LAADREGELAAR ZONNEPANEEL CAMPER: WELKE MOET JE KIEZEN?
Een laadregelaar zonnepaneel voor een camper is een onmisbaar apparaat voor iedereen die zonnepanelen wil hebben op zijn of haar camper. Het stelt je namelijk in staat om de accu van je camper op een veilige en efficiënte manier op te kunnen laden, zowel tijdens het rijden als wanneer de camper geparkeerd staat. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende soorten laadregelaars en hoe je de juiste zonnepaneel laadregelaar voor je camper kunt kiezen.
De laadregelaar zonnepaneel camper regelt continue de hoeveelheid stroom die naar de accu gaat. Zo wordt overladen en onderladen van de camper accu te allen tijde voorkomen waardoor eventuele onveilige scenario’s voorkomen kunnen worden. Daarnaast kan een camper zonnepaneel helaas niet rechtstreeks op een accu worden aangesloten. Een camper accu dient namelijk altijd te worden opgeladen met de juiste laadspanning. Met een zonnepaneel laadregelaar voor de camper kan elk type camper accu op de juist manier worden opgeladen. Kortom, je kunt niet zonder een laadregelaar met zonnepanelen op je camper.
VERSCHILLENDE SOORTEN CAMPER ZONNEPANEEL LAADREGELAARS
Er zijn twee type zonnepaneel laadregelaars voor campers: een PWM laadregelaar en een MPPT laadregelaar. Eerst even wat basics:
- MPPT laadregelaars: Staat voor Maximum Power Point Tracking en is een speciale techniek die de regelaar gebruikt om altijd de maximaal mogelijke energie uit een zonnepaneel te halen.
- PWM = Pulse Width Modulation is een minder geavanceerde maar doeltreffende techniek om energie uit het paneel te halen.
- PV spanning = De spanning de vanaf de zonnepanelen de laadregelaar in gaat.
VERSCHIL TUSSEN PWM EN EEN MPPT LAADREGELAAR
MPPT laadregelaars leveren vrijwel altijd meer rendement dan PWM laadregelaars omdat ze geavanceerder zijn. Zo past en MPPT laadregelaar zijn invoerspanning aan om zoveel mogelijk vermogen van het zonnepaneel op te nemen. Terwijl een PWM laadregelaar er juist voor zorgt dat de spanning van het zonnepaneel naar beneden wordt bijgesteld naar een geschikte laadspanning voor de camper accu. Soms kun je met een MPPT laadregelaar tot wel 30% meer vermogen uit je zonnepanelen behalen (!)
Zeker voor grote zonnepanelen (>100W) of bij in serie-geschakelde camper zonnepanelen is het raadzaam om in een MPPT laadregelaar te investeren. Heb je een eenvoudig systeem bestaande uit één zonnepaneel met een laag vermogen dan is een PWM laadregelaar wellicht meer geschikt voor je. Ook omdat deze goedkoper zijn in aanschaf. Wil je meer achtergrond informatie hierover? Lees dan dit artikel van een uitgebreide studie.
Verschil PWM MMPT laadregelaar voor camper zonnepanelen.
WELKE LAADREGELAAR ZONNEPANEEL CAMPER KIEZEN?
Wij hebben gekozen voor een Victron SmartSolar MPPT laadregelaar omdat wij drie zonnepanelen in serie hebben aangesloten. Let op: zorg dat je de juiste laadregelaar kiest die past bij je totaal aantal watt aan panelen. Dit vind je terug bij de productspecificaties van de laadregelaar. Bij Victron staat het op de laadregelaar zelf. 100 = V | 30 = Ampère Daarnaast is de Victron SmartSolar laadregelaar uitgerust met bluetooth waardoor je de opbrengst van je zonnepanelen gemakkelijk in de gratis Victron App kunt aflezen. Super handig! Om de laadregelaar direct aan te kunnen sluiten op je accu’s dien je accuklemmen te kopen. Wij hebben daarvoor accuklemmen met 1,5m kabel (6mm²) gebruikt.
INSTALLATIE EN AANSLUITING LAADREGELAAR
Wil je meer informatie over het aansluiten van een laadregelaar in een camper? En zou je meer willen weten over hoe wij de elektra in onze camper hebben gemonteerd? Dan is dit e-book camper elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-book kom je meer te weten over elektra in een camper, welke apparatuur daarbij komt kijken en wat de verschillende opties zijn. Ook hebben we een schema van ons elektra systeem toegevoegd.
LEES MEER CAMPER ELEKTRA BLOGS
– Camper elektra aanleggen
– Omvormer camper: wat is de beste?
– Camper elektra schema
– Camper elektra onderdelen
– Zonnepaneel camper berekenen
– Zonnepaneel camper aansluiten