LUIFEL CAMPER: ONTDEK HET VOORDELIGE ALTERNATIEF

ALLE CAMPER LUIFEL OPTIES

Een camper luifel is ideaal als je een schaduwplek voor de bus wil creëren. Dit kan met behulp van een cassetteluifel of zakluifel. Ook een camper bustent behoort tot de mogelijkheden. Hiermee creëer je niet alleen schaduw, maar ook extra leefruimte. Handig als je langer op een plek kampeert, maar zo’n tent neemt wel kostbare opbergruimte in. Net zoals dit geldt voor een camper zakluifel. Met een cassetteluifel heb je hier geen last van, maar deze dient wel op de bus te worden gemonteerd. Bovendien hangt hier een stevig prijskaartje aan. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een voordelig camper luifel alternatief dat niet alleen super eenvoudig op te zetten is, maar ook nog eens weinig ruimte inneemt en niet om een ingewikkelde en permanente montage vraagt. Je leest er alles over in dit blog over camper luifels!

VERSCHILLENDE SOORTEN LUIFELS VOOR CAMPER

We benoemden de camper luifels opties al even kort in de introductie: met zowel een cassetteluifel, zakluifel als bustent kun je voor de camper in de schaduw zitten. Hieronder lichten we de verschillende zonneluifels en hun voor- en nadelen toe:

CASSETTELUIFEL

Een camper cassetteluifel werkt net zoals een zonnescherm thuis: het dient permanent aan de wand of het dak van de buscamper te worden bevestigd. Middels een slinger of afstandsbediening kan de luifel worden uitgedraaid. Het gewicht van een cassetteluifel ligt tussen de 20-25 kilogram. De prijs van een cassetteluifel is afhankelijk van de benodigde lengte en hoogte, maar je kunt rekenen op gemiddeld €700 voor een camper cassetteluifel.

VOORDELEN CASSETTELUIFEL VOOR CAMPER

De grote voordelen van een buscamper cassetteluifel zijn de permanente bevestiging waardoor het geen kostbare opbergruimte inneemt en de superieure stabiliteit. Daarnaast kun je er ook gebruik van maken als het regent en kan er geen water tussen het scherm en de bus vallen.

NADELEN CASSETTELUIFEL VOOR CAMPER

De nadelen van een cassetteluifel voor de camper zijn het hoge prijskaartje en de montage. Want wanneer jij jouw bus volledig hebt gebouwd kan de montage een uitdaging zijn. Wellicht dat je zelfs een deel van je plafond binnenin moet loshalen om de luifel degelijk te kunnen bevestigen. Maar eerlijk is eerlijk: eenmaal gemonteerd heb je jarenlang plezier van een cassetteluifel. Alleen dat prijskaartje..

Zowel Fiamma als Thule hebben verschillende cassetteluifels voor (bus)campers in hun assortiment. Bekijk hieronder de video van de Thule Omnistor 5200 cassetteluifel om een idee te krijgen van hoe je deze opzet.

YouTube player

ZAKLUIFEL

Een voordeliger alternatief is de zakluifel. Dit zonnescherm dient te worden gemonteerd in de voortentrail van een caravan. Dit is dan ook meteen het nadeel: een zakluifel is met name bedoelt voor caravans. Alhoewel de Fiamma Compass ook geschikt is voor een VW T5/T6 buscamper. Maar deze camper zakluifel is helaas niet goedkoop. Prijzen beginnen rond de €870. En het gewicht van 20 kilogram is ook behoorlijk fors.

BUSTENT

Een bustent is een voortent voor een camper. Het dient vooral om extra leefruimte te creëren, maar het biedt ook de nodige schaduw. Een bustent is vooral ideaal voor kampeerders die langere tijd op één plek verblijven. Je kunt een bustent namelijk als gewone tent gebruiken waarin je niet alleen spullen in kunt opbergen, maar zelfs extra slaapplekken kunt realiseren. Wat wij vooral prettig aan een bustent vinden is dat je deze kan laten staan wanneer je een uitstap gaat maken. Zo hoef je niet alle kampeerspullen in de bus op te bergen, maar kun je deze in de tent plaatsen waardoor je snel bent vertrokken.

Het grote nadeel van een bustent is dat ze veel opbergruimte in beslag nemen. Dit is voor ons de voornaamste reden dat wij op zoek zijn gegaan naar een alternatief. Daarnaast kost het tijd (zo’n 10 minuten) om een bustent op te zetten of af te breken. Vooral de eerste keer is het even puzzelen hoe je zo’n bustent opzet, maar daarna gaat dit al een stuk sneller. Je kunt ook kiezen voor een air camper bustent. Deze zijn snel op te bouwen dankzij een AirTube luchtkanalensysteem.

Bustenten zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en zijn afgestemd op de hoogte en het type buscamper. Voor een bustent betaal je zo’n €400.

Camper Tent

HET BETAALBARE ALTERNATIEF: EEN CAMPER ZONNESCHERM

Een zonnescherm voor de camper is het betaalbare alternatief voor een camper luifel! Deze zijn gemaakt van ademend materiaal en blokkeren schadelijke UV stralen voor 98% procent. Je bevestigt een zonnescherm eenvoudig met sterke zuignappen aan de camper waarna je het zeil met behulp van telescopische tentstokken op de gewenste hoogte plaatst en met scheerlijnen en haringen in de grond vastzet. Voor extra stevigheid kun je ook een stormbandenset met haringen gebruiken.

De voordelen van een zonnescherm zijn de lage prijs, het lichte gewicht en de compacte afmetingen. Hierdoor neemt ‘ie nauwelijks opbergruimte in beslag. Daarnaast is een zonneluifel super eenvoudig en aan iedere bus te monteren en snel af te breken. Toch kent een zonneluifel ook nadelen. Zo zijn ze niet geheel waterdicht en minder stabiel dan bijvoorbeeld een camper cassetteluifel. Een ander nadeel is dat je er geen losse zijwanden aan kunt bevestigen.

Voordelig camper luifel
Camper zonnescherm: het voordelige alternatief voor camper luifels.

Bevestiging luifel voor de camper
Middels sterke zuignappen is het zonnescherm op elk type buscamper te plaatsen.

Tentstokken voor luifel camperMet telescopische stokken en scheerlijnen positioneer je het zonnescherm op gewenste hoogte.

CONCLUSIE: WELKE CAMPER LUIFEL KIEZEN?

Welke camper luifel het meest geschikt is voor jou hangt af van verschillende factoren zoals het beschikbare budget, benodigde opbergruimte en hoeveel waarde je hecht aan het gemak van opzetten en afbreken. Een cassetteluifel is het meest stabiel en eenmaal gemonteerd eenvoudig op te zetten. Maar ze zijn wel zeer prijzig. Bovendien zijn ze lastig te monteren als jouw buscamper al volledig is gebouwd. Kampeer je meestal meerdere dagen op één plek en vind je extra leefruimte belangrijk, bijvoorbeeld om extra slaapplekken te creëren, dan is een bustent het meest geschikt. Helaas nemen deze wel kostbare opbergruimte in beslag.

Als je op zoek bent naar een zeer voordelige zonneluifel voor de camper die je bovendien zeer gemakkelijk op kunt zetten dan is een zonnescherm jouw beste optie.

Luifel Camper vergelijking

LEES OOK DEZE CAMPER BOUW BLOGS

Camperverzekering vergelijken en afsluiten
15 Must have kampeerartikelen voor camperaars
Internet op de camping en in de camper
Toilet in de camper: alle opties op een rij


Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via onze uitgaande links iets koopt ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kunnen wij onze website onderhouden zonder afleidende reclames te laten zien.

Showing 10 comments
 • Jeanette Kalb
  Beantwoorden

  Dag mede camperaars, ik ben weer opnieuw begonnen met het zelf verbouwen van mijn (laatste) bus een Citroën Jumper L1 H2 model 2018.Ik ben inmiddels 75 jaar en ben net met een voorlopige indeling door de RDW keuring heen. Totale kosten inrichting nog geen 150 euro. Voorheen heb ik bussen gehad die al als camper ingericht waren en op camperkenteken stonden, zelf ombouwen kon toen nog zonder extra keuringen. Helaas zijn de camperbussen die aan de nieuwste strenge eisen moeten voldoen onbetaalbaar. Het enthousiasme waarmee ik de bus wil ombouwen moet het afleggen tegen het kostenplaatje!! Ga nu sparen voor 2 ramen en een dakluik en daarna de isolatie…Heb er veel zin in en leef toe naar mijn eerste reis….Jeanette

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Heel veel plezier met klussen en alvast veel reisplezier gewenst Jeanette!

 • Linda
  Beantwoorden

  Super Jeanette! Super stoer dat je dit zelf gaat doen! Ik ga het zelfde traject als jij beginnen. Op zoek naar een bus… Hoop deze binnen een paar weken gekocht te hebben.
  Ik heb een vraag: hoe heb jij de simpele ‘keuring’ inrichting gemaakt? Met name wat is jouw oplossing voor twee zitplaatsen met tafel?
  Groet, Linda

 • Jan Mulder
  Beantwoorden

  Onze oplossing was een tweedehands Ikea slaapbankje met vier schroeven aan de houten laadvloer.
  Dan zo’n kant-en-klaar camper keukenblokje van marktplaats aan de vloer schroeven. Klein plankje ertegenaan bij wijze van tafel.
  Dan heb je de hele checklist vd rdw zo’n beetje gehad. Het hoeft niet mooi te zijn, als het maar afgevinkt kan worden.
  Groeten, Jan

 • jozef Schulten
  Beantwoorden

  hallo, handig om verschillende luifels bij elkaar te zien , maar ik mis de zgn Zak- of etuiluifel! Voordeliger in prijs dan de modellen die u voorstelt en Misschien ook wel handig te vermelden, terwijl een beetje (camper)kampeerder dat direct ziet, is wat doen we bij regen en wind, aanspannen etc.
  groet
  Jos Schulten

 • Joyce
  Beantwoorden

  Ik zocht inspiratie voor een luifel voor onze tweede ombouwbus. Maar ik mis hier de meest goedkope/simpele oplossing 🙂 Aan onze eerste bus hebben we een rails gekit, een tarp bij decathlon gekocht van 3×3 meter, een pees van 3 meter aan de tarp genaaid en met 3 uitschuifbare tentstokken zetten we de luifel op. Het voordeel van 3 stokken die uitschuifbaar zijn is dat we de middelste hoger zetten en de buitenste wat lager. Dan hebben we een prachtig aflopende luifel bij regen. Ook kan er geen regen tussen bus en luifel komen zoals bij de oplossing met zuignappen. Kosten? 20 euro voor de rails, 30 euro voor een tarp, 5 euro voor de pees en de tentstokken hadden we gekregen.
  Ik hoopte voor onze nieuwe bus een vaste oplossing te vinden, maar die blijken echt heel duur… Dus mogelijk toch maar een afneembare, betaalbare en lichtgewicht oplossing zoals bij ons eerste busje 😉

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Bedankt voor je aanvulling Joyce! Of het veel voordeliger is betwijfel ik. Een set sterke zuignappen scoor je namelijk al voor €15, een zonnedoek voor €20 en een telescopische tentstok kost €21,50. Maar het is een mooi alternatief :)!

  • Anita
   Beantwoorden

   Dank voor het mooie overzicht. Wij overwegen een partytent met zijwanden van coleman aan te schaffen. Kan blijven staan met tafels en stoelen als we even weg willen, inclusief zijwanden ook dicht en de maken en ziet er fraai uit. Kosten €180.- leek ons mooi alternatief, los van de bus. Iemand ervaring?

 • Caroline Van der niet
  Beantwoorden

  Beste by nomads,
  Kan op elke buscamper een casetteluifel? Ook op een Opel Movana busje uit 2004? Welk soort/merk kan ik dan kopen? En kan elke garage dat bevestigen?
  Groetjes
  Caroline

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Caroline,

   Naar ons weten zijn er speciale luifel bevestigingskitten te koop per merk/ type buscamper, ook voor een Opel Movano uit 2004. Je kunt het beste informatie inwinnen over een voor jouw buscamper geschikte cassetteluifel bij verschillende kampeerwinkels, waaronder Obelink. Of neem contact op met camper garage in de buurt.

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter