LPG camper: gasinstallatie om te koken

HOE INSTALLEER JE LPG IN DE CAMPER OM TE KUNNEN KOKEN?

LPG in de camper: steeds meer mensen kiezen ervoor. En dat is ook niet zo gek! Het is namelijk in vrijwel heel Europa goed verkrijgbaar. En dat is dus ideaal als jij met de camper op vakantie wilt naar het buitenland en overal de beschikking wilt hebben tot gas. Een ander voordeel van LPG is dat je het kunt gebruiken bij vrieskou. Deze twee redenen waren voor ons de doorslaggevende factor om te kiezen voor LPG in de camper. Wij gebruiken LPG alleen om op te koken. Maar je kunt LPG ook gebruiken voor andere recreatieve doeleinden zoals voor een kachel en het laten draaien van een absorptie koelkast. Maar hoe installeer je nou LPG in de camper om te kunnen koken? En welke onderdelen zijn nodig voor een LPG camper gasinstallatie? Dat leggen we je uit in dit blog waarin wij een beschrijving van hoe wij LPG in onze camper hebben geïnstalleerd.

DISCLAIMER: Wij zijn geen gasexperts en ook zijn we niet verantwoordelijk voor jouw gasinstallatie, hoe je gas gebruikt, jouw veiligheid en die van anderen. Dit blog is gebaseerd op onze eigen LPG camper installatie en interpretatie van de wetgeving en kan fouten bevatten. Wanneer je met gas werkt, is voorzichtigheid geboden. Durf je het niet aan, laat je gasinstallatie dan over aan een vakman!

Ben je nog niet helemaal zeker van welke gassoort je wil gebruiken in je camper? Lees dan ons blog over de verschillende gassoorten.

Gas in camper - propaan, butaan of lpg

GASINSTALLATIE VOLGENS EUROPESE NORMEN

Voordat je een gasinstallatie in je zelfbouw camper monteert, dien je kennis te hebben genomen van de regelgeving omtrent gasinstallaties, ongeacht het gassoort dat je kiest voor jouw camper.

NEDERLANDSE WETGEVING GASINSTALLATIE CAMPER

De RDW en Belastingdienst stellen geen eisen aan de gasinstallatie in campers. Ook bestaat er geen officiële gaskeurplicht op gasinstallaties, behalve op gasflessen. Het enige wat in de wet is opgenomen over gasflessen in de camper is opgenomen in artikel 5.7 van Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen:

  • “De ruimte waarin een of meer gasflessen voor gebruik opgesteld staan, is, tenzij het een kampeertent betreft, op de buitenlucht geventileerd door middel van een of meer, niet afsluitbare ventilatieopeningen, waarvan de grootte en de positie zijn afgestemd op de hoeveelheid en de eigenschappen van het gebruikte gas”.
  • “De plek waarin een of meer gasflessen voor gebruik opgesteld staan in pleziervaartuigen en in andere kampeermiddelen dan kampeertenten, is gescheiden van de verblijfsruimte”.

Camperfabrikanten installeren gasinstallaties op basis van internationale industrienormen (NEN-EN 1949:2018) en Europese richtlijnen. Deze norm is opgenomen in de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 2577. Gasinstallaties die volgens deze voorschriften zijn geïnstalleerd garanderen een veilig gasgebruik in de camper en zijn brandveilige installaties.

    GASINSTALLATIE KEURING ZELFBOUW CAMPERS

    Om een camperverzekering af te kunnen sluiten voor jouw zelfbouw camper dient deze doorgaans te worden getaxeerd en gekeurd. De taxaties worden uitgevoerd door verschillende gespecialiseerde bedrijven waaronder de BOVAG. Tijdens zo’n taxatie wordt niet alleen de waarde van de camper vastgesteld, er wordt ook gekeken naar de camper elektra en hoe deze is aangesloten en de gasinstallatie. Dit is ook niet zo gek, want bij gaslekkage bestaat er de kans op brand- en explosiegevaar en verstikking.

    BELANGRIJK: Neem contact op met jouw gewenste camper verzekeraar en informeer welke eisen zij stellen aan de gasinstallatie voor zelfbouw campers. De ene verzekeraar heeft strengere regels dan de andere verzekeraar. Met één simpel telefoontje voorkom je verrassingen!

    Om je enigszins een idee te geven van de gestelde gasinstallatie eisen door camperverzekeraars:

    GASFLESSEN DIENEN IN EEN AFGESLOTEN RUIMTE TE WORDEN GEPLAATST (AL DAN NIET IN EEN GASBUN)

    Omwille van veiligheid dienen gasflessen in een ruimte afgesloten van de leefruimte te worden geplaatst. In fabriekscampers worden gasflessen daarom in zogeheten ‘gasbuns‘ geplaatst. Dit is een luchtdichte en afgesloten ruimte waarbij de gasfles met spanbanden is vastgezet. Ook bevinden zich hierin de gasdrukregelaar en de drukhouder. In de bodem van de gasbun zit een opening van minimaal 100 cm2 die in directe verbinding staat met de buitenlucht. Verder mogen er in deze ruimte geen open vuur of elektrische apparatuur aanwezig zijn die voor een vonk zouden kunnen zorgen. Bij voorkeur werken gasbuns brandvertragend, bijvoorbeeld middels een brandvertragende impregneerlaag op het hout of middels aluminiumplaatjes.

    Wij hebben de LPG tank in de keukenkast geplaatst, afgesloten van de leefruimte. Dit is goedgekeurd door onze verzekeraar (Aveco).

    NOTE: Gasbuns dienen bereikbaar te zijn om gasfles(sen) dicht te kunnen draaien. Tijdens het rijden moeten gasflessen namelijk dichtgedraaid zijn, behalve als deze is voorzien van een crashsenor.

    ONDERVENTILATIE IS NOODZAKELIJK

    LPG is zwaarder dan lucht. Dus bij lekkage zakt LPG (net als butaan en propaangas) naar de bodem. De snelste manier om dit gas te laten ontsnappen is door middel van onderventilatie. Daarom dien je één of meerdere ventilatierooster(s) in de bodem van je camper te plaatsen met directe verbinding naar buiten. De opening moet minimaal 100cm2 zijn en mag niet worden afgedekt door de gasfles zelf. Nog beter is om ook een ventilatierooster in de camper zijwand te plaatsen.

    GASFLES/ TANK DIENT DEUGDELIJK TE ZIJN GEMONTEERD

    De gasfles/ tank moet rechtop staan en stevig worden bevestigd. Dus gefixeerd aan de camperwand met spanbanden of zo stevig dat de tank onder geen enkele mogelijkheid kan bewegen. Er zijn speciale tank bevestigingssystemen te koop zoals bijvoorbeeld die van LPG Fix. Plaats je meerdere gasflessen in de gasbun dan is het belangrijk dat deze elkaar niet kunnen raken.

    MAAK GEBRUIK VAN KORTE EN GOEDGEKEURDE GASSLANGEN

    Met korte en goedgekeurde gasslangen verklein je de kans op lekkages.

    Overigens is het raadzaam om jouw gasinstallatie ten minste elke twee jaar te laten controleren door een gespecialiseerd bedrijf. Tijdens zo’n keuring worden wordt onder andere de gasleiding op overdruk afgeperst en wordt de gasdichtheid gecontroleerd. Zie het als een soort APK keuring voor de camper. Ook niet geheel onbelangrijk: de meeste camperverzekeraars keren geen schadevergoeding uit als gevolg van een verouderde, in slechte staat zijnde, of niet onderhouden gasslangen en gasinstallaties. Kortom: voorkom ellende en laat je gasinstallatie ten minste elke 2 jaar controleren.

    G607 GASKEURING VOOR DE CAMPER

    Ben je van plan om met jouw camper in Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland te gaan kamperen? Wees je er dan van bewust dat camping eigenaren om een G607 gasinstallatie goedkeuring kunnen vragen. Deze is van toepassing op alle gassoorten. In Duitsland is een G607 keuring vanaf 2023 verplicht. In Nederland kun je voor een G607 terecht bij de meeste BOVAG garages die ook andere camper- en caravan gerelateerde werkzaamheden verrichten. Een belangrijke vereiste voor de G607 keuring is de gasbun. Daarnaast moeten gasleidingen om de maximaal 50 cm worden bevestigd. Lees hier alle Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen.

    WAT WORDT ER GECONTROLEERD TIJDENS EEN G607 KEURING?
    Tijdens zo’n G607 keuring wordt de gasinstallatie streng en zeer uitgebreid gecontroleerd volgens de Duitse G607 richtlijnen. Daarbij wordt er onder andere gekeken naar de gasbun en toebehoren, of de gasververbruikers op de juiste manier zijn aangesloten en naar de gasdichtheid, gasdrukregelaar, gasslangen en lekdichtheid.

    Indien de gasinstallatie wordt goedgekeurd volgt er een aantekening in het logboek en krijg je een sticker uitgereikt als bewijs waarmee je 2 jaar vooruit kunt. Beschik jij niet over zo’n verplichte goedkeuring dan kan een campingeigenaar jou weigeren. Dit komt omdat campinghouders (verzekering-technisch) aansprakelijk zijn voor gas gerelateerde calamiteiten op hun camping.

    NOTE: Voorkom teleurstellingen! De regels voor de G607 gaskeuring verschillen per type camper en gassoort. Er gelden andere regels voor campers met LPG flessen, wanneer deze niet gemonteerd zijn in een vaste constructie. Zo hebben wij ons laten vertellen dat onze LPG camper installatie niet door de G607 keuring zou komen omdat deze niet voldoet aan de strenge Duitse G607 eisen. Dit komt onder andere doordat wij een tank hebben van meer dan 15 kg en geen gasfles, de tank niet in een gasdichte kast staat en de gasleiding niet om de 50 cm is vastgezet.

    Vind jij het belangrijk om een G607 goedkeuring op zak te hebben? Dan is een LPG zelfbouw installatie geen verstandige keuze. Laat je informeren door een bedrijf die gecertificeerd is om de G607 gaskeuring uit te voeren. Zo weet je voorafgaand aan de keuring de specifieke vereisten en voorkom je teleurstellingen. Wij zijn zeer vriendelijk telefonisch te woord gestaan door Mastenbroek Auto’s.

    LPG CAMPER GASINSTALLATIE OM TE KOKEN

    LPG installatie benodigdheden om te koken in campe

    Om de onderdelen voor jouw LPG installatie te kopen kun je het beste naar een kampeerwinkel gaan zodat je je kunt laten voorlichten. Wij zijn hiervoor naar Obelink gegaan. Daar hebben wij uitgebreid advies gekregen over de LPG installatie en ook hebben ze ons laten zien hoe je alles op elkaar aansluit. Wel zo prettig!

    LPG INBOUW CAMPER ONDERDELEN

    Hieronder volgt een volledig overzicht van de onderdelen die wij hebben gebruikt voor onze LPG camper gasinstallatie om te kunnen koken:

    LPG TANK CAMPER

    LPG-gas dat in de camper wordt gebruikt om te koken en/of verwarmen mag in Nederland niet uit dezelfde tank komen als die wordt gebruikt voor het aandrijven van motoren. Je dient voor recreatiedoeleinden een speciale gas damptank te kopen. Dit kan zowel een staande LPG damptank zijn als een vaste onderbouw tank. Damptanks zijn namelijk aangepast voor recreatiedoeleinden. Zo zijn ze voorzien van een beveiligde vulopening (vulbegrenzer) waarmee je nooit meer dan 80% van de inhoud van de tank kunt vullen. Ook zijn damptanks extra beveiligd met een overdrukbeveiliging.

    LPG BUITENVULLER

    Alhoewel het in Nederland officieel verboden is om zelf de damptank te vullen bij een tankstation, is dit in het buitenland vaak wel toegestaan. Doorgaans wordt er dan wel geëist dat de camper is voorzien van een LPG buitenvuller.

    LPG VULSLANG

    De LPG vulslang wordt aangesloten op de LPG buitenaanvulling. Wij hebben gekozen voor een vulslang met aan de ene kant een rechte aansluiting en de andere kant een haakse aansluiting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Het is dus belangrijk dat je weet waar je de tank gaat plaatsen en wat de afstand met de buitenvuller is.

    GASDRUKREGELAAR

    De druk in een gasfles is afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe warmer het buiten wordt, des te hoger de druk in de gasfles. De druk in een gasfles varieert van 1 tot wel 17 bar. Omdat gastoestellen zoals een kooktoestel en een koelkast doorgaans een werkdruk van 30 tot 50 milibar hebben, moet de druk in een gasfles worden verlaagd. Dat doet een gasdrukregelaar: deze zorgt voor een constante en juiste werkdruk voor de aangesloten apparatuur. Houd er rekening mee dat een gasdrukregelaar een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Het advies is om deze vijf jaar na het productiejaar te vervangen. Het productiejaar is te lezen op de achterzijde van de gasdrukregelaar.

    GASSLANG

    De gasslang is nodig om de drukregelaar aan te sluiten op een vaste leiding in de camper. Zo hebben wij deze gebruikt om de drukregelaar aan te sluiten op de vaste leiding van onze kookplaat. Doordat een gasslang van rubber is gemaakt, zal deze na verloop van tijd uitdrogen. Daarom dien je een gasslang eens in de zoveel tijd (maximaal 5 jaar) te vervangen. Vaak staat er op de gasslang een einddatum vermeld of in welk jaar deze is geproduceerd. Vervang je de gasslang niet op tijd dan heb je kans dat je niet meer door een onderhoudskeuring komt. Check goed welke maat gasslang je nodig hebt.

    KNELKOPPELING BUITENDRAAD

    De knelkoppeling is een koppelstuk waarmee je het LPG filter of een ander apparaat met 1/8″ binnendraad kunt aansluiten op de vaste leiding. Wij hebben er twee gebruikt voor onze LPG installatie.

    KNELPILAAR

    De knelpilaar gebruik je om het LPG filter aan te kunnen sluiten op de gasslang. Je hebt 2 stuks nodig.

    LPG FILTER

    Omdat LPG naast propaan- en butaangas ook is voorzien van toevoegingen, is het raadzaam om een LPG gasfilter te monteren. Met een LPG filter voorkom je onregelmatige verbranding of zelfs het lamleggen van apparaten. Het is noodzakelijk om de LPG filter elk jaar te controleren en indien nodig vervuilde filters te vervangen en/ of te reinigen.

    VENTILATIEROOSTER/ GAT

    LPG is zwaarder dan lucht en zakt naar de bodem als het vrijkomt. Onderventilatie is daarom noodzakelijk. Dit kun je doen door een ventilatierooster of gasdruppel in de bodem te plaatsen zodat gas bij eventuele lekkage naar buiten kan worden afgevoerd. Maak dit gat niet te klein, bij voorkeur minimaal 10% van de oppervlakte van de gasfles.

    EUROPEES VULNIPPELSET

    De laatste in dit rijtje is een vulnippelset. Alhoewel je deze niet nodig hebt bij de installatie, is een vulnippelset wel onmisbaar als je gaat kamperen in het buitenland. Met een LPG Europees vulnippelset kun je namelijk waar dan ook in het buitenland LPG (laten) vullen.

    LPG camper - europees vulnippelset
    GASKOOKPLAAT

    Om te kunnen koken in de camper hebben wij gekozen voor een 2pit inbouw gaskookplaat van het merk CAN. Met zijn zwarte kleur vonden wij dat deze kookplaat een stijlvolle uitstraling heeft. Bovendien is hij mooi compact van formaat en daarmee past hij perfect in onze camper keuken. De can inbouw gaskookplaat is overigens ook te verkrijgen met 3 gaspitten. Let bij de aankoop van een camper kookplaat of deze geschikt is voor LPG (of een andere gewenste gassoort) en check ook of de vereiste inbouwmaten passen in jouw keuken.

    GASBUN

    Alhoewel wij geen gasbun hebben gemaakt, adviseren wij jou om dit wel te doen. Het is niet verplicht (deels afhankelijk van de verzekeraar), maar een gasbun verlaagt wel het risico op lekkages en alle gevolgen van dien. Wij hebben geen gasbun gemaakt omdat wij hier nog nooit van hadden gehoord en er eigenlijk te laat achter kwamen. Alles was al ingebouwd en wij hadden hier geen ruimte voor gereserveerd.

    Overigens betreft de gasbun een klein deel van de gasinstallatie. Delen die zich buiten de bun bevinden zijn immers niet beveiligd. Goede materialen gebruiken, juist toepassen en regelmatig controleren is daarom misschien nog wel belangrijker. Ook het plaatsen van een gasmelder op risicovolle plaatsen verhoogt de veiligheid. Dit hebben wij wel gedaan.

    ZELF EEN GASBUN MAKEN

    Zelf een gasbun maken hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Belangrijk is in ieder geval dat deze kast volledig is afgesloten zodat gas op geen enkele manier kan ontsnappen. Dit kan op verschillende manier, bijvoorbeeld door de naden te kitten, schuimrubber te gebruiken etc. Laat je adviseren door een kampeerwinkel of een BOVAG garage die onderhoudsbeurten uitvoert hoe je zelf zo’n gasbun kunt bouwen. Uitbesteden kan natuurlijk ook.

    LPG CAMPER INSTALLEREN

    De LPG installatie in je camper kan misschien iets zijn waar je tegenop ziet. Het is ons echter alles meegevallen! Maar we treden nog maar eens in herhaling: wanneer je met gas werkt is voorzichtigheid geboden. Durf je het niet aan, laat je gasinstallatie dan over aan een vakman!

    De beschrijving die wij hieronder geven dient slechts een idee te geven van hoe je LPG zelf in de camper kan installeren. Het is gebaseerd op onze eigen gasinstallatie en interpretatie van de wetgeving. Wij hebben geen gebruik gemaakt van een gasbun en ook zou onze installatie niet door een G607 keuring komen. Maar onze installatie is wel goedgekeurd door de CCE. Deze keuring en taxatie was noodzakelijk om in aanmerking te komen voor onze camperverzekering bij Aveco. Bovendien is de installatie gecheckt door een erkende BOVAG garage. Jouw LPG installatie kan verschillen met die van ons indien je LPG gebruikt voor meerdere recreatieve doeleinden.

    1. POSITIE LPG DAMPTANK BEPALEN

    De eerste stap bij het installeren van LPG in de camper is de positie van de damptank bepalen. Dit bepaalt namelijk ook waar je de LPG buitenvuller gaat monteren en de benodigde lengte van je gasslang. Houd bij de positiebepaling rekening met de benodigde ruimte voor onderventilatie. Dus duik onder je bus om te kijken of je er ruimte is voor een ventilatiegat zonder in de knoei te komen met bijvoorbeeld de uitlaat van jouw standkachel. Daarnaast moet je voorkomen dat jouw gasslangen veel lengte moeten afleggen. Met ander woorden: plaats je tank dichtbij de verbruikers. Zo hebben wij de LPG tank in de keukenkast geplaatst. Deze kast is afgesloten van de leefruimte en bovendien hebben we de kast strak om de tank gebouwd om een stevige montage te garanderen.

    NOTE: wij raden je niet aan om je gastank aan de achterzijde van je bus te monteren. Dit i.v.m. verhoogd risico op explosie bij een kop staart aanrijding.

    3. ONDERVENTILATIE PLAATSEN

    Wij hebben onder onze gastank een ventilatiegat in de grond geboord. Op deze manier kan bij eventuele lekkage van de tank gas naar buiten ontsnappen. Belangrijk is dat je dit ventilatiegat niet te klein maakt (minimaal 100cm2) en dat je voorkom dat ongedierte naar binnen kan kruipen. Wij hebben het gat middels een gatenzaag vanuit onder naar boven geboord. Vergeet niet om het gezaagde gat te behandelen met een anti-roestmiddel zoals hammerite alvorens je het ventilatierooster plaatst.

    LPG camper ventilatieroosterDankzij het gaas kan er geen ongedierte in de camper kruipen.

    LPG camper onderventilatierooster
    Onderaanzicht van het ventilatierooster.

    4. LPG BUITENVULLER MONTEREN

    Je zult hiervoor een gat moeten zagen in het metaal van je camper. Meet eerst op hoe groot het te zagen gat moet zijn. Teken vervolgens het te zagen gat af op het metaal van je bus. Nadat je het metaal eromheen hebt afgeplakt met kranten en/of schilderstape om krassen te voorkomen, zaag je het gat met een decoupeerzaag. Draag hierbij een veiligheidsbril en ga zeer nauwkeurig te werk. Je hebt namelijk maar weinig marge. Als het gat is gezaagd vijl je met een metaalvijl bij waar nodig en werk je de scherpe zaagranden weg. Ook dien je twee inkepingen eruit te vijlen. Om roestvorming te voorkomen behandel je ook dit gat met een anti-roestmiddel.

    LPG buitenvuller camper monteren - by NOMADS
    Ga voorzichtig te werk bij het zagen van het gat t.b.v. de LPG buitenvuller.

    Wanneer het anti-roestmiddel volledig is opgedroogd breng je een ruime hoeveelheid polymax aan op de buitenvuller alvorens je deze zorgvuldig plaatst. De polymax zorgt er samen met het aandraaien van de moeren aan de binnenzijde voor dat de buitenvuller zich goed hecht aan het metaal van je camper en volledig waterdicht is. Vergeet niet om eventuele polymax resten en metaalsplinters te verwijderen. Metaalsplinters gaan namelijk ontzettend snel roesten.

    LPG buitenvuller plaatsen in camperwand - by NOMADSBreng polymax aan op de LPG buitenvuller zodat deze stevig hecht en geen water door kan laten.


    Draai de schroeven stevig vast.

    5. LPG VULSLANG MONTEREN

    Nadat je de buitenvuller hebt geplaatst kun je de vulslang erop monteren. Een vulslang is uitgerust met aan 1 kant een haakse aansluiting en aan de andere kant een rechte aansluiting. Er zijn ook vulslangen met 2x een rechte aansluiting. Kies wat bij jou past. Wij hebben de eerste variant gebruikt waarbij we de haakse aansluiting op de buitenvuller hebben gemonteerd en de rechte aansluiting op de gastank.

    Gasslang aansluiten op LPG tank
    Bevestig de LPG gasslang op de LPG buitenvuller.

    6. GASDRUKREGELAAR & GASSLANG BEVESTIGEN

    Zoals je eerder hebt kunnen lezen is een gasdrukregelaar onmisbaar om de druk in de tank te verlagen. Je draait de gasdrukregelaar gemakkelijk met de hand op de damptank. Vervolgens sluit je op de gasdrukregelaar de gasslang aan. Ook deze draai je met de hand aan. Uiteraard is het belangrijk dat je deze er stevig op draait.

    Gasdrukregelaar LPG damptank camper monteren - by NOMADS
    Draai de gasdrukregelaar op de LPG tank.

    Gasslang camper aansluiten op LPG gasdrukregelaar - by NOMADS
    Sluit vervolgens de gasslang aan.

    7. LPG FILTER MONTEREN

    In de volgende stap ga je de LPG filter toevoegen aan jouw LPG camper voorziening. Voordat je deze op de gasslang kunt aansluiten dien je eerst een knelpilaar op de gasslang te draaien. Hierna draai je aan beide zijdes van de LPG filter een knelkoppeling. Vervolgens draai je deze vast op de gasslang zodat de LPG filter daarop is aangesloten. Herhaal deze laatste stap om ook aan de andere van de LPG filter een gasslang aan te sluiten.

    Knelkoppeling en knelpilaar bevestigen
    Draai de knelpilaar op de gasslang en de knelkoppeling op de LPG filter.

    LPG filter draaien op knelpilaar - by NOMADSBevestig vervolgens de gasslang aan de LPG filter.

    LPG filter stevig vastdraaien - by NOMADS
    Draai de knelkoppeling stevig vast.

    Gasslang aansluiten op LPG filter camper - by NOMADS
    Hierna bevestig je aan de andere zijde van het LPG filter ook weer een knelpilaar en gasslang.

    8. GASSLANG AANSLUITEN OP VASTE LEIDING

    In deze laatste stap sluit je een gasslang aan op een vaste leiding. Zo hebben wij deze aangesloten op onze gaskookplaat zoals hieronder afgebeeld.

    Draai de gasslang stevig vast.

    LPG installatie camper
    Volledige LPG installatie in onze camper.

    9. GASMELDER & ROOKMELDER INSTALLEREN

    Om jezelf te beschermen tegen koolmonoxide en flessengas doe je er verstandig aan een gasmelder in je camper te plaatsen. Wij hebben gekozen voor het 3Gas+ alarm. Deze gasmelder detecteert verschillende gassoorten: LPG (zowel butaan/propaan), Koolmonoxide (CO) en narcosegassen zoals Ether. Overigens hebben wij onze camper naast de 3Gas+ melder ook voorzien van een rookmelder. Better safe than sorry!

    10. LATEN KEUREN EN ONDERHOUDEN

    Laat ook de gehele gasinstallatie checken door een expert zodat je de veiligheid kunt waarborgen. Wanneer deze is goedgekeurd kun de installatie gebruiken. Herhaal een gaskeuring ten minste elke twee jaar. Verder is het van groot belang dat je jouw gasinstallatie goed onderhoud. Check daarom elk jaar jouw gasslang op scheurtjes en controleer ook de gasdrukregelaar.

    Koken op camper gas

    Inmiddels zijn wij al ruim 6 weken op pad met de camper en de gastank is nog niet eens voor de helft leeg. Ideaal dus!!

    EXTERNE BRONNEN VOOR MEER INFO GASINSTALLATIE

    Voor meer informatie omtrent camper gasinstallatie verwijzen we je naar externe bronnen die wij hebben geraadpleegd:
    NKC: Gasgebruik in de camper
    Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen
    Kampeermagazine: Gasinstallatie
    BOVAG
    G607 eisen (in het Duits)
    Mastenbroek Auto’s: G607 keuring

    GASINSTALLATIE LATEN INBOUWEN

    Vind je installeren van een gasinstallatie in je camper toch een beetje eng? En wil je dat dit gewoon 100% goed gedaan wordt zonder dat je onveilig gevoel hebt in je camper? Dan doe je er misschien goed aan om deze klus gewoon lekker uit te besteden. Interesse? Vraag dan direct via ons een gratis offerte aan.

     

     

    LEES OOK DEZE CAMPER BOUW BLOGS

    Extra zitplaatsen in camper en andere aanpassingen
    Dakraam camper inbouwen: uitgebreide handleiding
    Camper isoleren met Armaflex isolatiemateriaal

     

    Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via onze uitgaande links iets koopt ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kunnen wij onze website onderhouden zonder afleidende reclames te laten zien.

    Showing 6 comments
    • Coen
      Beantwoorden

      Hi Esther & Kay,

      Wij twijfelen momenteel welk soort gas te kiezen voor onze camper, maar neigen naar LPG. Zie dat jullie daar ook voor gekozen hebben. Waar vullen jullie de flessen, aangezien dat niet is toegestaan bij de pomp.

      Groet,
      Coen

      • by NOMADS
        Beantwoorden

        Hoi Coen,
        Klopt! En we zijn er nog steeds erg blij mee. De tank gaat namelijk super lang mee.
        Om in Nederland jouw LPG damptank te laten vullen dien je naar een gespecialiseerde gasvulstation te gaan. De NKC heeft deze in een handige kaart geplaatst.
        Verder lees je er meer over in ons blog over de verschillende gassoorten. Succes met de keuze.
        Groet,
        Esther

        • G. van den Burg
          Beantwoorden

          Goedemiddag,
          Uw aanbieding lpg koppelstukken Europa klopt niet voor Spanle en ook vaak in Portugal is een 4e koppelstuk nodig om in heel Europa te kunnen vullen. Dan is de koppelset compleet.

          • by NOMADS
            Beantwoorden

            Bedankt voor de aanvulling!

    • André Colet
      Beantwoorden

      Goeden middag
      Mijn lpg tank ( dezelfde als in jullie inbouw instructie) mist de bovenste kraag welke is voorzien van twee handgrepen en is bevestigd met bouten op de tank. Weten jullie waar ik een kraag kan bemachtigen?
      Alvast dan
      André Colet

      • by NOMADS
        Beantwoorden

        Dag André,

        Waarschijnlijk heb je de meeste kans bij een kampeerwinkel die de gasflessen verkoopt of bijvoorbeeld bij gasvulstations. NKC heeft een handig overzicht met alle gasvulstations. Neem contact op met hen voor meer informatie.

    Laat een bericht achter

    Begin met typen en druk op enter