HOE WERKT EEN OMVORMER IN DE CAMPER?
Omvormer camper nodig? Een laptop, tablet, fotocamera en mobiele telefoon werken allemaal op 230 volt. Echter levert een camper accu 12 volt spanning. Daarom heb je een omvormer nodig als je dit soort apparaten ook in je camper wilt gebruiken. Een omvormer zet 12 volt gelijkspanning van de huishoudaccu om in 230 volt wisselspanning zoals je die thuis op het stopcontact staat. Zodoende kun je ook in je camper gebruik maken van 230 volt apparatuur.
DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op uren research, eigen ervaring en het camper elektra systeem in onze camper. Dit maakt ons echter geen elektricien. Wij zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Ondanks dat we dit blog met de grootst mogelijke zorg hebben samengesteld kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek en gebruik je gezonde verstand. Laat jouw camper elektra schema en elektrische installatie altijd checken door een professional. Of besteed het in zijn geheel uit.
BELANG VAN EEN CAMPER OMVORMER
Het belang van een omvormer in een camper wordt wel eens onderschat. Met name als je 230V apparatuur wil gebruiken. Veel van onze dagelijkse apparaten, zoals laptops, tablets, fotocamera’s, waterkokers, koffiezetapparaten, mixers en andere huishoudapparatuur werken echter op 230 volt, terwijl de camper accu in de meeste configuraties slechts 12 volt of 24 volt levert.Dit is dan ook het moment dat je een camper omvormer nodig hebt. De camper omvormer zet de 12 volt gelijkspanning van de huishoudaccu om in 230 volt wisselspanning, vergelijkbaar met wat je thuis op het stopcontact hebt. Dit stelt je in staat om al je 230 volt apparatuur ook in de camper te gebruiken, waardoor je comfort en gemak hebt tijdens je reizen.
WELKE TYPE CAMPER OMVORMERS HEB JE?
Er zijn in de basis twee soorten omvormers voor campers: de gemodificeerde sinus omvormer en de zuivere sinus omvormer. Zonder al teveel in te gaan op details raden we je ten zeerste aan om een zuivere sinus omvormer te kopen. Zuivere sinus omvormers leveren een zuivere wisselspanning zoals die thuis op het stopcontact staat. Hierop kun je apparaten veilig en probleemloos aansluiten. Lees meer over het verschil.
Een gemodificeerde sinus omvormer is weliswaar goedkoper in aanschaf, maar hierop kun je niet alle elektrische apparatuur aansluiten(!). Doe je dit wel dan zal dit problemen opleveren of zelfs je apparatuur kapot maken. Dit komt omdat de afgegeven 230 volt wisselspanning niet constant gelijk is, maar in blokpatroon wordt afgegeven. Zo zul je bij een radio of tv merken dat je gebrom hoort op strepen in beeld ziet verschijnen. En in de meeste gevallen gaan elektrische tandenborstel opladers direct kapot. Daarom raden wij je aan om voor een zuivere sinus omvormer te kiezen.
WELKE OMVORMER CAMPER HEB IK NODIG?
Het selecteren van de juiste omvormer voor je camper is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je voldoende stroomvoorziening hebt voor al je apparaten en elektronica aan boord. Er zijn verschillende soorten omvormers voor de camper. Zo heb je gemodificeerde sinus omvormers en zuivere sinus omvormers. Je hebt omvormers die 375W aan vermogen kunnen leveren maar ook omvormers die 1000W aan vermogen kunnen leveren. Maar hoe weet je welke omvormer voor je dan nodig hebt?
“De benodigde grootte van de omvormer in de camper wordt bepaald door jouw grootste verbruiker en de hoeveelheid apparaten die jij uiteindelijk tegelijk wil gebruiken”.
De 230V apparaten die je in je camper wil gebruiken werken namelijk op een bepaald vermogen (Watt). Hoe meer apparaten je tegelijk wil gebruiken, hoe meer vermogen er totaal nodig is om deze apparaten te laten draaien. Dat vermogen moet uiteindelijk uit jouw omvormer komen. Camper omvormers hebben allemaal een limiet (in Watt) wat ze aan vermogen kunnen verwerken. Zo heb je camper omvormers die tussen de 250W – 3000W kunnen verwerken. Sommige zelfs nog meer.
Dus als jij wil weten welke omvormer jij nodig hebt, dien je dus goed te kijken naar het wattage (de totale som) van al je 230 volt apparaten die je (gelijktijdig) wil gebruiken. Dus stel je wilt twee laptops tegelijk laden á 60W per stuk en tegelijkertijd een melkopschuimer gebruiken van 500W dan heb je een omvormer nodig van minimaal 620 W.
Dus maak een lijst van al je 230V apparaten die je wil gebruiken en tel de wattages van al deze 230V apparaten bij elkaar op. De wattage van een apparaat vind je vaak terug in de handleiding, op het product zelf of online bij de fabrikant. Als er geen wattage staat maar alleen volt en ampère kun je de formule (Watt = voltage x ampère) gebruiken.
Zorg ervoor dat je rekening houdt met zowel het continu vermogen (het vermogen dat het apparaat de grootste gedeelte van de tijd vraagt) als het piekvermogen van een apparaat, aangezien sommige apparaten een hogere stroombehoefte hebben bij het opstarten. Jouw camper omvormer moet dus het piekvermogen van al die apparaten aan kunnen. Maar dan ben je er nog niet. Je dient namelijk rekening te houden met onderstaande aandachtspunten:
EXTRA AANDACHTSPUNTEN VOOR KIEZEN OMVORMER CAMPER
- Rendementsverlies omvormer. Het grote nadeel van omvormers is dat er rendementsverlies optreedt tijdens de omvorming: zo’n 15%. Dus in ons voorbeeld heb je geen omvormer van 620W nodig, maar een omvormer van 713W. Daarnaast is het goed om nog een extra marge er boven op te doen van zo’n 20% zodat je omvormer niet de hele tijd op maximaal vermogen hoeft te draaien. Dus dan zou je uitkomen op 855W.
- Piekvermogen. Bij het aanzetten van apparaten ontstaat er kortstondig een piekvermogen. Dit verschilt per apparaat, maar reken op 5 – 10x zoveel opgenomen vermogen bij inductieve apparaten zoals koelkasten, airco’s en snelzet koffiezetters. Dus kijk naar het piekvermogen van je apparaten en het piekvermogen van jouw omvormer. Reken een reserve marge in.
- Of jouw accu het gevraagde vermogen aankan. Zware omvormers vragen veel vermogen van je accu. En het is maar de vraag of jouw huishoudaccu dat aankan. Als vuistregel kun je aanhouden dat het vermogen van de omvormer in watt maximaal vijf keer de capaciteit van de accu in ampère-uur mag bedragen. Een accu van 200A kan dus maximaal een omvormer van 1000W aan. Vraag je meer vermogen dan je accu kan leveren dan zal dit de levensduur van je accu aanzienlijk verkorten. Kijk dus of je zware verbruikers kunt missen of kunt vervangen met 12 volt apparatuur.
- Daarnaast moeten accu’s ook een minimale ampèrage kunnen leveren aan omvormers. Een te kleine accu kan namelijk schadelijk zijn voor zowel de accu als de omvormer. Als vuistregel kun je gebruiken: deel het nominale continue vermogen in Watt van de omvormer door de nominale bedrijfsspanning en die waarde vermenigvuldig je met factor 2. Zo kom je dus voor bijv. een Victron 12/250 omvormer uit op minimaal (200/12= 16,7*2=) 33,4Ah. Raadpleeg hiervoor ook altijd de exacte productspecificaties. Dit verschilt namelijk per product.
- Houd er verder rekening mee dat je bij een AGM accu minder capaciteit in ampère overhoudt bij een hogere belasting. Een AGM accu van 100A kan bij ontlading in 20 uur 5A leveren. Ontlaad je dezelfde accu over een periode van 10 uur dan blijft er nog maar 90Ah beschikbaar. Hoe groter je omvormer, hoe sneller je ontlaadt, hoe minder capaciteit er overblijft. Bij lithium accu’s heb je overigens geen last van capaciteitsverlies.
- Grootverbruikers zoals bijvoorbeeld Senseo apparaten, maar ook inductie kookplaten hebben te maken met blindstroom / powerfactor. Dat betekent simpel gezegd dat deze apparaten meer energie uit je accu halen dan de aangegeven hoeveelheid Watt in de productspecificaties. Een goede vuistregel is dat je het opgenomen vermogen in Watt neemt en dit deelt door de powerfactor om zo te bepalen hoe zwaar de omvormer moet zijn. Helaas staat deze powerfactor niet altijd weergegeven bij de productspecificaties van een apparaat. Maar een Senseo apparaat zit zo rond de 0,7. De Senseo heeft in zijn productspecificatie (afhankelijk van het type) een vermogen van zo’n 1750W. Delen we dit door 0,7 dan is het benodigd vermogen in watt van de omvormer geen 1750W maar 2500W. Daarnaast is het belangrijk dat je accu dit vermogen ook nog eens kan leveren. Dat zijn geen goedkope bakkies koffie.
Het berekenen van de juiste omvormer voor je camper vraagt wat voorbereiding en onderzoek, maar het is zeker de moeite waard om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare stroomvoorziening hebt tijdens het reizen. Door het volgen van bovenstaande punten kun je de juiste omvormer kiezen die voldoet aan jouw behoeften.
VEILIGHEID OMVORMER CAMPER
Bij het uitzoeken van een geschikte omvormer voor je camper zijn er nog een aantal belangrijke aspecten waar je op moet letten met betrekking tot veiligheid, beveiliging en eventuele keurmerken. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:
- Beveiligingsfuncties: Controleer of de omvormer beschikt over essentiële beveiligingsfuncties, zoals overspanningsbeveiliging, onderspanningsbeveiliging, kortsluitingsbeveiliging en oververhittingsbeveiliging. Deze functies helpen de omvormer en je elektronische apparaten te beschermen tegen mogelijke schade of storingen.
- Keurmerken: Kijk of de omvormer voldoet aan relevante keurmerken en certificeringen. Voorbeelden hiervan zijn CE-markering (Conformité Européene) en E-markering (goedkeuring voor voertuigen in Europa). Deze keurmerken geven aan dat de omvormer voldoet aan de geldende veiligheids- en kwaliteitsnormen.
- Efficiëntie: Let op de efficiëntie van de omvormer. Een efficiënte omvormer zet een zo groot mogelijk deel van de beschikbare stroom om in bruikbare energie, terwijl een inefficiënte omvormer meer energie verspilt als warmte. Een hogere efficiëntie betekent doorgaans een lager energieverlies en een langere levensduur van je accu.
- Geluidsniveau: Controleer het geluidsniveau van de omvormer. Sommige omvormers kunnen een zoemend geluid produceren tijdens het gebruik, wat mogelijk storend kan zijn, vooral als de omvormer in de buurt van je slaapruimte is geïnstalleerd. Kies indien mogelijk voor een omvormer met een laag geluidsniveau.
- Garantie: Controleer de garantievoorwaarden van de omvormer. Een goede garantieperiode en een betrouwbare klantenservice kunnen je gemoedsrust bieden, mocht er een probleem optreden met de omvormer.
Het is belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen en de specificaties van verschillende omvormers te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Door aandacht te besteden aan veiligheid, beveiliging en keurmerken kun je ervoor zorgen dat je een betrouwbare en hoogwaardige omvormer kiest die voldoet aan de vereisten van jouw camper en jouw elektrische behoeften.
BESTE OMVORMER CAMPER: VICTRON ENERGY
De beste omvormer voor je camper is zoals hierboven beschreven sowieso een zuivere sinus omvormer. Om het juiste vermogen te berekenen dien je dus vervolgens eerst het totale vermogen (Watt) van al je apparaten op te tellen dat je op hetzelfde moment wilt gaan gebruiken. Bereken ook meteen je piek vermogen zoals hierboven beschreven. De beste omvormer voor een camper die voldoet aan de hoogste en beste kwaliteitsnormen is zonder twijfel een Victron Energy Omvormer. Zeer betrouwbaar, veilig en uiterst kwalitatief.
We raden het ten zeerste af om voor een paar tientjes goedkoper elektrische apparatuur in China te kopen. Er zijn in het verleden daar zoveel campers door afgebrand. Koop het bij een betrouwbare leverancier in Nederland. Dan weet je zeker dat het is gekeurd door de EU op betrouwbaarheid en veiligheid en dat je je accu ook niet onnodig beschadigd.
Een partij waar je goed geadviseerd en geholpen wordt is Bluepowershop.nl. Met een 9.2 beoordeling uit 1735 reviews is Bluepowershop.nl sinds 1975 een zeer betrouwbare leverancier. Met deze speciale kortingscode ontvang je deze maand 10% korting op het gehele assortiment bij Bluepowershop.nl (m.u.v. sales artikelen). Dus ook accu’s, laadregelaars en omvormers. Verzilver daarvoor de kortingscode ‘bynomads10’ in de laatste stap tijdens het afrekenen.
KEUZE VICTRON OMVORMERS VOOR JE CAMPER
Hieronder zie je overzichtelijk uit welke Victron omvormers voor je camper kunt kiezen. Direct ernaast vind je het continue vermogen en het piek vermogen van de camper omvormer. Klik voor meer informatie en vergeet niet de kortingscode ‘bynomads10’ te gebruiken voor 10% korting (m.u.v. sales producten):
- Victron Omvormer Phoenix 12/250: 200W continue vermogen / 400W piekvermogen
- Victron Omvormer Phoenix 12/375: 300W continue vermogen / 700W piekvermogen
- Victron Omvormer Phoenix 12/500: 400W continue vermogen / 900W piekvermogen
- Victron Omvormer Phoenix 12/800: 650W continue vermogen / 1500W piekvermogen
- Victron Omvormer Phoenix 12/1200: 1000W continue vermogen / 2500W piekvermogen
- Victron Omvormer Phoenix 12/1600: 1300W continue vermogen / 3000W piekvermogen
- Victron Omvormer Phoenix 12/2000: 1600W continue vermogen / 4000W piekvermogen
- Victron Omvormer Phoenix 12/3000: 2400W continue vermogen / 6000W piekvermogen
Voorbeeld: Victron 12/1200 omvormer
ONZE KEUZE: VICTRON PHOENIX ZUIVERE SINUS OMVORMER
Omdat wij veel apparaten hebben die al op 12V draaien hadden wij op zich maar een kleine omvormer nodig. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een Victron Phoenix 12/375 Zuivere Sinus Omvormer. Het getal 12 duidt het voltage aan dat moet worden omgevormd en 375 het maximale vermogen wat de omvormer kan omzetten. Gebruik jij meer vermogen? Zoals bijvoorbeeld een oventje? Of een boiler? Dan heb je misschien een Victron Phoenix 12/800 nodig.
De Victron Phoenix 12/375 levert 300 Watt aan continue vermogen en 700 Watt aan piekvermogen. Hij schakelt ter beveiliging uit bij een te lage accuspanning, maar ook bij een te hoge accuspanning schakelt de Phoenix zichzelf automatisch uit.
LET OP:
- Plaats de omvormer zo dicht mogelijk bij de accu.
- Gebruik de juiste kabeldikte en zekeringen om spanningsverlies en brandgevaar te voorkomen.
CAMPER OMVORMER & LADER IN ÉÉN
Victron Energy heeft ook een camper omvormer lader in-één op de markt. Ook wel een Victron Multiplus genoemd. Het grote voordeel van zo’n multifunctioneel apparaat is dat je slechts één apparaat hoeft aan te sluiten in plaats van twee. Daarnaast beschikt het ook over andere voordelen:
- Het beschikt over een powerassist: met powerassist kun je meer stroom in de camper gebruiken als dat de paal kan leveren.
- Het beschikt over een omschakelautomaat: dat zorgt ervoor dat alle 230V gebruikers automatisch naadloos worden overgeschakeld van paal naar omvormer en vice versa.
Met de huidige kennis zouden we nu voor deze combi zijn gegaan. Financieel gezien is er bijna geen verschil. Je hebt een apparaat minder en betere functionaliteiten.
KEUZE VICTRON OMVORMERS/LADERS VOOR JE CAMPER
Hieronder zie je overzichtelijk uit welke Victron omvormers/laders combi’s voor je camper kunt kiezen. Direct ernaast vind je het continue vermogen, het piek vermogen en de laadstroom van de Victron Multiplus. Klik voor meer informatie en vergeet niet de kortingscode ‘bynomads10’ te gebruiken voor 10% korting (m.u.v. sales producten):
Victron MultiPlus 12/500/20-16: 430W continue / 900W piek / 20A laadstroom
Victron MultiPlus 12/800/35-16: 700W continue / 1600W piek / 35A laadstroom
Victron MultiPlus 12/1200/50-16: 1000W continue / 2400W piek / 50A laadstroom
Victron MultiPlus 12/1600/70-16: 1300W continue / 2800W piek / 70A laadstroom
Victron MultiPlus 12/2000/80-32: 1600W continue / 3500W piek / 80A laadstroom
Victron MultiPlus-II 12/3000/120-32: 2400W continue / 6000W piek / 120A laadstroom
INSTALLATIE TIPS EN GEBRUIK OMVORMER CAMPER
Als je uiteindelijk een geschikte omvormer voor je camper hebt aangeschaft en klaar bent om deze te installeren is het belangrijk om de camper omvormer zo dicht mogelijk bij de camper accu te plaatsen. Op deze manier minimaliseer je de afstand tussen de camper omvormer en de camper accu, waardoor het spanningsverlies tot een minimum wordt beperkt.
Kies een locatie die goed geventileerd is en bescherm de omvormer tegen vocht en extreme temperaturen. Het is ook aan te raden om de omvormer op een stevige en veilige plek te monteren, zodat deze tijdens het rijden niet kan verschuiven of beschadigd kan raken.
Het gebruik van de juiste kabeldikte en zekeringen is verder essentieel om spanningsverlies en brandgevaar te voorkomen. Het is belangrijk om altijd eerst de handleiding van de camper omvormer goed door te lezen zodat je weet wat de aanbevolen kabeldikte is en welke zekering-waarde je moet gebruiken. Ook vind je meer informatie over een veilige afstand tussen de camper omvormer en de camper accu.
Dikkere kabels hebben namelijk een lagere weerstand en minimaliseren het spanningsverlies, waardoor de efficiëntie van de omvormer wordt verbeterd. Daarnaast moeten de kabels worden beveiligd met de juiste zekeringen om overbelasting en kortsluiting te voorkomen. Zorg ervoor dat de zekeringen zijn afgestemd op de maximale stroomsterkte van de omvormer en de bekabeling.
Vergeet niet om de omvormer uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is. Een camper omvormer die aanstaat verbruikt namelijk altijd energie van de camper accu. Zelfs als er geen apparaten zijn aangesloten. Sommige omvormers hebben een stand-by modus, maar het is altijd veiliger om de omvormer volledig uit te schakelen wanneer deze niet nodig is.
Het is verder altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd. Liever door ons uitbesteden? Vraag dan een gratis offerte bij aan!
TIP: KRIJG TOEGANG TOT HET E-BOOK CAMPER ELEKTRA
Zou je meer willen weten over hoe wij de elektra in onze camper hebben gemonteerd? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-bookje kom je meer te weten over elektra in een camper, welke apparatuur daarbij komt kijken en wat de verschillende opties zijn. Ook hebben we een schema van ons elektra systeem toegevoegd. Let wel: wij zijn geen elektriciens en jouw systeem kan er anders uitzien. Iedere situatie is immers uniek!
> Klik en krijg toegang tot het e-book camper elektra
MEEST GESTELDE VRAGEN
1. Wat is het nut van een omvormer in een camper?
- Een omvormer is essentieel in een camper omdat het de gelijkstroom (DC) van de accu omzet in wisselstroom (AC), zodat je huishoudelijke apparaten en elektronica kunt gebruiken terwijl je niet bent aangesloten op een externe stroombron.
2. Hoeveel watt moet een omvormer voor een camper hebben?
- De benodigde wattage van een omvormer hangt af van de elektrische apparaten die je wilt gebruiken. Maak een lijst van alle apparaten en hun wattage en kies een omvormer die dit totale wattage kan ondersteunen, met een extra marge voor piekvermogen.
3. Hoeveel watt heeft een omvormer nodig voor een koelkast?
- Het wattage van een omvormer voor een koelkast varieert afhankelijk van het specifieke model en de grootte. Over het algemeen hebben 230V koelkasten in campers een omvormer nodig met een wattage tussen 125 en 600 watt. Controleer altijd de handleiding van je koelkast voor het exacte wattage. Je kunt ook overwegen om een 12V camper koelkast te kopen zodat je geen omvormer nodig hebt.
4. Hoe lang kan een omvormer op een accu werken?
- De gebruiksduur van een omvormer op een accu hangt af van de capaciteit van de accu en het stroomverbruik van de aangesloten apparaten. Je kunt de werktijd berekenen door de werkbare accucapaciteit te delen door het totale stroomverbruik van de omvormer en de aangesloten apparaten.
5: Hoe krijg je stroom in je camper?
- Er zijn verschillende manieren om stroom in je camper te krijgen. Je kunt je camper via een CEE wandstekker aansluiten op een externe stroombron op de camping met behulp van een stroomkabel. Daarnaast kun je zonnepanelen installeren om energie op te wekken en op te slaan in een accu om vervolgens een omvormer te gebruiken die de stroom weer uit je accu haalt. Je kunt daarnaast ook nog stroom in je camper krijgen via een dc/dc acculader die via je dynamo stroom in je accu opslaat.
6. Kan een camper omvormer in het stopcontact?
- Nee, een omvormer kan niet rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten. Een omvormer is bedoeld om de gelijkstroom (DC) van de accu om te zetten in wisselstroom (AC) voor het gebruik van huishoudelijke apparaten. De omvormer moet worden aangesloten op de accu van de camper.
7. Waar plaats je de omvormer in een camper?
- De omvormer wordt meestal zo dicht mogelijk in de buurt van de accu geplaatst. Dit minimaliseert het spanningsverlies als gevolg van lange kabels en zorgt voor een efficiënte stroomoverdracht. Zorg ervoor dat de omvormer op een goed geventileerde locatie wordt geïnstalleerd om oververhitting te voorkomen.
8. Waar sluit je de omvormer op aan in een camper?
- De omvormer moet worden aangesloten op de accu van de camper. Dit wordt meestal gedaan met behulp van dikke, geïsoleerde kabels en geschikte zekeringen om de veiligheid te waarborgen. De omvormer wordt vervolgens verbonden met het elektrische systeem van de camper, zodat de wisselstroom (AC) naar de gewenste stopcontacten kan worden geleid.
LEES OOK DEZE CAMPER ELEKTRA BLOGS
– Camper elektra aanleggen
– Camper elektra schema
– Camper accu
– Camper elektra onderdelen
Goedemiddag,
Even opletten met de multiplus. Wanneer op de paal aan te sluiten moet er wel tussen de 187 en 220v uit de paal komen. Als je in de VS of Canada rond rijdt met je camper kun je de multiplus niet aan de paal zitten, aangezien het gewoon te weinig spanning levert.
Dit is op te lossen door een aparte omvormer te halen van 120 naar 220V.
Dit probleem heb je niet als je gewoon een accu lader hebt. Deze werkt op 110 en 220v.
mvg.
Roy
Kan ik de phoenix 12/375 op afstand in een uit schakelen
Dag Frans,
In de handleiding van Victron Energy staat het volgende daarover: Een schakelaar voor in- of uitschakelen op afstand kan worden aangesloten op de tweepolige
stekker. Of het linker contact van de stekker kan worden omgezet naar de positieve accuklem: handig in automobieltoepassingen, verbind dit dan met het ontstekingscontact.
Opmerking: ook de schakelaar aan de voorkant moet op On of ECO staan, anders start de omvormer niet.