso een zuivere sinus omvormer. Om het juiste vermogen te berekenen dien je dus vervolgens eerst het totale vermogen (Watt) van al je apparaten op te tellen dat je op hetzelfde moment wilt gaan gebruiken. Bereken ook meteen je piek vermogen zoals hierboven beschreven. De beste omvormer voor een camper is een Victron Omvormer. Zeer betrouwbaar, veilig en uiterst kwalitatief.

We raden het ten zeerste af om voor een paar tientjes goedkoper elektrische apparatuur in China te kopen. Er zijn in het verleden daar zoveel campers door afgebrand. Koop het bij een betrouwbare leverancier in Nederland. Dan weet je zeker dat het is gekeurd door de EU op betrouwbaarheid en veiligheid. 

Tip: je ontvangt deze maand 10% korting op het gehele assortiment van Bluepowershop.nl met de kortingscode: bynomads10 (m.u.v. sales).

Victron omvormer camper
Voorbeeld: Victron 12/1200 omvormer

ONZE KEUZE: VICTRON PHOENIX ZUIVERE SINUS OMVORMER

Omdat wij veel apparaten hebben die al op 12V draaien hadden wij op zich maar een kleine omvormer nodig. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een Victron Phoenix 12/375 Zuivere Sinus Omvormer. Het getal 12 duidt het voltage aan dat moet worden omgevormd en 375 het maximale vermogen wat de omvormer kan omzetten. Gebruik jij meer vermogen? Zoals bijvoorbeeld een oventje? Of een boiler? Dan heb je misschien een Victron Phoenix 12/800 nodig.

De Victron Phoenix 12/375 levert 300 Watt aan continue vermogen en 700 Watt aan piekvermogen. Hij schakelt ter beveiliging uit bij een te lage accuspanning, maar ook bij een te hoge accuspanning schakelt de Phoenix zichzelf automatisch uit.

LET OP:

 • Plaats de omvormer zo dicht mogelijk bij de accu.
 • Gebruik de juiste kabeldikte en zekeringen om spanningsverlies en brandgevaar te voorkomen.

CAMPER OMVORMER & LADER IN ÉÉN

Victron heeft ook een camper omvormer lader in-één op de markt. Het grote voordeel van zo’n multifunctioneel apparaat is dat je slechts één apparaat hoeft aan te sluiten in plaats van twee. Daarnaast beschikt het ook over andere voordelen:

 • Het beschikt over een powerassist: met powerassist kun je meer stroom in de camper gebruiken als dat de paal kan leveren.
 • Het beschikt over een omschakelautomaat: dat zorgt ervoor dat alle 230V gebruikers automatisch naadloos worden overgeschakeld van paal naar omvormer en vice versa.

Met de huidige kennis zouden we nu voor deze combi zijn gegaan. Financieel gezien is er bijna geen verschil. Je hebt een apparaat minder en betere functionaliteiten.

Camper omvormer lader

TIP: KRIJG TOEGANG TOT HET E-BOOK CAMPER ELEKTRA

Zou je meer willen weten over hoe wij de elektra in onze camper hebben gemonteerd? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-bookje kom je meer te weten over elektra in een camper, welke apparatuur daarbij komt kijken en wat de verschillende opties zijn. Ook hebben we een schema van ons elektra systeem toegevoegd. Let wel: wij zijn geen elektriciens en jouw systeem kan er anders uitzien. Iedere situatie is immers uniek!

> Klik en krijg toegang tot het e-book camper elektra

cover e-book camper elektra

 

 

LEES OOK DEZE CAMPER ELEKTRA BLOGS

Camper elektra aanleggen
Camper elektra schema
Camper accu
Camper elektra onderdelen

Comments
 • Roy
  Beantwoorden

  Goedemiddag,

  Even opletten met de multiplus. Wanneer op de paal aan te sluiten moet er wel tussen de 187 en 220v uit de paal komen. Als je in de VS of Canada rond rijdt met je camper kun je de multiplus niet aan de paal zitten, aangezien het gewoon te weinig spanning levert.

  Dit is op te lossen door een aparte omvormer te halen van 120 naar 220V.
  Dit probleem heb je niet als je gewoon een accu lader hebt. Deze werkt op 110 en 220v.

  mvg.

  Roy

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter