Hefdak camper zelf maken

Hefdak camper monteren: zelf doen of laten doen?

Hefdak camper: alles wat je moet weten

Hefdak camper monteren? Je kunt ervoor kiezen om dit te laten inbouwen door een expert. Maar Anne en Arnoud, trotse eigenaren van de Blauwe Bus aka Mr. Blue Sky (Volkswagen Transporter), trokken de stoute schoenen aan en monteerden zelf hun hefdak in hun camper. Wij waren benieuwd naar hun ervaring: is het eenvoudig om zelf een hefdak in de camper te monteren of is het verstandiger om dit te laten inbouwen? Wij vroegen hen naar de voorbereiding, het benodigde materiaal, de kosten en een stappenplan over het zelf inbouwen van een camper hefdak. Je leest het allemaal in dit blog! 

DISCLAIMER: het zelf plaatsen van een hefdak is niet zonder risico. Wij zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor jouw uitvoering. Verricht altijd eigen onderzoek. Lees de handleiding van het hefdak en volg de instructies op. Het is belangrijk dat je veilig de weg op kunt. Dit kan alleen als het dak op de juiste manier wordt voorbehandeld en als het hefdak op de juiste manier wordt bevestigd (!). Laat het altijd door een expert checken of besteed het uit aan een expert als jij je er niet prettig bij voelt.

VW Camper met Hefdak
Mr. Blue Sky – de zelfbouw camper van Anne en Arnoud.

Zelf een hefdak inbouwen

Van een wereldeis maken naar een bus ombouwen. Anne (23) en Arnoud (30) waren van plan om na het afstuderen van Anne op wereldreis te gaan. Maar ze hadden zoveel geld bij elkaar gespaard dat er andere deuren op gingen. Ze lieten zich inspireren door andere vanlifers en zo begon de zoektocht naar een bus. Vrij impulsief kochten ze een blauwe Volkswagen Transporter. Aan dingen als verzekeringen en hoe ze hem precies wilden ombouwen hadden ze niet echt gedacht. Het ombouwen van bus naar camper bleek meer werk te zijn dan ze hadden gedacht. Toch hebben ze binnen een jaar, met hulp van hun handige (schoon)vader, een prachtige camper gebouwd mét hefdak! Inmiddels hebben ze al zó veel leuke tripjes en avonturen met hun bus beleefd dat ze geen seconde spijt hebben gehad. Nooit hadden ze gedacht dat een bus ombouwen hen zoveel zou brengen. Het heeft hen niet alleen dichter naar elkaar gebracht, het was ook ontzettend leerzaam. Zoals Anne zegt: “Ik kon eerst geen band vervangen, maar ben nu met groot gereedschap in de weer.” Inmiddels hebben ze hun blauwe bus verkocht: ze misten namelijk het klussen. De planning is om na de winter te beginnen aan een nieuw project.

Anne en Martijn Blauwe bus

1. Waarom een camper hefdak en geen verhoogd dak? 

“Het doel was bij het bouwen van onze bus dat deze zo min mogelijk als camper zou opvallen. Op deze manier hebben we veel meer vrijheid in het kiezen van een plek om te overnachten. Hierom kozen we in eerste instantie ook voor een busje zonder verhoogd dak. Het hefdak zie je amper als je ernaast staat en trekt dus geen aandacht. Ook kunnen we nu nog bijna alle parkeergarages in, al ging het wel bijna een keer mis toen we bij de IKEA vergeten waren dat we onze fietsen achterop hadden zitten. In Duitsland waren er veel parkeerplaatsen die wilden voorkomen dat er campers zouden gaan staan en daarom een balk bij de ingang hadden geplaatst, maar wij konden hier bijvoorbeeld prima onderdoor.”

2. Zijn jullie blij met het hefdak in de camper?

“We zijn erg blij met het hefdak. Het allergrootste voordeel is de ruimte die het hefdak in de zelfbouw camper creëert. We kunnen staand omkleden en koken, iets waar we veel mensen met een VW busje over hoorden klagen. Wij hebben een T5 met een korte wielbasis, waardoor elke extra cm zeer welkom is. Ook zorgt het dak ervoor dat er een deel van de hitte weg kan, dit gaat omhoog en kan hier door het gaas in het tentdoek naar buiten. Hij is ook binnen een paar seconden in- en uitgeklapt, dus we zijn binnen no-time weer op pad. En tijdens een regenbui doen we het dak gewoon dicht, anders zitten we met een nat doek.”

3. Welke voorbereidingen moet je treffen voor het inbouwen van een camper hefdak?

“Onze ombouw kenmerkt zich voornamelijk door het ‘gewoon doen’. Toen we dus zaten te twijfelen of we het dak zouden laten monteren of dat we het zelf wilden doen waren we hier al vrij snel uit, zonder ons écht goed ingelezen te hebben. Gat zagen, hefdak erin, dachten we. We hebben eigenlijk ook gewoon heel veel mazzel gehad met hele handige mensen in onze omgeving die ons wilden helpen. Arnoud heeft met twee vrienden een dag gepland en ze zijn toen bezig gegaan volgens de instructies die we bij het dak kregen. Dit ging ook nog bijna mis; ze hebben het gat op een paar centimeter na bijna te groot gemaakt. Wat we hadden gedaan als het dak er uiteindelijk niet meer op had gepast zou ik echt niet weten. Ik denk dat we dan een heel groot probleem hadden gehad haha. Dus de voorbereiding liet nogal wat te wensen over, maar het is gelukkig allemaal goed gekomen. Ik denk dat deze instelling ons tijdens de bouw van de camper ook juist erg heeft geholpen, soms moet je gewoon durven.”

4. Is er speciaal gereedschap nodig voor het inbouwen van een camper hefdak?

“Ja! Wat wij niet wisten, is dat de gasveren gelast moesten worden. Dit kunnen wij natuurlijk zelf niet, dus we moesten echt via via iemand vinden die dit voor ons wilde doen. Verder heb je een metaalzaag nodig om het benodigde gat in het dak te zagen. Ook heb je speciale kit nodig. Iedereen online raadde Sikaflex aan, dus dat hebben wij gebruikt.”

5. Hoe hebben jullie het hefdak in de camper gemaakt? 

“We hebben de precieze instructies niet meer, maar eigenlijk spreekt het best voor zich. Belangrijk is dat je droog kan werken, anders pakken de primer en de kit niet goed.”

 • Stap 1: De houten plaat van het plafond halen zodat je rechtstreeks naar het ijzer kijkt en eventuele bedrading uit de weg halen.
 • Stap 2: Het gat aan de bovenkant afmeten en afplakken en tekenen.
 • Stap 3: Het gat uitzagen met een metaalzaag. Vervolgens schaaf je de randen bij en verwijder je alle metaalsplinters. Zowel in de bus als op de lak.
 • Stap 4: Primer op de randen (tegen de roest) aanbrengen.
 • Stap 5: Scharnieren aan de achterkant bevestigen en goed kitten.
 • Stap 6: Richeltje aan de voorkant voor afwatering en tegenhouden van de wind plaatsen en wederom goed kitten.
 • Stap 7: Gasveren bevestigen (lassen).
 • Stap 8: Tentdoek aan de binnenkant met kantafwerkprofiel plaatsen.
 • Stap 9: Tentdoek aan de buitenkant vast kitten.
Voorbereiding camper hefdak montage
Zorg dat alle kabels zijn weggewerkt voordat je het gat in het dak gaat zagen.
Dubbelcheck de inbouw afmetingen(!) Teken daarna het te zagen gebied en plak tape rondom het te zagen gat.
Het benodigde gat zaag je met een metaalzaag.
Hefdak gat
Behandel het gezaagde gat met primer om roestvorming te voorkomen.

6. Wat zijn de kosten voor het zelf maken van een hefdak in de camper?

“Het hefdak hebben wij voor €1075,- gekocht bij Atrion. Daarnaast hebben we nog Sikaflex aangeschaft voor zo’n € 20.”

Camper Hefdak pakket.

7. Raden jullie mensen aan het hefdak camper zelf te maken?

“Nee.. Als je iets meer geld neertelt kun je het hefdak laten inbouwen en heb je er geen omkijken naar. Als we er zo terugkijken was dat een véél betere optie geweest. Het heeft ons echt wel veel tijd gekost en nogal wat stress opgeleverd, dus ons was dat het verschil in prijs achteraf sowieso waard geweest. Wij raden nu ook iedereen aan om het gewoon te laten doen, want dan ben je verzekerd dat het goed gebeurt en kun je er eventueel ook mee terug als er wat mee mankeert. Mocht je het toch nog graag zelf willen doen, zorg dan dat je je goed voorbereid en over al het juiste materiaal en gereedschap beschikt.”

Conclusie: Bij het zelf monteren van een hefdak is een foutje zo gemaakt! De afmetingen van het te zagen gat moeten precies kloppen. Zaag je teveel weg dan zit je in de problemen.. Ook moet je beschikken over het juiste gereedschap. En om ervoor te zorgen dat het hefdak veilig vast komt te zitten in de camper moet je het dak voorbehandelen zodat de kit goed kan hechten. Wanneer je de montage van een hefdak uitbesteed weet je zeker dat het werk goed wordt uitgevoerd.

Anne en Martijn Transporter camper

Blauwe bus interieur
Het interieur van de Blauwe bus van Anne en Arnoud.

Hefdak camper inbouwen uitbesteden

Ben jij ook op zoek naar een mooi hefdak voor jouw camper? En zou je deze ook graag willen laten inbouwen door een echte specialist? Vraag dan direct bij ons een gratis offerte aan.

Wil jij deze klus liever uitbesteden?

Vraag dan een gratis offerte aan!

korting camper bouwen

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

2 Vragen en reacties

  1. Beste,
   Wij bouwen geen campers voor anderen. Daarom adviseren wij u contact op te nemen met onze partner. Via dit formulier kunt een vrijblijvende offerte aanvragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven